Pikkuruskuksen aktiiviset ainesosat ja hyödyt

Pikkuruskuksen sisältämien ainesosien vuoksi sitä käytetään usein laskimoiden vajaatoiminnan hoitoon. Lisäksi sillä uskotaan olevan muita terveyshyötyjä. Tässä artikkelissa puhumme tämän kasvin ominaisuuksista, hyödyistä ja mahdollisista sivuvaikutuksista.
Pikkuruskuksen aktiiviset ainesosat ja hyödyt

Viimeisin päivitys: 17 syyskuuta, 2022

Pikkuruskus (Ruscus aculeatus), joka tunnetaan myös nimellä pikkurautamyrtti, on pieni ikivihreä pensas, jolla on useita jäykkiä oksia. Kasvi on alunperin kotoisin Länsi-Euroopasta, vaikka sitä löytyy myös Pohjois-Afrikasta ja Aasiasta. Nykyään sen juuria käytetään ravintolisissä, koska sen aktiivisiin ainesosiin liittyy useita mahdollisia terveyshyötyjä.

Mitä tieteelliset tutkimukset sanovat tästä kasvista ja sen ominaisuuksista? Otetaan selvää!

Pikkuruskuksen vaikuttavat aineet

Laajan lääketieteellisen käytön vuoksi pikkuruskus on ollut monien tieteellisten tutkimusten aihe.

Siksi ollaan todettu, että monet sen aktiiviset biokemialliset yhdisteet oikeuttavat sen käytön luonnollisena lääkkeenä. Tutkimukset ovat edelleen käynnissä, eikä vieläkään ole olemassa vankkaa näyttöä siitä, että sitä voitaisiin käyttää ensisijaisena hoitomuotona. Silti asiantuntijat ovat tunnistaneet sen sisältämät farmakologiset yhdisteet.

On tärkeää ottaa huomioon, että aktiiviset yhdisteet saadaan pääasiassa kasvin juurista. Muita kasvin osia, kuten hedelmiä, ei voida käyttää, koska ne sisältävät myrkyllisiä yhdisteitä. Tieteelliseen Molecules -lehteen kerättyjen tietojen mukaan sen merkittävimmät kiinnostavat yhdisteet ovat seuraavat:

 • Ruskogeniini ja neoruskogeniini (steroidiset saponiinit), joilla on tutkimusten mukaan anti-inflammatorisia ja venotonisia ominaisuuksia.
 • Flavonoideilla, kuten rutosidiinilla ja hesperidiinilla, katsotaan olevan diureettinen ja turvotusta estävä vaikutus.
 • Triterpeenit.
 • Mineraalisuolat, erityisesti kalium.
 • Hartsit.
 • Eteerinen öljy.

Pikkuruskuksen käyttötarkoitukset ja hyödyt

Erityisen koostumuksensa vuoksi pikkuruskusta pidetään tulehdusta ehkäisevänä, diureettisena, venotonisena ja kapillaareja suojaavana lääkkeenä. Sitä on käytetty pääosin perinteisessä luonnonlääketieteessä, eivätkä ratkaisevat tieteelliset tutkimukset tue sitä juurikaan. Joistakin tieteellisistä tutkimuksista on kuitenkin saatu lupaavia tuloksia.

Anti-inflammatorinen aktiivisuus

Krooniset tulehdustilat liittyvät lisääntyneeseen sairausriskiin. Siksi meidän on valvottava sitä terveyden heikkenemisen välttämiseksi.

Tässä mielessä pikkuruskuksen käytöllä näyttää olevan positiivinen vaikutus terveyteen. Journal of Pharmacological Sciences -lehdessä raportoitu tutkimus korostaa, että ruskogeniini, yksi sen aktiivisista yhdisteistä, vähentää tulehdusmerkkiaineita.

Samoin Archives of Pharmacal Researchin -tutkimus tukee näitä mekanismeja. Näyttää siltä, että ruskogeniini auttaa pysäyttämään entsyymin tuotannon, joka aiheuttaa ruston hajoamista niveltulehduksissa.

Pikkuruskus voi olla apu niveltulehdukseen.
Pikkuruskus voi olla hyvä tulehduskipulääke nivelsairauksiin.

Adjuvantti laskimosairauksia vastaan

Yksi pikkuruskuksen tärkeimmistä käyttötarkoituksista on verenkiertoelimistön toiminnan parantaminen. Sen runsas flavonoidipitoisuus liittyy hyötyihin verisuonitasolla. Tarkemmin sanottuna kasvi sisältää aineita, jotka stimuloivat alfa-adrenergisiä reseptoreita, jotka aiheuttavat suonten supistumisen.

International Angiologyn jakamassa tutkimuksessa todettiin, että Ruscus aculeatus -lisä, jossa on askorbiinihappoa (C-vitamiini), auttoi vähentämään oireita ja turvotusta potilailla, joilla on kroonisia laskimosairauksia. Erityisesti se vähensi jalkojen kipua, raskauden ja turvotuksen tunnetta.

Peräpukamien ehkäisy

Perinteisessä lääketieteessä pikkuruskusta on käytetty peräpukamien ehkäisyssä. Jotkut uskovat, että se auttaa vähentämään turvotusta ja stimuloimaan suonien supistumista. Toisaalta Alternative and Complementary Therapies -tutkimuksessa todettiin, että 69 prosentilla ihmisistä, jotka käyttivät pikkuruskusta, oli vähemmän peräpukamia ja niihin liittyvää kipua ja ärsytystä.

Muita pikkuruskuksen käytön mahdollisia etuja

Monet pikkuruskuksen edut tulevat anekdoottisista tiedoista ja sen käytöstä luonnonlääketieteessä. Siksi sinun tulee käyttää sitä harkiten.

Yhdysvaltalaisen WebMD:n tietojen mukaan seuraavista asioista ei ole riittävästi todisteita:

 • Diabeettinen retinopatia
 • Matala verenpaine noustessa
 • Suonikohjut
 • Käsivarsien turvotus lymfedeemasta
 • Ummetus
 • Levottomien jalkojen syndrooma
 • Premenstruaalinen oireyhtymä
 • Murtumat
 • Nesteen kertyminen
 • Kihti tai hyperurikemia
 • Munuaiskivet
 • Alaselän kipu

Pikkuruskuksen mahdolliset sivuvaikutukset

Asiantuntijat pitävät pikkuruskusta sisältäviä lisäravinteita turvallisina useimmille ihmisille, kun niitä otetaan suun kautta enintään 3 kuukauden ajan. Joillekin ihmisille pikkuruskus voi kuitenkin aiheuttaa ei-toivottuja reaktioita, kuten närästystä, pahoinvointia, oksentelua ja ripulia.

Journal of Emergency Medicine -lehdessä raportoidussa tapausraportissa diabetesta sairastavalle naiselle kehittyi ketoasidoosi tämän kasvin kuluttamisen jälkeen. Asiantuntijat eivät kuitenkaan tiedä, oliko perimmäinen syy pikkuruskuksen käyttö vai jokin muu tekijä.

Älä käytä tätä lääkekasvia samanaikaisesti verenpaine- tai munuaissairauslääkkeiden kanssa, koska mahdollisia haitallisia yhteisvaikutuksia voi esiintyä. Näissä tapauksissa on parasta neuvotella ensin lääkärin kanssa. Lasten, raskaana olevien ja imettävien naisten tulee myös välttää tämän lääkekasvin käyttöä.

On otettava huomioon, että tämän kasvin saponiinit toimivat antiravintoaineina. Siksi sen nauttiminen voi vähentää välttämättömien mineraalien, kuten sinkin ja raudan, imeytymistä.

Pikkuruskuksen käyttö suonikohjujen hoidossa on erittäin yleistä. Meillä on jo todisteita sen toimivuudesta, mutta lisää tutkimuksia tarvitaan.

Annostus ja suositukset

Tällä hetkellä asiantuntijat eivät ole määrittäneet tarkkaa annostusta pikkuruskuksen käytölle. Suositeltu määrä voi vaihdella muun muassa iän, sukupuolen ja sairaushistorian mukaan. Siksi sinun on noudatettava lisäravinteen etiketissä ehdotettua annosta.

Yleisesti ottaen tässä on joitain perusohjeita:

 • Kuivatut juuret: 1,5 – 3 grammaa päivässä.
 • Tabletit: enintään 200 milligrammaa 2 tai 3 kertaa päivässä.
 • Tinktuurat tai uutteet: 3-6 millilitraa päivässä.
 • Vastaavasti saatavilla on voiteita, siirappeja ja muita tätä kasvia sisältäviä tuotteita.

Mitä pikkuruskuksen käytöstä täytyy muistaa

Pikkuruskusta sisältävät lisäravinteet tunnetaan positiivisista vaikutuksistaan ​​verenkiertoon ja siihen liittyviin häiriöihin. Näitä lisäravinteita voit löytää yrttikaupoista tai apteekeista yksinään tai yhdistettynä muihin kasveihin sekä aineisiin. Vaikka jotkut tutkimukset tukevat sen etuja, sinun tulee muistaa, että se ei korvaa lääketieteellistä hoitoa.

Kaikissa muodoissaan kasvia tulee käyttää säästeliäästi ammattilaisen antamien tai etiketin ohjeiden mukaisesti. Jos sinulla on jokin perussairaus tai käytät tiettyjä lääkkeitä, kysy ensin lääkäriltäsi.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


 • Ruscus aculeatus (butcher’s broom). Monograph. Altern Med Rev. 2001 Dec;6(6):608-12. PMID: 11804550.
 • Masullo M, Pizza C, Piacente S. Ruscus Genus: A Rich Source of Bioactive Steroidal Saponins. Planta Med. 2016 Dec;82(18):1513-1524. doi: 10.1055/s-0042-119728. Epub 2016 Nov 8. PMID: 27825178.
 • Rodrigues JPB, Fernandes Â, Dias MI, et al. Phenolic Compounds and Bioactive Properties of Ruscus aculeatus L. (Asparagaceae): The Pharmacological Potential of an Underexploited Subshrub. Molecules. 2021;26(7):1882. Published 2021 Mar 26. doi:10.3390/molecules26071882
 • Lopez-Candales A, Hernández Burgos PM, Hernandez-Suarez DF, Harris D. Linking Chronic Inflammation with Cardiovascular Disease: From Normal Aging to the Metabolic Syndrome. J Nat Sci. 2017 Apr;3(4):e341. PMID: 28670620; PMCID: PMC5488800.
 • Huang YL, Kou JP, Ma L, Song JX, Yu BY. Possible mechanism of the anti-inflammatory activity of ruscogenin: role of intercellular adhesion molecule-1 and nuclear factor-kappaB. J Pharmacol Sci. 2008 Oct;108(2):198-205. doi: 10.1254/jphs.08083fp. PMID: 18946195.
 • Lim H, Min DS, Kang Y, Kim HW, Son KH, Kim HP. Inhibition of matrix metalloproteinase-13 expression in IL-1β-treated articular chondrocytes by a steroidal saponin, spicatoside A, and its cellular mechanisms of action. Arch Pharm Res. 2015 Jun;38(6):1108-16. doi: 10.1007/s12272-015-0581-z. Epub 2015 Feb 25. PMID: 25712888.
 • Memorial Sloan Kettering Cancer Center. Butcher’s broom. September 11, 2015
 • Kakkos SK, Allaert FA. Efficacy of Ruscus extract, HMC and vitamin C, constituents of Cyclo 3 fort®, on improving individual venous symptoms and edema: a systematic review and meta-analysis of randomized double-blind placebo-controlled trials. Int Angiol. 2017;36(2):93-106. doi:10.23736/S0392-9590.17.03815-9
 • MacKay D. Hemorrhoids and varicose veins: a review of treatment options. Altern Med Rev. 2001 Apr;6(2):126-40. PMID: 11302778.
 • Abascal, K., & Yarnell, E. (2005). Botanical Treatments for Hemorrhoids. Alternative and Complementary Therapies, 11(6), 285–289. https://doi.org/10.1089/act.2005.11.285
 • Vanscheidt W, Jost V, Wolna P, Lücker PW, Müller A, Theurer C, Patz B, Grützner KI. Efficacy and safety of a Butcher’s broom preparation (Ruscus aculeatus L. extract) compared to placebo in patients suffering from chronic venous insufficiency. Arzneimittelforschung. 2002;52(4):243-50. doi: 10.1055/s-0031-1299887. PMID: 12040966.

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.