Logo image
Logo image

Rafael Nadalin toistuvat vammat

3 minuuttia
Kun mietimme Rafael Nadalin pelaamista, meille saattaa tulla mieleen hänen sprinttinsä, joilla hän puolustaa mahdottoman tuntuisia lyöntejä vastapelurilta. Ajan myötä tällainen fyysinen ponnistelu on vaatinut veronsa.
Rafael Nadalin toistuvat vammat
Leonardo Biolatto

Tarkistanut ja hyväksynyt: lääkäri Leonardo Biolatto

Kirjoittanut Fernando Clementin
Viimeisin päivitys: 13 toukokuuta, 2023

Rafael Nadalin nimi on kaiverrettu tenniksen historiaan ikuisiksi ajoiksi hänen pelaamisensa, titteleidensä ja ennätystensä vuoksi. Hän rakensi ja rakentaa edelleen vaikuttavaa uraa. Ilman joitakin saamiaan vammoja hän olisi voinut voittaa jopa enemmän kuin hän on voittanut.

On totta, että vammat ovat tavallisia käytännöllisesti katsoen kaikilla huippu-urheilijoilla, ei vain tenniksessä, vaan lähes kaikissa lajeissa.

Nadalin “huono onni” on kuitenkin ollut se, että hän on kärsinyt toistuvista vaivoista, jotka ilmaantuivat kaudesta toiseen. Alla teemme yhteenvedon kaikista loukkaantumisista, jotka ovat vaivanneet tennispelaajaa hänen lähes 20-vuotisen ammattilaisuransa aikana.

Rafael Nadalin uraa vaikeuttaneet vammat

Rafael Nadal on kärsinyt 19-vuotisen uransa aikana 21 loukkaantumisesta. Tämä luku ei sisällä niitä pienempiä kiputiloja, jotka kuitenkin sallivat hänen vielä jatkaa turnausta ja pelaamista.

Useat näistä vammoista tapahtuivat sellaisilla kehon alueilla tai rakenteissa, jotka olivat kärsineet jo aiemmin. Toisin sanoen ne olivat toistuvia vammoja, kuten alla näemme.

1. Vatsaongelmat

Rafael Nadal, kaikkien aikojen suurin Grand Slam -turnauksen voittaja (22 titteliä), joutui vetäytymään Wimbledonista 2022 vatsan repeämän vuoksi. Hänen oli määrä pelata Lontoon tapahtuman semifinaalissa, mutta hän ei päässyt pelaamaan.

Toinen vamma oli koskettanut tämän kehonosan läheistä aluetta jo muutamaa kuukautta aiemmin, Indian Wellsin Masters 1000 -turnauksessa. Tuolloin hän sai stressimurtuman vasempaan kolmanteen kylkirustoon pelatessaan semifinaalia espanjalaista Carlos Alcarazia vastaan.

Vuosia aiemmin, vuosina 2018 ja 2019, tällä mallorcalaisella pelaajalla oli ollut myös lihasongelmia vatsan alueella. Kun otetaan huomioon tämän vamman toistuminen, näyttää selvältä, että Nadal aktivoi keskivartaloaan intensiivisesti pelatessaan.

Some figure
Nadalilla on ollut monia peräkkäisiä ongelmia keskivartalossaan, sekä alavatsan että rintakehän alueella.

2. Polvet

Polven pehmytkudokset ovat aina olleet ongelmallinen paikka Rafael Nadalille. Tämä ei kuitenkaan ole yllättävää, jos ottaa huomioon espanjalaisen jokaisessa ottelussa esiintyvän äärimmäisen fyysisen kulutuksen, joka on seurausta hänen kiihkeydestään ja sinnikkyydestään olla menettämättä palloa.

Tämä on hänen tavaramerkkinsä, mutta hän on maksanut siitä korkean hinnan.

Vuodesta 2008 lähtien Rafa on joutunut kestämään polvien jännetulehduksia. Yksi ensimmäisistä ongelmista ilmeni oikean polven polvilumpion jänteessä.

Vuoden 2009 identtinen loukkaantuminen maksoi hänelle voittoputken Ranskan avoimessa tennisturnauksessa. Tässä turnauksessa hän on tällä hetkellä edelleen historian useampia voittoja saanut pelaaja 14 kokonaisvoitollaan. Hän ei myöskään pystynyt pelaamaan Wimbledonissa sinä vuonna.

Seuraavina vuosina polvijännevammat seurasivat yksi toisensa jälkeen. Vuonna 2012 hän kärsi jänteen repeämisestä, joka vaati 7 kuukauden toipumisjakson.

Muutaman vuoden “rauhallisuuden” jälkeen vuonna 2018 hän vetäytyi jälleen turnauksesta (US Open) oikean polvilumpion jänteen kovan kivun vuoksi. Monien vuosien iskujen ja kulumisen myötä tästä ongelmasta on jo tullut espanjalaiselle pelaajallemme krooninen tila.

Saatat myös nauttia tämän artikkelin lukemisesta: Loukkaantumiset Qatarin MM-kisoissa 2022

3. Rannevammat

Kuten polvet, myös ranteet ovat erittäin vaativa alue tennispelaajille. Rafael Nadal, tunnusomaisella kämmenlyönnillään, on koetellut ranteitaan jokaisessa yli 1 200 ottelussa, jotka hän on pelannut ammattilaisuransa aikana.

Vuonna 2016 ilmestyi ensimmäinen tähän alueeseen liittyvä vamma. Tarkemmin sanottuna hänen oikean ranteensa kyynärluun tuppi irtosi. Hän oli poissa peleistä kolme kuukautta tämän vuoksi.

Kaksi vuotta myöhemmin epämukavuus siirtyi toiseen ranteeseen ja ilmeni tulehduksena. Jälleen hänen täytyi jättää Ranskan avoimet kesken ja tämä tila vaikutti myös Rion 2016 olympialaisiin. Lopulta vuonna 2019 hän jäi pois ystävyysottelusta vamman toistumisen vuoksi.

Pidätkö tästä artikkelista? Saatat myös haluta lukea: Rauhoita tenniskyynärpään kipua 5 luontaishoidolla

4. Müller-Weissin oireyhtymä

Tämä ongelma alkoi vuonna 2005, Nadalin uran alussa. Müller-Weissin oireyhtymä on rappeuttava sairaus, joka ilmenee yhdessä tietyssä jalan luussa, ja joka aiheuttaa epämuodostumia kudoksissa, mikä voi johtaa kipuun ja tunnottomuuteen raajoissa.

Johtuen nivelluun luutumisen viivästymisestä, oireyhtymä voi johtaa muihin ongelmiin alaraajoissa. Ihmiset, joilla on tämä sairaus, muuttavat usein luonnollista askellustapaansa välttääkseen kipua.

Nadalin tapauksessa loukkaantuminen ilmaantui voimakkaammin Ranskan avoimissa vuonna 2021 (vaikka hän selvisi edelleen mestarina) ja pakotti hänet jättämään väliin käytännössä koko loppukauden, mukaan lukien olympialaiset ja Grand Slam -turnaukset.

Some figure
Väärin käveleminen tai juokseminen voi vaikuttaa korkeampiin niveliin, kuten polviin ja lonkkiin.

Rafael Nadal, tennistähti, jota vammat vaivaavat

Nadalin kokemat suuret loukkaantumiset ovat vaikuttaneet hänen suorituskykyynsä suuresti. Varsinkin nuorempana espanjalaiselle oli ominaista hänen ankaruutensa, kestävyytensä ja henkinen vahvuutensa. Monille hän on psykologisella tasolla kaikkien aikojen paras urheilija.

Kuitenkin kaikki tämä kuluminen on ottanut hänestä veronsa vuosien varrella ja yhä useammin. Hänen oli jopa muutettava strategiaansa ja lyöntejään ollakseen aggressiivisempi ja pelatakseen lyhyempiä pisteitä.

Kaiken kaikkiaan on selvää, että hän on onnistunut ja saavuttanut melkein kaiken, mikä on mahdollista. Nyt yksi hänen uransa viimeisistä tavoitteista on parantua vammoistaan ja päättää tennisuransa tavalla, jolla hän ja tennis ansaitsevat sen päättyvän.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • Amalfitano, P. 22 de marzo de 2022. Informe especial: la pesadilla de Rafael Nadal, 21 lesiones en 19 años. El Gráfico. https://www.elgrafico.com.ar/articulo/1129/50642/informe-especial-la-pesadilla-de-rafael-nadal-21-lesiones-en-19-anios
  • Jiménez Valencia, S. 7 de julio de 2022. Las lesiones de Rafael Nadal, el tenista que aprendió a jugar (y a triunfar) con dolor. CNN en Español. https://cnnespanol.cnn.com/2022/07/07/rafael-nadal-lesiones-dolor-orix/
  • Rodríguez, R. 4 de junio de 2022. El ‘viacrucis’ de Rafa Nadal: cómo sufrir 22 lesiones en 19 años y, aun así, ser el mejor. El Confidencial. https://www.elconfidencial.com/deportes/tenis/2022-06-04/historial-lesiones-rafa-nadal-roland-garros_3435188/
  • https://www.atptour.com/es/players/rafael-nadal/n409/fedex-atp-win-loss
  • M. Núñez-Samper; E. Maceira Suárez; P. Fernández de Retama. 2007. Enfermedad de Müller-Weiss. Revista del Pie y Tobillo. https://www.fondoscience.com/sites/default/files/articles/pdf/rpt.2100.fs070407-enfermedad-de-muller-weiss.pdf

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.