Pintus-menetelmä: Real Madridin menestyksen salaisuus

Italialainen Antonio Pintus on palannut Real Madridiin soveltaakseen treenimenetelmäänsä ja luodakseen uusia mestareita. Analysoimme hänen tieteeseen pohjautuvia menetelmiään täällä.
Pintus-menetelmä: Real Madridin menestyksen salaisuus

Viimeisin päivitys: 30 heinäkuuta, 2022

Jalkapallossa tehdään toisinaan ihmeitä. Real Madrid käy läpi yhtä näistä historiallisista kausista, ja se saattaa olla Antonio Pintuksen ansiota. Tässä artikkelissa kerromme, mikä Pintus-menetelmä on.

Antonio Pintus on tämän Espanjan joukkueen nykyinen ja myös aiempi valmentaja. Tänä päivänä, 59 vuoden iässä, on syntynyt käsitys jonkinlaisesta Pintus-menetelmästä, joka kykenee parantamaan Real Madridin tuloksia, ehkäisemään vammoja ja tekemään näistä huippupelaajista tuplasti muita pelaajia kestävämpiä.

Tätä tukevat Pintuksen aiemmat saavutukset. Mikä sitten tekee hänestä niin erityisen, ja onko Pintus-menetelmä oikeasti olemassa? Tällä italialaisella valmentajalla on yliopistotaustaa, jonka ansiosta hän kykenee soveltamaan tiedettä pelaajiensa fyysisen kunnon parantamisessa. Tässä artikkelissa perehdymme aiheeseen.

Pintus-menetelmä: rautakersantti

Espanjassa Antono Pintus on saanut lempinimekseen rautakersantti. Hänen sanotaan olevan ankara valmentaja pelaajilleen. Italiassa häntä kutsutaan piiskaksi, joka on samantapainen lempinimi.

Mielenkiintoista on kuitenkin se, että useiden ihmisten mukaan Pintus ei koskaan vaadi pelaajiltaan liikaa. Lempinimistään huolimatta hänen treeninsä ovat tarkoin mitoitettuja, jotta vältetään ylitreenaus ja vammat.

Real Madridin arvellaan kääntyneen Pintuksen puoleen vuoden 2021 toisella puoliskolla vuoden 2020/2021 kauden liian monien loukkaantumisten (sekä karanteeniongelmien) vuoksi. Espanjalaisten aiempi, ranskalaista syntyperää oleva treenivalmentaja ei onnistunut löytämään ratkaisua loukkaantumisiin palatessaan kentälle pandemian jälkeen.

Pintus-menetelmä on rautakersantin kehittämä menetelmä, jota hän toteuttaa tunnollisesti. Hänen joukkueensa pelaajilla esiintyy hyvin vähän loukkaantumisia ja heillä ylivoimainen kestävyyskunto, jonka ansiosta he jaksavat kentällä 90 minuutin loppuun asti ja pitävät yllä samaa vauhtia silloinkin, kun mennään jatkoajalle.

Aiemmalla kaudellaan, jolloin Pintus vastasi Real Madridin fyysisestä valmennuksesta, hän saavutti kolme perättäistä voittoa Mestarien liigassa ranskalaisen Zidanen johdolla, jonka Pintus tunsi hyvin valmennettuaan tätä pelaajana Juventuksessa 1990-luvulla.

Saatat pitää tästäkin artikkelista: Kuinka tekoälyä käytetään ammattilaisjalkapallossa?

Tutkija Pintus

Antonio Pintus työskentelee nyt Real Madridille, mutta hän myös tutkii ja julkaisee tieteellisiä tutkimuksia urheilulääketieteestä. Kun perinteinen valmentaminen, urheilutieteen edistys ja teknologia kohtaavat, italialaisvalmentajan kekseliäisyys herää.

Hänen pakkomielteensä vammojen vähentämiseen ja pelaajien ylikuormituksen välttämiseen sekä näiden kestävyyden lisäämiseen on nähtävissä julkaisuissa, joita hän tekee kollegojensa kanssa. Esimerkiksi vuonna 2016 julkaistu tutkimus paljastaa, että hän analysoi nuorten jalkapalloilijoiden kuormitusta ja fysiologista vastetta ymmärtääkseen, miten treenaamisessa pidetään tasapaino ja minimoidaan loukkaantumisriski.

Vuonna 2008 hän puuttui viiden muun ammattilaisen kanssa sääntelemättömien pelien ongelmaan jalkapallotreeneissä. Tällaisessa harjoittelussa urheilijoiden annetaan syötellä palloa toisilleen letkeästi ja rennosti ilman selkeitä sääntöjä.

Tällainen harjoittelumuoto on nähty pikemminkin hupina kuin treenaamisena. Pelaaja osallistuu mielensä mukaan ilman pakkoa, ja harjoitus on ajanvietettä valmentajien antamien täsmällisempien harjoitusten välissä.

Pintus-menetelmässä sääntelemätön harjoittelu toimii aerobisena treeninä. Tutkimuksessaan hän toteaa, että se vaikuttaa sykkeeseen yhtä paljon kuin kovatehoinen harjoittelu. Näin ollen hän suosittelee, ettei jalkapallonpelaajien tulisi riistää itseltään tätä harjoitusmuotoa ja että heitä tulisi kannustaa osallistumaan siihen, vaikka he itse pitäisivät lepoa parempana.

Pidätkö tästä artikkelista? Saatat haluta lukea myös: Toispuoleinen harjoittelu

Pintus-menetelmän tulokset Real Madridissa

Ehkäise loukkaantumisia ja lisää kestävyyttä. Tämä näyttäisi kiteyttävän Pintus-menetelmän Real Madridille aiemmin Zidanen ja nyt Ancelottin johdolla.

Iästään huolimatta tämä italialainen valmentaja kehittää itseään edelleen; hän on jopa valmistunut fysioterapeutiksi Espanjassa. Tämän uuden tietämyksensä avulla hän kykenee säätelemään pelaajiensa kuormitusta paremmin ehkäistäkseen ylirasitusta ja palauttaa samalla toipuvien pelaajien toimintakyvyn. Kokemuksella ja teknisellä tietotaidolla on suuri vaikutus.

“Yhä nykyäänkin loukkaantuneiden urheilijoiden palauttaminen urheilun pariin perustuu usein subjektiiviseen tietoon eikä tieteelliseen näyttöön, jota saadaan kansainvälisestä kirjallisuudesta.” – Rosario D’Onofrio, joka on tehnyt Pintuksen kanssa tieteellisiä tutkimuksia

Kestävyys ei ole myöskään mikään pieni ongelma. Real Madridin paluu tänä vuonna näyttäisi olevan kuin suoraan Pintus-menetelmästä kertovasta tarinasta.

Tämä ei kuitenkaan ole mitään uutta. Pintuksen aiemmalla kaudella espanjalaisten valmentajana joukkue sai eniten maaleja koko Euroopassa 75 peliminuutin jälkeen. Toisin sanoen he jaksoivat parhaiten ottelun viimeisten 15 minuutin aikana.

Pintus-menetelmä ehkäisee loukkaantumisia.

Tutkija, jalkapallon ystävä ja rautakersantti: kukaan ei voi kiistää Pintusta

Kun Real Madrid palkkaa uudelleen Pintuksen, hän sanoo suostuvansa siihen, koska on erikoisosaamisensa vuoksi maailman paras. Myös moni hänen kanssaan yhteistyötä tekevä henkilö sanoo niin epäröimättä.

Hän on kiistaton lahjakkuus. Jokainen voi itse nähdä tulokset, ja niiden tukena on tiede ja tilastot. Pintuksen pelaajat loukkaantuvat vähemmän, palaavat kentälle nopeammin fyysisen vaivan jälkeen ja jaksavat juosta peliajan loppuun asti.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • Perroni, F., Pintus, A., Frandino, M., Guidetti, L., & Baldari, C. (2018). Relationship among repeated sprint ability, chronological age, and puberty in young soccer players. The Journal of Strength & Conditioning Research32(2), 364-371.
  • Dellal, A., Chamari, K., Pintus, A., Girard, O., Cotte, T., & Keller, D. (2008). Heart rate responses during small-sided games and short intermittent running training in elite soccer players: a comparative study. The Journal of Strength & Conditioning Research22(5), 1449-1457.

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.