Logo image
Logo image

Parhaat lääkinnälliset kasvit suoliston hoitoon

4 minuuttia
Parhaat lääkinnälliset kasvit suoliston hoitoon
Maricela Jiménez López

Kirjoittanut ja tarkastanut lääkäri Maricela Jiménez López

Kirjoittanut Valeria Sabater
Viimeisin päivitys: 22 joulukuuta, 2022

Huonovointisuus, tulehdukset, ummetus, ärtyneen suolen oireyhtymä… Suolisto on tärkeä osa ruoansulatusjärjestelmää ja se voi oireilla monella eri tapaa. 

Suolistossa tapahtuu monien ravintoaineiden imeytyminen ja myrkkyjen sekä muiden haitallisten aineiden suodattuminen. Suoliston terveydestä huolehtiminen on todella tärkeää, ja sitä tulisi kuormittaa mahdollisimman vähän.

Tässä artikkelissa tutustumme enemmän suoliston toimintaan ja siihen, miten voit varmistaa sen terveyden ja toimivuuden tulevaisuudessa muutaman mahtavan lääkinnällisen kasvin avulla.

Mistä tietää, että suolisto ei toimi normaalisti ja tarvitsee hoitoa?

  • Suoliston kunnon määrittäminen on suhteellisen helppoa. Jos se ei oireile mitenkään, etkä koe minkäänlaisia ongelmia, esimerkiksi ilmavaivoja, ummetusta tai ripulia, suolistosi on luultavasti hyvässä kunnossa ja toimii normaalisti. Joskus suoliston oireilu ilmenee muualla kuin vatsan seudulla. Esimerkiksi valkoinen peite kielen päällä, joka aiheuttaa oudon maun suussa, voi olla merkki suoliston ongelmista.
  • Pidä silmällä suoliston toimintaa etenkin stressaavien aikakausien yhteydessä. Suolisto reagoi usein ensimmäisenä stressiin ja kiireeseen. Elämäntyyli vaikuttaa pitkälti siihen, miten hyvin suolisto toimii ja stressi on yksi suoliston pahimmista vihollisista.
  • Suosittelemme säännöllistä suoliston puhdistuskuuria. Suolistoon kertyy paljon kuona-aineita, jotka on hyvä huuhdella ulos, sillä suoliston kautta ne päätyvät verenkiertoon ja sitä kautta kaikkialle kehoon. Esimerkiksi ohutsuolen tehtävä on ‘ruokkia’ verta, joten jos sinne kertyy paljon myrkkyjä, ne kulkeutuvat suoraan vereen suolen kautta. Merkkejä siitä, että suolisto siirtää kuona-aineita muualle kehoon ovat esimerkiksi ihon kuivuus ja ryppyisyys, muut iho-ongelmat, kipu munuaisissa tai maksassa ja kova väsymys.

Vatsataudin parannuskeinot

Some figure

Jokainen on ainakin kerran elämässään joutunut vatsataudin kouriin. Vatsatauti syntyy, kun suolistossa sijaitseva luonnollinen lima tulehtuu joko bakteerin tai kertyneiden myrkkyjen johdosta.

Yhtäkkiä suolisto joutuu mikroeliöiden hyökkäysten kohteeksi ja niiden vaikutus todellakin tuntuu. Voit kärsiä ripulista, kuumeesta, vatsakrampeista ja oksentelusta. Vatsatauti on yksi epämiellyttävimmistä kokemuksista, mutta sen hoitoon on onneksi monia kotikonsteja.

Näitä tarvitset vatsataudin kotihoitoon

On olemassa monia lääkinnällisiä kasveja, joiden vaikutus sopii juuri vatsataudin oireiden hoitoon. Näissä kasveissa on kosteuttavia, korjaavia ja tulehdusta estäviä vaikutuksia. Yksi vatsataudin aiheuttamista sivuoireista on elimistön kuivuminen, etenkin jos kärsit pahasta ripulista, joten nesteytys on tärkeää, vaikka kiinteä ruoka ei alas menisikään.

1. Rohtosalkoruusu

Rohtosalkoruusu on loistava kosteuttava ja tulehdusta hillitsevä kasvi, jota löytyy usein terveysmyymälöistä. Valmistaaksesi uutteen rohtosalkoruususta, tarvitset ruokalusikallisen tätä kuivattua ruohokasvia jokaista käyttämääsi vesikupillista kohden. Keitä vesi ja sekoita rohtosalkoruusu kuumaan veteen, anna hautua ja siivilöi. Voit juoda tätä kupillisen kaksi kertaa päivässä.

2. Minttu ja vihreä anis

Mintun ja vihreän aniksen yhdistelmä rauhoittaa mahaa, vähentää kipuja, pitää sinut hyvin nesteytettynä ja parantaa suoliston tulehdustilaa vähitellen. Tarvitset ruokalusikallisen kumpaakin. Keitä annos vettä, kaada mukiin ja sekoita minttu ja anis sekaan. Anna hautua muutaman minuutin ajan, siivilöi ja juo pienin siemauksin. Voit juoda tätä kolme kupillista päivässä.

3. Musta tee ja sitruuna

Tämä on yksi perinteisistä vatsataudin kotihoidoista, ja se auttaa rauhoittamaan tulehduksen oireita pikkuhiljaa. Tee ja sitruuna pitävät yllä kehon nestetasapainoa, hillitsevät ripulia, helpottavat kipua ja rauhoittavat tulehdusta. Valmista ensin kupillinen tavallista mustaa teetä ja lisää joukkoon muutama tippa sitruunamehua. Jos sitruunan hapokkuus tuntuu epämiellyttävältä, voit jättää sen pois ja nauttia vain teetä.

Paksusuolen tulehduksen hoitokeinot

Some figure

Paksusuolen tulehdus on sananmukaisesti tulehdus paksusuolessa. Pääasiallinen vaiva on viikkokausia jatkuva ripuli. Voit joutua käymään pöntöllä useita kertoja päivässä ja ulosteen mukana tulee lähes aina verta ja usein limaa. Sairauteen voi liittyä kramppimaisia vatsakipuja.

Sairauden jatkuessa yleistila usein heikkenee, paino laskee ja voi esiintyä kuumeilua. Tulehduksen aiheuttavat useimmiten patogeeniset mikroeliöt, ja joskus sen voi saada aikaan tietynlainen lääkitys.

Näitä tarvitset kotihoitoon

Tarvitset lääkinnällisiä kasveja, jotka tasapainottavat suoliston bakteeriflooraa ja suojelevat sitä tulehdukselta. Tutustu tarkemmin allaoleviin kasveihin, sillä niillä on kaikilla ripulia helpottavia ominaisuuksia sekä kyky korjata vaurioita ja helpottaa tulehdusta. Ne soveltuvat paksusuolen hoitamiseen.

1. Uute eukalyptuksesta

Eukalyptus tunnetaan yhtenä Australian kuuluisimmista kasvilajeista ja se sopii loistavasti paksusuolentulehduksen hoitoon. Eukalyptus imee tulehdusta aiheuttavat myrkyt ja bakteerit suolistosta, ja poistaa ne ulosteen mukana pikkuhiljaa.

Nauti eukalyptusuute kaksi tai kolme kertaa päivässä. Eukalyptusta löytyy terveysmyymälöistä ja yrttikaupoista. Tarvitset vain neljä tai viisi lehteä tehdäksesi uutteen. Keitä vesi, kaada mukiin ja sekoita joukkoon eukalyptus. Anna hautua muutaman minuutin ajan, nauti, ja pian tunnet olosi jo paljon paremmaksi.

2. Uute timjamista

Timjami on loistoyrtti kaikenlaisiin ongelmiin, sillä sitä löytyy tuoreena ja kuivattuna lähes kaikista kaupoista. Se on edullista ja tehokasta. Timjami puhdistaa suolta tulehdusta aiheuttavista ainesosista ja myrkyistä ja rauhoittaa tulehdusta.

Timjamiuutteen valmistus on helppoa: keitä vettä joko kattilassa tai vedenkeittimessä, kaada mukiin ja sekoita joukkoon teelusikallinen joko tuoretta tai kuivattua timjamia. Anna hautua viitisen minuuttia ja nauti.

Akuutin vatsakivun hoitokeinot

Some figure

Koliikki vaivaa vauvojen lisäksi joskus myös aikuisia. Vauvan jatkuvia itkukohtauksia kutsutaan koliikiksi, ja sen epäillään johtuvan suoliston häiriöistä. Aikuisilla koliikki ilmenee vakavina ja yllättävinä vatsakipuina etenkin ylävatsan seudulla.

Akuutti vatsakipu johtuu yleensä tukoksesta ruuansulatuskanavassa, joka johtaa lihasten kouristeluun. Lihaskouristukset aiheuttavat kipua. Kipu voi yllättää missä vain, mikä tekee siitä kärsivän ihmisen elämästä hankalaa. Joskus tila johtaa tulehdukseen ja jopa ärtyvän suolen oireyhtymään, joka on erittäin kivulias ja ärsyttävä vaiva.

Näitä tarvitset kotihoitoon

Sinun tulisi turvautua kasveihin, joilla on vahva lihaksia rentouttava vaikutus. Kun lihakset rentoutuvat, lihaskrampit loppuvat ja samalla häipyy kova kipukin.

Ruuansulatuskanava ei tulehdus-, ja kramppaustilassa pääse poistamaan tukosta, joten lihasten rentouttaminen on erittäin tärkeää.

Mitkä kasvit toimivat parhaiten?

Pellavansiemen, sitruunamelissa ja kamomilla

Näiden ainesten maku on mieto ja herkullinen. Pellavansiemen, sitruunamelissa ja kamomilla yhdessä ovat loistava uute suoliston rauhoittamiseen, sillä ne helpottavat koliikin oireita, parantavat ruuansulatuksen toimintaa, sekä lopettavat lihaskrampit.

Valmistaaksesi uutteen tulee sinun keittää kupillinen vettä, johon laitat pussillisen kutakin ainesta hautumaan. Anna uutteen seistä viitisen minuuttia, poista teepussit ja juo kupillinen viiden tunnin välein. Uute tulee rauhoittamaan kouristelevaa vatsaa ja helpottaa oloa huomattavasti.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • Fitoterapia. Noumi E., Yomi A. Medicinal plants used for intestinal diseases in Mbalmayo region, Central Province, Cameroon. (2001).

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/11295300

  • Blog de ECOAgricultor. Agricultura y consumo ecológico. Plantas medicinales para condiciones del intestino como cólico, gases, estreñimiento, colon irritable, colitis, gastroenteritis o parásitos.

https://www.ecoagricultor.com/plantas-medicinales-remedios-caseros-intestino/

  • Personal de Clínica Mayo. Cólicos. (2018).

https://www.mayoclinic.org/es-es/diseases-conditions/colic/symptoms-causes/syc-20371074


Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.