Parhaita kasveja maisemointiin
Kodin sisätilojen sisustamiseen on olemassa monenlaisia kasveja. Niitä on myös patioille ja ulkotiloihin. Jotkut valitsevat kuitenkin sellaisia kasvilajeja, joilla voi joko koristaa tai peittää kokonaisia aloja. Tällaiset kasvit sopivat parhaiten puutarhoihin peittokasveiksi.
Levittäytyvän kasvillisuuden piirteenä on laaja-alainen kasvu, joka peittää kokonaisia pinta-aloja samaan tapaan kuin kasvimatto. Tämä tuo ulkotiloihin väriä ja kirjavuutta, ja sitä käytetään usein perinteisten nurmikoiden korvikkeena.
Kasveja maisemointiin
Levittäytyvä kasvillisuus on ihanteellinen vaihtoehto patioille, joissa on perinteinen ruohikko tai nurmikko. Kasvutapansa ansiosta se saa aikaan eräänlaisen maton peittäen kokonaisia alueita.
Tällaisia kasveja löytyy monenlaisia riippuen halutusta väristä, päällystettävästä pinta-alasta ja kasvien vaatimasta hoidosta. Jatka lukemista niin löydät parhaat kasvit puutarhojen päällystämiseen sekä tietoa niiden ominaisuuksista ja hoidosta.
1. Sininata
Tämä kasvilaji säilyttää juurensa vuoden kylmimpinäkin aikoina. Sen lehdet ja varret häviävät, mutta ne palaavat ilmojen lauhtuessa. Yksi eniten käytetyistä on Festuca glauca, joka tunnetaan kirkkaasta väristään ja tiheydestään.
Sillä on pitkät lehdet, jotka voivat peittää kokonaisen maatilkun. Lisäksi se on hyvin kestävä kasvi, joka sopii ihanteellisesti sellaisiinkin puutarhoihin, jossa astellaan paljon. Sen hoitoon ei liity mitään suurempia hankaluuksia. Se kestää karsimista, auringonvaloa, kunnon vedenpoistoa ja kuivuutta.
2. Kasveja maisemointiin: kiipijäkasvit
Kuten nimikin viittaa, tällaisilla kasveilla on kyky kiinnittyä pystysuoriin pintoihin ja kiivetä ylöspäin peittäen koko alan. Ne sopivatkin näin ollen erinomaisesti seiniin, pylväisiin tai muureihin. Tavanomaisin laji tässä luokassa on Hedera helix, Euroopasta ja Pohjois-Afrikasta peräisin oleva muratti.
Tämä sitkeä, vahvalehtinen, pienikukkainen ja pienivartinen kasvi tunnetaan itsenäisyydestään ja nopeasta kasvustaan. Se sietää paremmin kosteita ympäristöjä sekä sellaisia paikkoja, joissa varjoa on enemmän kuin suoraa auringonvaloa. Kasvi tarvitsee tiuhaa kastelua, mutta lammikoitumista pitää varoa.
Se saattaa tarvita lannoitusta lämpiminä kuukausina. Pidä silmällä mahdollisia tuholaisia, kuten kirvoja, villakilpikirvoja ja vihannespunkkeja.
3. Pensaat
Pensaat ovat samankaltaisia kuin puut, mutta pienempiä ja rungottomia. Tyypillisiä kasveja tässä luokassa ovat Roldana petasitis, Salix repens ja Rosmarinus officinalis “Prostratus”, joka tunnetaan myös rohtorosmariinina. Nämä puumaiset kasvit levittäytyvät maata pitkin.
Niillä on hyvin kirkkaat värit, jotka vaihtelevat lajista riippuen. Pensaita on myös erittäin helppo hoitaa. Ajoittainen kastelu ja runsas auringonvalo riittävät niiden kasvuun. Jos niitä kasvatetaan ruukussa, siinä on oltava hyvä vedenpoisto.
4. Kasveja maisemointiin: paunikot
Tämä on yksi yleisimmistä maata pitkin ryömivistä kasveista. Paunikoilla on suuret, nukkaiset lehdet, joihin varastoituu vettä ja ravintoaineita.
Näiden mehikasveinakin tunnettujen kasvien luokkaan kuuluu esimerkiksi Carpobrotus edulis ja Lampranthus aureus, jonka kukat saavat oranssin sävyn.
Niitä on erittäin helppo hoitaa, kunhan ottaa huomioon, että ne sietävät lämpöä paremmin kuin äärimmäistä kylmyyttä. Jotta ne kukoistaisivat, niitä suositellaan pitämään suorassa auringonvalossa. Ne vaativat satunnaista kastelua.
5. Monivuotiset kasvit
Monivuotisten kasvien ominaispiirteenä on ympäri vuoden säilyvät lehdet ja varret. Näin ne sopivat ihanteellisesti niille, jotka suosivat kirkkaita värejä kylminäkin kuukausina.
Yksi käytetyimmistä maanpeittokasveista on Euonymus fortunei, joka tunnetaan paremmin suikerosorvarinpensaana. Toinen vaihtoehto on Begonia semperflorens, jolla on leveät juuret, paksuoksaiset varret ja soikeat, vihreät lehdet.
Lajista riippuen kasvi voi kukkia ympäri vuoden hyvällä hoidolla vaaleanpunaisena, valkoisena ja punaisena. Mitä valoon tulee, se on hyvin joustava kasvi, sillä se kestää suoraa valoa, epäsuoraa valoa ja täyttä varjoa. Se tarvitsee tiuhaa kastelua.
Kylmimpinä kuukausina se saattaa kärsiä, joten talvella sille kannattaa antaa jonkinlaista suojaa. Tiettyjen bakteerien tarttumista tulee varoa erityisesti. Mitä tuholaisin tulee, nämä kasvit ovat herkkiä kirvoille, etanoille ja vihannespunkeille.
Pidät luultavasti myös tästä artikkelista: Lannoita kasvit luontaisilla ainesosilla
Kasveja maisemointiin: vesikasvit
Maata pitkin kasvavilla kasveilla voi peittää muunkin kuin maa-alueen. Jotkut lajit kasvavat samaan tapaan mutta vedessä, ja niillä saa luotua yksityiskohtia kala-akvaarioihin.
Tässä käytettyjä kasveja ovat muun muassa Hemianthus callitrichoides ja Utricularia graminifolia. Näissä tapauksissa hoito on hieman monimutkaisempaa. Useimmat niistä vaativat sopivaa valaistusta, veteen laitettavia lannoitetabletteja ja kasvualustan, jossa on ravintoaineita.
Maisemointiin tarkoitettujen kasvien edut
Alkaen maanpeittokasvien hoidon yleisestä helppoudesta, niiden kasvatuksella on monia etuja muihin lajeihin nähden:
- Niitä on helppo hoitaa: Yksi pääasiallisista syistä maanpeittokasvien kasvavaan suosioon on niiden kasvatuksen helppous. Muutamalla hoitotoimenpiteellä ne kasvavat ohi ruohikon.
- Ne soveltuvat eri alustoille: Ne ovat ihanteellinen nurmikon korvike, mutta sopivat myös muiden pintojen peittämiseen, esimerkkinä seinät, penkereet tai epätasaiset alustat.
- Veden määrä: Niiden laaja-alainen kasvu ja hoidon helppous johtuvat siitä, että yleensä ne tarvitsevat vain vähän vettä kukoistaakseen.
- Rikkaruohot: Ne torjuvat rikkaruohoja. Ne tukkivat valon.
- Monipuolisuus: Puutarhojen peitoksi tarkoitettujen kasvien laajaan kirjoon kuuluu eri tekstuureja, värejä ja jopa tuoksuja.
- Ne käyttävät pudonneet lehdet uudelleen: Kun näiden kasvien lehdet putoavat maahan, ne maatuvat ja muuntuvat luonnolliseksi eloperäiseksi jätteeksi.
Sinua saattaa kiinnostaa myös tämä artikkeli: 10 tapaa käyttää epsom-suolaa puutarhassa
Maanpeittokasvien haitat puutarhassa
Puutarhan peitteeksi tarkoitetuilla kasveilla on lukuisista hyödyistään ja hoidon helppoudesta huolimatta myös lukuisia haittoja:
- Niiden päällä ei voi astella: Vaikka jotkut lajit kestävät tallomista lähes yhtä hyvin kuin nurmikko, yleensä niitä ei voi kohdella samaan tapaan. Maata pitkin ryömivät kasvit vaativat hellävaraisempaa käsittelyä.
- Edeltävä hoito ja työ: Jotta tiedät, millainen kasvi olisi ihanteellinen omaan puutarhaasi, ja jotta kasvattaisit sitä oikeanlaisessa maaperässä, tarvitaan edeltävää työtä.
- Kasvuaika: Vaikka nurmikko ja maata pitkin ryömivät kasvit voivatkin vallata saman alueen, kasveilta se vie pidempään.
Ota huomioon alusta
Valittaessa parhaita kasveja puutarhan peitoksi on otettava huomioon useita seikkoja. Ensinnäkin on pidettävä mielessä peitettävä pinta.
Seinä, pylväs tai lattia ei ole sama asia kuin parveke. Omien mieltymysten huomioimisen lisäksi kasvilaji kannattaa valita sen mukaan, kuinka paljon valoa tilassa on.
Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.
- Li, Kai et al. “Effects of NaCl Stress on Two Blue Fescue Varieties (Festuca Glauca).” Frontiers of Agriculture in China 4.1 (2010): 96–100. Disponible en: https://doi.org/10.1007/s11703-009-0079-x
- Leopardi, Carlos, Guevara, Ivelise, Cumana, Luis, INVENTARIO Y CLAVE PARA ESPECIES RASTRERAS Y TREPADORAS EN ARBUSTALES XERÓFILOS DEL ESTADO SUCRE, VENEZUELA, DEPOSITADAS EN EL HERBARIO IRBR. SABER. Revista Multidisciplinaria del Consejo de Investigación de la Universidad de Oriente [Internet]. 2010;22(1):15-24. Recuperado de: https://www.redalyc.org/articulo.oa?id=427739443003
- del Caz-Enjuto MR. El papel de la vegetación en la mejora del entorno de los edificios en los procesos de regeneración urbana. RU [Internet]. 24 de mayo de 2017 [citado 30 de abril de 2022];20(35):102-13. Disponible en: http://revistas.ubiobio.cl/index.php/RU/article/view/2690
- Urbano-López de Meneses, Beatriz, NATURACIÓN URBANA, UN DESAFÍO A LA URBANIZACIÓN. Revista Chapingo. Serie Ciencias Forestales y del Ambiente [Internet]. 2013;19(2):225-235. Recuperado de: https://www.redalyc.org/articulo.oa?id=62927563004
Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.