Näillä vinkeillä voit olla onnellisempi
Lapsena kaikki tuntui olevan paljon yksinkertaisempaa ja hauskempaa. Mutta kun me kasvamme aikuisiksi, elämänkulku saa meidät unohtamaan unelmamme. Ajan myötä ajaudumme mukavuuden ja tottumuksen noidankehään, ja teemme näin itsestämme rutiinin orjia. Kadotamme näkyvistä kaiken sen, joka on meille tärkeää onnellisen ja tyydyttävän elämän kannalta.
Jokaisella meistä on kuitenkin valta päättää omasta mielentilastaan ja elämänkulustaan.
“Mielialasi määrittää elämäsi kulun. Päätät itse, missä mielentilassa olet; olet siis oman onnesi herra.”
– Alfredo Culebro –
Onni, ilo ja motivaatio
Matthieu Ricard, maailman onnellisin mies, määrittelee onnellisuuden “hyväksi oloksi, joka syntyy mielen ollessa poikkeuksellisen tasapainoinen ja tyyni”. Ricard toteaa, että kuka tahansa voi löytää aidon onnen. Se löytyy viisauden, altruismin ja myötätunnon kautta, ja laittamalla sivuun mieltä myrkyttävät asiat kuten vihan, ahneuden ja tietämättömyyden.
Samoin Dalai Lama väittää kirjassaan “Onnellisuuden taito”, että ihmiset itse luovat ne olosuhteet, jotka sabotoivat ilon ja onnellisuuden. Tämä johtuu mielen taipumuksesta negatiivisuuteen, tunnereaktioista tai kyvyttömyydestä arvostaa ja hyödyntää sisäisiä voimavaroja.
Nauru on parasta lääkettä. Tämän voi todeta seuraavasta artikkelista: Nauruterapia: nauru parantaa
Samoin kuin ihmisillä on valta aiheuttaa oma kärsimyksensä, heillä on myös kyky saada aikaan iloa. Dalai Laman mukaan avain onnellisuuteen löytyy sisältä. Siihen kuuluvat asenteet ja reaktiot päivittäisessä elämässämme.
Näin ollen peruselementti onnellisuuden saavuttamisessa on motivaatio.
Myös Ricard uskoo, että ihmisellä on kyky vaikuttaa omaan tunnetilaansa niin halutessaan; onnellisuuden, ilon ja tyytyväisyyden tunteen syntymiseen. Mutta jos tavoitteemme on altruistinen ja vilpitön, on paljon todennäköisempää nauttia jokaisesta päivästä täysin rinnoin ja tartuttaa tämä lisäksi muihinkin ihmisiin.
Mitä pitäisi tehdä ollakseen onnellisempi?
Michael Fordyce oli yksi positiivisen psykologian edelläkävijöistä. Positiivisessa psykologiassa on kyse menetelmistä ja aktiviteeteista, joiden tavoitteena on vaalia positiivisia tunteita, tekoja ja kognitioita.
Hän loi ohjelman nimeltä “Onnellisuuden 14 perusperiaatetta”. Tämän ohjelman tavoitteena on, että ihmiset soveltaisivat elämässään kaikkia onnellisten ihmisten pääpiirteitä, jotta he itsekin tulisivat onnellisiksi.
Nämä 14 periaatetta ovat seuraavat:
- Olla aktiivisempi ja pysyä kiireisenä
- Olla sosiaalisempi
- Olla tuottelias jossain merkittävässä työssä
- Olla järjestelmällinen ja suunnitella etukäteen
- Välttää murehtimista
- Vähentää odotuksia ja pyrkimyksiä
- Kehittää optimistisia ja positiivisia ajatuksia
- Elää nykyhetkessä
- Työstää tervettä persoonallisuutta
- Kehittää ulospäinsuuntautunutta ja sosiaalista persoonallisuutta
- Olla oma itsensä
- Poistaa negatiiviset tunteet ja ongelmat
- Läheiset ystävyyssuhteet ovat tärkeimpiä onnellisuuden lähteitä
- Arvostaa onnellisuutta
Ohjelman periaatteiden lisäksi on muitakin seikkoja, jotka tulee ottaa huomioon.
On otettava huomioon, että alakuloisuuden syynä voi olla sairaus, kilpirauhasongelmat, stressi, kemialliset tai psyykkiset häiriöt, lääkitys tai jopa vaihdevuodet.
On myös välttämätöntä omistaa aikaa liikunnalle, sillä sen vaikutukset kehoon ovat loputtomat. Kehosta huolehtiminen on yksi avainasioista iloisuuden ja motivaation säilyttämiseksi elämässä.
Oletko jatkuvasti stressaantunut? Kehotamme lukemaan tämän artikkelin: Stressi vai ahdistuneisuushäiriö?
Vältä kadehtimista
Kateus syntyy, kun liikaa painoarvoa asetetaan materiaalisille asioille. Tämän seurauksena on mahdotonta saada mielenrauha. Itse asiassa kateus pilaa minkä tahansa ihmissuhteen sekä tuhoaa mielen ja terveyden.
Tästä syystä on tärkeää vaalia tunteita, jotka tuottavat iloa ja mielenrauhaa. Esimerkkejä ovat tieto ja kokemukset. Näin huomiomme keskittyy todellisiin arvoihimme.
Nauti positiivisista tunteista
Kaikilla tunteilla on positiivinen funktio, sillä niiden avulla tunnemme itsemme.
Positiiviset tunteet kuten anteeksianto, toivo, anteliaisuus ja kiitollisuus kuitenkin auttavat neutraloimaan negatiivisia tunteita. Ne eivät ainoastaan saa aikaan mielihyvää, vaan myös parantavat henkilökohtaisia, älyllisiä, fyysisiä, psyykkisiä ja sosiaalisia kykyjämme.
Tuskallisten kokemusten hyväksyminen
Negatiivisia tunteita ei voi välttää, sillä kaikki kokevat elämässä menetyksiä, virheitä ja epäonnistumisia. Mutta onni ei ole yhtä kuin kärsimyksen puuttuminen kokonaan, vaan se riippuu positiivisten ja negatiivisten tunteiden tasapainosta.
Tuskallisten kokemusten hyväksyminen vahvistaa itsehillintää ja psyykkistä joustavuutta, joiden avulla voimme kasvaa tragedioista huolimatta.
Ilon ja motivaation saavuttaminen, jotka vievät meitä lähemmäs onnea, vaatii tahdonvoimaa, mielenlujuutta ja työtä. Mutta iloinen elämä tarkoittaa elämistä enemmän, ja juuri tästä syystä sen eteen kannattaa tehdä töitä.
Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.
- Autocuidado, S. D. E. L. (n.d.). Decálogo para vivir más, mejor y más feliz.
- Los secretos y las claves de Matthieu Ricard, “el hombre más feliz del mundo” – Infobae. (n.d.). Retrieved January 24, 2019, from https://www.infobae.com/sociedad/2018/09/29/los-secretos-y-las-claves-de-matthieu-ricard-el-hombre-mas-feliz-del-mundo/
- El arma secreta del Dalai Lama para ser feliz y cómo puedes usarla en tu vida | CNN. (n.d.). Retrieved January 24, 2019, from https://cnnespanol.cnn.com/2017/02/07/el-arma-secreta-del-dalai-lama-para-ser-feliz-y-como-puedes-usarla-en-tu-vida/
Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.