Paino, uni ja kehitys 4 kuukauden ikäisillä vauvoilla
Tarkistanut ja hyväksynyt: sairaanhoitaja Leidy Mora Molina
4 kuukauden ikäiset vauvat ovat jo alkaneet itsenäistyä, vaikkei tämä vielä olekaan kovin selvää. He ovat hankkineet uusia fyysisiä, kognitiivisia ja psykososiaalisia taitoja.
On erittäin tärkeää seurata lasta jokaisessa kehitysvaiheessa. Useimmille lapsille on olemassa yhteisiä malleja.
Kannattaa huomioida muutokset ja asiaankuuluvat edistysaskeleet 4 kuukauden ikäisillä vauvoilla. Näistä tiedoista on paljon hyötyä, kun käytte lastenlääkärillä.
4 kuukauden ikäisten vauvojen paino
Ensimmäinen huomioon otettava seikka on paino 4 kuukauden ikäisillä vauvoilla, sekä heidän pituutensa ja pään ympärysmitta.
Vauva voi olla hieman normaalia painoa suurempi tai pienempi, eikä hänellä silti ole ongelmia. Huolestumiseen on aihetta vain, jos ero on hyvin merkittävä.
Viitearvot ovat seuraavat:
- Paino: 4 kuukauden ikäisten poikien painon tulisi olla 5,6-8,8 kiloa. Tyttöjen painon tulisi olla 5-8,1 kiloa.
- Pituus: Poikien pituus 4 kuukauden iässä on 59,9-68 senttimetriä. Tyttöjen 57,8-66,2 senttimetriä.
- Pään ympärysmitta: Pojilla sen pitäisi olla 40,5-42,8 senttimetriä. Tytöillä sen tulisi olla 39,3-41,8 senttimetriä.
4 kuukauden ikäisten vauvojen painonlisäyksen olisi pitänyt olla keskimäärin noin 600 grammaa edellisen kuukauden aikana. Jos paino, pituus tai pään ympärysmitta poikkeavat edellä mainituista luvuista, lastenlääkäri huomauttaa siitä.
Lue tämäkin: Vauvan näkökyvyn kehitys
Uni
4 kuukauden ikäisillä vauvoilla on tapana nukkua 8-10 tuntia yössä ja noin 6 tuntia päivällä. Jälkimmäinen jakautuu yleensä 3 tai 4 päiväuneen.
Yleisimmin heillä ei kuitenkaan ole vielä kovin vakaata unirytmiä. Siksi he saattavat heräillä yöllä tai vaihtaa yöunista päiväuniin. Heidän vuorokausirytminsä on vasta pääsemässä vauhtiin.
Jos äidin on jo palattava töihin, pienokainen voi tuntea olonsa levottomaksi, mikä voi häiritä hänen rytmiään. Joissakin tapauksissa ikenissä voi ilmetä ensimmäisiä epämukavuuksia, jotka vaikuttavat vauvan nukkumiseen.
On suositeltavaa auttaa vauvaa saamaan vakaa aikataulu. Seuraavassa on joitakin vinkkejä, jotka auttavat vauvaa omaksumaan oikean rytmin:
- Jos hän herää liian aikaisin, jätä hänet pinnasänkyynsä yrittämään nukahtaa uudelleen.
- Pidä huone, jossa hän nukkuu, hämäränä.
- Älä tee kovia ääniä, jotta et herätä häntä unen aikana.
4 kuukauden ikäisen vauvan fyysinen kehitys
Neljän kuukauden ikäisten vauvojen värinäkö alkaa kehittyä, ja tämä taito on valmis 6 kuukauteen mennessä. He katsovat kasvoja tarkemmin, eivät enää vain silmiä vaan koko kasvoja. He myös erottavat äänet, kuten äidin ja isän äänen sekä musiikin, josta he pitävät.
Tässä iässä he hallitsevat päätään jo paremmin ja pystyvät pitämään sitä pystyssä. Makuuasennossa he voivat taivuttaa niskaansa eteenpäin katsellakseen jalkojaan. Jos he ovat vatsallaan, he tukeutuvat avoinna oleviin käsiinsä. He alkavat oppia kääntymään ympäri.
4 kuukauden ikäiset vauvat istuvat mieluiten, koska tässä asennossa he näkevät kaiken ympärillään. He eivät kuitenkaan vielä pysty pitämään tätä asentoa yksin.
Muita refleksejä ja taitoja, joita he kehittävät, ovat seuraavat:
- Heillä on parempi silmä-käsi-esine -koordinaatio. He avaavat kätensä ennakoiden tarttua haluamaansa esineeseen. He siirtävät leluja kädestä toiseen pudottamatta niitä.
- He laittavat esineitä suuhunsa. Näin he tutkivat ja kehittävät havaintokykyään.
- He pystyvät tukeutumaan kyynärvarsiinsa, kun he ovat vatsallaan.
Kognitiivinen ja psykososiaalinen kehitys
4 kuukauden ikäisten vauvojen sosiaalisuus alkaa kehittyä. He eivät halua olla yksin, ja yleensä he itkevät, kun äiti lähtee pois, ja rauhoittuvat, kun äiti palaa. He saattavat olla hieman ujoja vieraiden ihmisten seurassa.
Tässä iässä he viettävät paljon aikaa ympäristönsä tarkkailuun. Katsotaan, mitä muita kognitiivisia ja psykososiaalisia edistysaskeleita heillä on:
Sosiaalinen ja emotionaalinen
Neljän kuukauden ikäiset vauvat hymyilevät, kun heille tapahtuu jotakin miellyttävää, kuten kiintymyksen osoitus tai reaktio kutitukseen. He hymyilevät myös omalle peilikuvalleen. He kurkistelevat ja lörpöttelevät saadakseen huomiota.
He imevät nyrkkiään, kun heillä on nälkä, mikä on tapa rauhoitella itseään. He aktivoituvat ja innostuvat, kun joku tuttu lähestyy heitä.
Kognitiivinen
Ennen he keskittyivät syömisen aikana vain ruokaan. Nyt heidän huomionsa kiinnittyy jo hiljaiseen ääneen. 4 kuukauden ikäiset vauvat käyttävät myös aikaa omien käsiensä tai jalkojensa tutkimiseen.
Tässä iässä he alkavat oppia rutiineja. He toistavat niitä, kun ne ovat miellyttäviä. He osaavat myös ennustaa niitä. He esimerkiksi koukistavat lantiotaan, kun huomaavat, että on vaipanvaihdon aika.
Stimulaatio
Hyvä tapa edistää 4 kuukauden ikäisten vauvojen kehitystä on puhua heille usein. He rakastavat sitä, että heille puhutaan, ja he alkavat reagoida.
On tärkeää, että heillä on mahdollisuus olla turvallisesti vuorovaikutuksessa lelujensa kanssa. Värikkäät lelut ovat erittäin tärkeitä tässä iässä. Heidän tulisi saada laittaa ne suuhunsa, koska se on heidän tapansa tutkia niitä.
Heidän sosiaalisuuttaan on myös hyvä rohkaista. Kannattaa kutsua toinen äiti vauvan kanssa ja viettää aikaa yhdessä. Saattaa vaikuttaa siltä, että vauvat eivät ole vuorovaikutuksessa keskenään, mutta todellisuudessa he ottavat kaiken huomioon.
Lue lisää: Ryömimisen merkitys vauvan kehitykselle
Ole aina tarkkaavainen
Vanhemmat ja hoitajat ovat vauvalle läheisimpiä ihmisiä. Siksi he voivat parhaiten seurata vauvan kehitystä. On tärkeää olla tarkkaavainen kaikissa lapsen kehityksessä tapahtuvissa muutoksissa.
Jos vauva ei pysty pitämään päätään tai tarttumaan esineisiin, jos hän ei hymyile tai seuraa ihmisiä katseellaan tai jos hän ei loruttele tai reagoi ääniin, ota yhteyttä lastenlääkäriin selvittääksesi, mistä on kyse.
Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.
- American Academy of Sleep Medicine (2016). Child Sleep Duration Health Advisory. Consultado el 30 de junio de 2023. https://aasm.org/advocacy/position-statements/child-sleep-duration-health-advisory/
- Asociación Española de Pediatría (2014). Crecimiento de los niños en los primeros años de vida. En Familia. Consultado el 11 de junio de 2023. https://enfamilia.aeped.es/edades-etapas/crecimiento-ninos-en-primeros-anos-vida
- Gómez-Andrés, D., Pulido, I., Fiz, L. (2015). Desarrollo neurológico normal del niño. Pediatría Integral, 19(9), 640.e1-640.e7. https://www.pediatriaintegral.es/publicacion-2015-11/desarrollo-neurologico-normal-del-nino/
- Institute for the Advancement of Breastfeeding & Lactation Education. (s. f.). Sueño Normal de los Bebés y Lactancia. Consultado el 30 de junio de 2023. https://lacted.org/iable-breastfeeding-education-handouts/sueno-normal-de-los-bebes-y-lactancia/
- Organización Mundial de la Salud (s. f.). Child growth standards. Consultado el 30 de junio de 2023. https://www.who.int/tools/child-growth-standards
- Pin, G., & Lluch, A. (2011). El sueño en el primer año de vida: ¿cómo lo enfocamos? Pediatría Atención Primaria, 13(S20), 101-111. http://scielo.isciii.es/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1139-76322011000400011&lng=es&tlng=es
- Torres, Y., Ramos, V., Tortoló, S. (2016). Los juguetes como medio de desarrollo del niño de la primera infancia. Atenas, 1(33). https://www.redalyc.org/journal/4780/478049736011/html/
- Manchay, C. (2020). Desarrollo de los reflejos en niños menores de un año [Tesis de Segunda Especialidad Profesional de Educación Inicial, Universidad Nacional de Tumbes]. Repositorio Digital UNTUMBES. http://repositorio.untumbes.edu.pe/handle/20.500.12874/1965
- American Academy of Ophthalmology. (2020). Desarrollo de la visión: recién nacido hasta los 12 meses. Consultado el 23 de junio de 2023. https://www.aao.org/salud-ocular/consejos/desarrollo-de-la-visi%C3%B3n-reci%C3%A9n-nacido-hasta-los-12
- American Academy of Pediatrics. (2016). El desarrollo de la visión del bebé: ¿qué pueden ver los bebés?. Healthy Children. Consultado el 23 de junio de 2023. https://www.healthychildren.org/Spanish/ages-stages/baby/Paginas/babys-vision-development.aspx?gclid=CjwKCAjwhdWkBhBZEiwA1ibLmGEPWpH8bGMzv9nX6RNQbRFlXhmH-WMx1TxEfxNzyF9eg4rSUs4ymxoCRFsQAvD_BwE
- Centros para el Control y la Prevención de Enfermedades. (2023). Indicadores importantes: su bebé a los 4 meses. Consultado el 23 de junio de 2023. https://www.cdc.gov/ncbddd/spanish/actearly/milestones/milestones-4mo.html
Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.