Retentiokojeiden tyypit ja edut

Retentiokojeita on erityyppisiä ja ne toimivat eri tavoin. Täällä saat niistä enemmän tietoa.
Retentiokojeiden tyypit ja edut
Leonardo Biolatto

Kirjoittanut ja tarkastanut lääkäri Leonardo Biolatto.

Viimeisin päivitys: 19 toukokuuta, 2023

Oikomishoidon päättymisen jälkeen potilaan tulee huolehtia hampaiden hoidosta retentiokojetta käyttämällä. Näillä laitteilla on ratkaiseva rooli, sillä ne estävät hampaita palaamasta alkuperäiseen asentoonsa ajan myötä.

Niin sanottu “retentiovaihe” on oikomishoidon viimeinen osa, ja se tulee ottaa vakavasti, jotta hampaiden uusi asento säilyy. Nykyään on saatavilla erilaisia kojeita, jotka ovat huomaamattomia ja joiden avulla hampaat ja purenta voidaan pitää terveenä.

Mikä on retentiokojeiden tehtävä?

Tämän laitteen päätehtävänä on pitää hampaat oikeassa asennossa oikomishoidon jälkeen. Laadukkaiden retentiokojeiden hankkiminen on tärkeää, ja niitä tulee käyttää hammaslääkärin osoittaman ajan.

Puolan Pomeranian lääketieteellisen yliopiston hammaslääketieteen laitoksen teettämän tutkimuksen mukaan hampaiden asennon vakaus oikomishoidon jälkeen riippuu useista tekijöistä aina henkilökohtaisista tavoista oikeaan kiinnittymiseen. Siksi mikään retentiolaite ei voi taata täydellistä hampaiden kohdistusta.

Retentiokojeiden käyttö on kuitenkin pakollista, jos oikomishoidon tulokset halutaan säilyttää pidempään. Siksi useimmat hammaslääkärit suosittelevat niiden käyttöä ainakin yhden vuoden oikosmishoidon jälkeen. Sitten niiden käyttöä voidaan jatkaa, mutta sen ei tarvitse olla kokoaikaista.

Millaisia retentiokojeita on olemassa?

Tällä hetkellä hammaslääkärit tarjoavat kahdenlaisia retentiokojeita potilaan mieltymysten ja elämäntapojen mukaan: irrotettavat ja kiinteät. Kumpikin vaihtoehto tarjoaa tärkeitä etuja ja niiden jatkuva käyttö estää hampaiden liikkumisen ja jos ne liikkuvat, sen pitäisi olla minimaalista ja huomaamatonta. Nämä ovat laitteiden ominaisuuksia:

1. Irrotettavat retentiokojeet

Irrotettavien retentiokojeiden käyttö.
Irrotettavat hammaspidikkeet voidaan laittaa suuhun ja ottaa pois.

Tämä on pieni laite, joka mukautuu täydellisesti potilaan hampaisiin ja varmistaa ainutlaatuisen muotonsa ansiosta hampaiden pysymisen paikoillaan. Se on yleensä klassisin vaihtoehto, koska se on erittäin helppo laittaa tai ottaa pois tarpeen mukaan (syöminen, puhuminen, hampaiden harjaus, hammaslangan käyttö jne.).

Tässä luokassa on kaksi vaihtoehtoa. Ensimmäinen on Hawley-tyyppinen retentiopidike, joka koostuu akryylikaareen kiinnitetystä metallilangasta, joka “halaa” hampaita ja on näkyvästi havaittavissa kun potilas hymyilee. Joidenkin tutkimusten mukaan siinä ei yleensä esiinny vikoja, mutta se on laite, joka voi aiheuttaa esteettistä hämmennystä ja epämukavuutta puhuttaessa.

Voidaan myös turvautua tyhjiömuovattuihin pidikkeisiin, jotka tunnetaan myös nimellä Essix. Tämä on PVC-kääreinen hammaslasta, joka peittää hampaat eikä vaikuta ulkonäköön yhtä paljon kuin Hawley. Essix voi kuitenkin rikkoutua ja naarmuuntua helpommin.

2. Kiinteät retentiokojeet

Kiinteiden retentiokojeiden käyttö.
Kiinteät vaihtoehdot ovat huomaamattomampia ja pysyvät piilossa kun potilas hymyilee.

Toisin kuin irrotettavat pidikkeet, jotka voidaan ottaa pois ja laittaa suuhun itse aina halutessa, kiinteät pidikkeet eivät ole irrotettavissa ja ne on kiinnitetty hampaisiin henkselien ja liiman avulla. Se on mittatilaustyönä valmistettu metallinen pidike, jota ei huomaa suun ollessa auki, ja jonka kanssa voidaan syödä ongelmitta.

Kiinteä retentiovaihtoehto vaatii vain vähän huoltoa. Sinun tarvitsee vain harjata hampaasi vähintään kahdesti päivässä ja käyttää hammaslankaa jokaisen aterian jälkeen. Koska kyseessä on laite, jota käytetään useita vuosia putkeen, huolellinen suuhygienia on välttämätöntä hammaskiven kertymisen estämiseksi .

Kiinteiden retentiokojeiden edut

Retentiokojeiden käyttö on välttämätöntä hampaiden oikean asennon säilyttämiseksi oikomishoidon jälkeen. Niiden jatkuva käyttö on ainoa tapa taata tasaiset hampaat. Jos et halua laittaa ja ottaa pois irrotettavaa kojetta joka päivä, on parempi valita kiinteä pidike ja estää näin hampaiden palautuminen alkuperäiseen asentoonsa.

Nämä ovat kiinteiden retentiokojeiden käytön tärkeimmät edut:

  • Ne säilyttävät hampaiden harmonian. Kojeen suurin hyöty on epäilemättä se, että pystyt ylläpitämään oikomishoidon tuloksia pitkään ja nauttimaan upeista hampaista.
  • Ne ovat hyvä vastine rahalle. Vaikka on totta, että irrotettavat kojeet voivat olla taloudellisempia, niiden laatu on huonompi ja ne on vaihdettava säännöllisesti. Kiinteän kojeen hankkiminen on investointi tulevaisuuteen.
  • Ne ovat mukavia. Huomaamattomuuden ja mukavuuden kannalta kiinteät pidikkeet eivät ärsytä ikeniä, poskia tai kitalakia. Kahden päivän totuttelun jälkeen tunnet sen vain, jos kosketat sitä kielelläsi.
  • Ne auttavat sinua hymyilemään ilman pelkoa. Kiinteät pidikkeet sopivat täydellisesti aikuisille ja nuorille, jotka haluavat nauraa ilman pelkoa ja nauttia vapaudesta näyttää hampaansa. Tämä johtuu siitä, että ne ovat erittäin huomaamattomia ja näkymättömiä.
  • Ne on helppo puhdistaa. Hammaskiven ja plakin kertymisen estämiseksi on välttämätöntä noudattaa päivittäistä suuhygieniaa, jotta varmistetaan hammaskiven kestävyys. Lisäksi kannattaa käydä hammaslääkärissä yleistarkastuksissa.

Retentiokojeiden käyttö on suositeltavaa oikomishoidon jälkeen

Nyt kun tiedät, mitä retentiokojeet ovat, mitä tyyppejä on olemassa ja mitkä ovat niiden tärkeimmät edut, on aika alkaa miettiä, kumpaa haluaisit käyttää, kun olet lopettanut oikomishoidon. Muista, että riippumatta siitä minkä mallin valitset, on parasta keskustella asiasta hammaslääkärisi kanssa.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • Jedliński M, Grocholewicz K, Mazur M, Janiszewska-Olszowska J. (2021). What causes failure of fixed orthodontic retention? – systematic review and meta-analysis of clinical studies. Head Face Med. 2021 Jul 24;17(1):32. doi: 10.1186/s13005-021-00281-3. PMID: 34301280; PMCID: PMC8306281.
  • Kalha AS. (2016). Orthodontic retention to have and to hold. Evid Based Dent. 2016 Dec;17(4):105-106. doi: 10.1038/sj.ebd.6401200. PMID: 27980334.
  • Madurantakam P, Kumar S. (2017). Fixed and removable orthodontic retainers and periodontal health. Evid Based Dent. 2017 Dec 22;18(4):103-104. doi: 10.1038/sj.ebd.6401267. PMID: 29269822.

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.