Näin valmistat amppeliruukun itse
Kodin sisustuksessa kannattaa ehdottomasti käyttää joitakin huonekasveja, sillä ne herättävät tilan eloon ja tuovat väriä elämään. Yhtä tärkeää on myös valmistella niille oma paikkansa, jossa ne näyttävät kauniilta. Siksi kerrommekin tänään, miten valmistat kasveille tarkoitetun amppeliruukun itse!
Amppeliruukun tekoon ei tarvita monenlaista materiaalia tai erityistä kokemusta. Sellaisen voi itseasiassa hyvin tehdä myös kierrätysmateriaalista!
Yksi parhaimmista puolista on se, että valmistamalla amppeliruukun itse säästät rahaa, sillä se on hyvin edullista. Vain muutamasta materiaalista voit tehdä amppelin koristamaan mitä tahansa kotisi tilaa, ja ne sopivat niin sisätiloihin kuin pihallekin.
Näin valmistat amppeliruukun itse
Valmistamalla amppeliruukun itse saat antaa mielikuvituksesi lentää. Etsi kierrätettäviä materiaaleja ja ala töihin!
Mitä tarvitset?
- Kierrätettäviä astioita, kuten lasipurkkeja, jogurttikippoja, muoviastioita jne.
- Puuvillasta, nylonista tai hampusta valmistettua köyttä tai narua.
- Kasveja.
- Hiekkaa.
- Ruukkumultaa.
- Sakset.
- Koukku.
Ohjeet
- Ota naru tai köysi, ja leikkaa se kahdeksaan yhtä pitkään palaan. Palojen pitäisi olla noin 58-83 cm:n pituisia. Niiden pituus riippuu ruukun koosta.
- Solmi kaikki köyden palat yhteen niin, että pohjaksi muodostuu yksi iso solmu.
- Aseta köydet tasaiselle pinnalle ja jaa kahdeksan köyttä neljäksi pariksi.
- Solmi jokainen pari yhteen noin kahdeksan sentin päähän isosta solmusta.
- Ota sitten kaksi narunpäätä (oikea ja vasen) ja solmi nekin yhteen, jolloin ne muodostavat täyden ringin.
- Jatka solmujen tekemistä köysiin viiden – kymmenen sentin välein ensimmäisen solmurivin yläpuolelle. Muista, että solmujen etäisyys toisistaan riippuu ruukun läpimitasta.
- Jatka samalla tavalla. Solmi kaksi köyttä vaihtelemalla solmurivejä niin, että toinen solmurivi syntyy vastakkaisesta köysiparista.
- Muista solmia kaksi jäljelle jäävää köyttä jokaisen solmurivin jälkeen muodostaaksesi täyden ringin.
- Testaa amppelin kokoa laittamalla siihen valitsemasi ruukku.
- Halutessasi voit vielä tehdä köysiin lisää solmuja.
- Seuraavaksi on aika istuttaa kasvi amppeliruukkuun! Laita ruukun pohjalle kerros hiekkaa ja sen jälkeen kerros ruukkumultaa.
- Laita valitsemasi kasvi ruukkuun ja lisää jälleen ruukkumultaa.
- Aseta kasviruukku tekemääsi amppeliin varovasti.
- Asenna vielä koukku, niin voit laittaa amppelin roikkumaan haluamaasi paikkaan.
6 amppeliruukkua, jotka voit valmistaa kierrätysmateriaaleista
Kun olet päässyt tekemisen makuun, huomaat kuinka helppoa amppeliruukun valmistaminen onkaan! Sellaisen voi valmistaa monenlaisista materiaaleista. Tämä on myös loistava mahdollisuus kierrättää vanhoja vaatteita, kankaita tai muita esineitä joille ei ole enää käyttöä.
Seuraavaksi tarjoamme listan kierrätetyistä materiaaleista, joita voi hyödyntää kotitekoisen amppeliruukun valmistamisessa. Valitse sellainen idea, josta itse pidät eniten ja joka sopii kotisi tyyliin!
1. Vanhasta T-paidasta valmistettu amppeli
Tämä on kaikista helpoin tapa tehdä amppeli, sillä siihen löytyy materiaali varmasti jokaisen kotoa. Sinun tarvitsee vain valita sellainen T-paita, jota et enää käytä ja leikata se suikaleiksi.
Aloita tekemällä solmuja aikaisemmin artikkelissa mainitulla tavalla. Ainutlaatuisemman amppelin saa, kun yhdistää eri värisiä suikaleita keskenään.
2. Puusta ja köydestä valmistettu amppeli
Jos kotoasi löytyy puuhalko, voit käyttää sitä amppeliruukun valmistukseen. Tässä on ideana se, että halko toimii pohjana, jota tuetaan useammalla köydellä, joiden varassa halko saa roikkua.
Tee halkoon pieniä reikiä, joista voit pujottaa köydet. Sido sitten köyden päätteeksi solmu. Laita amppeli roikkumaan ja aseta valitsemasi kasvi sen päälle kasville sopivassa ruukussa.
3. Kirjontakehyksestä valmistettu amppeli
Kotoasi saattaa löytyä myös kirjontakehyksiä. Valitse mieluisan kokoinen kehys ja sen sisälle sopiva ruukku.
Liimaa ruukku kehykseen niin, ettei se pääse putoamaan. Aseta sitten haluamasi kasvi ruukkuun, ja laita roikkumaan. Yksinkertaista, mutta kaunista!
4. Kierrätetystä renkaasta valmistettu amppeli
Tämä on yksi parhaista vaihtoehdoista piha-amppeliksi. Jos puutarhasi vaikuttaa elottomalta ja haluat sen näyttävän omaperäisemmältä, voit valmistaa vanhasta renkaasta amppelin kasvillesi.
Laita vanha autonrengas roikkumaan puusta. Laita sitten haluamasi kasvit renkaan sisälle. Voit lisäksi laittaa renkaan sisään jonkin pihasisustuselementin, jotta se todella pääsee oikeuksiinsa.
5. Roikkuva diskopallo-amppeli
Kaikilla ei varmaankaan ole kotona lojumassa vanhaa diskopalloa, mutta jos sellainen kuitenkin sattumoisin löytyy, kannattaa sitä ehdottomasti hyödyntää amppeliruukun valmistuksessa. Tämä idea sopii varsinkin heille, jotka pitävät erikoisemmasta tyylistä.
Jaa diskopallo ensiksi kahtia. Ota toinen pallon puolikas ja tee siihen kaksi reikää, josta sidot köydet.
Kun olet saanut köydet kiinni palloon, laita sinne haluamasi kasvi ja laita amppeli roikkumaan. Tämä luova vaihtoehto sopii niin sisätiloihin kuin pihaakin koristamaan.
6. Roikkuva puulauta
Viimeisenä ideana on valmistaa roikkuva amppeli pitkästä puisesta laudasta. Jos kotoasi löytyy sellainen, voit hyödyntää sitä ja saat puutarhasi heräämään henkiin!
Tee lautaan ruukun pohjan kokoinen reikä, jonka sitten leikkaat pois tehdäksesi aukon. Pitkään puiseen lautaan on mahdollista tehdä erilaisia reikiä erilaisia ruukkuja ja kasveja varten.
Poraa lopuksi vielä laudan molempiin päihin reiät köysiä varten, jotta saat luomuksesi roikkumaan haluamaasi paikkaan.
Ei kun töihin!
Kuten huomaat, amppeliruukun valmistaminen itse on paljon helpompaa kuin saattaisit kuvitella. Käyttämällä hieman luovuutta, mielikuvitusta sekä kärsivällisyyttä, voit tehdä omaperäisiä luomuksia.
Voit valita kierrätettäviä materiaaleja, niin tulet huomaamaan kuinka hauskaa on tarjota niille uusi elämä! Lisäksi se on hyväksi maapallolle, että kotisi sisustukselle. Mikset kokeilisi jo heti tänään!
Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.
- Escuelas idea sana Eroski. La importancia de reciclar. Fundación EROSKI (2006).
- Plantas L. Clasificación de las plantas. (2011).
- Barrionuevo V, Planchuelo A, Fuentes E. Evaluación de plantas nativas para decorar nuestros jardines. Agro Sur (2006).
- Cabrera R. Propiedades, uso y manejo de sustratos de cultivo para la producción de plantas en maceta. Revista Chapingo Serie Horticultura (1999).
Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.