Raudanpuuteanemian hoito luonnollisesti

Jotkut luontaishoidot auttavat tehostamaan raudan imeytymistä, mikä auttaa raudanpuuteanemian hoidossa. Katso, mitkä ovat viisi parasta vaihtoehtoa raudanpuuteanemian kotihoitoon.
Raudanpuuteanemian hoito luonnollisesti

Viimeisin päivitys: 17 syyskuuta, 2022

Raudanpuuteanemia on sairaus, joka syntyy veren hemoglobiiniarvon laskiessa raudan puutteen takia. Tämän seurauksena happea ei saada riittävästi kuljetettua soluihin ja kudoksiin, mikä saa aikaan melkoisen kaaoksen koko elimistössä. Tiedätkö, kuinka raudanpuuteanemian hoito onnistuu luonnollisesti?

Lääkärit hoitavat raudanpuuteanemiaa usein kehottamalla potilasta tekemään muutoksia ruokavalioon ja syömällä rautalisiä. On myös olemassa muunlaisia, luonnollisia ainesosia sisältäviä hoitoja, joiden ominaisuudet auttavat lievittämään vaivaa.

Jatka lukemista ja katso mitkä ne ovat.

Saatat pitää myös tästä artikkelista: Syö näitä ruokia rautatasosi nostamiseksi

Raudanpuuteanemian hoito luonnollisesti: 5 konstia

Raudanpuuteanemia voi syntyä sen seurauksena, että elimistön kyky imeä rautaa ravinnosta heikkenee tai rautaa ei ole riittävästi ruoassa. Se voi johtua myös muun muassa sisäisestä verenvuodosta tai hyvin runsaista kuukautisista.

Moni ei tiedä kärsivänsä tämän tyyppisestä anemiasta, sillä pääasialliset oireet voivat olla vain lieviä tai niitä pidetään muiden vaivojen aiheuttamina. Joskus vaivaan kuitenkin liittyy pitkittynyttä väsymystä, ihon kalpeutta, hengästyneisyyttä, kynsien ja hiusten haurastumista sekä muita selkeämpiä oireita.

Vakavasta raudanpuuteanemista kärsivien ihmisten tulisi mennä lääkäriin hoidettavaksi, sillä se voi johtaa muihin ongelmiin. Jos raudanpuuteanemia sen sijaan on lievä tai keskivaikea, tilannetta voi parantaa tekemällä joitakin muutoksia ruokavalioon ja hyödyntämällä muita luonnollisia vaihtoehtoja.

Alla kerromme, kuinka raudanpuuteanemian hoito onnistuu luonnollisesti viidellä ruoka-aineella.

Raudanpuuteanemian hoito 5 konstilla luonnollisesti

1. Pinaatti

Raudanpuuteanemian hoito onnistuu syömällä enemmän pinaattia

Runsaan rautapitoisuuden lisäksi pinaatissa on C-vitamiinia, joka on oleellinen ravintoaine raudan imeytymisen kannalta.

Yksi parhaista ravintoaineista raudanpuuteanemian hoidossa on pinaatti. Tässä loistavassa kasviksessa on jopa 3,6 mg rautaa per 100 grammaa. Se on myös tärkeä C-vitamiinin lähde, joka on keskeinen ravintoaine raudan kunnollisen imeytymisen kannalta.

Toimi näin:

Pinaattia voi lisätä kaikenlaisiin ruokiin, mutta mieluiten sitä tulisi nauttia raakana, esimerkiksi smoothieissa tai salaateissa. Kokeile lisätä hieman pinaattia mango-banaanismoothieen, niin et edes maista pinaattia!

2. Raudanpuuteanemian hoito syömällä punajuurta

Monien vuosien ajan punajuuret ovat toimineet anemiaan tarkoitettujen hoitojen pohjana. 100 grammaa tätä vihannesta sisältää jopa 1,8 mg rautaa. Lisäksi siitä saa C-vitamiinia ja folaattia, mikä antaa sille vielä enemmän hyviä ominaisuuksia anemian hoitoon.

Toimi näin:

  • Kuori ja pilko punajuuri useiksi pieniksi palasiksi.
  • Sekoita se monitoimikoneessa porkkanan ja appelsiinimehun (noin puoli lasillista) kanssa.
  • Juo tätä mehua aamupäivällä kaksi viikkoa putkeen.

3. Rooibos-tee

Rooibos-teestä on apua raudanpuuteanemian hoidossa

Runsaasti mineraaleja sisältävässä rooibos-teessä ei ole lainkaan kofeiinia tai muita piristeitä.

Rooibos-tee, eli Etelä-Afrikan punainen tee, on luonnollinen juoma, josta on tullut suosittu maailmanlaajuisesti sen lukuisten lääkinnällisten ominaisuuksien vuoksi. Se voi olla hyödyllinen raudanpuuteanemian hoidossa, sillä se sisältää pieniä määriä rautaa ja C-vitamiinia.

Toimi näin:

  • Valmista rooibos-teetä ja juo sitä kahdesti päivässä kuumana.
  • Huomio: Tämä tee voi joskus matkia ihmisen estrogeenia elimistössä, joten se saattaa vaikuttaa tiettyihin hoitoihin tai lääkkeisiin. Kysy lääkäriltä ennen käyttöä.

4. Raudanpuuteanemian hoito mäkikuismateellä

Mitkään tutkimukset eivät vielä ole vahvistaneet mäkikuisman hyötyjä raudanpuuteanemian hoidossa, mutta tästä huolimatta sen juominen voi olla hyödyllistä, sillä siinä on merkittäviä määriä C-vitamiinia, raudan imeytymisen kannalta tärkeää ravintoainetta.

Toimi näin:

  • Laita ensin ruokalusikallinen kuivattua mäkikuismaa kupilliseen kiehuvaa vettä.
  • Peitä juoma ja anna sen olla 10 minuuttia.
  • Lopuksi siivilöi ja nauti pääaterioiden jälkeen.

5. Tomaatit

Tomaatit auttavat hoitamaan raudanpuuteanemiaa

Tomaateissa on antioksidanttiyhdisteitä kuten lykopeenia, jolla on mielenkiintoisia hyötyjä terveydelle.

Tomaatit ovat yksi niistä vihanneksista, joista voit yrittää saada hieman lisärautaa raudanpuuteanemian hoidossa. Niiden antioksidanttiyhdisteet ovat erittäin hyödyllisiä monissa vereen liittyvissä sairauksissa, sillä ne minimoivat vapaiden radikaalien ja myrkkyjen haitallisia vaikutuksia.

Toimi näin:

  • Syö kylmiä tomaatteja salaateissa ja kylmissä keitoissa. Valmista halutessasi tomaattimehua persiljasta ja sitruunasta ja nauti se aamupäivällä.
  • Jatka tätä, kunnes oireet lievittyvät.

Onko sinulla todettu raudanpuuteanemia? Noudata lääkärin antamaa hoitoa ja kokeile myös tämän artikkelin luonnollisia konsteja lisäapuna tai ehkäisevänä menetelmänä. Muista, että näillä luontaishoidoilla ei tule korvata lääkärin määräämää hoitoa.

Itse asiassa ennen näiden luontaishoitojen kokeilua kannattaa kysyä lääkäriltä, voivatko ne mahdollisesti vaikuttaa lääkärin antamaan hoitoon.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • Roberts, J. L., & Moreau, R. (2016). Functional properties of spinach (Spinacia oleracea L.) phytochemicals and bioactives. Food and Function. https://doi.org/10.1039/c6fo00051g
  • Priya, N. G. (2013). Beet root juice on haemoglobin among adolescent girls. IOSR Journal of Nursing and Health Science. https://doi.org/10.9790/1959-0210913
  • Disler, P. B., Lynch, S. R., Charlton, R. W., Torrance, J. D., Bothwell, T. H., Walker, R. B., & Mayet, F. (1975). The effect of rooibos tea on iron absorption. Gut.
  • Terra, D. A., de Fátima Amorim, L., de Almeida Catanho, M. T. J., da Fonseca, A. de S., Santos-Filho, S. D., Brandão-Neto, J., … Bernardo-Filho, M. (2007). Effect of an extract of Artemisia vulgaris L. (mugwort) on the in vitro labeling of red blood cells and plasma proteins with technetium-99m. Brazilian Archives of Biology and Technology. https://doi.org/10.1590/S1516-89132007000600015
  • Canda BD, Oguntibeju OO, Marnewick JL. Effects of consumption of rooibos (Aspalathus linearis) and a rooibos-derived commercial supplement on hepatic tissue injury by tert-butyl hydroperoxide in Wistar rats. Oxid Med Cell Longev. 2014;2014:716832. doi:10.1155/2014/716832
  • Raiola, A., Rigano, M. M., Calafiore, R., Frusciante, L., & Barone, A. (2014). Enhancing the Health-Promoting Effects of Tomato Fruit for Biofortified Food. Mediators of Inflammation. https://doi.org/10.1155/2014/139873

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.