Pakkomielteinen kynsien pureskelu ja suun terveys
Pakkomielteinen kynsien pureskelu tai onykofagia aiheuttaa muutakin kuin vain esteettisiä ongelmia. Sillä on myös seurauksia suun terveydelle.
Tapa laittaa sormet suuhun on yleensä tiedostamaton teko. Usein se on osoitus emotionaalisesta konfliktista tai se on jäljitelty käyttäytymismalli. Tämä ongelma voi koskea kaikenikäisiä ihmisiä, ja se on yleisempää lapsuudessa ja nuoruudessa. Joillakin ihmisillä se kuitenkin jatkuu aikuisikään asti.
Tämä harmittomalta vaikuttava tapa voi vahingoittaa suuta.
Jatka lukemista saadaksesi selville, mistä oikein on kyse.
Mikä on onykofagia?
Onykofagia tarkoittaa pakkomielteistä tapaa pureskella kynsiä. Se on pakonomainen ja tiedostamaton käyttäytymismalli, jossa henkilö laittaa kätensä suuhunsa ja pureskelee sormien päitä.
Vaikka termi viittaa nimenomaan kynsiin, se viittaa myös ympäröivien pehmytkudosten, eli kynsiä ympäröivän ihon, napostelemiseen.
Toinen tapa viitata häiriöön on nimitys trikotillomania. Todellisuudessa tämä sana viittaa jonkin verran vakavampaan häiriöön, joka sisältää myös hiusten vetämistä. Se liittyy psykiatrisiin tiloihin, kuten pakko-oireinen häiriö, masennus ja kehon dysmorfinen häiriö.
Onykofagian alkuperä on liitetty stressiin. Kun henkilö kohtaa toistuvia ahdistustilanteita, joita hän ei pysty ratkaisemaan, ele ja toiminta toimivat stressin lievittäjinä.
On olemassa myös hypoteesi potilaan jämähtämisestä psykologisen kehityksen suulliseen vaiheeseen. Tämä selittäisi taipumuksen laittaa asioita suuhun, mukaan lukien kynnet.
Onykofagian aiheuttamat yleiset terveysongelmat
Onykofagialla on erityisiä vaikutuksia suun terveyteen. Näitä vaikutuksia analysoimme hieman myöhemmin.
Mutta ensin katsomme, mitä tapahtuu muissa kehon järjestelmissä, kun pakkomielteinen kynsien pureskelu jatkuu. Tämä ylittää mahdollisesti esiintyvät psykiatriset tilat, joilla on omat merkkinsä ja oireensa.
Ruoansulatuselimistön tasolla puremisen yhteydessä irtoavien kynsien nieleminen voi muuttaa sitä, miten vatsa käsittelee ruokaa. On mahdollista, että mahahapon tuotanto lisääntyy ja esiintyy dyspepsiaa eli toisin sanoen epäspesifistä epämukavuutta ylävatsan alueella.
Jos jatkamme laskeutumista ruoansulatuskanavassa, näemme seuraukset ohutsuolessa. Siellä kynnenpalat voivat helpottaa loisten sisäänpääsyä, jotka asettuvat ja aiheuttavat oireita lajikohtaisesti.
Onykomykoosi on toinen seuraus. Tämä on kynsien sieni-infektio. Kun kynsien kudos on vaurioitunut ja jatkuvassa kosketuksessa suun kanssa, lisää se ympäristön kosteutta, joka edesauttaa infektion syntymistä.
On syytä mainita, että kynsien mykoosi on vaikea hoitaa ja vaatii pitkäaikaista lakkahoitoa ja jatkuvaa lääkkeiden käyttöä. Siksi se on sairaus, joka pitäisi havaita ajoissa.
Onykomykoosi on kynsien sieni-infektio. Kun sormien kovaa osaa ympäröivät pehmytkudokset tulehtuvat, sitä kutsutaan paronykiaksi tai pannikuliitiksi. Alueen toistuva pureminen auttaa mikro-organismeja pääsemään ihonalaiseen solukudokseen.
Onykofagian seuraukset suun terveydelle
Vaikka ruoansulatusjärjestelmä, kynnet itse ja sormien iho kärsivät eniten, pakonomaisella kynsien pureskelulla on myös kiistattomia seurauksia suun terveydelle. Sekä hampaat että muut suuontelon rakenteet voivat vahingoittua.
Muista, että kädet ovat aina kosketuksissa vieraisiin aineisiin ja taudinaiheuttajiin. Käytämme raajoja ollaksemme vuorovaikutuksessa ympäröivän maailman kanssa.
Käsillämme kosketamme viruksia, bakteereja, loisia ja likaa, jotka sitten otamme suuhumme pureskellessamme kynsiä. Mutta ei tässä vielä kaikki. Hammaselementtien pinnoilla on myös mekaanista rasitusta, joka voi kuluttaa emalia ja jopa tulehduttaa ikeniä.
Tarkastellaanpa tarkemmin joitain onykofagian vaikutuksia suun terveyteen, joita voidaan ehkäistä vähentämällä tapaa.
1. Pakkomielteinen kynsien pureskelu kuluttaa hampaita ennenaikaisesti
Yksi onykofagian seurauksista suun terveydelle on hammaskiilteen kuluminen. Tämä johtuu kynsien aiheuttamasta kitkasta hampaita vasten ja hampaiden hankautumisesta toisiaan vasten.
Kun kynsi katkeaa sitä purtaessa, yläkaaren hampaat seuraavat mekaanista rasitustaan alakaaren hampaiden kanssa. Tämä johtaa toistuviin mikrotraumoihin.
Mikrotrauma on mikromurtuma ja äärimmäisissä tapauksissa se huipentuu varsinaisiin murtumiin hampaiden pinnassa. Vaikka rikkoutuminen ei sinänsä välttämättä ole mahdollista, hammas kuluu jatkuvasti ja ennenaikaisesti.
Keskimmäiset yläetuhampaat kärsivät eniten niiden sijainnin ja altistumisen vuoksi. Tämä on selvempää ihmisillä, jotka kärsivät stressin ja ahdistuksen aiheuttamasta onykofagiasta, koska heillä on yleensä myös bruksismia (hampaiden kiristäminen ja narskuttelu).
2. Kynsien pakkomielteinen pureskelu lisää hampaiden reikiintymisen riskiä
Hampaiden reikiintyminen ovat yleinen suun sairaus. Reikien ilmaantuminen selittyy huonolla hygienialla ja suun hoidolla, mikä johtaa bakteerien kolonisaatioon, joka on vastuussa hiilihydraattien käymisestä ruokavaliossa.
Tämä aineenvaihdunta tuottaa happoja, jotka demineralisoivat hampaan. Mikä on onykofagian seuraus tässä tapauksessa? Sormissa ja kynsissä olevat bakteerit lisäävät suuontelon kolonisaatiota.
Mitä enemmän bakteereja on, sitä suurempi on käymisprosessi ja sitä enemmän happoa erittyy demineralisoimaan hampaan kovia kudoksia. Tämän seurauksena reikiintymisen riski kasvaa.
3. Halitoosi
Halitoosi on pahanhajuisen hengityksen tekninen nimi. Sen syyt ovat erilaisia, mutta yleisimmät liittyvät huonoon suuhygieniaan ja bakteerien kolonisaatioon. Siksi, kuten hampaiden reikiintyessä, yksi onykofagian seurauksista suun terveydelle on pahanhajuinen hengitys.
Kuten aiemmin totesimme, tämä pakonomainen käytäntö voi olla osa suuria psykiatrisia häiriöitä, jotka vaikuttavat yleiseen hygieniaan. Esimerkiksi masentunut henkilö ei yleensä välitä ulkonäöstään eikä ehkä harjaa hampaitaan niin usein kuin pitäisi.
Onykofagian kynsistä suuhun kuljettamat bakteerit edistävät halitoosin substraattia. Kädet ovat kosketuksissa useisiin ulkoisiin tekijöihin, jotka edistävät mikro-organismien pääsyä sisään.
4. Pakollinen kynsien pureskelu voi johtaa infektioihin suussa
Suussa on terveiden mikro-organismien kasvisto. Näin ollen jotkut bakteerit elävät normaalisti suuontelossa eivätkä aiheuta sairauksia.
Ahkera kosketus käsien ja tuntemattomien patogeenien kanssa muuttaa tätä tasapainoa. Olemme jo maininneet, että reikiintymistä ilmenee näiden bakteerien sisäänpääsyn seurauksena, mutta muut infektiot ovat mahdollisia; myös virusten ja sienten takia. Esimerkiksi Herpes labialis voi tarttua suorassa kosketuksessa virukseen.
Halitoosi, josta olemme jo puhuneet, ei aina ole yksittäinen merkki. Joskus se on ilmentymä jatkuvasta infektiosta, jonka aiheuttaa bakteerien liikakasvu. Tässä on syytä mainita, sillä parodontaalinen sairaus muodostaa vakavan uhkan suun terveydelle.
Samaan aikaan jotkut suun haavaumat tai aftiset haavaumat liittyvät mikro-organismien kolonisaatioon. Nämä ovat erittäin kivuliaita ja itsestään rajoittuvia haavaumia, jotka häviävät noin viikossa.
Lue myös: Suun limakalvon haavaumat: syyt ja hoito
5. Temporomandibulaariset häiriöt
Temporomandibulaarinen nivel voi kärsiä onykofagian vaikutuksista, koska pureskelun jatkuva mekaaninen rasitus voi muuttaa sen toimintaa. Tämä aiheuttaa kipua ruoan pureskelun aikana ja epänormaaleja leuan liikkeitä.
Jos siihen lisätään stressistä johtuva bruksismi, niin nivelten toimintahäiriöiden riski kasvaa. Joillakin potilailla on korvakipua, koska rakenteet ovat lähellä toisiaan.
On todisteita siitä, että huonot tavat aiheuttavat temporomandibulaarisia häiriöitä, joten ei ole epänormaalia liittää onykofagia tähän suun terveyteen kohdistuvaan seuraukseen. Ongelmana on, että kynsien pakonomaisen pureskelun lopettaminen on vaikeaa; ja tämän nivelen toimintahäiriöiden korjaaminen on myös vaikeaa.
Kuinka välttää onykofagian vaikutukset suun terveyteen?
Jos haluamme välttää pakonomaisen kynsien pureskelun aiheuttamat negatiiviset seuraukset suun terveydelle, meidän on ryhdyttävä joihinkin toimenpiteisiin huonon tavan kitkemiseksi. Nämä voivat vaihdella psykologisesta hoidosta kotihoitoon ja luonnollisiin lääkkeisiin pureskeluhalun torjumiseksi.
Kun tapahtuu negatiivinen muutos, joka vaikuttaa elämänlaatuun tai aiheuttaa fyysisiä häiriöitä, kuten mainitsemamme, kannattaa hakea psykologista hoitoa ammattilaiselta. Psykologi käyttää ongelman lähestymiseen erilaisia tekniikoita koulutuksensa mukaan.
Myös ahdistus, masennus tai stressi, joka voi olla onykofagian taustalla, hoidetaan. Jokainen tapaus on erityinen ja menetelmät räätälöidään tilanteen mukaan.
Samanaikaisesti potilas voi itse suorittaa kotitekniikoita vähentääkseen halua purra kynsiään. Meditaatio, jooga, syvähengitys tai mikä tahansa menetelmä, jolla pyritään hallitsemaan stressiä, ovat tervetulleita.
Markkinoilta voit hankkia ja ostaa kynsilakoja, jotka antavat kynnelle epämiellyttävän maun. Tämä tehdään niiden puremisen vähentämiseksi. On olemassa myös tekokynsiä, joilla on sama tehtävä.
Hammaslääketieteen osalta ensimmäinen suositus on konsultaatio. Suun terveydenhuollon ammattilainen pystyy vahvistamaan, onko vaurioita jo olemassa, ja korjata ne sekä suosittelee tapoja estää kynsien pureskelua. Jos katsotaan tarpeelliseksi, hän ohjaa tapauksen psykologille.
Pakkomielteisellä kynsien pureskelulla on terveysvaikutuksia
Onykofagia näyttää aluksi pieneltä ongelmalta, koska sen seurauksia ei täysin ymmärretä. Sen lopullista vaikutusta hampaisiin, ruoansulatusjärjestelmään sekä ihoon ei kuitenkaan pidä aliarvioida.
Jos pureskelet kynsiäsi säännöllisesti, pyydä ammattilaisen mielipidettä. Se voi olla hammaslääkärin, psykologin tai lääkärin mielipide. Taustalla voi olla stressiä tai ahdistusta, joka voidaan ratkaista asianmukaisella hoidolla.
Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.
- Haneke, Eckart. “Trastornos de autoagresión hacia las uñas.” Dermatol Rev Mex 57.4 (2013): 225-234.
- Macneal P, Milroy C. Paronychia Drainage. 2020 Nov 29. In: StatPearls [Internet]. Treasure Island (FL): StatPearls Publishing; 2021 Jan–. PMID: 32644572.
- Ghanizadeh A. Nail biting; etiology, consequences and management. Iran J Med Sci. 2011 Jun;36(2):73-9. PMID: 23358880; PMCID: PMC3556753.
- Atsü SS, Güner S, Palulu N, Bulut AC, Kürkçüoğlu I. Oral parafunctions, personality traits, anxiety and their association with signs and symptoms of temporomandibular disorders in the adolescents. Afr Health Sci. 2019 Mar;19(1):1801-1810. doi: 10.4314/ahs.v19i1.57. PMID: 31149011; PMCID: PMC6531963.
- Guaman Iza, Blanca Omayra. Prevalencia de caries en niños con problema de onicofagia. BS thesis. Universidad de Guayaquil. Facultad Piloto de Odontología, 2021.
- Ojeda Léonard, C., A. Espinoza Rojo, and J. Biotti Picand. “Relación entre onicofagia y manifestaciones clínicas de trastornos temporomandibulares en dentición mixta primera y/o segunda fase: Una revisión narrativa.” Revista clínica de periodoncia, implantología y rehabilitación oral 7.1 (2014): 37-42.
- Marouane O, Ghorbel M, Nahdi M, Necibi A, Douki N. New Approach to Managing Onychophagia. Case Rep Dent. 2016;2016:5475462. doi: 10.1155/2016/5475462. Epub 2016 Nov 23. PMID: 27994890; PMCID: PMC5141299.
- Singal A, Daulatabad D. Nail tic disorders: Manifestations, pathogenesis and management. Indian J Dermatol Venereol Leprol. 2017 Jan-Feb;83(1):19-26. doi: 10.4103/0378-6323.184202. PMID: 27320768.
- Sachan A, Chaturvedi TP. Onychophagia (Nail biting), anxiety, and malocclusion. Indian J Dent Res. 2012 Sep-Oct;23(5):680-2. doi: 10.4103/0970-9290.107399. PMID: 23422619.
- Chinnasamy A, Ramalingam K, Chopra P, Gopinath V, Bishnoi GP, Chawla G. Chronic nail biting, orthodontic treatment and Enterobacteriaceae in the oral cavity. J Clin Exp Dent. 2019 Dec 1;11(12):e1157-e1162. doi: 10.4317/jced.56059. PMID: 31824597; PMCID: PMC6894907.
- Baghchechi M, Pelletier JL, Jacob SE. Art of Prevention: The importance of tackling the nail biting habit. Int J Womens Dermatol. 2020 Sep 17. doi: 10.1016/j.ijwd.2020.09.008. Epub ahead of print. PMID: 32964094; PMCID: PMC7497389.
Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.