Nyrjähtäneen nilkan hoito luonnollisesti

Nilkan nyrjähtäminen on melko yleistä. Mitä täydentäviä hoitotoimenpiteitä voimme kokeilla paranemisen nopeuttamiseksi?
Nyrjähtäneen nilkan hoito luonnollisesti

Viimeisin päivitys: 26 elokuuta, 2022

Nyrjähtänyttä nilkkaa voidaan hoitaa, ja sen paranemista nopeuttaa monilla toimenpiteillä. Kainalosauvoja tai sidettä voi joutua käyttämään, ja joissakin tapauksissa täydentävät luonnolliset hoitomenetelmät voivat lievittää nyrjähtäneen nilkan kipua ja nopeuttaa toipumisprosessia.

Nyrjähtynyt nilkka on yleinen sekä urheilijoilla että muilla ihmisillä. Se tapahtuu, kun nivelsiteet venyvät liikaa ja repeävät. Jos sitä ei havaita aikaisin, nyrjähdys voi aiheuttaa pysyvän vamman. Siksi on tärkeää mennä lääkäriin mahdollisimman pian.

Nyrjähtäneen nilkan hoito luonnollisin keinoin

Täydentävät hoitomenetelmät auttavat lievittämään kipua, epämukavuutta ja nopeuttavat toipumista. On kuitenkin tärkeää noudattaa lääkärin ohjeita. Nämä hoitomenetelmät eivät missään tapauksessa korvaa lääkärin suosituksia.

Laita jäätä vaurioituneelle alueelle

nilkan
Kylmä vähentää tulehdusta ja kipua vaurioituneella alueella.

Ensimmäinen vaihtoehto nyrjähtäneen nilkan hoitoon on kryoterapia. Sitä käytetään yleensä terapeuttisena hoitomuotona, joissakin tapauksissa kontrastikylpyinä, kryomassoilla tai kylmillä tyynyillä virtaavan veden kanssa.

Jää on erinomainen vaihtoehto nyrjähtäneen nilkan hoitoon. Verisuonet supistuvat ja kylmä stimuloi erittäin tärkeän hormonin, serotoniinin, vapautumista. Tämä saa aikaan kivun tunteen katoamisen.

Jäätä ei kuitenkaan tulisi laittaa suoraan nilkan päälle, koska se voi aiheuttaa paleltuman ja siten aiheuttaa ylimääräistä kipua. Siksi on parasta käyttää jääpakkauksia. On kuitenkin olemassa myös muita vaihtoehtoja, kuten nilkan asettaminen hyvin kylmän vesivirran alle.

Arnica-side

Arnica on kasvi, jota käytetään luonnollisessa lääketieteessä mustelmien, lihaskipujen ja nyrjähdysten hoitamiseen. Voimme usein löytää sitä geelimuodossa, joilloin sitä on helppo levittää kevyesti hieromalla. Arnicaa on kuitenkin saatavilla myös öljy- ja yrttimuodoissa.

Arnica kasvi toimii myös kivunlievittäjänä. Samalla öljyn tai geelin hierominen vähentää turvotusta sekä tulehdusta vaurioutuneessa kudoksessa. Arnicaa, kasviperäisessä muodossaan, voidaan käyttää kompressiositeen kanssa.

  • Keitä arnica-kasvin lehtiä. Sitten murskaa ne tahnaksi survimella. Tahnan ei pitäisi olla liian vetistä.
  • Valmista arnicatee ja liota sidettä siinä. Aseta side välittömästi nilkan ympärille. Siteen lämpö rentouttaa ja rauhoittaa tulehdusta kudoksessa.

Rohtoraunioyrtin käyttö

nilkan
Joidenkin kasvien käyttäminen nyrjähdysten hoidossa edistää palautumista ja vähentää nyrjähdykseen liittyvää kipua.

Symphytum officinale eli rohtoraunioyrtti on osa perinteistä lääketiedettä, ja se lievittää nyrjähdysten oireita. Nykyään voimme tuottaa sitä myös hauteena. Myös tätä kasvia voi käyttää kompressiositeen tekemisessä.

Tämän ja ensimmäisen hoitomenetelmän kohdalla on kuitenkin tärkeä muistaa, että käytät kolmen ensimmäisen päivän aikana vain jäätä. Syynä on se, että jos käytät lämpöä, verisuonet laajenevat aiheuttaen enemmän tulehdusta vaurioituneella alueella.

Toinen asia, joka meidän on otettava huomioon on se, että meidän on puristettava nilkkaa siteillä ja nostettava jalkaa. Myös nämä toimenpiteet auttavat vähentämään tulehdusta. Mainitsemamme hoitomuodot toimivat mainiosti jos käytämme ensin jäätä ja vasta sitten lisäämme lämpöä.

Nyrjähtänyt nilkka pakottaa meidät lepäämään. Tämä takaa sen että nilkka paranee kunnolla ja estää ongelmia tulevaisuudessa. Kokeile edellä mainittuja vaihtoehtoja edistääksesi nyrjähtäneen nilkan paranemista. Tällä tavoin sinun ei tarvitse pitää jalkaa ylhäällä niin kauaa, ja hallitset kipua sekä tulehdusta.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • del Puerto Horta, Myrna, Casas Insua, Leivis, & Cañete Villafranca, Roberto. (2013). Usos más frecuentes de Arnica montana. Revista Cubana de Plantas Medicinales18(2), 315-326. Recuperado en 09 de febrero de 2019, de http://scielo.sld.cu/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1028-47962013000200014&lng=es&tlng=es.
  • Madrid de Zito Fontan, L. (2011). Farmacopea Herbolaria y terapia ritual: Una contribución para el estudio de la medicina tradicional de la yunga boliviana. Scripta Ethnologica33.
  • “PLENARIAS”. Vitae, vol. 18, no. 2, 2011, pp. s18-s334. Editorial Universidad de Antioquia.
  • Sanz Pozo, B., Moreno García, A., & Rubio Toledano, L.. (2001). Rotura del tendón de Aquiles: a propósito de un esguince de mala evolución. Medifam11(7), 55-60. Recuperado en 09 de febrero de 2019, de http://scielo.isciii.es/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1131-57682001000700006&lng=es&tlng=es.
  • Waizel-Bucay, José, & Cruz-Juárez, María de Lourdes. (2014). Arnica montana L., planta medicinal europea con relevancia. Revista mexicana de ciencias forestales5(25), 98-109. Recuperado en 09 de febrero de 2019, de http://www.scielo.org.mx/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S2007-11322014000500008&lng=es&tlng=es.
  • Waizel-Bucay, J., Waizel-Haiat, S., & Revilla-Peñaloza, F. (2017, September). Los productos herbolarios, la coagulación sanguínea y la cirugía otorrinolaringológica. In Anales de Otorrinolaringología (Vol. 62, No. 2, pp. 115-142).

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.