Paranna kilpirauhasen terveyttä raparperilla
Tässä artikkelissa kerromme, mitä hyötyjä raparperilla on kilpirauhasen kannalta. Tarkastellaan ensin hieman taustatietoja kilpirauhaseen liittyen.
Kilpirauhanen on umpirauhanen, joka on äärimmäisen tärkeä keholle. Se erittää monia hormoneita, mukaan lukien tyroksiinia, joka osallistuu moniin kehon prosesseihin ja auttaa säätelemään aineenvaihduntaa.
Kilpirauhanen sijaitsee henkitorvessa, solisluun yläpuolella. Kilpirauhasen tuottamat hormonit ovat elintärkeitä kehon oikeanlaisen toiminnan kannalta, ja ne vaikuttavat melkein kaikkiin kehon kudoksiin. Kilpirauhashormonit vaikuttavat kaiken kaikkiaan kasvuun, hermostoon sekä rasvojen ja hiilihydraattien aineenvaihduntaan ja moneen muuhun.
Koska kilpirauhasella on niin suuri vaikutus kehoon, on erittäin tärkeää olla lyömättä laimin sen terveyttä. Siitä syystä myös lääkärit tarkastavat säännöllisesti kilpirauhasen, mikäli kehossa on jokin vialla. Mikä tahansa kilpirauhaseen liittyvä vika tai sairaus voi johtaa komplikaatioihin, jotka voivat vaikuttaa päivittäiseen elämään.
Kilpirauhasongelmien tavallisia oireita ovat muun muassa yhtäkkiset mielialan muutokset sekä arvaamaton painonnousu tai -pudotus.
Onko kilpirauhanen todella niin tärkeä?
Kilpirauhanen on tärkeä keholle. Mihin kilpirauhanen sitten tarkalleen ottaen vaikuttaa?
Kilpirauhanen vaikuttaa sekä kehoon että mieleen. Kun tämä elin ei toimi kunnolla, voi se aiheuttaa mitä vain muutoksia painosta mielialan vaihteluun ja jopa anatomiseen muutokseen (kuten struumaan).
Sen erittämät hormonit säätelevät aineenvaihduntaa ja hermostoa. Mikä tahansa kilpirauhasongelma voi siis johtaa ärtyvyyteen, keskittymisongelmiin, väsymykseen, masennukseen ja lopulta myös elämänlaatuun.
Kilpirauhasongelmien tavallisia oireita
Mahdollisesta kilpirauhasongelmasta ajoissa hälyttäviä oireita on kaiken kaikkiaan kuusi:
- Yhtäkkinen muutos painossa.
- Ajoittaiset krampit.
- Mielialan muutokset ilman syytä (väsymys, surullisuus ja niin edelleen).
- Hiustenlähtö, hauraat kynnet tai hiusten ja kynsien värin muutos.
- Epätavallisen lämpimänä tai kylmänä oleminen.
- Muutokset kuukautiskierrossa.
Kilpirauhaseen vaikuttavat sairaudet
- Kilpirauhasen liikatoiminta: kilpirauhanen tuottaa liikaa kilpirauhashormonia.
- Kilpirauhasen vajaatoiminta: tässä tapauksessa kilpirauhanen ei tuota tarpeeksi hormoneita keholle.
- Struuma: kilpirauhasen epätavallinen laajentuminen.
- Syöpä.
- Kyhmyt.
- Kilpirauhastulehdus: kilpirauhasen tulehtuminen.
Näiden sairauksien diagnoosin täytyy olla lääkärin tai asiantuntijan tekemä. Näiden sairauksien diagnoosin tekemiseksi ja hoidon antamiseksi täytyy käyttää fyysisiä arvioita ja testejä. Joissakin tapauksissa voi olla välttämätöntä ottaa koepala, käyttää terapiaa, leikata tai käyttää radioaktiivista jodia.
Kilpirauhasen hoitaminen raparperilla
Raparperi on kasvi, joka saattaa sisältää lääkinnällisiä ominaisuuksia. Sitä voidaan valmistaa eri tavoin: jälkiruoissa, lisukkeena kalalle ja lihalle, höyrytettynä ja paistettuna. Sen juuret ja varsi sisältävät suuren määrän mineraaleja ja vitamiineja sekä joitakin tulehduksen vastaisia, antioksidanttisia, ummetuksen vastaisia ja puhdistavia ominaisuuksia.
Tässä artikkelissa kuitenkin selitämme, kuinka sen ominaisuudet voivat parantaa nimenomaan kilpirauhasen terveyttä.
Struuma ja kilpirauhastulehdus
Raparperissa on valtava määrä emodiinia, luonnollista ainetta, jolla on laksatiivisia ja tulehduksen vastaisia ominaisuuksia. Jos huomaat kasvua tai tulehdusta kilpirauhasessa, voit kokeilla syödä ensin raparperia.
Muista kuitenkin aina, että on välttämätöntä käydä lääkärissä tai asiantuntijan luona diagnosoimassa sairaus.
Vitamiinien lähde
Kilpirauhanen toimii parhaiten silloin, kun se saa tarpeeksi mineraaleja ja vitamiineja. Raparperin lisääminen ruokavalioon voi auttaa saamaan välttämättömiä ravintoaineita sekä vitamiineja, jotka auttavat kilpirauhasta toimimaan paremmin.
Raparperi on täynnä ravintoaineita, joista muutamia tärkeitä ovat:
- Vitamiinit (A, C, K, E ja B1, B2, B3, B5, B6 ja B9).
- Mineraalit (fosfori, rauta, kalsium, magnesium, kupari, seleeni, sinkki, kalium ja natrium).
Puhdistus
Saasteiden, huonojen tapojen ja huonon ruokavalion vuoksi kehoon pääsee jatkuvasti useita eri raskasmetalleja sekä myrkkyjä. Ne vahingoittavat kilpirauhasta ja sen myötä myös aineenvaihduntaa ja muita kehon toimintoja.
Ehkäistäksesi tätä tapahtumasta, voit “puhdistaa” kilpirauhasen. Tässä tapauksessa raparperin puhdistavat ominaisuudet yhdistettynä raparperilla olevaan kuituiseen rakenteeseen tekevät siitä melkein kuin luonnollisen puhdistusaineen kilpirauhaselle.
Raparperinjuuret sisältävät paljon tanniinia. Tanniinit auttavat puhdistamaan myrkyt ja poistamaan vapaat radikaalit kehosta, ja ne ovat myös tulehduksen vastaisia.
Mahdollisen kilpirauhassyövän ehkäisy
Johtuen raparperin ilmeisestä kyvystä hävittää vapaat radikaalit ja vähentää niiden solukudoksille tekemää vahinkoa, joka voi johtaa syöpään, voi raparperi auttaa kilpirauhassyövän ehkäisyssä.
Kuten selvästi huomaat, raparperi on hyvä ruoka mihin vain ruokavalioon lisättäväksi, koska raparperilla on useita, ei pelkästään kilpirauhasta hyödyntäviä, vaan myös koko kehoa hyödyntäviä etuja. Muista, että kilpirauhasen pitäminen terveenä on elintärkeää muun kehon terveenä pitämiseksi.
Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.
- Huang, Q., Lu, G., Shen, H. M., Chung, M. C. M., & Choon, N. O. (2007). Anti-cancer properties of anthraquinones from rhubarb. Medicinal Research Reviews. https://doi.org/10.1002/med.20094
- Rhubarb. (1917). Nature. https://doi.org/10.1038/099253c0
- Zheng, Wu, Guo, Nan, Chen, Yang, & Xu. (2013). Review of Rhubarbs: Chemistry and Pharmacology. Chinese Herbal Medicines. https://doi.org/10.7501/j.issn.1674-6384.2013.01.003
- Takeoka, G. R., Dao, L., Harden, L., Pantoja, A., & Kuhl, J. C. (2013). Antioxidant activity, phenolic and anthocyanin contents of various rhubarb (Rheum spp.) varieties. International Journal of Food Science and Technology. https://doi.org/10.1111/j.1365-2621.2012.03174.x
Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.