Logo image
Logo image

Pulpotomia ja pulpektomia lapsilla

6 minuuttia
Pulpotomia ja pulpektomia ovat hoitoja, jotka korjaavat lasten vaurioituneita hampaita jotta niitä ei tarvitsisi poistaa. Tässä artikkelissa kerromme, mistä näissä hammashoidoissa on kyse.
Pulpotomia ja pulpektomia lapsilla
Viimeisin päivitys: 29 joulukuuta, 2022

Pulpotomia eli juurihoito sekä pulpektomia ovat melko tavallisia toimenpiteitä, joita suoritetaan myös lapsille. Tässä artikkelissa kerromme sinulle yksityiskohtaisesti, mitä nämä toimenpiteet pitävät sisällään ja milloin niitä suositellaan.

Kun hampaan hermo kärsii merkittävästi, joko hampaan reikiintymisen tai muun trauman seurauksena, hampaassa ilmenee häiritseviä oireita. Lisäksi pulpaan liittyvät ongelmat voivat johtaa vakavampiin komplikaatioihin.

Näissä tapauksissa on tehtävä kliininen diagnoosi ja otettava hammasröntgen, jotta voidaan arvioida, kuinka suuri osa hermosta on vahingoittunut, ja jotta voidaan valita paras lähestymistapa. Pulpotomia ja pulpektomia ovat yleisimmät hoitomuodot lasten hampaiden pulpan hoitoon. Lue lisää aiheesta alla!

Hammasmassa ja lasten hampaat

Hammasmassaa eli pulpaa kutsutaan puhekielessä hampaan hermoksi. Se on pehmytkudos, joka ravitsee hammasta ja tekee siitä herkän. Se sijaitsee hampaan keskellä.

Se on massa, joka pitää hampaan elossa. Äskettäin puhjenneiden hampaiden tapauksessa se on myös vastuussa juurien muodostumisen ja sulkeutumisen edistämisestä.

Hampaiden kehityksen kannalta hammasmassan pitäminen terveenä lapsuudessa on välttämätöntä. Jos tämä kudos on vaurioitunut, tulee suorittaa tiettyjä toimenpiteitä, kuten pulpotomia tai pulpektomia, jotka auttavat säilyttämään lasten hampaiden terveyden.

Näiden hoitojen ymmärtämiseksi paremmin on tarpeen selventää, että lapsuudessa on kahdenlaisia ​​hampaita: tilapäiset maitohampaat ja lopulliset, pysyvät hampaat. Maitohampaissa on paljon suurempi massakammio kuin pysyvissä hampaissa. Siten pehmytkudoksen vaurio, jossa verisuonet ja hermot sijaitsevat, vaikuttaa lapsilla nopeammin.

Myös nuorilla, juuri puhjenneilla pysyvillä hampailla on enemmän hammasmassaa kuin aikuisten hampaissa. Lisäksi vaikka ne ovat puhjenneet, niiden juuret eivät ole vielä täysin kehittyneet. Juurten kehittyminen ja vahvistuminen kestää noin 3 vuotta puhkeamisen jälkeen.

Kaikki nämä ominaisuudet otetaan huomioon tehtäessä lasten juurihoitoa, kuten pulpotomiaa tai pulpektomiaa. Lapsille suoritettavat juurihoidot eroavat aikuisten hampaille suoritettavista juurihoidoista.

Lasten juurihoidot: mitä ne ovat ja milloin ne suoritetaan?

Hammaslääketieteessä endodontialla tarkoitetaan hampaiden sisimmälle alueelle eli hammasmassan alueelle suoritettavia toimenpiteitä. Hammasmassaan liittyvät ongelmat pyritään ratkaisemaan, jotta vältytään hampaiden poistamiselta.

Lapsilla erilaisia juurihoitoja käytetään nekroosi- tai tulehdusongelmien ratkaisemiseen sekä maitohampaissa että pysyvissä hampaissa. Hammasmassan vaurio johtuu yleensä pitkälle edenneestä hampaiden reikiintymisestä tai onnettomuudesta.

Tässä on joitain tyypillisiä oireita, jotka viittaavat siihen, että lapsen hammasmassa tarvitsee hoitoa:

  • Hampaiden kipu tai herkkyys. Hampaissa voi tuntua epämukavuutta, kun ne altistetaan suurille lämpötilan muutoksille. Myös pureskeleminen voi tuottaa vaikeuksia. Voi myös esiintyä spontaania, jatkuvaa tai satunnaista kipua, jonka voimakkuus vaihtelee.
  • Jotkut murtuneet tai ontot hampaat, jotka johtuvat hampaiden reikiintymisestä.
  • Mätä tulee ulos hampaan tai ikenen kautta.
  • Verenvuoto hampaassa tai ikenissä.
  • Vaikeus pureskella.
  • Ikenien, kasvojen tai kaulan turvotus.

Jos lapsi kokee tämäntyyppisiä vaurioita ja epämukavuutta, tarvitsee hän todennäköisesti hammasmassaan kohdistettua hoitoa. Tästä syystä on suositeltavaa käydä lastenhammaslääkärillä mahdollisimman pian, jotta vaurion eteneminen voidaan pysäyttää ja etsiä oikea-aikainen ratkaisu.

Some figure
Lasten hampaat saavat erityistä hoitoa niiden anatomisten ominaisuuksiensa vuoksi.

Lue myös: Miten fluori auttaa ehkäisemään hampaiden reikiä?

Juurikanavien kypsymisen merkitys lasten hampaissa

Kun vaurioituneet hampaat ovat väliaikaisia ​​eli maitohampaita, monet vanhemmat uskovat, että niitä ei tarvitse hoitaa. He väittävät, että koska hammas putoaa joka tapauksessa, ei ole mitään syytä pidentää sen pysyvyyttä suussa.

Mutta ellei hammas ole putoamassa itsestään, on aina parempi edesauttaa maitohampaan pysymistä suussa. Maitohampaiden tulisi pysyä suussa aina pysyvien hampaiden puhkeamiseen asti.

Väliaikaisten hampaiden ansiosta lapset voivat tehdä erilaisia suun toimintoja, kuten syömistä, puhumista ja hymyilemistä. Lisäksi maitohampaat pitävät paikkaa pysyville hampaille ja auttavat ohjaamaan niiden kasvua. Ne myös edistävät leukaluun kasvua ja ehkäisevät siten purentavirheitä tulevaisuudessa.

Juurihoidon suorittaminen pysyville hampaille antaa lapselle mahdollisuuden säilyttää hampaansa, jotka seuraavat heitä loppuelämänsä ajan. Lisäksi se vahvistaa hampaiden juuria.

Lasten juurihoidossa käytetyt menetelmät ja materiaalit poikkeavat aikuisilla käytetyistä. Ne jopa muuttuvat, riippuen siitä, tehdäänkö toimenpide väliaikaisille vai pysyville hampaille.

Kun uudet hampaat puhkeavat, pysyvät hampaat käyvät läpi fysiologisen resorptioprosessin juurissaan. Tästä syystä maitohampaiden juurihoidossa käytettävien materiaalien tulee olla resorboituvia. Tämä varmistaa pysyvien hampaiden normaalin puhkeamisen.

Lasten endodontian tyypit

Pulpotomia ja pulpektomia ovat kaksi lapsille suoritettavaa endodontista toimenpidettä. Mutta ennen kuin perehdymme niihin yksityiskohtaisesti, sinun tulee tietää, että hammasmassan hoitoon on olemassa myös terapeuttisia vaihtoehtoja.

Lastenhammaslääkäri ottaa huomioon tekijät, joiden avulla he voivat valita parhaan toimenpiteen jokaiseen kliiniseen tapaukseen:

  • Hampaiden puhkeaminen – onko vaurioitunut hammas väliaikainen vai pysyvä.
  • Kuinka paljon aikaa hampaalla on jäljellä suussa eli kuinka kauan maitohammas pysyy suussa, ennen kuin se putoaa itsestään.
  • Juuren muodostumisaste pysyvissä hampaissa.
  • Mahdollisten vaurioiden tyyppi, laajuus ja vakavuus. Hyvin usein ongelma koskee myös vaurion lähialueita.
  • Jos lapsella on lääketieteellisiä ongelmia tai hän käyttää lääkkeitä.
  • Lapsen halukkuus yhteistyöhön hammasklinikalla.

Näiden tietojen perusteella hammaslääkäri voi valita eri vaihtoehdoista:

  • Pulpan eli hammasmassan suojaus: Tämä on hoito, joka suoritetaan pulpakudokselle, kun se on hieman paljastunut hammasta puhdistettaessa ja kun vaurion oireita ei ole. Se koostuu erikoismateriaalien asettamisesta, jotka suojaavat massaa ennen täyttöä.
  • Apicoforming: Tätä käytetään pysyvissä hampaissa, joiden juuret eivät ole kypsyneet riittävästi. Se koostuu erikoismateriaalin sijoittamisesta hampaan sisään, mikä edistää kärkien sulkeutumista ja takaa oikean hampaiden kehityksen.
  • Pulpotomia.
  • Pulpektomia.

Selitämme nyt kaksi jälkimmäistä yksityiskohtaisesti.

Mikä on pulpotomia?

Pulpotomia on eräänlainen endodontia, jota käytetään hyvin usein lapsilla. Tälle hoidolle on ominaista se, että se suoritetaan hampaille, joiden pulpa on elossa.

Se on ihanteellinen vaihtoehto hampaille, joissa on vain pinnallisia vaurioita sekä joissa juuriosa on täysin ehjä ja terve. Tämä toimenpide voidaan suorittaa myös tapauksissa, joissa hammasmassassa on tulehdus tai jos hermo on altistunut traumalle. Hampaiden ja ikenien tulee kuitenkin olla muutoin terveitä.

Koska hampaan hermo on elossa, tarvitaan vain paikallispuudutusta. Näin ollen operoitava alue puudutetaan ja toimenpide suoritetaan ilman, että lapsi tuntee kipua.

Toimenpide koostuu kruunun poistamisesta koskematta kanavassa olevaan kudokseen, joka on hampaan juurien tasolla. Hermon puuttumisesta jäänyt tila täytetään sitten suojamateriaalilla ja hammas rekonstruoidaan täytteellä tai kruunulla.

Toimenpiteen jälkeen lapsi voi tuntea lievää epämukavuutta, joka häviää muutaman päivän kuluessa, kun kudokset palautuvat. On tavallista, että lasten hammaslääkäri määrää tulehduskipulääkkeitä ehkäisemään leikkauksen jälkeisiä kiputiloja. On tärkeää seurata paranemisprosessia mahdollisten komplikaatioiden välttämiseksi.

Pulpotomiaa käytetään pääasiassa maitohampaiden hoidossa. Se voidaan tehdä myös pysyville hampaille, joiden juuret eivät ole vielä muodostuneet.

Näissä tapauksissa se on yleensä väliaikainen ratkaisu, kunnes juurten muodostuminen on valmis ja juurten kärjet sulkeutuvat. Siinä vaiheessa voidaan suorittaa perinteinen juurihoito.

Tämä hoito lievittää välittömästi lapsen epämukavuutta ja se ei häiritse pysyvän hampaan kehittymistä tai puhkeamista.

Mikä on pulpektomia?

Pulpektomia on samanlainen hoitomenetelmä kuin lapsille tehtävä pulpotomia, mutta sillä erolla, että koko hammasmassan kudos poistetaan sekä valtimo- että juurialueelta. Se suoritetaan tapauksissa, joissa hermovaurio on laaja ja peruuttamaton sekä joissa esiintyy infektioita ja paiseita.

Massakudos poistetaan kokonaan, myös kruunun sisäpuolelta ja juurialueelta. Sitten hampaan sisäpuoli puhdistetaan ja täytetään erityisillä tahnoilla.

Käytettyjen materiaalien erityispiirteenä on kanavien sulkeminen ja bakteerien pääsyn sekä lisääntymisen estäminen. Lisäksi se pystyy imeytymään takaisin lopulliseen hampaan samalla nopeudella kuin juuri.

Toimenpiteen lopussa on tarpeen rekonstruoida loput hampaasta täytteellä tai kruunulla.

Some figure
Endodontia on tekninen nimi “juurihoidolle”.

Lue myös: Miksi vihlovat hampaat ovat alttiimpia kivulle?

Lapsen valmistaminen pulpotomiaan ja pulpektomiaan

Lapsille tehtävät pulpotomia ja pulpektomia ovat yksinkertaisempia ja nopeampia toimenpiteitä kuin aikuisille suoritettava endodontia. Molemmissa tapauksissa on kuitenkin tarpeen ottaa röntgenkuvat, käyttää anestesiaa ja lapsen on pidettävä suunsa auki pitkään.

On tärkeää viestiä lapselle näistä asioista ennen toimenpidettä. Näin lapsi tietää mitä odottaa ja hän on paremmin valmistautunut.

Ymmärtäminen ja henkinen valmistautuminen auttavat vähentämään hermostuneisuutta lapsessa. Tämä edesauttaa toimenpiteen hyväksyntää ja parempaa yleistä hammashoitokokemusta.

Pulpotomian tai pulpektomian jälkeisinä päivinä lapsi voi kokea lievää kipua, joka häviää vähitellen. Hammaslääkäri määrää tarvittavat lääkkeet hoidon leikkauksen jälkeisen ajan hallintaan.

Jos lapsella on voimakasta kipua tai turvotusta hoidettavalla alueella, on välittömästi otettava yhteys hammaslääkäriin. Nämä oireet voivat osoittaa, että suoritetussa hoidossa on jotain vialla, ja se voi olla tarpeen suorittaa uudelleen.

Myös myöhemmät tarkastukset ovat tarpeen. Tämä on menettelyn seuraaminen ja sen varmistaminen, että kaikki menee hyvin.

Pulpotomia ja pulpektomia lapsilla: hoito hampaiden säilyttämiseksi

Maitohampaiden pysyessä suussa niin pitkään mahdollista, lapset voivat harjoitella suun toimintoja normaalisti. Sekä pulpotomia että pulpektomia ovat hoitoja, joiden avulla lasten vaurioituneita hampaita hoidetaan poistamatta niitä heidän suustaan.

Näiden toimenpiteiden jälkeen syöminen, puhuminen ja hymyileminen eivät ole ongelma. Se myös varmistaa, ettei hampaiden puuttumisesta johtuvia epävarmuuskomplekseja tai itsetuntohäiriöitä esiinny.

Maitohampaat edistävä leuan kasvua ja ohjaavat pysyvien hampaiden puhkeamista. Kaikkien maitohampaiden säilyttäminen auttaa estämään purentaongelmia ja hampaiden kasvamista sellaisiin asentoihin, joihin niiden ei pitäisi kasvaa.

Jos lastenhammaslääkäri suosittelee pulpotomiaa tai pulpektomiaa, ovat ne erittäin hyviä vaihtoehtoja lapsen suun terveyden palauttamiseksi.

Pulpotomia eli juurihoito sekä pulpektomia ovat melko tavallisia toimenpiteitä, joita suoritetaan myös lapsille. Tässä artikkelissa kerromme sinulle yksityiskohtaisesti, mitä nämä toimenpiteet pitävät sisällään ja milloin niitä suositellaan.

Kun hampaan hermo kärsii merkittävästi, joko hampaan reikiintymisen tai muun trauman seurauksena, hampaassa ilmenee häiritseviä oireita. Lisäksi pulpaan liittyvät ongelmat voivat johtaa vakavampiin komplikaatioihin.

Näissä tapauksissa on tehtävä kliininen diagnoosi ja otettava hammasröntgen, jotta voidaan arvioida, kuinka suuri osa hermosta on vahingoittunut, ja jotta voidaan valita paras lähestymistapa. Pulpotomia ja pulpektomia ovat yleisimmät hoitomuodot lasten hampaiden pulpan hoitoon. Lue lisää aiheesta alla!

Hammasmassa ja lasten hampaat

Hammasmassaa eli pulpaa kutsutaan puhekielessä hampaan hermoksi. Se on pehmytkudos, joka ravitsee hammasta ja tekee siitä herkän. Se sijaitsee hampaan keskellä.

Se on massa, joka pitää hampaan elossa. Äskettäin puhjenneiden hampaiden tapauksessa se on myös vastuussa juurien muodostumisen ja sulkeutumisen edistämisestä.

Hampaiden kehityksen kannalta hammasmassan pitäminen terveenä lapsuudessa on välttämätöntä. Jos tämä kudos on vaurioitunut, tulee suorittaa tiettyjä toimenpiteitä, kuten pulpotomia tai pulpektomia, jotka auttavat säilyttämään lasten hampaiden terveyden.

Näiden hoitojen ymmärtämiseksi paremmin on tarpeen selventää, että lapsuudessa on kahdenlaisia ​​hampaita: tilapäiset maitohampaat ja lopulliset, pysyvät hampaat. Maitohampaissa on paljon suurempi massakammio kuin pysyvissä hampaissa. Siten pehmytkudoksen vaurio, jossa verisuonet ja hermot sijaitsevat, vaikuttaa lapsilla nopeammin.

Myös nuorilla, juuri puhjenneilla pysyvillä hampailla on enemmän hammasmassaa kuin aikuisten hampaissa. Lisäksi vaikka ne ovat puhjenneet, niiden juuret eivät ole vielä täysin kehittyneet. Juurten kehittyminen ja vahvistuminen kestää noin 3 vuotta puhkeamisen jälkeen.

Kaikki nämä ominaisuudet otetaan huomioon tehtäessä lasten juurihoitoa, kuten pulpotomiaa tai pulpektomiaa. Lapsille suoritettavat juurihoidot eroavat aikuisten hampaille suoritettavista juurihoidoista.

Lasten juurihoidot: mitä ne ovat ja milloin ne suoritetaan?

Hammaslääketieteessä endodontialla tarkoitetaan hampaiden sisimmälle alueelle eli hammasmassan alueelle suoritettavia toimenpiteitä. Hammasmassaan liittyvät ongelmat pyritään ratkaisemaan, jotta vältytään hampaiden poistamiselta.

Lapsilla erilaisia juurihoitoja käytetään nekroosi- tai tulehdusongelmien ratkaisemiseen sekä maitohampaissa että pysyvissä hampaissa. Hammasmassan vaurio johtuu yleensä pitkälle edenneestä hampaiden reikiintymisestä tai onnettomuudesta.

Tässä on joitain tyypillisiä oireita, jotka viittaavat siihen, että lapsen hammasmassa tarvitsee hoitoa:

  • Hampaiden kipu tai herkkyys. Hampaissa voi tuntua epämukavuutta, kun ne altistetaan suurille lämpötilan muutoksille. Myös pureskeleminen voi tuottaa vaikeuksia. Voi myös esiintyä spontaania, jatkuvaa tai satunnaista kipua, jonka voimakkuus vaihtelee.
  • Jotkut murtuneet tai ontot hampaat, jotka johtuvat hampaiden reikiintymisestä.
  • Mätä tulee ulos hampaan tai ikenen kautta.
  • Verenvuoto hampaassa tai ikenissä.
  • Vaikeus pureskella.
  • Ikenien, kasvojen tai kaulan turvotus.

Jos lapsi kokee tämäntyyppisiä vaurioita ja epämukavuutta, tarvitsee hän todennäköisesti hammasmassaan kohdistettua hoitoa. Tästä syystä on suositeltavaa käydä lastenhammaslääkärillä mahdollisimman pian, jotta vaurion eteneminen voidaan pysäyttää ja etsiä oikea-aikainen ratkaisu.

Some figure
Lasten hampaat saavat erityistä hoitoa niiden anatomisten ominaisuuksiensa vuoksi.

Lue myös: Miten fluori auttaa ehkäisemään hampaiden reikiä?

Juurikanavien kypsymisen merkitys lasten hampaissa

Kun vaurioituneet hampaat ovat väliaikaisia ​​eli maitohampaita, monet vanhemmat uskovat, että niitä ei tarvitse hoitaa. He väittävät, että koska hammas putoaa joka tapauksessa, ei ole mitään syytä pidentää sen pysyvyyttä suussa.

Mutta ellei hammas ole putoamassa itsestään, on aina parempi edesauttaa maitohampaan pysymistä suussa. Maitohampaiden tulisi pysyä suussa aina pysyvien hampaiden puhkeamiseen asti.

Väliaikaisten hampaiden ansiosta lapset voivat tehdä erilaisia suun toimintoja, kuten syömistä, puhumista ja hymyilemistä. Lisäksi maitohampaat pitävät paikkaa pysyville hampaille ja auttavat ohjaamaan niiden kasvua. Ne myös edistävät leukaluun kasvua ja ehkäisevät siten purentavirheitä tulevaisuudessa.

Juurihoidon suorittaminen pysyville hampaille antaa lapselle mahdollisuuden säilyttää hampaansa, jotka seuraavat heitä loppuelämänsä ajan. Lisäksi se vahvistaa hampaiden juuria.

Lasten juurihoidossa käytetyt menetelmät ja materiaalit poikkeavat aikuisilla käytetyistä. Ne jopa muuttuvat, riippuen siitä, tehdäänkö toimenpide väliaikaisille vai pysyville hampaille.

Kun uudet hampaat puhkeavat, pysyvät hampaat käyvät läpi fysiologisen resorptioprosessin juurissaan. Tästä syystä maitohampaiden juurihoidossa käytettävien materiaalien tulee olla resorboituvia. Tämä varmistaa pysyvien hampaiden normaalin puhkeamisen.

Lasten endodontian tyypit

Pulpotomia ja pulpektomia ovat kaksi lapsille suoritettavaa endodontista toimenpidettä. Mutta ennen kuin perehdymme niihin yksityiskohtaisesti, sinun tulee tietää, että hammasmassan hoitoon on olemassa myös terapeuttisia vaihtoehtoja.

Lastenhammaslääkäri ottaa huomioon tekijät, joiden avulla he voivat valita parhaan toimenpiteen jokaiseen kliiniseen tapaukseen:

  • Hampaiden puhkeaminen – onko vaurioitunut hammas väliaikainen vai pysyvä.
  • Kuinka paljon aikaa hampaalla on jäljellä suussa eli kuinka kauan maitohammas pysyy suussa, ennen kuin se putoaa itsestään.
  • Juuren muodostumisaste pysyvissä hampaissa.
  • Mahdollisten vaurioiden tyyppi, laajuus ja vakavuus. Hyvin usein ongelma koskee myös vaurion lähialueita.
  • Jos lapsella on lääketieteellisiä ongelmia tai hän käyttää lääkkeitä.
  • Lapsen halukkuus yhteistyöhön hammasklinikalla.

Näiden tietojen perusteella hammaslääkäri voi valita eri vaihtoehdoista:

  • Pulpan eli hammasmassan suojaus: Tämä on hoito, joka suoritetaan pulpakudokselle, kun se on hieman paljastunut hammasta puhdistettaessa ja kun vaurion oireita ei ole. Se koostuu erikoismateriaalien asettamisesta, jotka suojaavat massaa ennen täyttöä.
  • Apicoforming: Tätä käytetään pysyvissä hampaissa, joiden juuret eivät ole kypsyneet riittävästi. Se koostuu erikoismateriaalin sijoittamisesta hampaan sisään, mikä edistää kärkien sulkeutumista ja takaa oikean hampaiden kehityksen.
  • Pulpotomia.
  • Pulpektomia.

Selitämme nyt kaksi jälkimmäistä yksityiskohtaisesti.

Mikä on pulpotomia?

Pulpotomia on eräänlainen endodontia, jota käytetään hyvin usein lapsilla. Tälle hoidolle on ominaista se, että se suoritetaan hampaille, joiden pulpa on elossa.

Se on ihanteellinen vaihtoehto hampaille, joissa on vain pinnallisia vaurioita sekä joissa juuriosa on täysin ehjä ja terve. Tämä toimenpide voidaan suorittaa myös tapauksissa, joissa hammasmassassa on tulehdus tai jos hermo on altistunut traumalle. Hampaiden ja ikenien tulee kuitenkin olla muutoin terveitä.

Koska hampaan hermo on elossa, tarvitaan vain paikallispuudutusta. Näin ollen operoitava alue puudutetaan ja toimenpide suoritetaan ilman, että lapsi tuntee kipua.

Toimenpide koostuu kruunun poistamisesta koskematta kanavassa olevaan kudokseen, joka on hampaan juurien tasolla. Hermon puuttumisesta jäänyt tila täytetään sitten suojamateriaalilla ja hammas rekonstruoidaan täytteellä tai kruunulla.

Toimenpiteen jälkeen lapsi voi tuntea lievää epämukavuutta, joka häviää muutaman päivän kuluessa, kun kudokset palautuvat. On tavallista, että lasten hammaslääkäri määrää tulehduskipulääkkeitä ehkäisemään leikkauksen jälkeisiä kiputiloja. On tärkeää seurata paranemisprosessia mahdollisten komplikaatioiden välttämiseksi.

Pulpotomiaa käytetään pääasiassa maitohampaiden hoidossa. Se voidaan tehdä myös pysyville hampaille, joiden juuret eivät ole vielä muodostuneet.

Näissä tapauksissa se on yleensä väliaikainen ratkaisu, kunnes juurten muodostuminen on valmis ja juurten kärjet sulkeutuvat. Siinä vaiheessa voidaan suorittaa perinteinen juurihoito.

Tämä hoito lievittää välittömästi lapsen epämukavuutta ja se ei häiritse pysyvän hampaan kehittymistä tai puhkeamista.

Mikä on pulpektomia?

Pulpektomia on samanlainen hoitomenetelmä kuin lapsille tehtävä pulpotomia, mutta sillä erolla, että koko hammasmassan kudos poistetaan sekä valtimo- että juurialueelta. Se suoritetaan tapauksissa, joissa hermovaurio on laaja ja peruuttamaton sekä joissa esiintyy infektioita ja paiseita.

Massakudos poistetaan kokonaan, myös kruunun sisäpuolelta ja juurialueelta. Sitten hampaan sisäpuoli puhdistetaan ja täytetään erityisillä tahnoilla.

Käytettyjen materiaalien erityispiirteenä on kanavien sulkeminen ja bakteerien pääsyn sekä lisääntymisen estäminen. Lisäksi se pystyy imeytymään takaisin lopulliseen hampaan samalla nopeudella kuin juuri.

Toimenpiteen lopussa on tarpeen rekonstruoida loput hampaasta täytteellä tai kruunulla.

Some figure
Endodontia on tekninen nimi “juurihoidolle”.

Lue myös: Miksi vihlovat hampaat ovat alttiimpia kivulle?

Lapsen valmistaminen pulpotomiaan ja pulpektomiaan

Lapsille tehtävät pulpotomia ja pulpektomia ovat yksinkertaisempia ja nopeampia toimenpiteitä kuin aikuisille suoritettava endodontia. Molemmissa tapauksissa on kuitenkin tarpeen ottaa röntgenkuvat, käyttää anestesiaa ja lapsen on pidettävä suunsa auki pitkään.

On tärkeää viestiä lapselle näistä asioista ennen toimenpidettä. Näin lapsi tietää mitä odottaa ja hän on paremmin valmistautunut.

Ymmärtäminen ja henkinen valmistautuminen auttavat vähentämään hermostuneisuutta lapsessa. Tämä edesauttaa toimenpiteen hyväksyntää ja parempaa yleistä hammashoitokokemusta.

Pulpotomian tai pulpektomian jälkeisinä päivinä lapsi voi kokea lievää kipua, joka häviää vähitellen. Hammaslääkäri määrää tarvittavat lääkkeet hoidon leikkauksen jälkeisen ajan hallintaan.

Jos lapsella on voimakasta kipua tai turvotusta hoidettavalla alueella, on välittömästi otettava yhteys hammaslääkäriin. Nämä oireet voivat osoittaa, että suoritetussa hoidossa on jotain vialla, ja se voi olla tarpeen suorittaa uudelleen.

Myös myöhemmät tarkastukset ovat tarpeen. Tämä on menettelyn seuraaminen ja sen varmistaminen, että kaikki menee hyvin.

Pulpotomia ja pulpektomia lapsilla: hoito hampaiden säilyttämiseksi

Maitohampaiden pysyessä suussa niin pitkään mahdollista, lapset voivat harjoitella suun toimintoja normaalisti. Sekä pulpotomia että pulpektomia ovat hoitoja, joiden avulla lasten vaurioituneita hampaita hoidetaan poistamatta niitä heidän suustaan.

Näiden toimenpiteiden jälkeen syöminen, puhuminen ja hymyileminen eivät ole ongelma. Se myös varmistaa, ettei hampaiden puuttumisesta johtuvia epävarmuuskomplekseja tai itsetuntohäiriöitä esiinny.

Maitohampaat edistävä leuan kasvua ja ohjaavat pysyvien hampaiden puhkeamista. Kaikkien maitohampaiden säilyttäminen auttaa estämään purentaongelmia ja hampaiden kasvamista sellaisiin asentoihin, joihin niiden ei pitäisi kasvaa.

Jos lastenhammaslääkäri suosittelee pulpotomiaa tai pulpektomiaa, ovat ne erittäin hyviä vaihtoehtoja lapsen suun terveyden palauttamiseksi.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • Oliveira-del Rio, J. A., Mendoza-Castro, A. M., & Alvarado-Solórzano, A. M. (2017). Endodoncia en dientes temporales. Pulpotomía. Polo del Conocimiento2(6), 1288-1297.
  • Yoshpe, M., Kaufman, A. Y., Lin, S., & Ashkenazi, M. (2021). Regenerative endodontics: a promising tool to promote periapical healing and root maturation of necrotic immature permanent molars with apical periodontitis using platelet-rich fibrin (PRF). European Archives of Paediatric Dentistry22(3), 527-534.
  • Popoola, B. O., Ayebameru, O. E., & Olanloye, O. M. (2018). Endodontic treatment in children: a five-year retrospective study of cases seen at the University College Hospital, Ibadan, Nigeria. Annals of Ibadan postgraduate medicine16(2), 136-141.
  • Goyal, V. (2022). Pediatric Endodontics. International Journal of Clinical Pediatric Dentistry15(Suppl 1), S1.
  • Valverde Moya, E. (2022). Biopulpectomia en niños de 9 años de edad.
  • Santana-Sandoval, L. A., Pérez-Pérez, M., & Herrera-Camacho, J. (2019). 36. PULPECTOMIA ROTATORIA CONTRA MANUAL. Revista de la Academia Mexicana de Odontología Pediátrica31(S1), 19-20.
  • Luzuriaga Romero, A. L. (2018). Tratamiento de pulpectomía en dientes temporarios con técnica rotatoria instrumentada y técnica no instrumentada (Bachelor’s thesis, Universidad de Guayaquil. Facultad Piloto de Odontología).
  • Centeno, J. E. O., & Hernández, D. G. (2020). Pulpotomia o Pulpectomia: Éxito clínico y radiográfico en dientes temporales. Revista de Salud Pública24(3), 8-17.
  • Calderon Arellano, K. L. (2021). Éxito y fracaso de tratamientos de pulpotomía (Bachelor’s thesis, Universidad de Guayaquil. Facultad Piloto de Odontología).
  • Garza, N. P. R., Menéndez, A. M. L., & Llop, M. R. (2022). Pulpotomía en dentición primaria: un análisis bibliométrico de 57 años. Revista de Odontopediatría Latinoamericana12(1).

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.