Oreganotee: mihin sitä käytetään ja miten se valmistetaan
Tarkistanut ja hyväksynyt: ravitsemusterapeutti Anna Vilarrasa
Tiesitkö, että siitä samasta oreganosta, jota käytät ruokien maustamiseen, voi tehdä myös herkullisen infuusion? Oreganoteellä on useita terveyshyötyjä, ja sitä voi yhdistellä kamomillan, kanelin, hunajan tai inkiväärin kanssa.
Se on helppo valmistaa ja se voidaan valmistaa peruselementeistä, joita on jokaisessa kodissa. Lue eteenpäin ja tutustu kaikkiin sen hyötyihin!
Mitä oreganotee on ja mihin sitä käytetään?
Se on Origanum vulgare -kasveista (Lamiaceae-suvun kasveista), jotka ovat kotoisin Lounais-Euraasiasta ja Välimeren alueelta, valmistettu tee. Oreganolla on kirpeä maku ja ripaus katkeruutta, ja sitä on käytetty yleisesti mausteena vuosisatojen ajan.
Se on myös perinteinen luonnonlääke monissa kulttuureissa, joissa hyödynnetään sen vatsaa ja kurkkua rauhoittavia ominaisuuksia. Yleisimmin käytetään sen kuivattuja lehtiä, joista valmistetaan öljyjä tai maustetaan erilaisia ruokia.
Oreganolla on hyötyjä ruoansulatus- ja hengityselimistölle sen kipua lievittävän ja tulehdusta ehkäisevän vaikutuksen ansiosta. Se sisältää kalsiumia, A- ja C-vitamiinia, magnesiumia ja rautaa, ja sitä käytetään ruoansulatusongelmien, kuivan yskän ja kurkkukivun lievittämiseen.
Vaikka monet tutkimukset keskittyvät ennemminkin oreganoöljyn hyötyihin, myös infuusio tarjoaa terveyshyötyjä. Tämä johtuu pääasiassa fenolisten yhdisteiden, kuten flavonoidien, tymolin ja karvakrolin, läsnäolosta.
Lue tämäkin: Oreganoöljyn valmistus kotona ja sen hyödyt
Oreganoteen ominaisuudet ja hyödyt
Oreganotee, jota nautitaan enintään kaksi kupillista päivässä, hyödyttää vatsaa, lihassärkyjä ja ihoa. Vuosisatojen ajan sitä on käytetty lääkinnällisesti vaivojen hoitoon kotona.
Mutta mitkä näistä hyödyistä ovat peräisin kulttuurisesta uskomuksesta ja mitkä ovat tieteellisesti perusteltuja? Katsotaanpa joitakin sen eteerisen öljyn yleisesti arvioituja hyötyjä.
Se on tulehdusta ehkäisevä
Flavonoidit auttavat vähentämään tulehdusta, joten niistä voi olla hyötyä lihas- ja nivelkipuihin. Tieteellisessä Plants-Basel- lehdessä julkaistussa tutkimuksessa väitetään, että tällä yhdisteellä on myös antioksidanttisia ja syöpää ehkäiseviä ominaisuuksia. Tarvitaan kuitenkin lisätutkimuksia, jotta ymmärretään oreganon vaikutusmekanismi ihmisen terveyden parantamiseen.
Sillä on rauhoittava vaikutus
Oreganossa esiintyvä beetakariofylliini auttaa vähentämään luiden ja nivelten tulehdusta. Sen rauhoittava vaikutus voi lievittää lihaskipuja. Sveitsiläiset ja saksalaiset tutkijat viittaavat siihen, että aine estää tulehdusta, ja sen on osoitettu olevan tehokas hiirien osteoporoosin hoidossa.
Oreganotee viruslääkkeenä ja antibakteerisena aineena
Tutkimuksissa väitetään, että oreganoöljy, erityisesti meksikolainen muunnos, kykenee estämään erilaisia ihmis- ja eläinviruksia in vitro. Tämä tarkoittaa, että se voi estää erilaisten organismien, kuten virusten ja bakteerien, kasvua ja siten ehkäistä infektioita.
Experimental Medicine and Microbiology -lehdessä julkaistussa tutkimuksessa puolestaan kerrotaan, että oregano on aktiivinen useita kliinisiä kantoja, kuten Escherichia coli -bakteeria, vastaan. Tämä on bakteeri, joka voi joissakin tapauksissa aiheuttaa ruokamyrkytyksen.
Se on antioksidantti
Antioksidanttiyhdiste karvakrol vähentää myrkkyjen ja vapaiden radikaalien kielteisiä vaikutuksia. Siksi se ehkäisee tehokkaasti hapetusstressiä, joka voi vahingoittaa soluja ja kudoksia.
Se sopii ihonhoitoon
Biochimie Open -lehdessä julkaistun tutkimuksen mukaan oreganoöljy on lupaava ehdokas käytettäväksi ihonhoitotuotteissa. Tämä johtuu myös karvakrolista, joka on tärkein aktiivinen ainesosa ja jolla on tulehdusta ja syöpää ehkäiseviä ominaisuuksia.
Miten oreganotee valmistetaan
Oreganoteen, kuten minkä tahansa teen, valmistaminen on hyvin yksinkertaista. Jos sinulla on tämä kasvi puutarhassasi, voit valmistaa sitä myös tuoreista lehdistä. Kuivatut lehdet antavat juomalle kuitenkin suuremman voimakkuuden ja maun. Myös kaapissa mausteeksi säilyttämäsi oregano sopii.
Voit käyttää joko perinteistä oreganoa taikka kreikkalaista, meksikolaista tai kreetalaista muunnosta, joiden maku vaihtelee hieman.
Siivilän avulla
Tarvitset seuraavat tarvikkeet:
- Teesiivilä
- 1 kupillinen vettä
- 1 ruokalusikallinen kuivattua oreganoa tai 5 tuoretta oksaa
Valmistus
- Kiehauta vesi kattilassa.
- Sammuta lämpö kiehumispisteessä ja lisää oksat tai kuivattu oregano.
- Peitä kannella ja anna hautua 10 minuuttia.
- Siivilöi juoma. Tee on väriltään meripihkanväristä tai vihertävää.
- Hävitä tähteet, sillä ne menettävät ominaisuutensa.
- Makeuta stevialla, hunajalla tai muulla luonnontuotteella, jos haluat.
Infuusiopussilla
Vielä yksinkertaisempi menetelmä on ostaa oreganoteepusseja, joita myydään yleensä luontaistuotekaupoissa. Kyseessä on käyttövalmis tuote, ja valmistajan ohjeita on noudatettava. Kuumina kuukausina tämä sopii juotavaksi kylmänä.
Valmistus:
- Kiehauta kupillinen vettä.
- Laita joukkoon teepussi.
- Anna hautua noin 5 minuuttia.
- Makeuta stevialla tai hunajalla, jos haluat.
Oreganon yhdistäminen muihin yrtteihin
Muunna oreganoteen makua seuraavilla muunnelmilla, jotka myös parantavat juoman hyötyjä tai lisäävät uusia.
- Musta tee. Lisää yksi ruokalusikallinen mustaa teetä kupillista teetä kohti parantamaan sen antioksidanttikapasiteettia. Muista, että se sisältää kofeiinia.
- Minttutee. Oregano ja minttu kuuluvat samaan sukuun, ja niiden yhdistäminen teessä tehostaa karminatiivisia ominaisuuksia. Toisin sanoen ne parantavat ruoansulatusta ja ehkäisevät kaasujen muodostumista.
- Inkiväärin ja hunajan kanssa. Tämä tulehdusta ehkäisevä ja antiseptinen yhdistelmä saadaan aikaan keittämällä ensin inkiväärin juuri. Lisää sitten oreganoa ja toista sama prosessi. Lisää valmiiseen teehen lusikallinen hunajaa.
- Oreganotee sitruunan kanssa. Hunajan tavoin sitruunaa voidaan puristaa valmiiseen infuusioon.
- Tähtianiksen kanssa. Toinen yhdistelmä, jolla on karminatiivisia ominaisuuksia. Se valmistetaan 15 grammasta tähtianista ja 15 grammasta oreganoa. Ainesosat lisätään kiehuvaan veteen samaan aikaan.
- Malvan ja timjamin kanssa. Käytä lusikallinen kutakin yrttiä kuivaa yskää rauhoittavaksi infuusioksi.
- Oregano ja kamomilla. Tätä seosta pidetään kotilääkkeenä flunssaan sekä tulehduksen ja kouristusten lievittämiseen. Voit valmistaa sen lisäämällä ruokalusikallisen kamomillaa samaan aikaan oreganon kanssa.
Lue lisää: 5 hauduketta ilmavaivojen torjuntaan
Varotoimenpiteet oreganoteetä nautittaessa
Yhdysvaltain elintarvike- ja lääkevirasto (FDA) on yleisesti tunnustanut oreganon ja sen öljyn turvalliseksi tuotteeksi. Se voi kuitenkin joskus aiheuttaa ruoansulatuskanavan epämukavuutta, varsinkin jos sitä nautitaan liikaa. Harvinaisissa tapauksissa se voi aiheuttaa allergisia ihoreaktioita.
Teetä suositellaan nautittavaksi yksi tai korkeintaan kaksi kupillista päivässä, eikä infuusiota ei kannata juoda pitkiä aikoja. Lisäksi kaikenlaista lääkitystä käyttävien on syytä neuvotella lääkärin kanssa ennen sen nauttimista. Juoma on vasta-aiheinen seuraavissa tapauksissa:
- Lapset
- Raskaana olevat naiset ja imettävät äidit
- Potilaat, joilla on alkoholismi
- Henkilöt, joilla on maksasairaus
- Ihmiset, jotka ovat allergisia mintulle tai muille yrteille
- Potilaat, joilla on hermostosairauksia
Kokeile oreganoteetä
Vaikka tutkimukset infuusion erityisistä hyödyistä puuttuvat, oregano on antioksidantteja sisältävä ja viruksia ehkäisevä yrtti. Sen nauttiminen teenä on hyvin yksinkertainen prosessi, jossa voidaan käyttää mitä tahansa kasvin muotoa.
Kokeile kuivattua oreganoa, jota käytät pizzan maustamiseen, niin saat maukkaan ja terveellisen infuusion. Muista säilyttää se ilmatiiviissä astioissa ja tuoreiden oksien tapauksessa laita ne pussissa jääkaappiin.
Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.
- Coccimiglio, J., Alipour, M., Jiang, Z. H., Gottardo, C., & Suntres, Z. (2016). Antioxidant, Antibacterial, and Cytotoxic Activities of the Ethanolic Origanum vulgare Extract and Its Major Constituents. Oxidative medicine and cellular longevity, 2016, 1404505. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4804097/
- Gutiérrez-Grijalva, E. P., Picos-Salas, M. A., Leyva-López, N., Criollo-Mendoza, M. S., Vazquez-Olivo, G., & Heredia, J. B. (2017). Flavonoids and Phenolic Acids from Oregano: Occurrence, Biological Activity and Health Benefits. Plants (Basel, Switzerland), 7(1), 2. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5874591/
- Kulisić, T., Krisko, A., Dragović-Uzelac, V., Milos, M., & Pifat, G. (2007). The effects of essential oils and aqueous tea infusions of oregano (Origanum vulgare L. spp. hirtum), thyme (Thymus vulgaris L.) and wild thyme (Thymus serpyllum L.) on the copper-induced oxidation of human low-density lipoproteins. International journal of food sciences and nutrition, 58(2), 87–93. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/17469764/
- Oregano. (2021). In Drugs and Lactation Database (LactMed®). National Institute of Child Health and Human Development. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/30000904/
- Pilau, M. R., Alves, S. H., Weiblen, R., Arenhart, S., Cueto, A. P., & Lovato, L. T. (2011). Antiviral activity of the Lippia graveolens (Mexican oregano) essential oil and its main compound carvacrol against human and animal viruses. Brazilian journal of microbiology, 42(4), 1616–1624. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/24031796/
- Xuesheng, Han., & Parker, T. (2017). Anti-inflammatory, tissue remodeling, immunomodulatory, and anticancer activities of oregano (Origanum vulgare) essential oil in a human skin disease model. Biochimie Open. Volume 4, June 2017, Pages 73-77. https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S2214008517300068?via%3Dihub
- Zimmer, B. A., Gertsch, J. (2008). Científicos afirman que el orégano es más que un potenciador del sabor. Comisión Europea. https://cordis.europa.eu/article/
Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.