6 parasta muorinkukkaa kotiin ja hoito-ohjeet

Muorinkukat ovat erinomaisia huonekasveja, ja täällä haluamme ehdottaa niistä joitakin parhaita sinun kotiasi koristamaan.
6 parasta muorinkukkaa kotiin ja hoito-ohjeet

Viimeisin päivitys: 29 huhtikuuta, 2023

Muorinkukat ovat monipuolisia kasveja, joilla on vaikuttava kyky sietää lämpötilavaihteluita. Näitä pippurikasveihin kuuluvia lajeja verrataan usein mehikasveihin niiden paksujen lehtien vuoksi.

Sisätiloissa näitä kasveja on hyvä pitää, sillä niiden koko sopii hyvin hyllyille ja pöydille tai ampeliin, jolloin ne ovat näyttävimmillään. Niitä voi istuttaa myös kodin ulkopuolelle, mutta ne tarvitsevat huomaamattoman paikan, jossa on juuri sopiva määrä valoa, sillä liika aurinko voi vahingoittaa niitä. Tutustutaanpa muorinkukkiin tarkemmin.

Muorinkukat: upea kasvi

Muorinkukat pitävät lämpimästä ilmasta ja valosta. Ne kuuluvat pippurikasveihin ja niitä on yli 1 000 hyväksyttyä lajia, jotka kasvavat pääasiassa Keski-Amerikan ja Etelä-Amerikan pohjoisosan tropiikissa ja subtropiikissa.

Ne ovat täynnä eteerisiä öljyjä, joten niistä huokuu aromia. Muorinkukilla on pieniä kukkia riippuvissa piikeissä tai kerääntyneinä rypäleinä. Niiden lehtien volyymi nousee keskeiseen asemaan, sillä kukat eivät ole niin näyttäviä.

Muorinkukat kasvavat hitaasti ja kiehtovat eri värisillä ja muotoisilla lehdillään. Ne eivät ole myrkyllisiä, joten ne sopivat hyvin koteihin, joissa on pieniä lapsia tai lemmikkieläimiä.

Saatat nauttia tämänkin artikkelin lukemisesta: Ovatko kaktukset ja mehikasvit sama asia?

Miten muorinkukkia hoidetaan

Jotkut muorinkukat sopeutuvat helposti mihin tahansa ympäristöön, mutta toiset sietävät vain valaistuja sisätiloja ja on sellaisiakin, jotka vaativat olla ulkona. Kun ostat oman yksilösi, tarkista kauppiaalta tai puutarhurilta minkä lajin muorinkukka on kyseessä.

Tämä tieto on ratkaiseva, jotta voit tarjota yksilöllistä hoitoa lajin mukaan.

Kaikki muorinkukat noudattavat kuitenkin joitakin perushoitovinkkejä:

  • Hieman lannoitusta: Anna niille nestemäistä lannoitetta kerran kuukaudessa, pääasiassa kevät-kesäkaudella, koska se on niiden kasvukautta.
  • Suojaa: Muorinkukka vaatii vähintään 10 °C:n lämpötilaa. Ne sijoitetaan alueille, joiden lämpötila vaihtelee 18 °C:n ja 25 °C:n välillä, ja ne pitää suojata pakkaselta sekä viimalta.
  • Ojitettu ja ilmava kasvualusta: Tarkoituksena on estää veden kerääntyminen ja liiallinen kosteus. Suosituksena on tarjota perliittiä tai turvetta sisältäviä aineita, koska ne ovat kuivatusta edistäviä materiaaleja.
  • Hämärä valaistus: Vaikka ne ovatkin valosta pitäviä kasveja, ne on parempi pitää poissa suoralta auringonvalolta. Niiden tulisi saada epäsuoraan kirkasta valoa. Mutta jos kyseessä on laji, jolla on hyvin lihaisat lehdet, hieman enemmänkin valoa on ok.
  • Kohtalainen nesteytys: Älä kastele ennen kuin kasvualusta on riittävän kuiva. Liika neste värjää lehdet keltaisiksi ja sillä on taipumus mädättää juuret. On olemassa useita kastelutapoja, ja yksi näille kasveille suositelluista on upottaminen eli ruukun upottaminen veteen niin, että juuret “juovat” tarvitsemansa veden.

Piditkö tästä artikkelista? Saatat myös haluta lukea: Miten kelatoitu rauta hyödyttää kasveja?

Parhaat muorinkukat, joita voit pitää kotona

Vaihtoehtojen kirjo on laaja, kun valitset itsellesi muorinkukkaa. Jotta päätös olisi hieman helpompi tehdä, tässä on 6 tyyppiä, joita voit kasvattaa kotona.

Tyypilliset muorinkukat.
Joidenkin muorinkukkalajien sydämenmuotoiset lehdet lisäävät niiden houkuttelevuutta.

1. Peperomia tetraphylla

Tämä laji on quadrifolian ja deppeanan risteytys. Sen lehdet ovat soikeita, ja koska se on epifyytti, se voidaan ripustaa, kun se on suurempi kuin pöydälle tai maahan sopiva.

2. Caperata

Tätä lajiketta kutsutaan uurremuoriksi, ja sillä on University of North Carolina Gardening Extensionin mukaan lähes violetit, sydämenmuotoiset lehdet, ja sen teräväkärkiset kukinnot ovat kerman sävyisiä. Se lisääntyy pistokkaiden tai varren kärkien avulla, on melko pensasmainen ja hyvin koristeellinen.

3. Angulata

Tämän muorinkukan varret ovat paksut ja versovat vihreitä lehtiä, joista työntyy esiin pari tummempaa, pitkänomaista pilkkua. Korkeus on korkeintaan 35 senttimetriä. Ne ovat haluttuja eteisten koristeluun, sillä ne tulevat esiin korkeilla, kapeilla pöydillä.

4. Prostrata

Tämän kasvin lehdet jäljittelevät kilpikonnan kuorta. Ne ovat riippu- ja köynnöstyyppiä, vaikka ne sopivat myös ruukkuihin astioihin tai terraarioihin, ja ne pitävät kosteasta maaperästä, mutta eivät liian kosteasta, kuten University of North Carolina Gardening Extension selittää.

Peperomia prostrata.

5. Dolabriformis

Tämä on perulainen laji. Sen lehdet ovat keskeltä tummanvihreät ja muualta vaaleat.

Niissä näkyy pieni taitos kohti yläosaa, ja tämä laji on yksi niistä, jotka arvostavat hieman enemmän luonnonvaloa. Tällä kasvilla on rauhallisuuteen liittyviä hyötyjä.

Medicina Naturista -lehdessä julkaistun tutkimuksen mukaan Peperomia dolabriformis -kasvin eteerinen öljy yhdistettynä aromaterapiaan ja mindfulnessiin vähensi ahdistuneisuutta ja akateemista stressitasoa yliopisto-opiskelijoiden ryhmässä. Kannattaisi siis kokeilla meditaatiotekniikoita aromidiffuusorin kanssa, joka sisältää tämän muorinkukan esanssia.

6. Nivalis

Tämä on yksi pienimmistä muorinkukista, sillä on pienet lehdet ja se sopii täydellisesti pöydälle. Se saavuttaa korkeintaan 5 senttimetrin korkeuden, vaikka sen ryömivä varsi voi olla jopa 30 senttimetriä pitkä. Tällaisessa tapauksessa on tarkoituksenmukaista siirtää se.

Miten valita paras muorinkukka kotiisi

Kun tietää, että näitä kasveja on useita eri tyyppejä, on helpompi valita muorinkukka värin, rakenteen ja muodon mukaan. Toinen avain siihen, että saat parhaan vaihtoehdon kotiisi, on tietää ennen sen hankkimista, mihin aiot sijoittaa sen.

Työpöydän koristeeksi tai olohuoneen näköalapaikalle sopivat eri lajikkeet. Tässä piileekin salaisuus: määritä ensin huonekalu tai tila talossa, johon sijoitat kasvin, ja pohdi, tarjoaako kyseinen alue edellytykset sen kehittymiselle.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.



Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.