Ongelmat kiintymyssuhteen luomisessa vauvaan

Älä huolestu, jos sinulla on vaikeuksia luoda kiintymyssuhdetta vastasyntyneeseen vauvaasi. Tämä on yleisempää kuin luuletkaan. Sinun on rakennettava tämä suhde olemalla vuorovaikutuksessa vauvan kanssa, ja joskus se vie aikaa.
Ongelmat kiintymyssuhteen luomisessa vauvaan

Kirjoittanut Ana Núñez

Viimeisin päivitys: 17 syyskuuta, 2022

Jos sinulla on vaikeuksia kiintymyssuhteen luomisessa vauvaan, sinun ei tarvitse tuntea syyllisyyttä siitä, varsinkin, jos olet uusi äiti tai jos raskausolosuhteet eivät olleet ihanteelliset. Olet todennäköisesti väsynyt synnytyksen jälkeen. Hormonaalisten muutosten lisäksi kehosi on väsynyt fyysisestä rasituksesta ja mielesi on samanlaisessa tilassa stressin vuoksi.

Samaan aikaan synnytyksestä seuraa epävarmuutta ja kaiken äitiyteen liittyvää hämmennystä. Älä siis vaivu epätoivoon tai tunne itsesi huonoksi äidiksi, jos et tunne äidinvaistoa aivan niin kuin odotit.

Ole kärsivällinen ja usko, että se tulee aikanaan. Sillä välin lue tämän artikkelin vinkkejä!

Odotukset ennen synnytystä

Tulevilla äideillä on tiettyjä odotuksia ja ajatuksia vauvan syntymästä viimeisen kolmanneksen lähestyessä. Synnytyslääkäri on keskustellut mahdollisista skenaarioista ja saatat jo tietää, voitko synnyttää alateitse vai suunnitellulla sektiolla.

Kaikki tämä visio luo tiettyjä odotuksia. Luultavasti kuvittelet itsesi levänneenä ja vauvaan ihastuneena tuoreena äitinä. Tämä on yleistä kulttuurissamme median takia. Tietenkään et koskaan näe itseäsi uupuneena äitinä, joka on täynnä kysymyksiä.

Lisää nämä odotukset yhdistettynä ystäviltä ja perheeltä saatuihin neuvoihin, jotka on varmasti annettu hyvää tarkoittaen, saavat aikaan lähinnä hämmennystä. Varsinkin jos kaikki lapset eivät ole syntyneet optimaalisissa olosuhteissa. Ei siis ole mikään ihme jos kamppailet kiintymyssuhteen luomisessa vauvaan.

Äiti-lapsi -sidos

Jotkut sanovat, että se alkaa heti, kun äiti tulee tietoiseksi uudesta roolistaan. On kuitenkin helpottavaa tietää, että tämä side voidaan rakentaa, jos se ei tapahdu luonnollisesti.

Mikään resepti tai käsikirja ei selitä täysin, kuinka olla äiti tai miten muodostaa kiintymyssuhteen vastasyntyneeseen. Kaikki osoittaa, että se tapahtuu erityisellä tavalla ja ajallaan.

Se alkaa ilmetä joillakin äideillä heti, kun he saavat tietää olevansa raskaana, ja toisilla vasta synnytyksen jälkeen. Jotkut siteet muodostuvat vaikeiden ja uuvuttavien ensimmäisten viikkojen jälkeen. Monet eivät kuitenkaan koe sitä vielä pidempään aikaan. Joka tapauksessa, molemmat vaihtoehdot toimivat loistavasti.

Kiintymyssuhteen luomisessa vauvaan voi mennä pitkäkin aika.
Äiti-lapsi -suhde ei tapahdu samalla tavalla kaikilla ihmisillä. Tämä johtuu siitä, että jokainen ihminen on ainutlaatuinen ja asiat tapahtuvat aikanaan.

Miten kehittää tunteitasi, jos sinulla on vaikeuksia kiintymyssuhteen luomisessa vauvaan

Kuten jo totesimme, äidin ja lapsen ei tarvitse muodostaa lujaa kiintymyssuhdetta heti ensimmäisenä päivänä. On kuitenkin joitain hyödyllisiä vinkkejä, joita voit kokeilla kiintymyssuhteen luomiseksi.

1. Etsi fyysistä kontaktia

Pidä vauvaa rinnallasi, vaatteiden alla, jos haluat tuntea ihokosketuksen.

Tämä on erityisen hyvä keino keskosena syntyneillä vauvoilla, koska tämän menetelmän avulla voidaan säädellä lämpötilaa. Vauvan saaminen niin lähelle, hengityksen ja hajujen tunteminen ovat miellyttäviä tuntemuksia, jotka saavat aikaan kiintymyksen.

2. Katso vauvaa silmiin

Hyödynnä imetysaika katsoaksesi hänen silmiinsä. Hän ei ehkä keskity sinuun aluksi, mutta sinä voit hyödyntää tämän ajan kiintymyssuhteen luomiseksi.

Tämä katsekontakti täydentää ruokinta-aikaa ja osoittaa hänelle että olet paikalla. Myöhemmin haluat ehkä kuunnella tiettyä kappaletta, jonka vauva voi yhdistää yhteiseen aikaan.

3. Yhdessä nukkuminen

Makaaminen imetyksen aikana luo läheisyyden ilmapiirin, joka auttaa kiintymyssuhteen muodostamisessa. Anna vauvan nukkua kanssasi useammin, jos se rauhoittaa sinua.

Silitä häntä hellästi, hieroen vauvasi pientä päätä. Se stimuloi vauvan kehitystä ja vahvistaa suhdettanne.

4. Lepo on hyväksi

Vastasyntynyt vauva tarvitsee paljon huolenpitoa sekä päivällä että yöllä. Älä hoida vauvaa yksin, jos olet todella väsynyt.

Mikäli mahdollista, hyödynnä tukiverkostoasi vauvan hoidossa. Älä kieltäydy perheenjäsenen tarjouksesta auttaa sinua. Lepo sallii sinun olla paremmalla tuulella ja olemaan halukas viettämään aikaa vauvan kanssa.

5. Puhu tunteistasi

Mikäli sinulla on vaikeuksia kiintymyssuhteen luomisessa vauvaan ja se häiritsee sinua niin, että se vie unesi, kannattaa puhua asiasta jonkun kanssa. Jonkun, jonka kanssa voit puhua ilman pelkoa siitä että sinut tuomitaan.

Saatat yllättyä siitä, kuinka toisen äidin kanssa puhuminen saa hänet tunnustamaan, että hän on käynyt läpi saman asian. Tärkeintä tässä on päästää tunteesi ulos ja estää emotionaalisten patoutumien muodostuminen.

6. Löydä tiesi äidiksi

Saatat ihmetellä, miksi et tunne sitä voimakasta kiintymystä vauvaasi, kuten kaikki sanoivat. Tämä romanttinen idea täydellisestä ja harmonisesta äitiydestä heti ensi hetkestä lähtien on monesti pelkkä myytti. Se ei aina tapahdu niin.

Eikö tunnukin hyvältä tietää, että et ole yksin?

Et ole ainoa äiti joka kokee näin. Älä siis syytä itseäsi. Valmistaudu muuttumaan äidiksi ja nauti kaikista epätäydellisyyksistä sekä todellisuuksista, joita yhteiskunta pyrkii piilottamaan. Ranskalainen filosofi Simone de Beauvoir totesi vuonna 1949, että ”äitiys on luonnollista, koska patriarkaalinen kulttuuri naturalisoi sen”.

Kulttuurikäsitykset äitiydestä eivät saisi aiheuttaa stressiä. Ne ovat sosiaalisia rakenteita, eivätkä koske kaikkia.

7. Anna itsellesi aikaa

Äitiys on ehto, ja jokainen nainen tekee oman matkansa. Kuuntele omia tunteitasi äläkä vertaa itseäsi kehenkään muuhun. Anna itsellesi aikaa kunnes tunnet olosi valmiiksi.

Tulee aika, jolloin olet valmis. Sidoksen muodostamisen ei tarvitse tapahtua heti, eikä se tee sinusta huonoa äitiä.

Nauti joka päivä, ole itsenäinen. Kukaan muu kuin sinä ei ole osa tätä matkaa. Mikäli olet huolissasi tai haluat oppia lisää, voit tutustua kirjallisuuteen siitä, kuinka luoda sidos vastasyntyneeseen.

Ota yhteys ammattilaiseen, jos sinulla on vaikeuksia kiintymyssuhteen luomisessa vauvaan

Joten… Viikot ovat kuluneet ja kaikista yrityksistäsi huolimatta sinulla on edelleen vaikeuksia muodostaa yhteyttä vauvaasi. Jos näin on, saattaa olla aika hakea ammattiapua, varsinkin jos tämä emotionaalinen tila on sinulle epämiellyttävä ja saa sinut tuntemaan itsesi riittämättömäksi.

Sitä tapahtuu useammin kuin luuletkaan. Monet tutkimukset yhdistävät sen synnytyksen jälkeiseen masennukseen, joten on tärkeää puuttua tähän ongelmaan ajoissa. Kokeile introspektiivistä harjoitusta muistin tarkistamiseksi, jotta näet, voisiko jokin laukaiseva elementti olla käynnissä tämän vaiheen aikana.

Lopuksi, iloitse. On vain ajan ja tietoisuuden kysymys siitä, että elät läpi oman kokemuksesi äitiydestä. Näet kuinka rakentamasi voimakas side kasvaa ja vahvistuu vuosien varrella!


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.



Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.