Onko hyväksi juoda vettä ruokailun aikana?
Yleisesti ollaan kahta mieltä siitä, onko hyväksi juoda vettä ruokailun aikana. Vaikka on totta, että vesi on elintärkeä neste ja keho on suurimmaksi osaksi vettä, sanotaan että vedenjuonti ruokailun aikana voi myös häiritä ruoansulatusprosessia. Tässä artikkelissa pohdimme kyseistä ristiriitaa.
Vesi, välttämätön neste
Veden hyödyt ovat kaikille tuttuja. Se poistaa myrkkyjä, nesteyttää sisäelimiä, kuljettaa soluille mineraaleja ja auttaa aineenvaihdunnan prosesseissa. Siksi on suositeltavaa juoda kahdesta kahteen ja puoleen litraan vettä päivässä.
Jo pitkään on ollut väittelyä siitä, onko vedenjuonti ruokailun aikana hyväksi vai ei. Auttaako se painonpudotuksessa vai ei? Muuttaako se ruoansulatusprosessia? Auttaako se säilyttämään paremman nestetasapainon? On paljon uskomuksia ja ennakkokäsityksiä tästä aiheesta.
Ensinnäkin, vedessä sellaisenaan juotuna ei ole kaloreita. Jos juot vettä ennen lounasta ja päivällistä, vatsasi täyttyy ja syöt vähemmän, mutta vesi sinällään ei auta pudottamaan painoa.
American Chemical Society on julkaissut tutkimuksen jonka mukaan ihmiset, jotka joivat kaksi lasillista vettä ennen ruokailua, söivät 75-90 % vähemmän kaloreita ruokailun aikana. Tämä johtuu siitä, että vesi tyydyttää nälkää. Joskus kun kuvittelemme olevamme nälkäisiä, olemmekin itse asiassa janoisia.
Toinen uskomus on, että jos juot vettä aterioiden aikana, se aiheuttaa nesteen kerääntymistä elimistöön. Asiantuntijoiden mukaan tämä ei pidä paikkaansa, vaan asia on päinvastainen. Vedenjuonti stimuloi munuaisten toimintaa ja edesauttaa nestetasapainon ylläpitoa, huolimatta siitä mitä kello on tai mitä olet tekemässä.
Joissain ruokavalioissa kielletään vedenjuonti hiilihydraattien syönnin yhteydessä, väittäen että se hankaloittaa ruoansulatusta. Tätä metodia tulisi noudattaa syödessä perunaa, leipää ja valkoista riisiä sisältäviä ruokia. Väitetään, että nämä ruoat turpoavat veden kanssa ja siksi suurentavat vatsaasi ja saavat sinut näyttämään lihavammalta.
Kysymyksiä ja vastauksia veden ja ruoan suhteesta: toinen näkökulma
Kuten alussa mainitsimme, on ihmisiä jotka puoltavat veden juomista ruokailun aikana ja ihmisiä jotka ovat sitä vastaan. Ne jotka ovat vastaan, väittävät ettei vedenjuonti ruokailun aikana ole hyödyllistä, sillä kylmä vesi kovettaa rasvoja, mikä häiritsee ja viivästyttää ruoansulatusta.
Mitä elimistössä tapahtuu, kun juot kylmää vettä ruokailun aikana?
Väitetään, että kun vesi pääsee elimistöön ja imeytyy suolistoon, ruoka muuttuu nopeasti rasvakudokseksi ja menee suoraan valtimoihin. Jos tämä jatkuu pitkään, se voi aiheuttaa kolesteroli– tai sydänongelmia.
Minkä reaktion prosessi laukaisee?
Vatsalaukun on tarkoitus tuottaa happoja jotka auttavat ruoansulatuksessa, jotta ravintoaineet imeytyvät. Toiminta on riippuvaista jokaisen omasta ruoansulatusjärjestelmästä.
Joka tapauksessa, kun juot kylmää vettä, happojen toiminta hidastuu ja heikkenee, eli ruoan pilkkominen kestää pidempään.
Onko parempi juoda vettä ennen vai jälkeen ruokailun?
Vedenjuonti ennen ruokailua täyttää vatsaa ja mahdollisesti auttaa syömään vähemmän, kun taas vesi nautittuna ruokailun jälkeen suojelee vatsalaukun seinämiä.
Joka tapauksessa kannattaa pitää mielessä, että vesi, joka nautitaan ennen tai jälkeen ruokailun tai sen aikana, tulisi olla huoneenlämpöistä tai lämmintä eikä jääkaappikylmää tai jäävettä. Kylmä vesi nostaa elimistön pH:ta (mikä tekee emäksisemmäksi), mikä hankaloittaa vatsassa tapahtuvaa ruoansulatusprosessia.
Onko vaikutus sama, jos juon mehua tai virvoitusjuomia veden sijaan?
Näissä tapauksissa molemmilla juomilla on vatsaan suurempi vaikutus koska vatsalaukun nesteet laimentavat ne ja ruoansulatus muuttuu myös tässä tapauksessa. Siksi emme suosittele juomaan teollisia mehuja tai virvoitusjuomia ennen tai jälkeen ruokailun eikä myöskään aterian aikana. Todellisuudessa on parasta syödä nauttimatta mitään nesteitä samalla aikaa.
Milloin ja miten vettä tulisi juoda?
Suositeltava määrä on juoda vähintään kahdeksan lasillista vettä päivän mittaan aterioiden välillä. Illalla on hyvä juoda kaksi tai kolme lasillista vettä tunnin sisään ja odottaa 30 minuuttia ennen päivällistä. Suosittelemme juomaan vettä puolen tunnin välein päivän mittaan, varsinkin kesällä, vaikket tuntisikaan itseäsi janoiseksi.
Väittely siitä, onko hyväksi juoda vettä ruokailun aikana vai ei, jatkuu, sillä ei ole moniakaan tutkimuksia kummankaan teorian tueksi. Joten kaikki riippuu elimistöstäsi ja siitä miltä sinusta tuntuu, tavoistasi riippuen. Jos juot vettä ruokailun aikana ja tunnet olosi turvonneeksi vaikka ateriasi oli kevyt, saattaa olla hyvä muuttaa tapojasi.
Jos sen sijaan et juo mitään ja huomaat että ruoansulatus kestää pidempään, silloin kannattaa juoda vettä ruokailun jälkeen. Lasillinen ei varmasti ole lainkaan pahaksi.
Jotkut suosittelevat jälkiruoan syömistä ruokailun jälkeen. Monilla hedelmän, kuten päärynän tai appelsiinin, syöminen tuntia ennen lounasta tai päivällistä vähentää ruokahalua. Hedelmistä saa myös paljon nesteitä nestetasapainon ylläpitoon.
Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.
- Biblioteca Nacional de Medicina de Estados Unidos. https://medlineplus.gov/spanish/ency/article/002471.htm
- Lorenzo, Víctor. (2014). Doctor, ¿cuánto debo beber?.http://scielo.isciii.es/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0211-69952014000600001
- VV.AA. (2011). Importancia del agua en la hidratación de la población española: documento FESNAD 2010.http://scielo.isciii.es/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0212-16112011000100003
- VV.AA. (2010).Clinical trial confirms effectiveness of simple appetite control method. https://www.acs.org/content/acs/en/pressroom/newsreleases/2010/august/clinical-trial-confirms-effectiveness-of-simple-appetite-control-method.html
- VV.AA. (2013).The effect of water temperature and voluntary drinking on the post rehydration sweating. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3762624/
Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.