Neljä yllättävää käyttötapaa aspiriinille

Tiesitkö, että aspiriinista voi valmistaa hoitavan kasvonaamion? Lue lisää aspiriinin vaihtoehtoisista käyttötavoista tässä artikkelissa.
Neljä yllättävää käyttötapaa aspiriinille
Karla Henríquez

Tarkistanut ja hyväksynyt: lääkäri Karla Henríquez.

Kirjoittanut Ángela Aragón

Viimeisin päivitys: 16 syyskuuta, 2022

Asetyylisalisyylihappo tunnetaan myös nimellä aspiriini lääkkeen tunnetuimman tuotemerkin mukaan. Aspiriinia käytetään useimmiten kivunlievitykseen sekä kuumeen alentamiseen, mutta aspiriinia voi käyttää näiden perinteisten käyttötapojen lisäksi muihin tarkoituksiin.

Aspiriinia voi käyttää moneen tarkoitukseen

Ehkäpä olemme aliarvioineet aspiriinin hoitavat vaikutukset. Aspiriinilla on tulehdusta rauhoittava ja verenkiertoa tehostava vaikutus. Aspiriinia voidaan käyttää esimerkiksi veren ohentamiseen ihmisillä, jotka kärsivät verenkiertovaivoista ja veritulpista.

Näiden ominaisuuksien ansiosta aspiriinia voidaan käyttää flunssan ja päänsäryn oireiden hoidon lisäksi muihin tarkoituksiin ja se soveltuu myös ulkoiseen käyttöön. Jos olet allerginen aspiriinille, on syytä muistaa, ettei se sinun kohdallasi sovellu myöskään ulkoiseen käyttöön, sillä voit saada ihoreaktion.

Asetyylisalisyylihapolla on myös haittavaikutuksia, joista tulee olla tietoinen: liiallinen aspiriinin käyttö ärsyttää ruuansulatuskanavaa ja voi pitkäaikaiskäytössä johtaa jopa mahahaavan kehittymiseen.

Aspiriinia tai muita asetyylisalisyylihappoa sisältäviä valmisteita ei tule antaa lapsille, sillä aineella epäillään olevan yhteys Reyen oireyhtymään.  

Neljä yllättävää käyttöä aspiriinille

1. Korjaava kasvonaamio

aspiriinia voi käyttää vaikka kasvonaamiona
Rasvakudoksen kertyminen kasvojen alueelle johtuu verenkierron ongelmista, joten aspiriini soveltuu tämän vaivan hoitoon ihanteellisesti.

Tämän lisäksi väsymys ja unettomat yöt voivat näyttäytyä kasvoilla tummina silmänalusina ja turvotuksena tietyillä alueilla kasvoista, mutta aspiriinin kiinteyttävä vaikutus auttaa palauttamaan kasvojen kimmoisuuden ja hehkun.

Ainekset

  • 6 aspiriinitablettia
  • 1 rkl hunajaa
  • 1 rkl maustamatonta jogurttia

Valmistus

  • Murskaa aspiriinitabletit huhmareessa hienoksi jauheeksi.
  • Sekoita hunaja ja jogurtti keskenään ja lisää aspiriinijauhe.

Käyttö

  • Levitä naamio puhtaalle iholle tasaisesti. Tasainen kerros varmistaa, että saat kaiken irti hoitavista aineksista.
  • Anna naamion imeytyä 10 minuuttia ja huuhtele sitten lämpimällä vedellä.
  • Heti huuhdeltuasi kasvot huomaat muutoksen ihon sileydessä ja pehmeydessä. Iho on hyvin kosteutettu, kuulas ja kaunis.

2. Helpota aknea

aspiriinia voi käyttää aknen hoitoon

Aikaisemmin mainittujen hyötyjen lisäksi aspiriinilla on loistavia parantavia vaikutuksia, jotka soveltuvat ihanteellisesti aknen hoitoon. Akne on tulehduksellinen ihosairaus, joka johtuu ihon talirauhasten liiallisesta talinerityksestä, joka johtaa usein tulehdukseen ja siitä johtuvaan punoitukseen sekä finneihin ja mustapäihin.

Suurimmalla osalla on ns. tavallinen eli märkänäppyläinen akne, johon kuuluvat punaiset näppylät, märkänäppylät ja ontelot. Aknen muodot ja vaikeusaste voivat vaihdella samalla potilaalla. Tavalliset aknen esiintymispaikat ovat posket, otsa ja hartiat, mutta sitä voi olla myös alempana selässä, olkavarsissa ja rinnassa.

Tehostaaksesi aspiriinin hoitavaa vaikutusta akneen voit lisätä siihen tilkan sitruunaa, joka tehostaa hoidon antibioottista vaikutusta. Levitä hoito kasvoille iltaisin, sillä sitruunamehu voi aiheuttaa ihoreaktioita auringonvalolle altistuessaan.

Ainekset

  • 4 aspiriinitablettia
  • 100 ml vettä
  • 1 tl sitruunamehua

Valmistus

  • Murskaa tabletit ja lisää ne veteen. Anna tablettien liueta ja lisää sitruunamehu.
  • Sekoita kaikki ainekset keskenään.

Käyttö kasvoilla

  • Käytä hoitoa juuri ennen nukkumaanmenoa. Puhdista kasvot ja kostuta vanulappu nesteessä: taputtele neste finneille ja ärtyneille ihoalueille.

3. Aspiriinia voi käyttää myös hyönteisten puremiin

aspiriinia voi käyttää myös hyttysten puremiin

Hyönteisten puremat voivat ärsyttää ihoa ja johtaa kutinaan, punoitukseen ja turvotukseen. Voit lievittää puremien aiheuttamaa epämukavuutta hyödyntämällä aspiriinin rauhoittavaa ja antibakteerista vaikutusta.

Kun aspiriini liukenee veteen ja seos levitetään puremakohtaan, huomaat heti, miten kutina ja polttelu rauhoittuu. Aspiriinin ihoa uudistava ja parantava vaikutus ehkäisee myös ihon arpeutumista.

4. Hikitahrojen poisto vaatteista

Kuinka monta kertaa olet joutunut heittämään valkoisen paidan roskiin hikitahrojen takia? Vaikka olisit kokeillut perinteisiä tahranpoistajia, et välttämättä pääse eroon ärsyttävistä tahroista. Aspiriinilla on luontainen valkaiseva vaikutus, joka puhdistaa herkätkin kankaat hellävaroen.

Ainekset

  • 7 aspiriinitablettia
  • vettä tarpeen mukaan

Valmistus

  • Murskaa tabletit ja sekoita joukkoon tilkka lämmintä vettä. Lisää vettä sen verran, että saat muodostettua tasaisen tahnan.

Käyttö

  • Hiero tahna suoraan hikitahroille, varmistaen että se tunkeutuu syvälle kankaaseen.
  • Anna tahnan vaikuttaa yön yli, älä huuhtele.
  • Noin 12 tunnin jälkeen voit heittää vaatteen pesukoneeseen normaaliin tapaan. Huomaat heti, miten paljon kangas on vaalentunut ja hikitahra hälvennyt.

Ryhdy luovaksi ja kokeile aspiriinin tehoa kodin- ja kauneudenhoidossa. Aspiriinia voi käyttää moneen hyödylliseen asiaan kotona, joita et ole välttämättä aikaisemmin ajatellutkaan. Aspiriinilla voit suojata ihoa sekä vaatteitasi.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • Di Paola, A. (1990). Evaluación prospectiva del tratamiento de acne complicado con tetraciclina e ibuprofen. Dermatología Venezolana, 28(1).
  • López, E. V., & Romero, A. C. (2017). Plan de negocio para la creación de una Mipymes para elaboración de mascarillas faciales caseras. Visionario Digital, 1(1), 49-62.
  • Rivera, M. A. G. (2002). La Aspirina. Revista Médica de la Universidad Veracruzana, 2(2), 46-48.

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.