Logo image
Logo image

Näin valmistat herkulliset appelsiinidonitsit

3 minuuttia
Nämä appelsiinidonitsit on melko helppo valmistaa ja ne sopivat näin kaikentasoisille leipojille. Ihastut taatusti tämän maukkaan herkun koostumukseen, tuoksuun ja makuun!
Näin valmistat herkulliset appelsiinidonitsit
Anna Vilarrasa

Kirjoittanut ja tarkastanut ravitsemusterapeutti Anna Vilarrasa

Viimeisin päivitys: 26 elokuuta, 2022

Nämä appelsiinidonitsit ovat muunnelma pääsiäisherkusta, mutta niitä voi nauttia mihin aikaan vuodesta tahansa. Ne häviävät taatusti lautaselta nopeammin kuin ehdit sanoa “donitsi”!

Samankaltaisesta taikinasta valmistetaan erilaisia leivonnaisia ympäri maailmaa: Ranskassa on beignet, Espanjassa dona, Italiassa ciambelle ja Hollannissa oliebollen. Tänään esittelemämme appelsiinidonitsit ovat yksi Välimeren maiden versioista.

Appelsiinidonitsit ovat klassikkoherkku

Appelsiinidonitsit eroavat hieman perinteisestä donitsireseptistä. Taikina valmistetaan jauhoista, sokerista ja munista ja paistetaan kuumassa öljyssä. Ja niissä on erehtymätön appelsiinin maku.

Pidä mielessä, että appelsiinitdonitsit ovat kaloripitoisia ja niissä on hurjasti sokeria. Älä siis syö niitä säännöllisesti.

Kotitekoisissa leivonnaisissa on yleensä korkealaatuisemmat raaka-aineet, mutta niitäkään ei tulisi syödä kovin montaa. Niiden syöntiä tulee rajoittaa erityisesti silloin, jos pyrkii pudottamaan painoaan tai kärsii korkeista kolesteroli- ja triglyseridiarvoista

Appelsiinidonitsit sopivat mainiosti erityisiin hetkiin, joten kokeile tarjota niitä vaikka vieraille. Noudata vain alla olevia ohjeita ja nauti tästä maukkaasta herkusta.

Ainekset

Tästä reseptistä riittää donitseja noin kahdeksalle hengelle. Lisää tai vähennä aineksia oikeassa suhteessa tarpeen mukaan.

  • 6 munaa
  • 2 appelsiinia
  • ripaus suolaa
  • öljyä paistamiseen
  • 200 g sokeria
  • 300 g jauhoja
  • 1 pussi leivinhiivaa
  • 100 ml mietoa oliiviöljyä

Tarvitset appelsiinidonitsien valmistukseen kulhon, sähkövatkaimen, mehustimen, lusikan tai lastan, pienen paistinpannun, tarjottimen tai ison lautasen ja imukykyistä paperia.

Some figure
Appelsiinidonitsien sisältämä hedelmä tekee niistä vähän ravitsevampia kuin muista herkuista. Runsaan sokeri- ja kaloripitoisuutensa vuoksi niiden syöntiä tulisi kuitenkin rajoittaa.

Ohjeet vaihe vaiheelta

  1. Laita sokeri ja munat isoon kulhoon ja vatkaa sekaisin. Lisää kahden appelsiinin mehu, raastettua appelsiininkuorta, oliiviöljyä ja ripaus suolaa. Vatkaa yhtenäiseksi taikinaksi.
  2. Lisää seuraavaksi hiiva ja puolet jauhoista. Sekoita lusikalla tai lastalla ja lisää jauhoja vähitellen, kunnes taikinaa on vaikea sekoittaa lusikalla. Taikinan on oltava yhtenäistä ja melko tiivistä.
  3. Levitä tässä vaiheessa jauhoa työtasolle ja laita taikina sen päälle. Lisää sitten loput jauhoista ja vaivaa taikinaa käsin — näin se on paljon helpompaa. Voitele kädet öljyllä, sillä taikina on tahmeaa. Lopputuloksena pitäisi olla tasainen ja pehmeähkö taikina.
  4. Kääri taikina muovikelmuun ja anna olla puoli tuntia.
  5. Nyt on aika muotoilla appelsiinidonitsit. Ota taikinaa riittävästi käsiisi niin, että saat tehtyä siitä noin 5 cm:n pallon, ja paina etusormella ja peukalolla keskelle klassinen donitsireikä. Venytä donitsia sitten varovasti niin, että saat aikaiseksi taikinarinkulan. Tee sama lopulle taikinalle.
  6. Laita nyt paistinpannu tai kattila liedelle ja kaada siihen riittävästi oliiviöljyä donitsien paistamiseksi. Älä anna savuta ja aloita donitsien paistaminen kolmen satseissa, kun pannu on riittävän kuuma. Kääntele niitä, jotta ne ruskistuvat tasaisesti.
  7. Ota donitsit pois liedeltä kun ne ovat kullanruskeita, ja laita ne talouspaperilla peitetylle tarjottimelle/lautaselle. Anna olla muutama minuutti, ja appelsiinidonitsit ovat valmiita tarjoiluun.

Kokeile tätäkin reseptiä: Taivaallinen appelsiinivanukas

Appelsiinidonitseja on monenlaisia

Tämä on perusresepti, jonka aineksia voi muunnella tarpeen mukaan — erityisesti maun, kuorrutteen ja jopa paistomenetelmän osalta.

Appelsiinidonitsit ovat syömävalmiita heti paistamisen jälkeen. Jotkut tykkäävät ripotella niihin vielä sokeria ja/tai jauhettua kanelia. Ne voi aina myös kuorruttaa.

Appelsiinidonitsit voi paistaa myös uunissa pannun sijaan rasvamäärän vähentämiseksi. Noudata vain samoja vaiheita kuin yllä, mutta paista niitä uunissa 13—15 minuuttia 190 celsiusasteessa.

Laita appelsiinidonitsit pellille leivinpaperin päälle tai erityiseen donitsimuottiin ennen paistamista, jotta ne muotoutuvat paremmin donitseiksi.

Appelsiinidonitsit ovat kummallakin tavalla herkullisia jälkiruokana tai kahvin kanssa. Ne sopivat mainiosti esimerkiksi jääteen, kotitekoisen hedelmälimonadin tai suklaapirtelön kanssa.

Some figure
Donitseja on monenlaisia, ja ne eroavat makujen, paistomenetelmän ja kuorrutteiden osalta.

Käy vilkaisemassa tämäkin resepti: Leivo herkullinen appelsiini-suklaakakku

Näin leivot onnistuneet appelsiinidonitsit

Tämä resepti on melko helppo, joten noudata sitä tarkoin. Lopputuloksesta saa onnistuneen muutamilla vinkeillä.

Tärkeintä appelsiinidonitsien valmistuksessa on sekoittaa ainekset kärsivällisesti. Tasainen ja yhtenäinen taikina on avainasia, joten vaivaa taikina huolellisesti.

Älä myöskään ota turhaa stressiä donitsien muodosta. Muotoile vain suikale samasta määrästä taikinaa ja liitä päät yhteen saadaksesi ympyrän, jos reiän tekeminen on mielestäsi liian hankalaa.

Öljyn tulisi olla sopivan kuumaa ennen paistamista, joten ylläpidä oikeaa lämpötilaa. Donitsit eivät kypsy keskeltä ja palavat ulompaa, jos lämpötila on liian kuuma.

Älä pakasta donitseja, jos niitä jää yli. Ne säilyvät hyvin lasipurkissa tai peltirasiassa pari viikkoa, kun ne pitää viileässä ja kuivassa paikassa.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • DiNicolantonio J.J, et al. The evidence for saturated fat and for sugar related to coronary heart disease. Progress in Cardiovascular Disease. Abril 2016. 58(5): 464-472.

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.