Logo image
Logo image

Peräpukamien hoitoon käytetyt lääkkeet

3 minuuttia
Peräpukamien hoitoon tarkoitetut lääkkeet sisältävät verisuonia suojaavia aineita, tulehduskipulääkkeitä, kipulääkkeitä, anestesia-, supistava- ja antiseptisiä aineita. Tässä artikkelissa tarkastellaan tätä aihetta hieman syvällisemmin.
Peräpukamien hoitoon käytetyt lääkkeet
Mariel Mendoza

Kirjoittanut ja tarkastanut lääkäri Mariel Mendoza

Viimeisin päivitys: 27 elokuuta, 2022

Peräpukamien hoitoon käytetyt lääkkeet voivat olla eri muodoissa. Niitä voidaan ottaa sekä suun kautta (tablettimuodossa) että peräsuolen kautta (voiteet tai peräpuikot).

Peräpukamat johtuvat peräaukon ja peräsuolen alaosassa olevien verisuonten laajentumisesta. Tämä ongelma voi esiintyä peräsuolen sisällä (sisäiset peräpukamat) tai peräaukon ympärillä (ulkoiset peräpukamat).

Peräpukamien hoito on lähes aina ei-invasiivista

Noin 80 prosentissa tapauksista peräpukamia hoidetaan puhtaasti lääkkeillä, ruokavaliolla ja hyvällä henkilökohtaisella hygienialla. Tämä tarkoittaa sitä, että leikkausta ei yleensä tarvita. Leikkaus on tarpeellinen vain haastavissa tapauksissa, joissa esiintyy paljon kipuja tai komplikaatioita, kuten veritulppia.

Lääkkeitä käytetään peräpukamien oireiden lievittämiseen ja potilaan elämänlaadun parantamiseen. Peräpukamien oireita ovat muun muassa seuraavat:

  • Anaalikipu
  • Verenvuoto suolen liikkeiden aikana
  • Polttava tunne ja kutina peräaukon
  • Kyhmy, joka on kova, kuuma, punainen ja kivulias (tromboosi)

Saatavilla on verisuonia suojaavia, parantavia, kosteuttavia, tulehdusta ehkäiseviä, anestesia- ja kipulääkkeitä. Ne yhdistetään usein laksatiiveihin, jotka pehmentävät ulostetta. Niitä voi määrätä yleislääkäri tai asiantuntija (proktologi).

Some figure
Peräpukamien aiheuttama kipu voi olla voimakasta ja vaikeuttaa yksinkertaisten toimien suorittamista, kuten istumista.

Lue myös: Näillä vinkeillä peräpukamien lievittäminen käy luonnollisesti

Peräpukamien hoitoon käytetyt lääkkeet: tabletit

Suun kautta annettavat hoidot sisältävät yleensä flavonoideja tai bioflavonoideja. Yleisimmin käytetyt lääkkeet ovat diosmiini ja hesperidiini.

Nämä yhdisteet suojaavat verisuonia, koska ne vaikuttavat kapillaareihin (pieniin verisuoniin) vähentäen niiden haurautta ja läpäisevyyttä. Ne edistävät laskimoiden laajentumista ja vähentävät tulehdusta.

Suositeltu annostus on 1 tabletti 12 tunnin välein. Kaupallisia tuotemerkkejä ovat mm. Daflon ®, Phlebodia ®, Diosmin ® ja Circustat ®.

Peräpukamien hoitoon käytetyt lääkkeet: voiteet

Peräpukamien hoitoon käytettäviä voiteita voidaan levittää peräaukon alueelle 2-3 kertaa päivässä. Ulkoisten peräpukamien hoitoon käytettäviä voiteita levitetään aluelle hellävaraisesti hieroen. Sisäisten peräpukamien hoidossa työnnetään kanyylin kärki varovasti peräaukkoon ja puristetaan voide ulos.

Näitä lääkkeitä myydään reseptivapaasti apteekeissa. Ne eivät paranna peräpukamia, mutta auttavat vähentämään epämukavuutta.

Ne sisältävät yleensä efedriinia (joka supistaa verisuonia), bentsokaiini (paikallinen puudute) ja kortikosteroideja. Tällä tavalla ne vähentävät peräpukamien suonten laajentumista, parantavat tulehdusta ja toimivat kipulääkkeinä. Niillä on myös kosteuttava vaikutus. Joitakin kaupallisia merkkejä ovat Hemoal ®, Ultraproct ® ja Doxiproct plus ®.

Peräpukamien hoitoon käytettävissä lääkevoiteissa on yleensä myös mentolia, koska se auttaa punoitukseen ja tulehdukseen. Sen käytöstä seuraava kylmän tunne lievittää kipua. Sen toimintaperiaate on sama kuin Hamamelisiin perustuvien kotitekoisten voiteiden.

Kalanmaksaöljyä, Perun balsamia ja A- ja D-vitamiinia sisältäviä aineita suositellaan myös peräpukamien hoitoon.

Peräpukamien hoitoon käytetyt lääkkeet: peräpuikot

Peräpuikot sisältävät yleensä steroideja (anti-inflammatorinen) ja paikallispuudutetta (kuten sinkokaiinia). Lisäksi niillä on yleensä antiseptinen ja supistava vaikutus.

Sen lisäksi, että ne vähentävät tulehduksen merkkejä ja lievittävät kipuja, ne auttavat stimuloimaan ihon uusiutumista ja paranemista. Yleisimmin käytetty on Ultraproct ®.

Muut peräpukamien hoitomuodot

Muut yleiset tulehduskipulääkkeet, kuten diklofenaakki, parasetamoli tai ketoprofeeni, ovat osa terapeuttista lähestymistapaa. Samoin laksatiivien käyttö ummetuksen estämiseksi liittyy peräpukamien hoitoon.

Myös antiseptisten aineiden, kuten klooriheksidiinin tai heksetidiinin, määrääminen infektioiden ehkäisemiseksi on yleistä. Joskus antibiootteja määrätään, kun epäillään jo alkanutta infektioprosessia.

Leikkaus peräpukamien poistamiseksi on tarpeen, jos muut hoitovaihtoehdot eivät tuota toivottuja tuloksia. Näin on myös trombosoituneiden ulkoisten peräpukamien tapauksessa, joka edellyttää veritulpan vapauttamista yksinkertaisen viillon kautta.

Some figure
Trombosoituneet peräpukamat tuottavat peräaukon alueelle kivuliaita ja turvonneita kyhmyjä.

Lue myös: Miksi peräaukko voi kutista?

Paras hoito peräpukamiin on ehkäisy

Peräpukamat liittyvät jatkuvaan rasitukseen ulostamisen ja ummetuksen aikana. Ne liittyvät kuitenkin myös muihin prosesseihin, jotka lisäävät vatsansisäistä painetta (kuten oksentelu, portaaliverenpaine, kirroosi tai raskaus).

Kun pidät huolta ruokavaliostasi ja noudatat tiettyjä suosituksia, peräpukamat häviävät itsestään. Lääkärikäynti on siis tarpeen vain, jos oireet jatkuvat tai pahenevat.

Hoito on pohjimmiltaan hygieniaan ja ruokavalioon perustuvaa. Liiallista ponnistelua ulostamisen aikana tulee välttää; WC:hen kannattaa mennä vasta silloin, kun tunnet siihen tarvetta.

Runsaasti kuitua, hedelmiä, vihanneksia, viljoja ja palkokasveja sisältävä ruokavalio edistää suoliston peristaltiikkaa ja veden imeytymistä. Myös istumakylpyjä lämpimässä vedessä suositellaan. Ihmisillä, joilla on peräpukamien syntyy altistavia riskitekijöitä tai sukuhistoriaa, ruokavaliomuutokset ovat tärkeitä.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • De Conte O, Batle C. Hemorroides. Farmacio Preventiva 2003;11(17). Disponible en https://www.elsevier.es/es-revista-farmacia-profesional-3-pdf-13056236
  • Sebastián J, Saz P, Ortiz M. Hemorroides: opciones de tratamiento. Medicina Naturista 2006;9. DIsponible en https://www.researchgate.net/publication/28137869_Hemorroides_opciones_de_tratamiento.
  • Moreno, Débora Ortega, Eva Buller Viqueira, and Cristina Gutiérrez Alonso. “Cómo tratar las hemorroides: Tratamiento conservador e intervencionista.” FMC-Formación Médica Continuada en Atención Primaria 28.10 (2021): 560-562.
  • Murúa, Alejandro. “Hemorroides. Conceptos actuales.” Cuadernos de Cirugía 14.1 (2018): 55-58.

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.