Näin torjut ja hoidat tippuria oikein

· maaliskuu 31, 2018
Tippuri on hyvin yleinen sukupuolitauti. Usein sen saanut ei huomaa mitään oireita, ja tämä voi lisätä riskiä siitä, että sairaus tarttuu muihin. Siten onkin hyvin tärkeää osata suojautua siltä hyvin.

Tippuri on sukupuolitauti, jonka aiheuttaa bakteeri nimeltä Neisseria gonhorrhoeae. Se tunnetaan myös gonococcus-nimellä, ja ikävä kyllä kyseessä on yksi kaikkein tavallisimmista sukupuolitaudeista.

Koska tippuri on siis sukupuolitauti, ainoa tapa saada se on olemalla seksuaalisessa kontaktissa sellaisen ihmisen kanssa, jolla se jo on. Mahdollisuuksia tippurin tarttumiselle ovat niin emätinyhdyntä, anaaliseksi kuin suuseksikin. Se voi kuitenkin tarttua myös äidiltä lapselle syntymän aikana.

Yksi hyvin tärkeä asia tätä sairautta koskien on se, että kantajilla ei ole mitään erityisiä oireita. Siten tippuri tunnetaankin oireettomana tautina.

Yleisesti ottaen on niin, että ihmiset joilla tippuri on, eivät ole tietoisia sairaudestaan (sillä heillä ei ole mitään oireita). Siten he eivät tiedä, että sitä tulisi hoitaa. Tämän vuoksi sairaus sitten leviää muihin.

Tippurin diagnosointi

tippuritesti

Klinikan näkökulmasta on tarpeen määrittää potilaat sukupuolen ja iän mukaan. Miehet, naiset ja lapset ovat siten tämän sairauden kohdalla omia ryhmiään.

Miehet ja tippuri

Alle 10 % miehistä ovat oireettomia, ja loput 90 % sitten saavat oireita, kun heihin tarttuu tippuri. Viikon itämisajan jälkeen ilmaantuu seuraavia merkkejä:

 • Erite (joka on kuin mätää) peniksestä. Tätä eritettä näkyy silloin, kun mies virtsaa tai puristaa penistä, ja joissakin tapauksissa sitä erittyy jatkuvasti.
 • Lantion alueen ärtyminen – sukupuolielimet ovat turvonneet, ja lisäksi on pistelyä tai kutinaa.
 • Kipu ja pistely virtsatessa.
 • Kipu ja kivesten tulehtuneisuus.

Naiset ja tippuri

virtsavaivat

Yli puolet naisista ei saa mitään oireita tästä sairaudesta. Kun naisella kuitenkin on oireita, ne ovat yleensä vakavampia kuin miesten oireet. Lisäksi on niin, että mahdollisuus ongelmien pahenemiseen on suurempi. Oireet ovat naisilla seuraavat:

 • keltainen erite (joka näyttää mädältä) ja paha emättimen tai virtsaputkien haju
 • suurempi tarve käydä virtsaamassa sekä kipu ja pistely virtsattaessa
 • punoitus sukupuolten limakalvoissa, joka ne voi olla pistelyä tai kutinaa
 • vatsakipu
 • verenvuoto kuukautisten ulkopuolella

Naisilla suurin riski on se, että tulehdus leviää. Tämä voi aiheuttaa lantionpohjan tulehduksen (PIE), joka on kivulias, usein krooninen ja lisäksi mahdollisesti hedelmättömyyttä aiheuttava sairaus.

Se voi myös vaikuttaa munanjohtimiin, saada aikaan munanjohtimentulehduksen, vahingoittaa kohtua sekä aiheuttaa kohdun limakalvon tulehduksen.

Viimeksi vielä sellainen asia, että suurin ongelma naisen lisääntymisen järjestelmää koskien on se, että mikä tahansa osa siitä voi kärsiä. Lisäksi on niin, että sen ollessa yhteydessä vatsaonteloon, tulehdus voi helposti levitä muihin kehon alueisiin.

Tippuri lapsilla

vauvalla tippuri

Synnytyksen aikana tippuri voi tarttua vauvaan, jos äidillä on tämä sairaus. Näin käy silloin, kun lapsi on äidin synnytyskanavassa kontaktissa eritteiden ja limakalvojen kanssa.

Suurimmassa osassa näitä tilanteita tippuriin sairastuneet lapset saavat eräänlaisen sidekalvontulehduksen, joka tunnetaan niellä oftalmia neonatorum tai vastasyntyneen oftalmia.

Tällä hetkellä kyseisen tyypin sidekalvontulehdus ei ole kovin yleinen, sillä kun lapsi syntyy, hänen silmänsä puhdistetaan erythromycin-silmätipoilla tai hopesuoloilla. Tämä auttaa välttämään kaiken tyyppisiä ongelmia.

Muita ongelmia tippuria koskien

On myös mahdollista että tippurin vuoksi ilmenee muita häiriöitä, mutta nämä kehittyvät harvemmin ja ne riippuvat täysin siitä, mikä kyseisen henkilön seksielämä on ollut.

 • Anorectal gonococcal. Tämä tippurin tyyppi voi ilmetä siksi, että sairaus leviää tai siksi, että ihminen on harrastanut anaaliseksiä. Kun peräsuoli tulehtuu, kipu ja pistely on voimakasta silloin, kun henkilö käy vessassa. Tämä voi myös aiheuttaa haavoja limakalvossa syylien ja peräpukamien muodossa. Joskus ulosteessa voi olla mätää ja verta.
 • Pharyngeal gonococcal. Tämä tippurin tyyppi liittyy suuseksiin, ja kliininen tila on tällöin hyvin samanlainen kuin nielutulehduksesta kärsittäessä.

Tippurin diagnoosi ja esto

värikkäät kondomit

Jotta voitaisiin tehdä diagnoosi koskien sitä, onko todellakin kyseessä tippuri, lääkärin tulee tietää potilaan kliininen historia. Lisäksi tulee tehdä fyysinen tutkimus. Tässä tutkimuksessa lääkäri arvioi potilaan oireet. Sitten hän antaa ratkaisun, jotta sairaudesta päästäisiin eroon.

Naisilla on niin, että sen lisäksi, että lääkäri toimii edellä kuvatun mukaisesti, hän tulee pyytämään emättimen solututkimusta. Näin voidaan arvioida potilaan tilaa syvällisesti, jotta voitaisiin taata, että diagnoosi on mahdollisimman tarkka.

Samoin kun on muidenkin sukupuolitautien kohdalla, tippuritapausten määrä on lisääntynyt muutamien viime vuosien aikana. Tämä saattaa tuntua ironiselta, sillä ehkäisymenetelmät (kuten kondomit) ovat saatavilla aivan kaikkialla, mutta näin asia kuitenkin on.

80-luvulla, eli silloin kun AIDS-kriisi oli kaikkein pahimmillaan, pelko sen saamisesta sai ihmiset käyttämään ehkäisyä. Myöhemmin sitten, kun tehokkaita hoitoja oli ilmaantunut ja kun uusia ehkäisykeinoja on saatu, on vähemmän pelkoa tällaisten sairauksien suhteen. Tämä siis selittää sen, miksi tippuria on alkanut nyt ilmetä enemmän.

Ainoa tapa estää tätä sairautta on se, että ihmisiä valistetaan seksuaaliasioista hyvin. Tähän kuuluu se, että suositellaan suojautumismenetelmien käyttöä, kun ollaan seksuaalisissa suhteissa (riippumatta siitä, onko kyseessä emätin-, anaali- vai suuseksi). Valistuksessa painotetaan myös sitä, että on tärkeää käydä säännöllisesti gynekologilla (naiset) tai urologilla (miehet).

Tippurin hoito

Mitä tulee tämän sairauden hoitoon, se tehdään lääkkeiden kautta. Hoito keskittyy erityisesti antibiootteihin. Yleisesti ottaen tippuriin määrätään antibiootteja nimeltä cetriaxona ja doxicilina, sillä viimeisin kattaa myös klamydian eri ilmenemismuodot.

Lisäksi on niin, että kaikki seksuaaliset ongelmat tulisi tutkia ja niitä tulisi hoitaa, olipa sitten kyseessä oireeton tai oireellinen sairaus. Lääkäri saattaa myös ehdottaa, että potilas pidättäytyy seksistä siihen asti, että ongelma on hoidettu.