Näin edistät terveellisiä tottumuksia teini-ikäisillä
Maailman terveysjärjestö (WHO) määrittelee nuoruuden elämänvaiheeksi, jossa henkilö on 10–19-vuotias. Tässä elämänvaiheessa tapahtuu monia fyysisiä ja psyykkisiä muutoksia, jotka määräävät sen kuinka henkilö näkee itsensä. Toisaalta myös oman identiteetin rakentaminen on tässä vaiheessa huipussaan, minkä vuoksi vanhempien kannattaa alkaa edistää terveellisiä tottumuksia teini-ikäisillä. Kuinka tämä tehdään? Tässä artikkelissa jaamme joitakin strategioita.
Teini-ikäiset eivät ole enää lapsia, mutta eivät myöskään aikuisia. Tästä syystä vanhempien on oltava valmiina tarjoamaan heille tarvittavia työkaluja, jotta he kehittyisivät ja voisivat hyvin. Katsotaan seuraavaksi tapoja, joilla vanhemmat voivat edistää terveellisiä tottumuksia teini-ikäisillä.
Näin edistät terveellisiä tottumuksia teini-ikäisillä
Nuoruuteen kuuluu kolme vaihetta: varhais-, keski- ja myöhäisvaihe. Kasvu on jokaisessa niissä se avaintekijä, joka tulee ottaa huomioon. Teini-ikäisten onkin omaksuttava terveelliset tottumukset kehittyäkseen kunnolla. Mitä sitten tulisi huomioida?
Kiinnitä huomiota persoonallisuuteen, joka heille on kehittymässä
Nuoruuden jokaiseen vaiheeseen liittyy psyykkisiä piirteitä, jotka näkyvät persoonallisuudessa. Vanhempien on erittäin tärkeää olla tarkkaavaisia, koska näin he voivat kanavoida lasten mieltymyksiä kohti sellaisia aktiviteetteja, joista he todella pitävät ja jotka edistävät heidän hyvinvointiaan.
Aterioiden suunnittelu
Ravitsemus on kiistatta avainasia kaikissa nuoruuden vaiheissa. Kunnollinen ruokavalio on ratkaiseva tekijä sekä nuorten fyysisen että psyykkisen kasvun kannalta. Tästä syystä heidän ateriansa tulee suunnitella huolella, ja mahdollisuuksien mukaan kääntyä ravitsemusasiantuntijan puoleen.
Sinua saattaa kiinnostaa myös tämä artikkeli: Miten ehkäistä ja käsitellä teini-ikäisen ongelmallista käytöstä?
Edistä vapaa-ajan aktiviteetteja
Vapaa-aika ja liikunta ovat molemmat yhtä tärkeitä terveydelle kuin ravintokin. Hauskojen aktiviteettien jakaminen teini-ikäisten kanssa vahvistaa tunnesidettä välillänne. Niiden ottaminen tavaksi lisää heidän myöhempää arvostustaan positiivisia perhemuistoja kohtaan.
Terveellisiä tottumuksia teini-ikäisillä
Terveellisten tottumusten edistäminen teini-ikäisillä on hankalaa, koska he voivat olla kurittomia. Tässä kuitenkin joitakin strategioita, jotka voivat auttaa tässä prosessissa. Katsotaan mitä ne ovat, jotta voit ottaa ne käyttöösi.
1. Terveellinen syöminen
Teini-ikäisten roskaruoan syöminen on aihe, joka jatkuvan tarkastelun alla. Valitettavasti vain harvat ovat tottuneet syömään hedelmiä ja vihanneksia päivittäin, vaikka ne ovat elintärkeitä ihmisen immuunijärjestelmän vahvistamisessa.
Noudata näitä suosituksia, jos taloudessasi asuu teini-ikäisiä:
- Ota selville, mitkä heidän lempihedelmiään ovat, ja pidä niitä näkyvillä koko ajan. Näin ne ovat aina esillä, kun tulee välipalan aika. Hedelmät ovat hyviä välipalavaihtoehtoja, koska ne tyydyttävät nopeasti makeannälän.
- Varmista, etteivät he koskaan jätä aamupalaa väliin. Päivän ensimmäinen ateria on erittäin tärkeä energian ja ravinteiden saannin kannalta. Aamupala voi tehdä ihmeitä kenen tahansa terveydelle, kunhan se on laadukas. Valitettavasti teinit usein sivuuttavat sen ja korvaavat sen epäterveellisillä tuotteilla.
- Pähkinät ja siemenet ovat hyvin ravitsevia ja oiva lisä teinin ruokavalioon. Ja koska ne säilyvät hyvin, niitä on helppo ottaa evääksi.
- Edistä veden ja muiden terveellisten juomien kulutusta. Varmista, että heillä on aina pullo mukana. Jätä myös ostamatta kotiin sokeroituja juomia ja virvoitusjuomia, sillä ne voivat aiheuttaa vakavia terveysongelmia.
2. Tunteiden tasapaino
Kehon muuttuminen nuoruudessa voi johtaa kaikenlaisiin epävarmuuksiin, jotka usein ilmenevät stressinä, ahdistuksena ja heittelevänä mielialana.
Näiden tunnetilojen välttämiseksi yritä saada nuoret osallistumaan sellaisiin puuhiin ja keskusteluihin, jotka saavat heidät tuntemaan olonsa hyväksi omissa nahoissaan. Heidän on tärkeää myös antaa nauttia vapaa-ajasta ystävien kanssa.
3. Urheilu ja liikunta ovat terveellisiä tottumuksia teini-ikäisillä
Liikuntaa voi harrastaa monin tavoin, joten itselleen sopivan ja miellyttävän lajin löytäminen ei ole vaikeaa. Fyysinen aktiivisuus on yksi tärkeimmistä tottumuksista, joita teini-ikäisillä tulisi edistää. Se on terveyden kannalta ratkaiseva tekijä keskipitkällä ja pitkällä aikavälillä.
Tässä joitakin helppoja liikuntalajeja, joista nuoret saattavat pitää:
- Kävely tai hölkkä
- Jalkapallo, koripallo, lentopallo jne.
- Liikuntaharjoitukset kotona
- Pyöräilylenkit
- Kuntosalilla käynti
4. Sosiaalinen elämä
Teini-ikäiset toteuttavat monia kotona opittuja arvoja ja tapoja ja alkavat tehdä omia päätöksiään ollessaan tekemisissä muiden nuorten kanssa. Heidän tuleekin saada olla ystäviensä kanssa ja ylipäätään viettää sosiaalista elämää. Tämän kautta he pitkälti oppivat itsenäistymään vanhemmistaan.
5. Riittävä uni
Kunnon yöunet ovat yksi sellainen tottumus, jota tulisi edistää teini-ikäisillä. Hyvät yöunet auttavat aivoja käsittelemään opittua.
Anna siis nuorelle oma huone tai muu mukava tila, jossa hän voi nukkua, ottaa päiväunet ja puuhata kaikenlaista muuta, joka edellyttää hiljaisuutta ja keskittymistä.
Käy katsomassa, mitkä ovat hyviä vapaa-ajan aktiviteetteja esiteini-ikäisille
Terveellisten tottumusten edistäminen teini-ikäisillä on vanhempien velvollisuus
Sinun on näytettävä esimerkkiä juurruttaaksesi terveellisiä tottumuksia teineillesi. Tästä syystä koko perheen on oltava fyysisesti aktiivinen, syötävä hyvin ja osallistuttava sellaisiin puuhiin, jotka edistävät fyysistä ja psyykkistä hyvinvointia.
Sinun on myös tarjottava välttämättömät tilat ja olosuhteet nuorille noudattaa terveitä elämäntapoja. Pidä mielessä, että tuki ja opastus ovat tässä elämänvaiheessa ensiarvoisen tärkeitä.
Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.
- Kaplan, L.J. Adolescencia: el adiós a la infancia. Paidós, 1991.
- Lillo Espinosa, José Luis (2004) Crecimiento y comportamiento en la adolescencia. Revista de la Asociación Española de Neuropsiquiatría. http://scielo.isciii.es/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0211-57352004000200005
- Shaw, Mary E. 1998 Adolescent Breakfast Skipping: An Australian Study Adolescence, Winter 1998, 33(132): 851-861.http://digilib.library.uq.edu.au/eserv/UQ:7963/ms_ad_33_98.pdf
- Bleich SN, Vercammen KA. The negative impact of sugar-sweetened beverages on children’s health: an update of the literature. BMC Obes. 2018;5:6. Published 2018 Feb 20. doi:10.1186/s40608-017-0178-9
Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.