Radikulopatia: syyt, oireet ja hoito

Jos epäilet radikulopatiaa, on parasta kääntyä lääkärin puoleen, sillä tämän sairauden tarkka diagnoosi on ratkaisevan tärkeää asianmukaisen hoidon valinnassa. Tästä syystä haluamme kertoa tässä artikkelissa sinulle enemmän radikulopatiasta, mikä sitä aiheuttaa sekä mitkä sen oireet ovat, jotta voit tunnistaa sen ajoissa.
Radikulopatia: syyt, oireet ja hoito
Michelle Torres

Kirjoittanut ja tarkastanut fysioterapeutti Michelle Torres.

Viimeisin päivitys: 26 elokuuta, 2022

Voi olla, että olet jo aikaisemmin törmännyt termiin “radikulopatia”, mutta et välttämättä tiedä, millainen sairaus on kyseessä. Jotta pystyisimme käsittämään paremmin mistä tämä tila muodostuu, meidän on ensin tutustuttava hieman selkärankaan ja sen toimintaan.

Selkäranka on nikamista koostuva luinen rakenne, jonka tehtävänä on ​​suojata luuydintä ja tarjota meille mahdollisuuden liikkua vapaasti. Nikamien molemmilta puolilta voimme taas löytää niin kutsuttuja välejä, joista lähtee erilaisia selkäydinhermoja, jotka kulkeutuvat puolestaan muihin kehomme osiin.

Sitä selkärangan osaa, joka tulee ulos nikamasta, kutsutaan “hermojuureksi”. Radikulopatia on sairaus, jossa hermo joutuu puristuksiin juuri tässä hermojuuressa ja tästä syystä sitä kutsutaan usein myös hermojuurivaurioksi tai hermojuuritulehdukseksi. Mutta mitkä tähän sairauteen johtavat syyt sitten ovat? Ja mitä kliinisiä oireita tässä taudinkuvassa esiintyy? Tulemme alla vastaamaan kaikkiin näihin kysymyksiin sekä kertomaan samalla hieman enemmän siitä, millaisia hoitomuotoja radiokulopatiaan tänä päivänä on olemassa.

Radikulopatian syyt

Koska radikulopatia vaikuttaa tietyssä hermojuuressa, sen oireet esiintyvät useimmissa tapauksissa juuri siinä kehon osassa, jossa sairastunut hermo sijaitsee
Radikulopatiaan johtanut syy on aina tärkeää määritellä, sillä sairauden hoidon menestys riippuu tästä syystä.

Radikulopatia voi johtua seuraavista syistä:

  • Nikamalevyn ongelmat
  • Osteofyytti
  • Nivelsiteiden paksuuntuminen alueella
  • Spondylolisteesi eli nikamasiirtymä
  • Säteily
  • Diabetes
  • Alueella sijaitseva kasvain
  • Vakava skolioosi
  • Aivokalvontulehdus

Mikä tahansa näistä edellä mainituista syistä voi vähentää sitä selkänikamien välistä tilaa, jossa hermo kulkee, jolloin hermo joutuu puristuksiin ja johtaa erilaisiin oireisiin, joista kerromme lisää alla.

Radiokulopatian oireet

Koska ongelma ilmenee nimenomaan nikaman hermojuuressa, oireita alkaa esiintyä yleensä siinä kehon osassa, joka vastaa sairastunutta hermoa. Radiokulopatian oireista voimme mainita seuraavien merkkien yhdistelmän:

  • Kipu, jota tässä tapauksessa kutsumme “radikulaariseksi kivuksi”.
  • Heikkous tai vaikeus hallita lihaksia.
  • Lisääntynyt herkkyys vaurioituneella alueella (hyperalgesia).
  • Puutuminen ja pistely.

Näiden oireiden ilmeneminen puolestaan riippuu radikulopatian sijainnista:

Kaularangan radikulopatia

Kaularangan radikulopatia sijaitsee nimensä mukaisesti kaularangan nikamien hermojuurissa. Tämän alueen hermot hallitsevat niskan ja käsivarsien lihaksia ja ihon herkkyyttä. Kaularangan radikulopatian oireet voidaan havaita yleensä käsivarressa, olkapäässä tai niskassa.

Esimerkiksi kaularangan radikulopatia voi aiheuttaa kipua ja heikkoutta käsivarressa sekä pistelyä joissakin sormissa.

Rintakehän radikulopatia

Rintakehän radikulopatia taas sijaitsee nimensä mukaisesti rintarangan nikamien hermojuurissa. Nämä hermot hallitsevat rintakehän ja kylkiluiden lihaksia ja ihon herkkyyttä. Joskus sen oireet voidaan erehdyksessä sekoittaa vyöruusuun. Rintakehän radikulopatia on kaikista radikulopatian muodoista kaikkein harvinaisin.

Lannerangan radikulopatia

Tämä radikulopatian muoto vastaa lannerangan nikamissa kehittyvää hermojuuren puristumista. Tämän alueen hermot hallitsevat lihaksia ja ihon herkkyyttä aina pakarasta ja lantioon ja jalkoihin saakka. Tästä samaisesta syystä lannerangan radikulopatian oireet voidaan havaita useimmissa tapauksissa alaselän, lonkan, jalkojen ja jalkaterien alueella.

Vakavimmissa tapauksissa sulkijalihasten asianmukainen hallinta vaarantuu. Jos puristuminen esiintyy iskiashermon päässä, potilaan yleisimpänä oireena ilmaantuu kipu, joka alkaa selän alaosasta ja kulkee jalan takaa aina jalkapohjaan saakka. Tämä kipu tunnetaan puolestaan paremmin iskiaskipuna.

Kiinnostuitko aiheesta? Lue täältä lisää: 5 tapaa valmistaa kompressioside iskiaksen hoitoon

Radikulopatian hoito

Radikulopatian hoito tulee suunnata ensisijaisesti sen syyn ratkaisemiseen, joka on alunperin johtanut sairauden syntyyn

Joissakin tapauksissa pelkkä fysioterapia ja kipeytyneitä alueita treenaavat harjoitukset voivat osoittautua riittäväksi hoidoksi radikulopatiaa sairastaville potilaille. Voimme kuitenkin törmätä myös vakavampiin tapauksiin, joissa potilaan tilan helpottaminen ja puristuksiin joutuneen hermon hoitaminen vaativat lääkitystä ja muita toimenpiteitä.

Radikulopatian hoito tulee suunnata ensisijaisesti sen syyn ratkaisemiseen, joka on alunperin johtanut radikulopatian syntyyn, sillä palauttamalla hermo normaaliin toimintaansa myös kipu ja oireet korjautuvat.

Hoidolla on useimmissa tapauksissa varsin toiveikas odote, sillä suurin osa radikulopatiaa sairastavista potilaista reagoi erittäin hyvin pelkkään fysioterapiaan ja liikuntaan. Joissakin tapauksissa kipu voi kuitenkin yltyä niin lamauttavaksi ja arkielämää haittaavaksi oireeksi, että lääkkeiden määrääminen kivun helpottamiseksi on välttämätöntä.

Aika oireiden alkamisesta ongelman ratkaisemiseen voi vaihdella suuresti jokaisen potilaan kohdalla, sillä se riippuu kahdesta eri tekijästä:

  • Oireiden vakavuus. Jos kipua esiintyy merkittävissä määrin, on sitä ensin vähennettävä, jotta sairauteen johtavan syyn hoitoa voidaan edistää.
  • Syy, joka on johtanut hermojen puristukseen. Esimerkiksi murtuma tai kasvain alueella voivat vaatia kirurgista lähestymistapaa, joka puolestaan muuttaa myöhempää hoitomuotoa ja vaikuttaa siihen, kuinka pitkä aika vaivan ratkaisemiseen loppujen lopuksi tulee kulumaan. Sen sijaan taas nikamalevyyn liittyviä ongelmia voidaan hoitaa asianmukaisella harjoitteluohjelmalla, joka vahvistaa selkärankaa.

Toisin sanoen, kahdella ihmisellä voi esiintyä täysin samoja oireita, mutta niiden hoito voi vaatia täysin erilaista lähestymistapaa. Siksi on tärkeää, että radikulopatiaa epäiltäessä lääkäri keskittyy asianmukaisen diagnoosin kehittämiseen. Mitä nopeammin syy selvitetään, sitä toiveikkaampi odote myös hoidolla tulee olemaan.

Jos oireet kuulostavat tutulta ja sinulla on syy epäillä radikulopatiaa, ota aina ensimmäisenä yhteys omaan lääkäriisi, jotta hän voi arvioida oireidesi syyn sekä auttaa sinua oikeanlaisen hoitosuunnitelman määrittämisessä.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.



Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.