Näin parannat jalkojen verenkiertoa karanteenin aikana
On tärkeää olla laiminlyömättä jalkojen verenkiertoa karanteenin aikana. Kotona vietetty aika saa ihmiset helpommin viettämään enemmän paikallaan pysyvää elämää. Tämä pitää paikkansa erityisesti pienissä taloissa tai huoneistoissa asuvien ihmisten kohdalla. Tässä artikkelissa haluammekin kertoa sinulle, mitä voit tehdä pysyäksesi aktiivisena ja välttyäksesi komplikaatioilta.
Ei ole mitään tarvetta rakentaa kotiin kuntosalia tai aloittaa monimutkaisten rutiinien suorittamista. Muutama yksinkertainen harjoitus säännöllisin väliajoin auttaa parantamaan jalkojen verenkiertoa karanteenin aikana. Tärkeintä on johdonmukaisuus, jopa enemmän kuin liikkeiden voimakkuus.
Paranna jalkojen verenkiertoa karanteenin aikana
Ensiksi sinun tulee tietää, että veri kulkeutuu raajoihin sydämestä ja kulkee sitten takaisin laskimoa pitkin. Jotta tämä toimisi oikealla tavalla, tulee meidän pitää jalat liikkeessä. Lihaksemme toimivat eräänlaisena pumppuna mahdollistaen siten tämän prosessin toimivuuden.
Veren palaaminen sydämeen tunnetaan myös laskimoveren paluuna. Kun ihminen on pitkän aikaa liikkumatta, saattaa hänelle kehittyä jokin laskimosairaus. Yleisimpiä niistä ovat suonikohjut.
Ja tämä selittää sen, miksi on niin tärkeää huolehtia jalkojen verenkierrosta karanteenin aikana. On tärkeää, että jokainen valitsee sellaisen harjoituksen tai liikuntamuodon, joka sopii parhaiten omaan ikään ja terveydentilaan. Sen ajatuksena ei ole pakottaa kehoa, vaan pikemminkin stimuloida sitä.
Jatka lukemista: Rutiineja etätöiden tekemiseksi
Perusharjoituksia jalkojen verenkierron parantamiseksi
On useita perusharjoituksia, jotka täyttävät jalkojen verenkierron parantamisen tavoitteen karanteenin aikana. Niitä suositellaan sellaisille ihmisille, jotka eivät harrasta paljon fyysisiä aktiviteetteja tai jotka kärsivät jonkinlaisesta sydänongelmasta.
Perusharjoituksia ovat:
- Kävely: On hyvä kävellä 30 minuuttia päivittäin. Jos et kuitenkaan pääse ulos karanteenin aikana, voit kävellä sisällä kotona. Se ei tietenkään ole yhtä miellyttävää kuin ulkona kävely, mutta se on tärkeää jalkojen verenkierron parantamisen kannalta karanteenin aikana.
- Naruhyppely: Tämä harjoitus auttaa polttamaan kaloreita ja liikuttaa kehon päälihaksia. Naruhyppelyä kannattaa tehdä 15 minuutin ajan. Jos et kuitenkaan ole tottunut siihen, aloita kolmella minuutilla ja pidennä hyppelyyn käyttämääsi aikaa asteittain. Keskustele kuitenkin ensin lääkärin kanssa, mikäli kärsit muista terveysongelmista.
- Yksinkertaiset liikkeet: Voit tehdä yksinkertaisia liikkeitä puolen tunnin ajan päivittäin. Venyttele jalkoja ja ojentele varpaita 20 toiston sarjoissa. Voit myös kävellä varpaillasi 5 minuutin sarjoissa. Tee lisäksi jalkakyykkyjä.
Muita liikuntaharjoituksia
Tässä muita liikuntaharjoituksia, jotka ovat hyviä parantamaan jalkojen verenkiertoa karanteenin aikana:
- Tee ympyröitä jaloilla: Makaa selälläsi polvet taivutettuina pitäen toisen jalkapohjan lattiassa. Nosta toinen jalka ja tee sillä ympyröitä ilmassa liikuttamatta lantiota. Pyöritä jalkaa viisi kertaa yhteen suuntaan ja viisi kertaa toiseen. Vaihda sitten jalkaa ja toista viidesti.
- Jalkojen ristiminen: Makaa selälläsi ja nosta jalat ylös. Vie ne kauemmaksi toisistaan, mutta ei hartioita leveämmälle. Hengitä sisäänpäin ja risti jalat ilmassa. Hengitä ulospäin ja palaa takaisin alkuperäiseen asentoon. Tee viisi viiden toiston sarjaa.
- Pyöräharjoitus: Makaa jälleen kasvot ylöspäin. Nosta jalat ja liikuta niitä aivan kuin polkisit pyörällä.
Lue myös: Suonikohjujen hoito 8 vinkin avulla
Elvyttävä hieronta
Elvyttävä hieronta on yksi tapa parantaa jalkojen verenkiertoa karanteenin aikana. Voit tehdä hieronnan itse, mutta on parempi, jos joku toinen voi tehdä sen puolestasi.
Paras aika hieronnalle on iltapäivällä – siihen aikaan jalat ovat väsyneimpiä. On myös hyvä olla käytössä rosmariiniöljyä. Voit tietenkin käyttää myös oliiviöljyä tai muuta kosmeettista öljyä.
Levitä öljyä ensin käsiin ja hiero niitä yhteen. Laita kädet sitten jaloille ja hiero nousevin liikkein aloittaen nilkoista ja siirtyen ylemmäs. Toista hieronta vielä uudelleen, mutta tällä kertaa paina jokaista aluetta kovemmin. Tee samoin myös jalkojen takaosille.
Näin parannat jalkojen verenkiertoa karanteenin aikana
Karanteeni voi vaikeuttaa – ellei jopa tehdä mahdottomaksi – monien normaalien aktiviteettien suorittamista. Muista kuitenkin, että terveytesi on aivan yhtä tärkeää kuin ennenkin ja että jalkojen terveys vaatii juuri nyt erityistä huolenpitoa. On siis tärkeää etsiä tapoja liikuttaa alaraajoja suonikohjujen kaltaisten komplikaatioiden ehkäisemiseksi.
Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.
- Rodríguez, J. R. E., Quesada, F. F., & Montoya, S. B. (2014). Prevalencia y características clínicas de la enfermedad venosa crónica en pacientes atendidos en Atención Primaria en España: resultados del estudio internacional Vein Consult Program. Cirugía Española, 92(8), 539-546.
- Rivera Schettini, C. V. (2007). La incidencia del desarrollo de un programa de saltar cuerda sobre la resistencia básica de las y los estudiantes del 9º grado de educación básica del Centro Escolar “Valle del Sol.” del municipio de Apopa (Doctoral dissertation, Universidad de El Salvador).
- Bura-Rivière, A., & Boccalon, H. (2015). Fisiología y exploración de la circulación arterial. EMC-Podología, 17(1), 1-22.
Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.