Nämä ovat terveellisimmät juustot
Tarkistanut ja hyväksynyt: lääkäri Maricela Jiménez López
Juustot ovat erittäin ravitsevaa ruokaa, jossa on runsaasti arvokasta proteiinia. Lisäksi siinä on kalsiumia, fosforia sekä A- ja D-vitamiineja. Kaiken kaikkiaan juustolla on paljon terveyttä edistäviä ominaisuuksia, ja se on erityisesti luiden ja hampaiden hyvinvointia parantava tuote.
Koska sen valmistukseen saattaa liittyä eräitä riskejä, juuston valinnassa kannattaa olla tarkkana laadun suhteen. Jos perushygieniasta ei ole huolehdittu, kuluttaja voi altistua sairauksille.
Laatujuustoja etsittäessä tulee aivan ensiksi selvittää alkuperä ja tuottaja. Tämä takaa, että juusto on tuotettu hyvissä valmistusolosuhteissa, mikä on lähtökohta laadun arvioinnissa.
Erilaiset juustotyypit
Juusto voi olla terveellistä tai vähemmän terveellistä, riippuen sitä syövän henkilön terveydentilasta. Esimerkiksi korkea verenpaine, kolesteroli sekä suoliston tai maksan ongelmat vaikuttavat siihen, mitä seurauksia juuston syönnistä on.
Jotkut laadukkaat juustot ovat erittäin tervellisiä toisille, mutta toisille eivät. Itse asiassa juustossa on useita mahdollisia intoleranssin aiheuttajia.
Siksi tulee tietää, mitä erilaisia juustoja on tarjolla, jotta voisit valita parhaan tyypin omalle elimistöllesi. Jatka lukemista – tässä tulevat terveellisimmät juustot.
Kypsyttämättömät juustot
Valmistusprosessi koostuu maidon juoksuttamisesta ja nesteen poistamisesta. Juuston ei tarvitse tällöin kovettua tai kypsyä pitkän aikaa. On hyvin tärkeää laittaa nämä juustot jääkaappiin säilöön 3-4 °C lämpötilaan.
Ryhmään kuuluvat mozzarella, valkoinen puristettu juusto, raejuusto sekä feta.
Kypsyttämätön juusto on valmista syötäväksi heti kun sen valmistusprosessi on käyty lävitse, ja usein näitä juustoja pidetään terveellisimpinä.
Kypsytetty juusto
Valmistuksen jälkeen tällaisen juuston tulee olla tietyssä lämpötilassa ja olosuhteissa, jotka saavat aikaan halutut fyysiset ja kemialliset muutokset.
Yleensä sillä on voimakas tuoksu ja maku, ja suosituimpiin laatuihin kuuluvat gouda, Monterey Jack, emmental, parmesan ja edam.
Näissä juustoissa on runsaasti rasvaa, mikä vaikuttaa niiden terveellisyyteen.
Sinihomejuusto
Tuorejuusto
Tuorejuustossa on usein paljon rasvaa ja kermaa. Koostumus on hyvin kermainen, ja näitä juustoja levitetään, joten niitä myydään rasioissa. Suosituimpiin merkkeihin kuuluu Philadelphia.
Yhdistelmäjuustot
Tällainen juusto valmistetaan kahdesta tai useammasta sulatetusta juustosta. Valmistuksen aikana mikro-organismeja, jotka antavat luonnollisille juustoille makua, poistuu, minkä vuoksi nämä juustot ovat hiukan mauttomia.
Maun puutetta kompensoidaan usein suolaa lisäämällä, ja tällaista juustoa on helppo viipaloida koneilla, joten sitä myydään välipaloihin ja leipiin tarkoitettuna.
Ricottajuusto
Ricottajuustoa valmistetaan lehmänmaidon herasta. Sillä on kiinteä ja hiukan rakeinen koostumus, ja se sisältää vain puolet raejuuston suolasta, mutta tuplasti kalsiumia ja sinkkiä sekä neljä kertaa A-vitamiinin määrän. Usein sitä käytetään aineksena teollisesti valmistetuissa tuotteissa, kuten esimerkiksi täytteissä ja jälkiruoissa.
Näin valitset terveellisimmät juustot aterioillesi
Kannattaa ostaa lääkärin suosituksen mukaisia juustoja päivittäiseen arkeen, eli vähärasvaisia sekä vain vähän suolaa ja kaloreita sisältäviä. Valitse juustoja, joiden vitamiinit ja mineraalit ovat säilyneet, mutta joissa on vähän epäterveellisiä tekijöitä.
Runsaasti rasvaa ja kaloreita sisältäviä juustoja ovat muun muassa parmesan, provolone ja camembert. Vähiten kolesterolia sisältävät ovat raejuusto ja mozzarella, ja niissä on vain vähän kaloreita.
Miten juustoa kannattaa käyttää ruoanlaitossa?
Monelle juusto on pitkään ollut itsestäänselvyys, ja jos olet tottunut nauttimaan sitä koko ikäsi, tuntuu ehkä mahdottomalta jättää se pois.
Juuston syöntiä ei tarvitse lopettaa täysin. Avainasia on valita oikeita laatuja noudattamalla neuvoja, jotka takaavat terveyshaittojen pysymisen kurissa. Kypsentämättömiä juustoja ja ricottaa pidetään terveellisimpinä juustotyyppeinä.
- Aikuisten kannattaa nauttia juustoa enintään noin 30 grammaa päivässä.
- Valitse ennen kaikkea arkeen juustoja, joissa on vain vähän rasvaa ja suolaa. Nykyisin maitoteollisuus tarjoaa monia laatuja, joissa on hyvin vähän rasvaa ja natriumia.
Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.
- Dekker L, Vinke P, Riphagen I, Minović I et al. Cheese and Healthy Diet: Associations With Incident Cardio-Metabolic Diseases and All-Cause Mortality in the General Population. Front Nutr. 2019 Dec 17;6:185.
- Nilsen R, Høstmark AT, Haug A, Skeie S. Effect of a high intake of cheese on cholesterol and metabolic syndrome: results of a randomized trial. Food Nutr Res. 2015 Aug 19;59:27651.
- Mozaffarian D. Dairy Foods, Obesity, and Metabolic Health: The Role of the Food Matrix Compared with Single Nutrients. Adv Nutr. 2019 Sep 1;10(5):917S-923S.
- Montel M, Buchin S, Mallet A, Delbes C et al. Traditional cheeses: rich and diverse microbiota with associated benefits. Int J Food Microbiol [Internet]. 2014;177:136–54.
- Hermans W, Fuchs C, Hendriks F, Houben L et al. Cheese Ingestion Increases Muscle Protein Synthesis Rates Both at Rest and During Recovery from Exercise in Healthy, Young Males: A Randomized Parallel-Group Trial. J Nutr. 2022 Apr 1;152(4):1022-1030.
Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.