4 pakkomielteisen persoonallisuuden ominaisuutta
Kirjoittanut ja tarkastanut psykologi Elena Sanz
Jotkut ihmiset ovat spontaaneja, ulospäin suuntautuvia ja rakastavat improvisointia, kun taas toiset ovat vakavampia, muodollisempia ja järjestäytyneempiä. Sitten on niitä henkilöitä, joilla on pakkomielteisiä persoonallisuuden piirteitä. Pakkomielteinen persoonallisuus on monesti liian jäykkä, mikä johtaa yleensä sosiaalisiin konflikteihin sekä henkilökohtaiseen epämukavuuteen.
Sanalla “pakkomielle” on monia eri merkityksiä. Valitettavasti sitä käytetään myös yhteyksissä, joilla ei ole mitään tekemistä totuuden kanssa. Esimerkiksi henkilöä, joka keskittyy voimakkaasti ideaan, toimintaan tai ihmissuhteeseen, kutsutaan usein “pakkomielteiseksi”. Tämä on kuitenkin kaukana siitä, mitä termi tarkoittaa kliinisessä ympäristössä.
Pakkomielteinen persoonallisuus
Tunnemme tämän myös pakko-oireisena persoonallisuushäiriönä. Sen pääominaisuus on vakaa ja jatkuva ajatusmalli, tunteet sekä toimet. Pakko-oireisesta persoonallisuushäiriöstä kärsivän henkilön toimintaa leimaa jäykkyys, perfektionismi ja kontrollin tarve.
Se on persoonallisuushäiriö, joten edellä mainitut piirteet ilmenevät kaikilla elämänalueilla, sekä henkilökohtaisilla että ammatillisilla.
Mitkä ovat pakkomielteisen persoonallisuuden piirteet?
Pakkomielteinen persoonallisuus ilmenee useissa tunnistettavissa olevissa piirteissä. Nämä asenteet ovat kuitenkin joskus alemmalla tasolla, joka ei täytä diagnostisia kriteerejä. Ne aiheuttavat kuitenkin edelleen monia tämän häiriön haittoja.
1. Liiallinen organisointi
Organisoinnista on apua tehtävien ja velvollisuuksien hallinnassa ja se säästää aikaa, kun se tehdään oikein. Henkilö, jolla on pakkomielteinen persoonallisuushäiriö, vie sen äärimmäisyyteen. Organisointi on kuitenkin samanaikaisesti tuottamatonta.
He voivat esimerkiksi käyttää paljon aikaa listojen täyttämiseen, aikataulujen luomiseen sekä muistutusten asettamiseen jättäen samalla päätehtävän sivuun.
2. Perfektionismi
Ihmiset, joilla on tämä persoonallisuushäiriö, pyrkivät täydellisyyteen kaikessa toiminnassaan eivätkä salli itselleen virhemarginaalia. Siten se saa heidät suorittamaan toimintoja suuren paineen alaisina.
Siksi he lykkäävät vaikeimpia tehtäviä. Lisäksi heillä on tapana tarkistaa viat toistuvasti, mikä tekee mahdottomaksi noudattaa määräaikoja monissa tilanteissa.
3. Joustamattomuus
Nämä ihmiset tarvitsevat selkeitä ja täsmällisiä sääntöjä, joita heidän ja kaikkien muiden on noudatettava. He ovat teknisiä (työssä), sosiaalisia ja moraalisia, joten heistä tulee välinpitämättömiä työtovereiden, sukulaisten sekä tuttavien kanssa.
Lisäksi he uskovat, että muut eivät pysty täyttämään korkeita standardejaan ja siksi ylikuormittavat itsensä tehtävillä. Lisäksi he uskovat, että kaikki vapaaehtoiset tai tahattomat rikkomukset on osoitettava ja rangaistava.
4. Vähäinen emotionaalinen ilmaisu
Pakkomielteinen persoonallisuus on muodollinen, vakava ja kohtelias vuorovaikutuksessaan, joten emotionaalinen ilmaisu vähenee. Lisäksi he voivat tuntea olonsa epämukavaksi muiden henkilöiden spontaanien emotionaalisten ilmaisujen suhteen.
Pakkomielteisen persoonallisuuden kehittyminen
Sekä geneettiset tekijät että ympäristötekijät vaikuttavat pakkomielteisen persoonallisuuden syntymiseen. Siten se liittyy kasvatustyyliin, lapsuuden kokemuksiin ja kulttuuriin, jossa henkilö kasvaa, perinnöllisen biologisen taakan lisäksi.
Autoritaarinen ja hallitseva kasvatus voi vaikuttaa näiden piirteiden kehittymiseen ihmisissä. He tekevät niin välttääkseen rangaistuksen jopa aikuisena. Myös ylisuojeleva kasvatustyyli vaikuttaa, koska vanhemmat eivät salli lapsen kokeilla asioita itse ja tehdä omia virheitään. Siten lapsi päätyy sisäistämään ajatuksen siitä, että heidän on pyrittävä täydellisyyteen.
Samalla tavalla yhteiskunnat, joilla on tiukat ja pakolliset moraalinormit (esimerkiksi uskonnot), voivat myös vaikuttaa tällaisten oireiden ilmaantumiseen.
Pakkomielteisen persoonallisuuden voittaminen
Ihmisen on oltava tietoinen tilastaan. Toisin sanoen hänen on tunnustettava, että nämä ajatus- ja käyttäytymismallit ovat haitallisia. Vasta sitten pakko-oireisen persoonallisuuden hoito on tehokasta.
Lisäksi ammatillinen tuki on tärkeää, jotta he voivat ymmärtää persoonallisuutensa alkuperän ja yrittää muuttaa sitä.
Altistaminen erilaisille asioille on yksi tehokkaimmista tekniikoista. Henkilö alkaa kohdata tiettyjä tilanteita, joissa hän toimisi jäykästi ja estäisi tällaisia vastauksia. Rentoutustekniikat ja ongelmanratkaisukoulutus ovat myös tehokkaita.
Pakko-oireinen persoonallisuus vs pakko-oireinen häiriö
On tärkeää erottaa nämä. Itse asiassa molemmat lääketieteelliset tilat tapahtuvat usein samanaikaisesti, mutta ne ovat erilaisia.
Ensinnäkin ensimmäinen on persoonallisuushäiriö, kun taas jälkimmäinen on ahdistuneisuushäiriö. OCD:n pääominaisuus on pakkomielteet (tunkeilevat ajatukset) ja pakotteet (käyttäytyminen, jonka tarkoituksena on poistaa tällaisten ajatusten epämukavuus).
Nämä yksiköt eivät ole osa pakkomielteistä persoonallisuutta. Lisäksi ihmiset kokevat sellaisia ajatuksia sopimattomina ja vastoin OCD-henkilöä kohtaan. Sen sijaan nämä uskomukset ovat todellisia, johdonmukaisia ja hyväksyttäviä niillä, joilla on pakkomielteinen persoonallisuus.
Rajoittaminen ei auta
Monet pakkomielteisen persoonallisuuden piirteitä ylistetään ja palkitaan nykypäivän individualistisessa ja kilpailevassa yhteiskunnassa. Ne voivat kuitenkin johtaa emotionaaliseen epämukavuuteen ja ongelmiin suhteissa muihin ihmisiin, kun ne viedään äärimmilleen.
Pyydä asiantuntijan apua, jos sinusta tuntuu että jäykkä asenteesi rajoittaa kasvuasi ihmisenä.
Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.
- Caballo, V. E. (2001). Tratamientos cognitivo-conductuales para los trastornos de la personalidad. Psicología Conductual, 9(3), 579-605.
- Barrionuevo, B. J. (2020). Caso de trastorno de personalidad obsesivo compulsivo y modelo cognitivo conductual. Recuperado abril, 2021 de http://repositorio.utmachala.edu.ec/bitstream/48000/15224/1/ECFCS-2020-PSC-DE00002.pdf
- Sanz, P., & Fernández-Cuevas, A. (2015). Trastorno obsesivo compulsivo. Medicine-Programa de Formación Médica Continuada Acreditado, 11(84), 5008-5014.
Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.