Logo image
Logo image

Omenaviinietikan 10 uskomatonta terveyshyötyä

3 minuuttia
Omenaviinietikka on täysin luonnollinen tuote, joka on yleisessä käytössä ympäri maailmaa sekä keittiössä ruuanlaitossa että lääkinnällisessä käytössä. Viime vuosina omenaviinietikan käyttö on yleistynyt ja siitä on tullut suosittu luonnollinen vaihtoehto kauneuden- ja terveydenhoitoon.
Omenaviinietikan 10 uskomatonta terveyshyötyä
Viimeisin päivitys: 17 syyskuuta, 2022

Tieteelliset tutkimukset ovat osoittaneet, että omenaviinietikalla on monia keholle hyödyllisiä ominaisuuksia: se sisältää runsaasti vitamiineja, mineraaleja, entsyymejä ja pektiiniä. Jos kaipaat lisäsyitä omenaviinietikan lisäämiselle ruokavalioosi, alta löydät sen 10 mahtavaa terveyshyötyä.

Omenaviinietikka helpottaa ruuansulatusta

 

Some figure

Kärsitkö ruuansulatusvaivoista, kuten ummetuksesta, närästyksestä tai ripulista? Nauttimalla sekoituksen omenaviinietikkaa ja vettä voit lievittää ruuansulatusongelmia nopeasti ja tehokkaasti. Valmistaaksesi liuoksen sekoita yksi ruokalusikallinen omenaviinietikkaa lasilliseen vettä, ja nauti puoli tuntia ennen jokaista ateriaa. Tämä tehostaa ruuansulatusta ja auttaa ruuan imeytymistä vatsassa.

Suosittelemme pastöroimattoman omenaviinietikan käyttämistä, sillä pastöroiduissa tuotteissa on huomattavasti vähemmän hoitavia entsyymejä. Pastöroimaton omenaviinietikka sisältää runsaasti aminohappoa, omenahappoa, proteiineja ja muita tärkeitä aineita, jotka helpottavat ruuan sulattamista. Tavallinen pastöroimaton tai luomuomenaviinietikka sisältää etikkaemän, eli etikkabakteerien muodostaman hyytelömäisen kalvon (mother vinegar). Siitä tunnistaa hyvän ja aidon omenaviinietikan.

Tämän etikan valmistuksen raaka-aineena käytetään omenoita, joiden mehuun lisätään hiivaa ja bakteeria, jotka käyttävät sokerit alkoholiksi. Seuraavassa käymisprosessissa asetobakteerit muuttavat alkoholin etikaksi.

Omenaviinietikka lievittää mahan liikahappoisuutta

Omenaviinietikka on emäksisyyttä edistävä aine, joka tasapainottaa kehon pH-arvoja ja poistaa liikaa hapokkuutta. Tämä on toimiva keino lievittää närästystä ja muita hapokkuudesta johtuvia oireita. Omenaviinietikan kanssa tulee kuitenkin olla varovainen, sillä kroonisesta närästyksestä tai mahahaavoista kärsiville se voi olla liian voimakasta. Aloita käyttö varovasti pienissä määrissä ja nosta annostusta, mikäli sivuoireita ei ilmene.

Muista aina laimentaa omenaviinietikka ennen nauttimista. Luomutuotettu omenaviinietikka rauhoittaa vatsan hapokkuutta ja toimii lievän laksatiivin tavoin.

Omenaviinietikka eliminoi suoliston bakteereja ja candida-sientä

 

Some figure

Omenahappo ja etikkahappo voivat olla suoliston bakteerikannalle hyödyllisiä. Omenaviinietikka poistaa pahanlaatuisia bakteereja, sieniä ja mikrobeja, jotka haittaavat suoliston tuomintaa. Sillä ehkäiset myös candida-sienen aiheuttamat infektiot, jotka usein vaivaavat suolistoa.

Omenaviinietikka vahvistaa vastustuskykyä

Omenaviinietikka pitää huolta kehon puolustusjärjestelmän tehokkaasta toiminnasta ja auttaa ehkäisemään tulehdukset ja sairaudet, kuten perinteisen flunssan ja muut tartuntataudit. Tämä johtuu etikan sisältämästä omenahaposta, joka on vahva vastus viruksia ja bakteereja vastaan.

Omenaviinietikka säätelee verensokeria

Omenaviinietikan aktiivinen ainesosa omenahappo vähentää huomattavasti sokerin määrää veressä ja ehkäisee sokeripiikit. Tästä syystä omenaviinietikka sopii hiilihydraattien sulattamiseen ja verensokerin kontrollointiin. Hiilihydraatit aiheuttavat verensokerin kohoamista, joten omenaviinietikalla voi tasoittaa tämän vaikutuksen.

Hiljattain suoritetuissa tutkimuksissa todettiin, että omenaviinietikalla voi olla anti-glyseeminen vaikutus, joka parantaa luonnollista insuliinin eritystä.

Omenaviinietikka alentaa korkeaa verenpainetta

 

Some figure

Monet tutkimukset ovat osoittaneet, että omenaviinietikan nauttiminen voi auttaa alentamaan korkeaa verenpainetta. Tämä johtuu etikan stimuloimasta typpioksidin määrästä elimistössä, joka puolestaan rentouttaa verisuonia ja pitää ne joustavina. Kovettuneet ja joustamattomat valtimot ovat alttiita tukoksille ja pistävät sydämen koville, kun se joutuu puskemaan verta entistä kovemmin suonien läpi.

Omenaviinietikalla puhdistut ja poistat myrkyt

Omenaviinietikka sisältää entsyymejä, mineraaleja ja vitamiineja, joilla puhdistat kehoa ja poistat haitallisia aineksia verenkierrosta. Omenaviinietikka on täysin luonnollinen tapa puhdistumiseen. Sekoita ruokalusikallinen omenaviinietikkaa lasilliseen vettä ja nauti ennen jokaista ateriaa (kolme kertaa päivässä).

Omenaviinietikka on laihduttajan apuri

 

Some figure

Tämä luonnollinen aines on yksi parhaista apureista laihdutuksessa, sillä se auttaa polttamaan rasvaa tehokkaammin. Etikkahappo voi auttaa karistamaan muutaman kilon, sillä se edesauttaa maksan puhdistumista ja estää ylimääräisen rasvan kertymisen kudoksiin ja vereen.

Lisäksi omenaviinietikka tuo täyden tunteen vatsaan, mikä pitää nälän ja naposteluhimon poissa. Muista, että omenaviinietikka toimii vain osana terveellistä ruokavaliota, eikä sillä tulisi koskaan korvata aterioita.

Omenaviinietikalla raikastat hengityksen

Omenaviinietikka on luonnollinen suuvesi, joka poistaa pahaa hajua aiheuttavat bakteerit suusta. Omenaviinietikan antibakteerinen vaikutus desinfioi suun ja kurkun, ja ehkäisee pahanhajuisen hengityksen muodostumista. Kurluttele omenaviinietikalla 20 sekuntia päästäksesi eroon epämiellyttävästä hajusta.

Omenaviinietikka on hyväksi iholle

 

Some figure

Omenaviinietikka säätelee ihon pH-tasapainoa, ehkäisee bakteereja ja tulehduksia ja lievittää esimerkiksi aknea. Laimenna omenaviinietikka suhteessa 2 osaa vettä ja 1 osa etikkaa ja levitä kasvoille vanulapulla joko iltapesun jälkeen tai aamulla ennen kosteusvoiteita. Omenaviinietikkaa voi levittää myös sellaisenaan pilkuille ja luomille ja antaa vaikuttaa yön yli niiden vaalentamiseksi.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • Madhuri, S., & Pandey, G. (2009). Some anticancer medicinal plants of foreign origin. Current Science.
  • Joshi, V. K., & Sharma, S. (2009). Cider vinegar: Microbiology, technology and quality. In Vinegars of the World. https://doi.org/10.1007/978-88-470-0866-3_12
  • Salbe, A. D., Johnston, C. S., Buyukbese, M. A., Tsitouras, P. D., & Harman, S. M. (2009). Vinegar lacks antiglycemic action on enteral carbohydrate absorption in human subjects. Nutrition Research. https://doi.org/10.1016/j.nutres.2009.10.021
  • Hlebowicz, J., Darwiche, G., Björgell, O., & Almér, L. O. (2007). Effect of apple cider vinegar on delayed gastric emptying in patients with type 1 diabetes mellitus: a pilot study. BMC gastroenterology, 7(1), 46. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2245945/
  • Schwalfenberg, G. K. (2012). The alkaline diet: is there evidence that an alkaline pH diet benefits health?. Journal of environmental and public health, 2012. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3195546/
  • Ozen, B., & Baser, M. (2017). Vaginal Candidiasis Infection Treated Using Apple Cider Vinegar: A Case Report. Alternative Therapies in Health & Medicine, 23(7). https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/29112940
  • White, A. M., & Johnston, C. S. (2007). Vinegar ingestion at bedtime moderates waking glucose concentrations in adults with well-controlled type 2 diabetes. Diabetes care, 30(11), 2814-2815. https://care.diabetesjournals.org/content/30/11/2814
  • Kondo, S., Tayama, K., Tsukamoto, Y., Ikeda, K., & Yamori, Y. (2001). Antihypertensive effects of acetic acid and vinegar on spontaneously hypertensive rats. Bioscience, biotechnology, and biochemistry, 65(12), 2690-2694. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/11826965
  • Östman, E., Granfeldt, Y., Persson, L., & Björck, I. (2005). Vinegar supplementation lowers glucose and insulin responses and increases satiety after a bread meal in healthy subjects. European journal of clinical nutrition, 59(9), 983. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/16015276
  • Bae, J. Y., & Park, S. N. (2016). Evaluation of anti‐microbial activities of ZnO, citric acid and a mixture of both against Propionibacterium acnes. International journal of cosmetic science, 38(6), 550-557. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/26940755

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.