Puolanmintun terveyshyödyt ja muuta tietoa

Puolanminttu on lääkekasvi, jolla on terveydelle erittäin hyviä ominaisuuksia. Sitä voidaan käyttää hoikistumisen tukena, rentoutumiseen, herkullisen teen valmistukseen tai paikallisesti.
Puolanmintun terveyshyödyt ja muuta tietoa

Viimeisin päivitys: 09 elokuuta, 2022

Puolanminttu on minttujen sukuun kuuluva maustekasvi, joka on lähtöisin läntisestä Aasiasta Välimeren seudulta. Se voi kasvaa jopa 3040 senttimetrin korkuiseksi. Puolanmintulla on tummanvihreät lehdet ja pienet violetit kukat. Tässä artikkelissa käymme läpi puolanmintun terveyshyödyt ja muuta tietoa tästä kasvista.

Puolanminttua käytetään nykyään paljon teen valmistukseen. Se sisältää muun muassa kaliumia ja fosforia, ja sillä on keholle erittäin hyödyllisiä lääkitseviä ominaisuuksia. Sen erinomaista makua voidaan tehostaa muutamalla pisaralla sitruunaa ja pienellä määrällä hunajaa.

Puolanmintun terveyshyödyt

  • Puolanmintusta valmistettu tee sopii erinomaisesti ruoansulatusongelmien lievitykseen.
  • Sitä käytetään rentoutumiseen, liman irrottamiseen, flunssaa vastaan ja hoikistumiseen.
  • Sitä voidaan käyttää myös haavojen parantamiseen.
  • Puolanmintun juominen teenä auttaa käynnistämään kuukautiset, jos ne ovat epäsäännölliset.

Puolanmintun käyttötavat

Puolanmintusta voi valmistaa herkullista teetä
  • Puolanminttua käytetään usein kivun ja vatsaongelmien lievitykseen. Siitä valmistetulla teellä on kouristusta ehkäiseviä ominaisuuksia, ja se auttaa myös hillitsemään kramppeja ja ilmavaivoja.
  • Kupillinen puolanminttuteetä sopii erinomaisesti rentoutumiseen; se ei ainoastaan rauhoita vatsaa, vaan lievittää myös stressiä. Puolanmintun herkullinen tuoksu ja maku voivat auttaa vähentämään hermostuneisuutta. Se on erinomainen juoma juuri ennen nukkumaanmenoa ja unen parantamiseen.
  • Tämä tee toimii myös limaa irrottavasti. Sitä suositellaan ehkäisemään hengitysteiden virusten leviämistä. Se auttaa desinfioimaan ja vähentämään keuhkoihin kertyvää limaa. Näin ollen se on ihanteellinen keuhkoputkentulehdukseen.
  • Puolanminttu auttaa flunssan hoidossa. Se on täydellinen luonnollinen korvike mille tahansa flunssalääkkeelle. Puolanmintun ominaisuuksien ansiosta siitä valmistettu tee voi auttaa lievittämään huonoa oloa, nivelkipua ja särkyä. Se on erinomainen apu myös kuumeen lievittämiseen.

Puolanmintun terveyshyödyt: rauhoittaa, hoikistaa ja parantaa

Puolanmintun terveyshyödyt saa käyttämällä kasvia sekä ulkoisesti että sisäisesti
  • Yksi tämän teen tunnetuimmista ominaisuuksista on sen hoikistava vaikutus. Sen juomista suositellaan laihdutuksen aikana tai dieetillä ollessa. Se on täydellinen apu rasvanpolttoon. Mistään teestä ei tietenkään ole yksinään apua ilman oikeanlaista ruokavaliota ja liikuntaa.
  • Puolanminttua voi käyttää myös paikallisesti. Se auttaa puhdistamaan haavoja ehkäisten infektioita ja edistäen ihon paranemista.
  • Lisäksi se voi auttaa lievittämään kuukautiskipuja ja taistelemaan emätintulehduksia vastaan.

Kuinka puolanmintusta valmistetaan teetä

Puolanminttu on lääkekasvi

Teen valmistaminen puolanmintusta on helppoa. Sen voi tehdä kahdella tavalla: ostamalla kaupasta valmiita teepusseja tai valmistamalla sitä luonnollisemmin lehdistä. Jälkimmäinen vaihtoehto on parempi, sillä näin kasvista saa maksimaalisesti hyötyjä.

Valmistus

  • Keitä vettä kattilassa tai teepannussa.
  • Laita veteen teepussi tai 4-5 kasvin lehteä.
  • Ota liesi pois päältä ja odota 5 minuuttia, jotta lämpötila laskee hieman.
  • Lisää hieman sokeria. Jos tavoitteenasi on pudottaa painoa, on parempi jättää pois kaikki makeutusaineet.

On tärkeää muistaa, että tämän teen liiallisella juomisella voi olla haitallisia sivuvaikutuksia. Juo sitä kohtuudella, sillä muutoin se voi aiheuttaa kurkkukipua, liikahikoilua, janoa, päänsärkyä ja ripulia. Jos huomaat mitään näistä oireista, mene välittömästi lääkäriin.

 


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • Allama, S., Kruegera, D., Demirb, I. E., Ceyhanb, G., Zellerc, F., & Schemanna, M. (2015, November 15). “Extracts from peppermint leaves, lemon balm leaves and in particular angelica roots mimic the pro-secretory action of the herbal preparation STW 5 in the human intestine”,  Phytomedicine, 22(12), 1063-1070
  • McKay DL, Blumberg JB., “A review of the bioactivity and potential health benefits of peppermint tea (Mentha piperita L.)”, Phytother Res. 2006 Aug;20(8):619-33.
  • Masoumi SZ, et al., “Evaluation of mint efficacy regarding dysmenorrhea in comparison with mefenamic acid: A double blinded randomized crossover study”, Iran J Nurs Midwifery Res. 2016 Jul-Aug;21(4):363-7. doi: 10.4103/1735-9066.185574.
  • Requena, J. (1908) Estudio de la menta pulegium Boliviana. Disponible: https://repositorio.umsa.bo/xmlui/bitstream/handle/123456789/17859/BC-F-1908-52.pdf?sequence=1
  • Torossi Baudino, F. D. (2021). Reacciones destinadas a disminuir el contenido de (R)-(+)-Pulegona en aceites esenciales de menta de uso alimenticio. Disponible en: http://e-spacio.uned.es/fez/eserv/bibliuned:master-Ciencias-CyTQ-Fdtorossi/Torossi_Baudino_FavioDaniel_TFM.pdf

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.