Myyttejä ja harhaluuloja kuukautisista

Jo satojen vuosien ajan myytit ja harhaluulot kuukautisista ovat rajoittaneet naisia ja johtaneet heitä harhaan. Tästä artikkelista löydät joitakin yleisimpiä myyttejä.
Myyttejä ja harhaluuloja kuukautisista
Isbelia Esther Farías López

Kirjoittanut ja tarkastanut filosofi Isbelia Esther Farías López.

Viimeisin päivitys: 09 elokuuta, 2022

Uskomatonta kyllä, kuukautisiin liittyy edelleen paljon myyttejä ja harhaluuloja. Tämä johtuu useimmiten tiettyjen tabujen synnyttämästä virheellisestä tiedosta. Häpeä, pelko ja tietämättömyys naisen kehosta voivat estää naista oppimasta, kuinka hänen kehonsa todella toimii. Tästä syystä päätimme jakaa tässä artikkelissa joitakin yleisimpiä myyttejä ja harhaluuloja kuukautisista. Löydät ne alta!

Myyttejä ja harhaluuloja kuukautisista

Tämä Sevillan yliopiston tutkijaryhmän tekemä tutkimus osoitti, että monet kuukautisia koskevat myytit ja harhaluulot ovat peräisin kuulopuheista. Yksi näistä on pelko vedellä peseytymisestä kuukautisten aikana, sillä moni nainen luulee sen olevan terveydelle haitallista.

Toinen tutkimus, joka tehtiin Espanjan Baleaarisaarten yliopistossa, osoittaa, että kuukautisia on pidetty naisten toimintaa rajoittavana ja heikentävänä tekijänä läpi historian.

On painotettava, että monet näistä uskomuksista syntyivät silloin, kun kuukautiskierrosta tai itse naisen kehon toiminnasta ei vielä tiedetty tarkasti. Monet naiset pystyivät turvautumaan ainoastaan legendoihin pyrkiessään ymmärtämään heille tapahtuvia asioita.

Tässä yleisimpiä myyttejä ja harhaluuloja kuukautisista. Kerromme niistä jokaisesta hieman tarkemmin, jotta voit sanoa hyvästit perusteettomille peloille.

1. Myyttejä ja harhaluuloja kuukautisista: Kaikki kuukautiset ovat identtisiä

Tarua! Kuukautiset kestävät yleensä kolmesta viiteen päivään, kierron vaihdellessa 28 ja 30 päivän välillä. Joillakin naisilla kierto on kuitenkin pidempi. Iän karttuessa kierto voi lyhentyä 25 päivään.

Kuukautisista on kautta aikain liikkunut monia myyttejä ja harhaluuloja
Kuukautiskierto vaihtelee naisesta toiseen. Kierron pituus voi vaihdella ja jopa muuttua samalla naisella ajan myötä.

2. Kuukautisten aikana ei voi tulla raskaaksi

Tämä on myytti, joka voi olla erittäin vaarallinen, sillä se voi johtaa epätoivottuun raskauteen. Myös kuukautisten aikana voi tulla raskaaksi, joten käytä ehkäisyä harrastaessasi seksiä.

Sama koskee sukupuolitauteja. Kuukautisten aikana riski tartunnasta on täysin sama kuin muinakin päivinä. Tästä syystä varotoimet tulee tehdä aina.

3. Kuukautisten aikana ei tulisi harrastaa liikuntaa

Tämä on täysin valheellinen uskomus. Liikunta on päinvastoin terveellistä kuukautistenkin aikana, sillä se auttaa pysymään kunnossa ja sietämään paremmin näitä epämukavia päiviä.

Liikuntaa ei suositella ainoastaan siinä tapauksessa, että naisen olo on huono tai häntä heikottaa liikaa.

Tämäkin artikkeli saattaa kiinnostaa sinua: Runsaat kuukautiset: kuinka niitä hoidetaan?

4. Kuukautisten aikana ei tulisi peseytyä, koska se aiheuttaa verihyytymiä

Tämä on yksi valheellinen myytti. Jos peseydyt kuukautisten aikana, verenvuoto saattaa ainoastaan lakata hetkeksi, mutta tämä johtuu verisuonten supistumisesta lämpötilasta johtuen.

Heti kun tulet pois kylvystä tai suihkusta, kuukautiset taas jatkuvat.

5. Kuukautisten aikana ei tulisi harrastaa seksiä

Seksin harrastamiselle kuukautisten aikana ei ole esteitä, joten anna palaa! Tämä on henkilökohtainen päätös, josta tulisi keskustella partnerin kanssa.

Yksi kuukautisiin liittyvä myytti on se, että niiden aikana ei saa harrastaa seksiä
Vain sinä itse voit päättää, harrastatko seksiä kuukautisten aikana vai et. Se on sinusta kiinni!

6. Jos viettää paljon aikaa ystävien kanssa, kuukautiset synkronoituvat

Vaikka tämä on yleinen uskomus, sitä ei ole vielä tieteellisesti todistettu. Käsitys on peräisin Martha McClintockilta vuodelta 1971. Hänen tutkimuksensa ei kuitenkaan antanut mitään lopullisia tuloksia, joten hän uskoi synkronoitumisen johtuvan feromoneista.

Myöhemmin muut tiedemiehet, Zhengwei Yang ja Jeffrey C. Schank, jatkoivat tutkimusta, mutta eivät löytäneet McClintockin teoriaa tukevia todisteita. He tulivat näin ollen siihen johtopäätökseen, että jos kuukautiset synkronoituvat, se on vain sattumaa.

Muita myyttejä ja harhaluuloja kuukautisista

Myyttejä ja harhaluuloja kuukautisista on siirretty sukupolvelta toiselle
Kun naisella on kuukautiset, hän ei missään nimessä ole “saastainen” tai kykenemätön tekemään arjen askareita. Tämä on yksi yleinen myytti.

Yllä mainittujen myyttien ja harhaluulojen lisäksi on olemassa myös muita valheellisia uskomuksia, jotka tekevät naisen olosta vain pelokkaan tai pahimmassa tapauksessa “saastaisen”. Näitä ovat muun muassa seuraavat:

  • Nainen on kuukautisten aikana epäpuhdas ja likainen. Tarua!!!
  • Kuukautiset ovat puhdistusprosessi. Tämä on myytti, sillä kuukautisten tarkoituksena on vain kohdun kudoksen uusiutuminen raskauden puuttuessa. Tämä kudos uusiutuu vastaanottaakseen hedelmöityneen munasolun seuraavassa kierrossa, jos raskaus tapahtuu.
  • Naisen ei tulisi pestä kuukautisten aikana hiuksiaan. Tarua!
  • Majoneesi juoksettuu, jos naisella on kuukautiset. Tämä on yksi harhaluulo. Nainen voi kuukautistenkin aikana kokata ja valmistaa kastikkeita tai mitä tahansa muita ruokia.
  • Kuukautiset ovat “pettyneen kohdun itkua”, kun raskautta ei tullutkaan. Tätä valheellista myyttiä levittivät monet ranskalaiset lääkärit vuosikymmeniä sitten. Tämä ei voisi pitää vähempää paikkaansa!
  • Kuukautisten aikana nainen ei voi syödä kananmunia eikä juoda maitoa tai sitruunamehua. Tarua!
  • Jos naisella on kuukautiset, hänen ei tulisi koskettaa jalkapohjiaan. Tämä on täyttä tarua!

Naiseus on lahja, joten älä koskaan häpeile siinä mitään

Kuukautisiin liittyy monenlaisia myyttejä ja harhaluuloja. Ikävä kyllä jotkut naiset ovat lopulta alkaneet uskoa niihin, sillä niitä on siirretty sukupolvelta toiselle loputtomia kertoja. Tämä on tehnyt heistä epävarmoja.

Lääketieteen edistysaskeleiden ansiosta tiedämme nyt, että nämä myytit ja harhaluulot ovat nimenomaan myyttejä ja harhaluuloja – legendoja, jotka ovat kulkeutuneet sukupolvelta toiselle.

Arvosta itseäsi äläkä anna seksististen, virheellisten tietojen johtaa sinua harhaan. Muista, että naiseus on lahja, josta tulisi iloita ja jota tulisi arvostaa.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • Bosch-Fiol, E., Ferrer-Pérez, V. A., & Manassero-Mas, M.-A. (1993). Creencias sobre la menstruacion: Analisis historico y situacion actual. Revista de Historia de La Psicologia.
  • Fernandéz, M. (2017). El ciclo femenino.
  • Giordano, M. G. (1992). Ciclo menstrual. Femina.
  • Gómez-Sánchez, P. I., Mora, Y. Y. P.-, Hernández-Aguirre, H. P., Jiménez-Robayo, S. P., & Pardo-Lugo, J. C. (2012). Menstruation in history. Investigación y Educación En Enfermería.
  • Pérez, R., Ferreres Traver, A., Hernández Baeza, A., Gadea Domenech, M., González Durán, E., & Navarro, N. (1995). Efectos de la información acerca del ciclo menstrual sobre las actitudes hacia la menstruación. Psicothema.

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.