Parisuhteen hyvinvoinnin parantaminen hauskojen aktiviteettien avulla
Monet ihmiset pohtivat, mitkä todellisen ja kestävän rakkauden ainesosat ovat. Mitkä ovat parisuhteen hyvinvoinnin avaintekijät? Kuinka saada parisuhde toimimaan pitkällä aikavälillä? Tyydyttävään parisuhteeseen ei ole olemassa mitään taianomaisia ainesosia, mutta parisuhteen hyvinvoinnin parantaminen voi onnistua tekemällä hauskoja aktiviteetteja yhdessä.
Vaikka kaikki ihmiset ovatkin erilaisia, on seksuaali- ja parisuhdepsykologia luonut tiettyjä menetelmiä, joiden avulla parisuhteen hyvinvoinnin voi saavuttaa. Hauskat aktiviteetit ja niiden vaikutus parisuhteen molempiin osapuoliin on tästä hyvä esimerkki. Lue eteenpäin niin kerromme lisää.
Kun pariskunta kohtaa ongelmia
Parisuhteen hyvinvointiin voivat vaikuttaa muun muassa seksuaalisuuteen liittyvät ongelmat, stressi, lapset, perheen yhteensovittaminen sekä työ- ja rahaongelmat. Näillä ongelmilla tai niiden yhdistelmällä voi olla vaikutus pariskunnan vuorovaikutukseen monella tapaa.
Pariskunnan osapuolet voivat esimerkiksi suuttua, vetäytyä henkisesti erilleen, torjua toisen tai vähentää yhteistä kommunikointia. Molempien osapuolten on kuitenkin melkein aina tapana lakata tekemästä asioita toistensa kanssa.
Kun pariskunta ei enää tee hauskoja aktiviteetteja, ongelma yleensä pahenee. Tämä tukahduttaminen ei ole vain seurausta suuremmasta ongelmasta, vaan myös toisen konfliktin perusta.
Sitä tapahtuu siksi, että se aiheuttaa kummankin osapuolen vahvistamisen tukahduttamista. Pariskunta ei enää tee asioita yhdessä, eikä jaa ennen hauskoina pitämiään aktiviteetteja toistensa kanssa. He eivät keskustele keskenään, eivätkä enää käy suosikkiravintoloissaan.
Parisuhteen vahvistajat ja yhteys
Vahvistajat ovat ärsykkeitä, jotka tekevät tiettyjen käyttäytymismallien esiintymisestä todennäköisempää. Esimerkiksi jos toinen parisuhteen osapuolista saa suudelman aina laittaessaan herkullista ruokaa, on todennäköistä, että hän pyrkii seuraavalla kerralla valmistamaan vielä herkullisempaa ruokaa.
Tässä tapauksessa vahvistajana toimii suudelma, sillä se saa aikaan käytösmallin, jossa toinen osapuoli valmistaa hyvää ruokaa useammin. Kun pariskunta lakkaa tekemästä asioita pariskuntana, on vahvistajien käyttämiseen vähemmän tilaisuuksia.
Jos pariskunta ei tee hauskoja aktiviteetteja yhdessä, ei heillä ole mitään tilaisuutta käyttää vahvistajia ja siten tällaista käyttäytymistä tapahtuu epätodennäköisemmin. Hauskojen aktiviteettien tekeminen on siis seksuaali- ja parisuhdepsykologian kannalta tehokas ratkaisu, jolla on yleensä tapana tuottaa hyviä tuloksia.
Pariskunnat löytävät toisensa yleensä hyvän yhteyden avulla. On siis tavallista, että pariskunnalla on hauskoja aktiviteetteja, joita he voivat harrastaa yhdessä ja jotka toimivat molempia osapuolia vahvistavina tekijöinä.
Tämän tavoitteena on käyttää uudelleen näitä vahvistajia, joita pariskunta lakkasi käyttämästä. Niiden käyttämättä jättäminen ei tarkoita sitä, että ne ovat vanhentuneet. Vahvistajat eivät vain lakkaa toimimasta. Sen sijaan monet ihmiset vain yleensä unohtavat ne.
Lue myös: Harrasta joogaa kumppanisi kanssa
Käytöksellisiä vai tunneperäisiä ratkaisuja?
Kun pohdit avioliitossa tai parisuhteessa esiintyviä ongelmia, et varmastikaan yleensä ajattele ratkaisun olevan käytöksellinen, vaan ennemminkin tunneperäinen ja kognitiivinen. Terapiassa on itse asiassa normaalia käyttää molempia.
On tietenkin tärkeää nimetä parisuhteen ongelmat, kuten pariskunnan käytännöt, uskomukset läheisistä ihmissuhteista sekä epärealistiset ja järjettömät odotukset ja attribuutiot. On tärkeää keskustella näistä näkökohdista avioliiton, kommunikoinnin tai seksin parantamiseksi.
Hauskat aktiviteetit ovat kuitenkin osa hyödyllistä käyttäytymismenetelmää. Käyttäytymismenetelmien avulla saadut tulokset voivat myös motivoida pariskuntaa osoittaen kummallekin osapuolelle, että kaikki parisuhteet voivat toimia, jos käyttäytymistä muokataan ja siten pariskunta voi jatkaa parisuhteen hyvinvoinnin parantamisen työstämistä.
Vahvistajien lisääminen
Hauskojen aktiviteettien tekemisen lisäksi pariskunta voi käyttää myös muita käyttäytymismenetelmiä, jotka mahdollistavat tehokkaan ja kestävän muutoksen saavuttamisen parisuhteessa.
Parisuhteen hyvinvoinnin parantaminen hauskojen aktiviteettien avulla
Kun parisuhde on heikentynyt, on todennäköistä, että pariskunnan molemmat osapuolet eivät halua tehdä asioita yhdessä. Tämä on hauskojen aktiviteettien tekemisen pääongelma. Kannattaa siis aloittaa hitaasti. Jos pariskunta on tapaillut vasta alle kahdeksan kuukauden ajan, ei kahden viikon lomamatka Panamaan ole ehkä hyvä idea.
Sen sijaan pienet aktiviteetit, joista toinen tai molemmat osapuolet nauttivat, ovat hyviä tapoja aloittaa. Esimerkiksi koiran kävelyttäminen, lounaan valmistaminen tai leivän ostaminen yhdessä ovat yksinkertaisia aktiviteetteja, jotka voivat toimia vahvistajina. Kun parisuhteen tila paranee, voi toinen tai molemmat osapuolet ehdottaa illallisen syömistä yhdessä heidän suosikkiravintolassaan tai elokuvissa ja ulkona käymistä.
On tavallista, että tällaisten aktiviteettien vahvistajien toimintaa tarkkaillaan, sillä ne vaikuttavat siihen, kuinka todennäköistä niiden tekeminen uudestaan on. Monet pariskunnat, jotka käyvät yhdessä terapiassa parisuhteen heikentymisen takia, alkavat harrastaa enemmän hauskoja aktiviteetteja automaattisesti tehtyään ensin joitakin yksinkertaisia aktiviteetteja yhdessä. Kyseessä ovat pariskunnat, jotka käyvät oma-aloitteisesti ostamassa leipää illallista varten yhdessä ilman, että terapeutti on pyytänyt heitä tekemään niin.
Tämä on vain yksi esimerkki siitä, mitkä käyttäytymismenetelmät ovat hyödyllisiä parisuhdeterapian alussa: ensimmäiseksi täytyy etsiä parisuhteen vahvistajia.
Erityisten päivien menetelmä
Toinen tapa vahvistajien luomiseksi ilman tiettyä aktiviteettia on käyttää erityisten päivien menetelmää. Se on hyödyllistä silloin, kun pariskunta ei ole halukas tekemään mitään yhdessä tai kun heillä ei ole riittävästi aikaa. Tällaisina erityisinä päivinä molempia osapuolia pyydetään omistamaan yksi arkipäivä kumppanin vahvistamiseksi. He eivät voi valita samaa päivää ja molempien osapuolten pitäisi tietää, mitkä päivät ovat “erityisiä päiviä”.
Vaikka tämä saattaakin aiheuttaa epäröintiä alussa, kun parisuhteen osapuolet saattavat kokea sen luonnottomaksi tai pakotetuksi, saa se kuitenkin yleensä pariskunnan tuntemaan olonsa hyväksi. Vahvistuksen saaminen kommenttien, keskustelun tai tekojen avulla saa yleensä aikaan tyytyväisyyden tunteen.
Kun vahvistat toista osapuolta, saat yleensä myös itse vahvistusta ja se on ajatus, jota molempien osapuolten tulee pohtia. Molemmat osapuolet päättävät usein antaa vahvistusta siksi, että sen saaminen saa heidän olonsa tuntumaan hyvältä. Vaikka tämä menetelmä ei ratkaisekaan konflikteja, lisää se kuitenkin mielihyvää.
Sinua saattaa myös kiinnostaa: 6 asiaa, jotka onnellinen pari tekee joka viikko
Parisuhteen hyvinvoinnin parantaminen tarkkailemalla positiivisia näkökohtia
Positiivisten asioiden tarkkaileminen on myös yksi käyttäytymismenetelmä, jota voit käyttää hauskojen aktiviteettien tekemisen lisäksi. Vaikka pariskunnan ennen rakastamia positiivisia asioita onkin olemassa, on pariskunnan tapana lakata tarkkailemasta niitä sen jälkeen, kun parisuhteen tila on huonontunut.
Positiivisten asioiden tarkkailemisella pyritään myös lisäämään vahvistajia niistä näkökohdista kommunikoinnilla, joita haluat kumppanillasi olevan. Fyysisestä, psykologisesta tai jokapäiväisestä näkökulmasta katsottuna, kuten kertomalla kumppanillesi nauttineesi hänen laittamastaan ruoasta, on tärkeää kertoa toisilleen positiivisia asioita päivittäin. Ihanteellisesti pariskunnan tulisi keskustella kolmesta aiheesta 10-15 minuutin ajan joka päivä.
Kuten ehkä oletkin jo huomannut, ei parisuhteen onnellisuuteen ole olemassa tiettyä avainta. Kaikki parisuhteet voivat toimia, jos molemmat osapuolet päättävät tehdä käytöksellisiä ja kognitiivisia muutoksia. Nämä muutokset kulkevat käsi kädessä. Toisin sanoen, käyttäytymismenetelmät voivat aiheuttaa kognitiivisia muutoksia ja päinvastoin. On siis tärkeää tuntea molemmat tavat ja osata käyttää niitä parisuhteen hyvinvoinnin saavuttamiseksi.
Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.
- Sullivan, O. (1996). Time co-ordination, the domestic division of labour and affective relations: Time use and the enjoyment of activities within couples. Sociology, 30(1), 79–100. https://doi.org/10.1177/0038038596030001006
- Fava, G. A. (2016, April 1). Well-Being Therapy: Current Indications and Emerging Perspectives. Psychotherapy and Psychosomatics. S. Karger AG. https://doi.org/10.1159/000444114
- Drigotas, S. M., Rusbult, C. E., & Verette, J. (1999). Level of commitment, mutuality of commitment, and couple well-being. Personal Relationships, 6(3), 389–409. https://doi.org/10.1111/j.1475-6811.1999.tb00199.x
Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.