Näkymätön oikomishoito: mistä on kyse?
Hampaiden näkymätön oikomishoito on oikomishoito, jossa käytetään laitteita, joita ei yleensä näe paljaalla silmällä. Tämä menetelmä kiinnostaa oikomishoitoa tarvitsevia potilaita suuresti, sillä se on paljon esteettisempi kuin perinteiset hammasraudat, jotka yleensä kattavat suuren osan hampaista. Millainen tämä hoito on? Ja mitkä ovat sen edut? Otetaan selvää!
Mikä on oikomishoito?
Oikomishoito on hammaslääketieteen osa-alue, joka vastaa hammaskaluston rakenteiden koon, sijainnin ja muodon poikkeavuuksien tutkimuksesta, ehkäisystä ja hoidosta.
Tämän erikoisalan pääasiallisena tarkoituksena on korjata nämä muutokset suun terveyden optimaalisen tilan sekä hymyn harmonian ja hampaiden oikean kohdistuksen saavuttamiseksi.
Normaalisti oikomishoidossa käytetään erityyppisiä laitteita hampaiden asennon korjaamiseen. Yleisimmin käytetään hammasrautoja. Viimeksi mainitut ovat metallisia tai keraamisia rakenteita, jotka hammaslääkäri kiinnittää hampaisiin oikeassa asennossa.
Seuraavaksi hammasraudoille asetetaan erityyppisillä paksuuksilla varustetut kaaret. Nämä kaaret antavat meille mahdollisuuden liikuttaa hampaitamme tuottamalla kitkavoimaa hammasrautoihin.
Tieteellisen kehityksen ansiosta oikomishoidossa on tultu pitkälle, että nämä liikkeet on saatu aikaan näkymättömillä muoteilla, jotka valmistetaan yksilöllisesti jokaisen potilaan hampaille sopiviksi. Käytännössä siis lähes korvaamaton keksintö.
Oikomishoito on hammaslääketieteen osa-alue, joka auttaa korjaamaan hampaiden rakenteiden muutoksia.
Mikä on näkymätön oikomishoito?
Näkymätön oikomishoito on oikomishoidon muoto, joka suoritetaan käyttämällä näkymättömiä muotteja, joita kutsutaan muovikalvoiksi. Tämän tyyppisen hoidon suunnitteluun tarvitsemme joitakin virtuaalisia 3D-malleja sekä virtuaalisen simulaation siitä, kuinka hampaat liikkuvat hoitojakson aikana.
Muovikalvot on tehty lämmön avulla muovattavasta muovista, jonka paksuus on noin 0,5 mm, joten niitä on lähes mahdotonta nähdä paljain silmin. Hampaiden liikkumisen helpottamiseksi muovikalvon sijoittamisen lisäksi hampaisiin kiinnitetään myös läpinäkyvästä materiaalista valmistettuja pieniä palloja, joita kutsutaan kiinnikkeiksi.
Kiinnikkeet auttavat muovikalvoa suorittamaan niitä liikkeitä joita varten ne on suunniteltu. Edellinen muovikalvo on korvattava uudella muovikalvolla 10 tai 15 päivän jälkeen. Lisäksi hoito kestää noin neljästä kuukaudesta kahteen vuoteen, riippuen kunkin potilaan tarvitsemasta korjausasteesta.
On tärkeää tietää, että tämän tyyppisellä oikomishoidolla ei voida ratkaista ihan kaikkia hampaiden ongelmia. Se on tarkoitettu tällä hetkellä vain pienille hampaan liikkeille, kuten hampaan kiertoon sen pituusakselilla. Suuremmille korjaushoidoille sopivin vaihtoehto on edelleen hammasraudat.
Sinua saattaa kiinnostaa: 10 ruokaa, jotka valkaisevat hampaat luonnollisesti
Näkymättömän oikomishoidon hyvät puolet
- Se on erittäin esteettinen hoito.
- Se ehkäisee kitkaa, haavoja ja ruhjeita, joita tavanomaisessa oikomishoidossa käytettävien hammasrautojen kiinnikkeet ja kaaret voivat tuottaa. Siksi se on mukavampi hoito potilaalle.
- Se mahdollistaa paremman hygienian ylläpidon. Muovikalvo poistetaan ja hampaiden harjaus tehdään samalla tavalla kuin se tehtäisiin ilman oikomishoitoa. Lisäksi, koska harjaaminen hammasrautojen kanssa on vaikeampaa, alkaa se tuottamaan myös enemmän plakkia ienten rajaan, jolloin se voi aiheuttaa ientulehduksia ja monissa tapauksissa jopa ienten turpoamisen.
- Muovikalvo valmistetaan potilaan suun muotoon, joten hoito on potilaalle täysin räätälöity.
- Paremman hygienian ansiosta potilaalla on pienempi riski kärsiä hampaiden rappeutumisesta, ientulehduksista, hampaitten valkoisista täplistä ja niin edelleen.
- Pienten liikkeiden ansiosta saavutetaan tulos, joka vastaa tavanomaisen oikomishoidon tehoa, joissain tapauksissa se voidaan saavuttaa jopa lyhyemmässä ajassa kuin hammasraudoilla tehtävä hoito.
Näkymätön oikomishoito on herättänyt huomiota, sillä sen luoma esteettinen vaikutelma on paljon parempi kuin hammasrautojen.
Näkymättömän oikomishoidon huonot puolet
- Halutun vaikutuksen saavuttamiseksi muovikalvoa tulee käyttää vähintään 20 tunnin ajan päivässä. Se tulisi poistaa vain ruokailun ja hampaiden harjauksen ajaksi.
- Jos uutta muovikalvoa ei aseteta paikalleen tietyn viiveen takia, hoito pitkittyy ja tilanne voi jopa pahentua.
- Hampaita narskuttelevat potilaat käyttävät muovikalvon loppuun paljon nopeammin, jolloin se on myös vaihdettava normaalia useammin.
- Näkymättömän oikomishoidon kustannukset ovat paljon korkeammat kuin hammasraudoilla suoritettava perinteinen oikomishoito.
Kiinnostuitko aiheesta? Lue täältä lisää: Näin hoidat yleisimpiä suun ongelmia
Näkymätön oikomishoito voidaan suorittaa sekä lapsille että aikuisille. Sinun tulee kuitenkin aina pitää mielessä, että oikomishoito on toissijainen hoito muihin suun terveyteen ja hyvinvointiin vaikuttaviin sairauksiin. Toisin sanoen sinun on ensin huolehdittava, että muut suun hygieniaa koskevat hoidot, kuten hampaiden paikkaaminen, suun puhdistus, juurihoito ja muut suun terveysongelmat hoidetaan kuntoon ennen oikomishoitoa.
Lopuksi
Näkymätön hampaiden oikomishoito on tämän hammaslääketieteen osa-alueen innovatiivisin hoito. Sen avulla voimme saavuttaa tavoitteet niin, että potilaalle voidaan taata maksimaalinen estetiikka ja mukavuus.
3D-ohjelmiston kautta tapahtuvan hoidon ennustamisen ansiosta menetelmä on paljon tarkempi, jolloin myös potilaan kehityksen yksityiskohtaisempia seuraaminen on helpompaa.
Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.
- Anbuselvan GJ, Karthi M, Raja S, Prabhakar K, Mahabob MB. Advancement of orthodontic and craniofacial research sites in the last three decades. J Pharm Bioallied Sci. 2012;4(Suppl 2):S283–S284. doi:10.4103/0975-7406.100273
- Kumar, K., Bhardwaj, S., & Garg, V. (2018). Invisalign: A Transparent Braces. Journal of Advanced Medical and Dental Sciences Research. https://doi.org/http://dx.doi.org/10.21276/jamdsr
- AH Ali, S. A., & Miethke, H. R. (2017). Invisalign®, an innovative invisible orthodontic appliance to correct malocclusions: advantages and limitations. Dental Update. https://doi.org/10.12968/denu.2012.39.4.254
- Malik, O. H., McMullin, A., & Waring, D. T. (2013). Invisible orthodontics part 1: invisalign. Dental Update.
- McMullin, A., Waring, D. T., & Malik, O. H. (2017). Invisible orthodontics part 2: lingual appliance treatment. Dental Update. https://doi.org/10.12968/denu.2013.40.5.391
- Waring, D. T., McMullin, A., & Malik, O. H. (2017). Invisible orthodontics part 3: aesthetic orthodontic brackets. Dental Update. https://doi.org/10.12968/denu.2013.40.7.555
Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.