Päänsäryn ja hormonien välinen yhteys

Estrogeeni on yksi niistä hormoneista, jotka liitetään päänsärkyyn. Tämä tarkoittaa sitä, että päänsärkyä voi ilmetä kun kuukautiset lähestyvät. Jatka lukemista tietääksesi lisää aiheesta!
Päänsäryn ja hormonien välinen yhteys

Kirjoittanut Carmen Martín

Viimeisin päivitys: 26 elokuuta, 2022

Päänsärky on yleinen oire ja hormonaalinen epätasapaino on yksi sen ilmenemiseen vaikuttavista tekijöistä. Lähes mikä tahansa sairaus voi oireilla tällaisen kivun kautta, olipa kyseessä sitten nuha tai näkökykyyn liittyvä ongelma. Tämän päivän artikkelissa tutkimme, mikä on päänsäryn ja hormonien välinen yhteys.

Monet ihmiset jättävät sen huomiotta, mutta hormonaalinen epätasapaino voi aiheuttaa monia epämukavuuksia, etenkin naisilla. Tämä johtuu siitä, että naisten hormonitasot vaihtelevat kuukautiskierron aikana, joka kestää noin 28 päivää.

Hormonitasot vaihtelevat myös naisen elämänvaiheen mukaan. Naisten tärkeimmät hormonit ovat estrogeeni ja progesteroni.

Jatka lukemista oppiaksesi lisää hormonien ja päänsäryn välisestä suhteesta, sekä miten hormonaalista päänsärkyä voidaan hoitaa.

Hormonien ja päänsäryn välinen yhteys

Tutkijat ovat pystyneet useiden tutkimusten avulla osoittamaan, että tietyn tyyppiset päänsäryt ovat naisilla yleisempiä kuin miehillä. Naiset ovat alttiimpia migreenille ja jännityspäänsäryille.

Migreeni tarkoittaa voimakasta sykkivää päänsärkyä, joka yleensä tuntuu vain kallon toisella puolella. Migreeni voi aiheuttaa myös muita oireita, kuten valoherkkyyttä ja pahoinvointia.

Toisaalta ​​jännityspäänsäryt aiheuttavat laajempaa päänsärkyä. Sitä voi olla vaikea erottaa migreenistä, mutta niillä on joitain eroja. Esimerkiksi liikunta pahentaa migreeniä, kun taas jännityspäänsärkyyn se voi jopa auttaa.

Se fakta, että molemmat päänsäryt ovat yleisempiä naisilla, viittaa siihen, että niihin vaikuttaa hormonaalinen komponentti. Lisäksi tämä hypoteesi vahvistuu sillä, että useimmilla naisilla on taipumus kokea niitä kuukautisten aikana.

Mielenkiintoista on, että suurin osa tämän tyyppisistä päänsäryistä ilmenee juuri ennen kuukautisia. Tämä johtuu kehon estrogeenitason laskusta kuukautiskierron lopussa.

Päänsäryn ja hormonien välinen yhteys on olemassa.

Hormonit ja päänsärky

Useat naiset kokevat hormonaalista päänsärkyä juuri ennen kuukautisia, mutta tämä on yksilöllistä. Joissakin tapauksissa päänsärky ilmenee monta päivää ennen kuukautisten alkamista. Joillakin taas päänsärkyä ilmenee koko kuukautisten ajan.

Tähän vaikuttaa myös naisen ikä. Päänsärkyjen määrä lisääntyy vaihdevuosien lähestyessä. Tämä tapahtuu, koska kehon estrogeenitasot vaihtelevat merkittävästi tässä vaiheessa elämää.

Hormoneista johtuvat päänsäryt voivat olla todella voimakkaita. Hormonaaliset vaihtelut aiheuttavat usein myös muita oireita, kuten vatsakipuja ja mielialan vaihteluja. Tästä syystä sinun on tehtävä mitä voit vähentääksesi epämukavuuden tunnetta.

Kuinka hoitaa tämänkaltaista päänsärkyä

Hormoneista johtuvan päänsäryn hoitamiseen on olemassa monia tehokkaita hoitomuotoja. On hyvä muistaa että hoitomuodot on mukautettava ja räätälöitävä jokaisen henkilön yksilöllisten tarpeiden mukaan. Joitain esimerkkejä ovat:

  • Jään levittäminen alueelle.
  • Rentoutusharjoitukset.
  • Särkylääkkeet ovat suosituin tapa hoitaa päänsärkyä, erityisesti ei-steroidiset tulehduskipulääkkeet. Voit esimerkiksi ottaa ibuprofeenia ennaltaehkäisevästi, eli ennen kipua.

Hormonaaliset ehkäisyvalmisteet

Hormonaalinen ehkäisy auttaa ​​tasoittamaan kuukautiskierron aikaisia hormonivaihteluja ja joko lievittämään päänsäryn voimakkuutta tai ilmenemistiheyttä. Yleisimmin käytetyt ehkäisyvalmisteet ovat ehkäisypillerit, -laastarit ja kierukka.

Hormonaalisten ehkäisyvalmisteiden vaikutus on yksilöllinen, eivätkä ne estä päänsärkyä kaikilla henkilöillä. Muita suositeltuja ehkäiseviä toimenpiteitä ovat stressin, ylimääräisen kofeiinin ja tupakoinnin välttäminen, koska nämä ilmeisesti pahentavat kipua.

Suun kautta otettavat ehkäisyvalmisteet ovat tehokas farmakologinen väline hormonien aiheuttamien päänsärkyjen hallitsemiseksi.

Yhteenveto

Päänsäryllä ja hormoneilla on vahva yhteys, etenkin naisilla. Se, että estrogeenipitoisuus vaihtelee kuukautiskierron aikana, on ehdottomasti sidoksissa päänsäryn ilmenemiseen.

Jokainen nainen kokee päänsärkyä omalla tavallaan. Lisäksi kaikki eivät reagoi samalla tavalla samoihin hoitomuotoihin. Onkin tärkeää ottaa yhteyttä lääkäriin ja olla tietoinen siitä, että ei ole olemassa vain yhtä lääkettä joka toimii kaikilla potilailla samalla tavalla.

Tämä saattaa kiinnostaa sinua...
Estrogeeni: naisille välttämätön hormoni
Askel Terveyteen
Lue se täällä Askel Terveyteen
Estrogeeni: naisille välttämätön hormoni

Hormonit ja erityisesti estrogeeni kykenevät selittämään monia muutoksia, joita naiset käyvät läpi aina murrosiästä vaihdevuosiin.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.Tämän julkaisun sisältö on puhtaasti informatiivista. Se ei missään tilanteessa voi avustaa tai korvata lääkärin diagnooseja, hoitoja tai suosituksia. Käänny askarruttavissa asioissa luotetun ammattilaisen puoleen ja pyydä suostumus ennen minkään toimenpiteen aloittamista.