Närästys kuriin 7 perinteisellä hoidolla
Tarkistanut ja hyväksynyt: lääkäri Maricela Jiménez López
Närästys on tavallinen, mutta hyvin häiritsevä vaiva, ja se voi todella haitata arjen sujumista. Siihen on kuitenkin tarjolla monia hoitoja, kuten eräitä perinteisiä ruokatorven happoja neutralisoivia luontaistuotteita. Hoidetaan nyt närästys kuriin!
Mitä närästys on?
Närästys on epämukavaa poltetta rinnan alaosassa. Sitä ilmenee vatsan happojen vuoksi, jotka palatessaan ruokatorven lävitse aiheuttavat ärtymistä.
Vaikka tämä epämukavuus ei kestä pitkään, joskus tilanne vaatii kuitenkin lääkärihoitoa. Mikäli ilmenee muitakin oireita, närästystä voidaan joutua hoitamaan tavallista voimakkaammilla tuotteilla.
Tilaa saatetaan joutua myös tarkkailemaan jatkuvasti. Happorefluksi voi nimittäin aiheuttaa häiriöitä ruoansulatusjärjestelmässä.
Lisäksi suositellaan arvioimaan kivun tyyppi, jotta närästystä ei sekoiteta muihin mahdollisiin rinnan alueen kipuihin. Näissä saattaa olla kyse sydänkohtauksen oireista, ja jotta tilanne voidaan arvioida kunnolla, potilaan tulee tietää selkeästi, miltä närästys tuntuu.
Jos epäilet kärsiväsi jostakin kyseisen alueen ongelmasta, ota yhteyttä lääkäriin.
Hoidot närästykseen
Yleensä lääkäri tekee kokeita varmistaakseen, että happoisuus ei johdu ruokavaliosta. Epämukavuuden syyn määrittämiseksi potilaan tulee myös tarkkailla, ilmeneekö vatsan turvotusta, jatkuvaa röyhtäilyä tai muita ongelmia, jotka johtuvat vatsasta.
Mainitut oireet ovat tavallisia raskaana olevilla naisilla, joten jos olet raskaana, älä ota mitään närästyslääkettä ennen lääkärin arviointia.
Jos tiedät varmasti kyseessä olevan närästys, perinteiset luontaishoidot voivat olla hyvinkin tehokkaita apuja.
Närästys kuriin näillä hoidoilla
On tärkeää muistaa, että vaikka tällaiset hoidot ovatkin hyvin tehokkaita, niillä ei ole samoja vaikutuksia aivan kaikkien kohdalla. Tulokset vaihtelevat ihmisestä toiseen.
Lue aiheesta lisää: Suolistotulehdus: mahdolliset aiheuttajat
1. Aloe vera, kurkku ja omena
Tämä yhdistelmä on hyödyllinen suolistolle, sillä se vähentää ärtymistä. Se myös neutralisoi hapon tuotantoa vatsassa, mikä estää refluksia.
Ainekset
- 1 kurkku
- 1 vihreä omena
- 1 dl aloe veran geeliä
- 2 lasillista vettä
Valmistus ja käyttö
- Leikkaa kurkku ja vihreä omena pieniksi paloiksi.
- Sekoita ainekset tehosekoittimessa veden ja aloe veran geelin kanssa tasaiseksi juomaksi.
- Nauti nestettä kerran päivässä aterian jälkeen, ja toista hoitoa joka päivä.
2. Perunavesi
Perunassa on runsaasti tärkkelystä, antioksidantteja sekä kuitua, ja se auttaa lievittämään närästystä. Peruna vaikuttaa siten, että vatsan pH-taso tulee säädellyksi ja ruokatorvi on vahvempi.
Ainekset
- 2 perunaa
- 2 lasillista vettä
Valmistus ja käyttö
- Pese perunat.
- Ota niistä neste talteen mehukoneella.
- Sekoita neste pieneen määrään vettä.
- Nauti juomaa aina, kun huomaat närästyksen aiheuttamaa epämukavuutta.
Tai:
- Pese ja viipaloi perunat.
- Laita ne astiaan ja peitä vedellä.
- Anna olla yön yli.
- Juo nestettä aina, kun tunnet närästyksen alkavan vaivata.
3. Papaijamehu ja pellavansiemenet
Tämän mehun sisältämät yhdisteet ja entsyymit vaikuttavat vatsan tulehtuneisuutta torjuen. Papaija ja pellavansiemenet hillitsevät vatsan happoisuutta, ja juoma on lisäksi erittäin ravitseva.
Tästä herkullisesta mehusta saat tehokkaan vatsan happoisuutta neutralisoivan hoidon, joka vähentää happojen kulkeutumista ruokatorven lävitse.
Ainekset
- 1 papaija
- 1 rkl pellavansiemeniä
- Hunajaa maun mukaan
Valmistus ja käyttö
- Sekoita ainekset hyvin ja nauti juoma.
4. Inkivääri
Inkivääri vaikuttaa kehossa emäksisyyttä lisäten, ja se hallitsee hapokkaita yhdisteitä sekä tasapainottaa vatsan pH-tasoa. Siten se vähentää vatsan happoisuutta.
Ainekset
- Reilunkokoinen inkivääripala viipaloituina
- 2 lasillista vettä
Valmistus ja käyttö
- Kiehauta vesi.
- Lisää mukaan inkivääri ja anna sen hautua 20 minuutin ajan.
- Nauti lasillinen juomaa kerran päivässä ennen nukkumaanmenoa.
Lue aiheesta lisää: Miksi emäksinen ruokavalio on muodissa?
5. Kaneli
Kaneli on loistava tuote vatsaongelmiin, ja se parantaa ruoansulatusta estämällä kaasujen syntyä, hapokkuutta ja tulehtuneisuutta.
Ainekset
- 2 rkl kanelia
- 1 lasillinen vettä
Valmistus ja käyttö
- Keitä vesi kiehuvaksi.
- Lisää mukaan kaneli.
- Anna hautua muutaman minuutin ajan ja sitten nauti juomasi.
6. Banaani ja maito
Banaani on yksi suositelluimmista hedelmistä monien vatsaongelmien hoitoon.
Ainekset
- 1 banaani
- ½ lasillista vettä
- ½ lasillista maitoa
Valmistus ja käyttö
- Leikkaa banaani pieniksi paloiksi.
- Sekoita veden ja maidon kera.
- Kun seos on tasainen, anna juoman viilentyä jääkaapissa ja nauti.
7. Ananasmehu
Ananas on trooppinen hedelmä, jossa on aimo annos mehua, ja se onkin loistava ylimääräisen nesteen poistaja. Se tarjoaa myös runsaasti ruoansulatusta edistäviä entsyymejä.
Ainekset
- 1 kuorittu ananas
- 2 lasillista vettä
Valmistus ja käyttö
- Leikkaa ananas paloiksi ja sekoita veden kanssa.
- Nauti juoma.
Näiden luontaishoitojen hyödyntämisen lisäksi kannattaa välttää raskasta ruokaa sekä runsasta lihansyöntiä, kuten myös mausteiden, tupakan, kahvin sekä makeisten nauttimista.
Ruokavalio tulisi pitää yleisesti ottaen tasapainoisena, ja rasvaa ja öljyjä tulisi vähentää. Sen sijaan hedelmien, maitotuotteiden sekä täysjyväviljojen (kuten esimerkiksi kauran ja tattarin) nauttimista kannattaa lisätä.
Näin saadaan närästys kuriin!
Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.
- Radha, M. H., & Laxmipriya, N. P. (2015). Evaluation of biological properties and clinical effectiveness of Aloe vera: A systematic review. Journal of Traditional and Complementary Medicine. https://doi.org/10.1016/j.jtcme.2014.10.006
- Rajeswari, R., Umadevi, M., Rahale, C. S., Selvavenkadesh, S., Kumar, K. P. S., & Bhowmik, D. (2012). Aloe vera: The Miracle Plant Its Medicinal and Traditional Uses in India. Journal of Pharmacognosy and Phytochemistry.
- Andre, C. M., Legay, S., Iammarino, C., Ziebel, J., Guignard, C., Larondelle, Y., … Miranda, L. M. (2014). The Potato in the Human Diet: a Complex Matrix with Potential Health Benefits. Potato Research. https://doi.org/10.1007/s11540-015-9287-3
- Mishra, S., Monro, J., & Hedderley, D. (2008). Effect of processing on slowly digestible starch and resistant starch in potato. Starch/Staerke. https://doi.org/10.1002/star.200800209
- Muss, C., Mosgoeller, W., & Endler, T. (2013). Papaya preparation (Caricol®) in digestive disorders. Neuro Endocrinology Letters.
- Okeniyi, J. A. O., Ogunlesi, T. A., Oyelami, O. A., & Adeyemi, L. A. (2007). Effectiveness of Dried Carica papaya Seeds Against Human Intestinal Parasitosis: A Pilot Study . Journal of Medicinal Food. https://doi.org/10.1089/jmf.2005.065
- Mashhadi, N. S., Ghiasvand, R., Askari, G., Hariri, M., Darvishi, L., & Mofid, M. R. (2013). Anti-oxidative and anti-inflammatory effects of ginger in health and physical activity: Review of current evidence. International Journal of Preventive Medicine.
- Haniadka, R., Saldanha, E., Sunita, V., Palatty, P. L., Fayad, R., & Baliga, M. S. (2013). A review of the gastroprotective effects of ginger (Zingiber officinale Roscoe). Food and Function. https://doi.org/10.1039/c3fo30337c
- Shen, Y., Jia, L. N., Honma, N., Hosono, T., Ariga, T., & Seki, T. (2012). Beneficial effects of cinnamon on the metabolic syndrome, inflammation, and pain, and mechanisms underlying these effects-a review. Journal of Traditional and Complementary Medicine. https://doi.org/10.1016/S2225-4110(16)30067-0
- NESELLO, L. A. N., CECHINEL FILHO, V., CAMPOS, A., ANDRADE, S. F. de, & ROSA, R. L. da. (2017). SCREENING OF WILD FRUIT TREES WITH GASTROPROTECTIVE ACTIVITY IN DIFFERENT EXPERIMENTAL MODELS. Arquivos de Gastroenterologia. https://doi.org/10.1590/s0004-2803.201700000-13
- Pavan, R., Jain, S., Shraddha, & Kumar, A. (2012). Properties and Therapeutic Application of Bromelain: A Review. Biotechnology Research International. https://doi.org/10.1155/2012/976203
Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.