Näin pääset eroon rasvamaksasta
Tarkistanut ja hyväksynyt: lääkäri Maricela Jiménez López
Rasvamaksa on yleisin maksasairaus, ja se todetaan aikuisista noin neljäsosalla. Rasvamaksasta voi parantua elämäntapamuutoksilla ja maksan rasvaisuutta voi vähentää pienillä muutoksilla. Huomioithan, että rasvamaksaa epäillessä tulee aina hakeutua lääkärin puheille, sillä rasvamaksa voi kehittyä rasvamaksataudiksi.
Rasvoittuneen maksan ominaisuudet
Maksan rasvoittuminen ei “tunnu” ja usein se ei oireile millään lailla. Vasta tutkimuksissa selviää, onko maksa rasvoittunut. Rasvamaksa diagnosoidaan, jos potilaan maksan rasvapitoisuus on yli 5 %. Suurin osa rasvamaksasta kärsiviä on vyötärölihavia, yli 50-vuotiaita ja osa potilaista kärsii entuudestaan diabeteksesta. Rasvamaksa luokitellaan kahteen eri luokkaan:
1. Alkoholinkäytöstä johtuva rasvamaksa
Liiallinen alkoholin nauttiminen rasittaa maksaa ja voi johtaa maksakirroosiin tai rasvamaksaan. Alkoholi on vahva aines, jonka suodattamisesta maksa on lähes yksin vastuussa. Jatkuva altistuminen alkoholille heikentää maksaa, eikä se pysty hajottamaan elimistön rasvaa normaalisti – tämä ylimääräinen rasva kertyy maksaan.
Jos alkoholinkäyttö lopetetaan ajoissa, maksan toiminta ja koostumus palautuu hiljalleen normaaliksi (noin 6 – 8 viikon sisään alkoholinkäytön lopettamisesta). Jos potilas jatkaa alkoholin nauttimista entiseen malliin, voi se johtaa vielä pahempiin seurauksiin tulevaisuudessa.
2. Alkoholinkäytöstä riippumaton rasvamaksa
Tämä rasvamaksatyyppi ei liity alkoholinkäyttöön. Rasvamaksa muodostaa elimen ympärille paksun peitteen, joka estää maksaa toimimasta normaalisti. Ylipaino, kakkostyypin diabetes, korkeat kolesteroliarvot, aineenvaihdunnan ongelmat, korkeat triglyseridiarvot ja painon nopea romahdus voivat altistaa tämän tyypin rasvamaksalle.
Aina henkilö ei tiedä kärsivänsä rasvamaksasta, sillä rasvoittunut maksa ei välttämättä oireile millään tavalla. Joitakin varoitusmerkkejä kuitenkin löytyy:
- Levottomuus iltaisin
- Fibromyalgia (aiheuttaa kipua lihaksissa ja sidekudoksissa)
- Vyötärön alueen lihavuus
- Korkea virtsahappopitoisuus, kolesterolia ja triglyseridejä veressä
- Yllättävä hiustenlähtö
- Akne
- Syylät ja pahkurat kaulalla ja kainaloissa
- Uniapnea (kovaääninen kuorsaus ja hengityskatkokset unen aikana)
- Jatkuva ja kova väsymys
- Muutokset ruokahalussa
- Painonpudotuksen vaikeudet ja hitaus elämäntapamuutoksista riippumatta
- Pahoinvointi
- Keskittymisvaikeudet töissä ja kotona
Rasvamaksan luonnolliset hoitokeinot
On erittäin tärkeää muuttaa elämäntapoja, jos sinulla todetaan rasvamaksa tai muita muutoksia maksassa. Alkoholinkäyttö tulee pitää suositelluissa rajoissa tai lopettaa kokonaan, jotta maksan rasvoittuminen pysähtyy ja se voi alkaa korjaantua.
Myös ruokavaliomuutokset ovat tärkeitä, ja rasvamaksasta kärsivien tulisi keskittyä etenkin veren rasva-arvojen alentamiseen, sillä samalla alenee maksan rasvaprosentti. Jätä pois ylimääräinen suola, rasva ja sokeri, ja keskity sen sijaan syömään laadukkaita raaka-aineita, kuten kasviksia ja hedelmiä, täysjyvää ja vaaleaa lihaa, kuten kanaa.
Maksan korjaantuminen ottaa aikansa, ja jos sen eteen ei tee töitä, voi rasvamaksa johtaa pahimmillaan maksavaurioihin, maksakirroosiin tai maksasyöpään. Elämäntapamuutosten lisäksi voit kokeilla erilaisia luonnollisia hoitokeinoja, tässä niistä parhaimmat:
- Artisokka. Älä epäröi artisokan lisäämistä ruokavalioosi, sillä se parantaa maksan terveyttä huomattavasti. Artisokka sisältää vain vähän kaloreita, sillä on diureettinen vaikutus, se auttaa pitämään veren rasva-arvot suotuisissa lukemissa, vähentää rasvan imeytymistä elimistöön jne. Syö tuoretta artisokkaa kahdesti viikossa – valmista artisokka joko keittämällä, höyryttämällä tai uunissa paistamalla ilman öljyä. Nauti sellaisenaan salaatissa tai osana ateriaa, ilman kastikkeita.
- Japaninmispeli. Tämä hedelmä tunnetaan monista terveydelle hyödyllisistä vaikutuksistaan. Japaninmispeli taistelee monia sairauksia vastaan ja pitää huolta etenkin maksan terveydestä. Japaninmispelillä on puhdistava vaikutus, joka kohentaa elimistön toimintoja. Kokeile japaninmispeliä jälkiruokana tai välipalana.
- Retiisi ja punajuuri. Kumpikin näistä sopii maksan toiminnan parantamiseen ja maksan puhdistamiseen ylimääräisestä rasvasta. Retiisi ja punajuuri vähentävät turvotusta ja sisältävät paljon ravintoaineita, ja ne ovat vähäkalorisia ruoka-aineita. Syö retiisejä sinällään salaatin sekaan pilkottuna. Punajuurta voi nauttia keitettynä, raakana tai paistettuna – älä sorru punajuurisäilykkeisiin, vaan käytä tuoreita punajuuria.
- Maarianohdake. Tätä kasvia käytetään yleisesti rasvamaksan kotihoidossa. Maarianohdakkeen kuivattuja lehtiä voi käyttää osana teeuutetta, joka kohentaa maksan toimintaa ja puhdistaa sitä. Nauti maarianohdaketeetä kolmesti päivässä lisäämällä ruokalusikallinen kasvia teen sekaan. Maarianohdaketta nauttimalla maksan toiminnan raja-arvot (veren entsyymit) samoin kuin verihiutaleiden määrä paranevat.
- Voikukka. Voikukka on yksi tehokkaimmista maksan puhdistajista, joita luonnosta löytyy. Voikukka huuhtoo myrkyt maksasta ja auttaa sitä palaamaan normaaliin toimintaan. Nauti kolme kupillista voikukkateetä päivässä – keitä 3 desiä vettä ja laita joukkoon ruokalusikallinen voikukkaa. Voit kerätä voikukat itse, mutta muista kerätä ne talteen sellaisilta paikoilta, joiden läheisyydessä ei ole tehdastoimintaa tai vilkasliikenteistä tietä. Voikukkaa voi myös ostaa valmiiksi kuivattuna luontaistuotekaupoista.
Lisää luonnollisia hoitokeinoja rasvamaksaan…
- Boldo. Boldokasvi on suosittu luontaistuote, sillä se huuhtoo myrkyt ja kuona-aineet elimistöstä, puhdistaa maksan ylimääräisestä rasvasta ja antaa maksan parantua rauhassa. Voit nauttia boldosta valmistettua teetä aterioiden jälkeen, sillä se helpottaa myös ruuansulatuksen toimintaa.
- Sitruuna. Jos kärsit närästyksestä tai vatsan hapokkuudesta, jätä tämä kikka väliin. Lisää tuoretta sitruunaa teehesi, salaatinkastikkeeseen, juomiin ja muihin ruokiin. Sitruunan hapot toimivat tehokkaina elimistön puhdistajina ja auttavat eliminoimaan maksaan kertyneen haitallisen rasvan.
- Inkivääri. Tutkimukset ovat osoittaneet, että tuore inkivääri on tehokas apu rasvamaksaan, sillä sen sisältämät antioksidantit auttavat alentamaan veren triglyseridiarvoja. Käytä pari teelusikallista raastettua inkivääriä jokaista vesikupillista kohti valmistaaksesi teejuoman. Lisää joukkoon tujaus sitruunamehua ja hunajaa, ja saat samalla oivan kurkkukipuun ja flunssaan tepsivän hoidon. Inkivääriä voi lisätä teen lisäksi ruokiin ja kastikkeisiin, erityisen hyvin se sopii aasialaisvaikutteisiin annoksiin. Muista käyttää tuoretta inkivääriä kuivatun ja jauhetun inkiväärin sijaan.
- Sikuri. Pese ja paloittele kilo tuoretta sikuria. Kaada suureen kattilaan ja lisää sekaan kilo sokeria. Kiehuta niin kauan, että seoksen koostumus muuttuu siirappimaiseksi. Kaada ilmatiiviiseen lasipulloon ja nauti teelusikallinen päivässä maksan puhdistamiseen.
- Greippi. Greippi sopii hyvin rasvamaksasta kärsiville, sillä se sisältää hyödyllistä flavonoidia, joka aktivoi maksan rasvaa hajottavia kemikaaleja. Lisäksi greippi polttaa rasvaa kehosta ja helpottaa aineenvaihduntahäiriöistä kärsivien oireita. Purista lasi tuoretta greippimehua aamupalalla, lisää greippiä smoothiejuomaan tai pilko lohkoja raikkaan salaatin sekaan.
Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.
- Beevi, SS, Mangamoori, LN y Gowda, BB (2012). Perfil polifenólico y propiedades antioxidantes de Rafhanus sativusL. Investigación de productos naturales, 26 (6), 557–563. https://doi.org/10.1080/14786419.2010.521884
- Claudia, D. C., Mosca, A., Alterio, A., Comparcola, D., Ferretti, F., & Nobili, V. (2018). Fatty liver disease. In Contemporary Endocrinology. https://doi.org/10.1007/978-3-319-68192-4_26
- Fan, J. G., & Cao, H. X. (2013). Role of diet and nutritional management in non-alcoholic fatty liver disease. Journal of Gastroenterology and Hepatology (Australia). https://doi.org/10.1111/jgh.12244
-
Flora, K., Hahn, M., Rosen, H. y Benner, K. (1998). Cardo mariano (Silybum marianum) para la terapia de enfermedades hepáticas. Revista estadounidense de gastroenterología, 93 (2), 139-143. https://doi.org/10.1111/j.1572-0241.1998.00139.x
- Kim, J., Ahn, M., Kim, S.-E., Lee, HS, Kim, HK, Kim, GO y Shin, T. (2017). Efecto hepatoprotector del rábano negro fermentado (Raphanus sativus L.var niger) en la lesión hepática inducida por CCl4 en ratas. Revista de Medicina Veterinaria Preventiva, 41 (4), 143-149. https://doi.org/10.13041/jpvm.2017.41.4.143
- Melzer, O. A., Rothkopf, M. M., & Ganjhu, L. (2014). Nonalcoholic fatty liver disease. In Metabolic Medicine and Surgery. https://doi.org/10.1201/b17616
- Mirmiran, P., Amirhamidi, Z., Ejtahed, HS, Bahadoran, Z. y Azizi, F. (2017). Relación entre la dieta y la enfermedad del hígado graso no alcohólico: un artículo de revisión. Revista iraní de salud pública , 46 (8), 1007–1017.
- Mun, J., Park, J., Yoon, H.-G., Tú, Y., Choi, K.-C., Lee, Y.-H., Kim, K., Lee, J., Kim , O.-K. y Jun, W. (2019). Efectos del extracto de agua de Eriobotrya japonica sobre el deterioro del hígado graso alcohólico y no alcohólico. Journal of Medicinal Food, 22 (12), 1262-1270. https://doi.org/10.1089/jmf.2019.4493
- Ochoa, Christiam y Granda, Cecilia y Chapoñan, Martín y Borja, Rubén y Borjas, Paulo y Ortiz, Jhon y Ugaz, Graciela y Puerta, Eberth y Pucutay, Mario (2008). Efecto Protector de Peumus Boldus en ratas con toxicidad hepática inducida por Paracetamol. CIMEL Ciencia e Investigación Médica Estudiantil Latinoamericana, 13 (1), 20-25. [Fecha de Consulta 15 de Diciembre de 2020]. ISSN: 1680-8398. Disponible en: https://www.redalyc.org/articulo.oa?id=717/71720914005
- Vos, M. B., & Lavine, J. E. (2013). Dietary fructose in nonalcoholic fatty liver disease. Hepatology. https://doi.org/10.1002/hep.26299
Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.