Muutokset silmäluomien asennossa

Silmäluomen asentovirheitä on erilaisia. Lähes kaikki ovat seurausta ikääntymisestä ja vaativat kirurgista hoitoa.
Muutokset silmäluomien asennossa
Mariel Mendoza

Kirjoittanut ja tarkastanut lääkäri Mariel Mendoza.

Viimeisin päivitys: 02 kesäkuuta, 2023

Silmäluomien epänormaalilla asennolla tarkoitetaan muutoksia silmäluomien oikeassa asennossa. Kyseessä voivat olla joko ylä- tai alaluomet. Nämä epänormaalit asennot voivat johtua eri syistä, mutta yleisin on iän aiheuttama ihon löysyys.

Silmäluomien asennossa tapahtuu usein muutoksia vanhemmilla aikuisilla. Tässä ikäryhmässä esiintyvyys vaihtelee 10 prosentista 17 prosenttiin.

Muutokset vaikuttavat kasvojen harmoniaan ja joissakin tapauksissa ne aiheuttavat näköongelmia. Silmäluomien asentomuutoksen oireet riippuvat sen aiheuttajasta, joita on viisi:

  1. Ektropium
  2. Entropium
  3. Ptoosi
  4. Dermatokalaasi
  5. Luomen vetäytyminen

Silmäluomien oikea asento

Silmäluomet suojaavat silmämunaa. Ne ovat vastuussa silmän voitelusta kun silmiä räpytetään.

Kyyneleet muodostuvat kyynelrauhasissa, jotka sijaitsevat silmän sisäosan yläpuolella. Tämä neste voitelee, puhdistaa ja suojaa silmiä.

Normaaliolosuhteissa alaluomessa on vapaa reuna, joka lepää silmämunan pinnalla koko pituudeltaan. Tämä mahdollistaa riittävän kosketuksen kyynelpussin kanssa ja antaa ripsien suunnata eteenpäin ilman, että ne osuvat silmämunaan.

Alaluomen vapaa reuna pysyy kiinnitettynä silmämunan keskimmäisen kolmanneksen kohdalla paljastamatta kovakalvoa tai peittämättä sarveiskalvoa (se on juuri sarveiskalvon rajan ja kovakalvon välissä). Yläluomen vapaa reuna puolestaan peittää kaksi millimetriä sarveiskalvoa.

Silmäluomien asennossa tapahtuu muutoksia iän myötä.
Ihon löysyys on ensisijainen syy muutoksiin silmäluomien asennossa.

1. Ektropium

Tässä tilassa alaluomi on kääntynyt ulospäin, mikä paljastaa usein silmäluomen alapuolen. Limakalvon kääntyminen ulospäin voi aiheuttaa silmien ärsytystä ja keratinisoitumista.

Ectropionissa esiintyy sidekalvon punoitusta, tuntemusta että silmässä on likaa, liiallista repeytymistä (epiphora) ja se altistaa silmän pinnan infektioille. Sen pääasiallinen syy on ikääntymisen aiheuttama kudosten elastisuuden menetys (ihon löysyys).

Se voi myös johtua kasvohermon halvaantumisesta, trauman aiheuttamista arvista tai aiemmista leikkauksista. Se voi johtua silmätipoista, joita käytetään glaukoomaan, liiallisesta auringonpaisteesta ja silmän kasvaimista.

Alkuhoitona käytetään silmätippoja, mutta ainoa parannuskeino on leikkaus.

2. Entropium

Tässä tilassa taas alaluomen vapaa reuna kääntyy sisäänpäin. Silmäluomen iho ja ripset joutuvat siten suoraan kosketukseen sarveiskalvon kanssa ja ne voidaan palauttaa alkuperäiseen asentoonsa vain silmän ollessa tiukasti kiinni. Ripsien kosketus sarveiskalvoon voi aiheuttaa silmänsisäisiä infektioita, sarveiskalvon hankausta tai haavaumia.

Sen syyt ovat erilaisia, muun muassa:

  • Ihosairaudet, jotka johtavat löysyyteen
  • Iästä johtuva ihon heikkous
  • Trauma, joka on aiheuttanut arpia
  • Kasvohermon halvaus
  • Lihasten heikkous
  • Sarveiskalvon viat
  • Aiempi leikkaus
  • Silmäinfektio

Oireet ovat samanlaisia kuin ektropiumissa, mutta se liittyy enemmän näkökentän heikkenemiseen ja on aggressiivisempaa, koska sillä on suora kosketus sarveiskalvoon. Se hoidetaan kirurgisesti.

Joissakin tapauksissa sitä voidaan lievittää erityisillä silmätipoilla. Myös Botox-injektioita käytetään.

3. Ptoosi

Ptoosi tarkoittaa yläluomen laskeutumista tai roikkumista normaaliasentoa alempana. Sitä määrittelee yli 2 millimetrin epäsymmetria silmänaukkojen välillä tai yläluomen yli 2 millimetrin laskeutuminen silmämunan yli.

Kliinisestä näkökulmasta tämäntyyppisessä silmän asennossa pääoire on mahdottomuus pitää silmä tarpeeksi auki, mikä vaikuttaa näkökykyyn.

Sen alkuperä voi olla synnynnäinen tai hankittu. Jos kyse ei ole synnynnäisestä tilasta, se voi johtua ihon löysyydestä, silmäluomien turvotuksesta, kasvaimista tai silmän lihaksiston ongelmista.

Ainoa hoitomahdollisuus on kirurginen ja vaatii interventiota silmälihaksiin.

4. Dermatokalaasi

Dermatokalaasi eli lippaluomi on silmäluomen ihon, pääasiassa yläluomen ihon redundanssia ja löysyyttä, johon on kertynyt ryppyjä ja rasvakudospusseja.

Se ilmenee yläluomen pullistumana tai useiden pienten pussien esiintymisenä alaluomessa. Näkökentässä voi olla muutoksia tukkeuman vuoksi.

Suurin osa sairastuneista on vanhempia (yli 60-vuotiaita). Siinä voi kuitenkin olla myös geneettinen komponentti, kuten ptoosin tapauksessa.

Sen ratkaisu on kirurginen, blefaroplastian avulla. Rasvapussit leikataan ja ylimääräinen kudos poistetaan.

Blefaroplastia.
Blefaroplastia on myös esteettinen toimenpide. Vaikka tekniikka on sama, tavoitteet ovat jokaisessa tapauksessa erilaiset.

5. Silmäluomen vetäytyminen

Tämä on yksinkertaisesti yläluomen normaalia korkeampi asento tai alaluomen normaalia matalampi asento. Näin ollen silmämuna ei peity kunnolla ja on alttiina ulkoisille tekijöille.

Kliiniset oireet riippuvat siitä, mitä ainetta silmään pääsee. Lisäksi kasvojen harmoniassa on selvä esteettinen muutos. Yleensä esiintyy toistuvia silmätulehduksia ja näön hämärtymistä.

Sen syyt ovat erilaisia, muun muassa:

  • Kasvaimet (teratomat)
  • Suuri likinäköisyys
  • Kilpirauhasen vajaatoiminta
  • Kudosten löysyys
Ainoa mahdollinen hoito on leikkaus.

Muutokset silmäluomien asennossa: leikkaus

Koska syyt ovat niin vaihtelevia ja liittyvät pääasiassa ikääntymiseen, silmäluomien asentomuutoksia ei voida ehkäistä, mutta ne voidaan hoitaa ajoissa. Siksi epäilyttäviä oireita huomatessa on tärkeää mennä silmälääkäriin.

Sen diagnoosi on yksinkertainen ja sen tekee silmälääkäri. Lopullinen hoito on kirurginen.

Se suoritetaan uudelleenasentoleikkauksella tai silmäluomen anatomisella ja toiminnallisella rekonstruktiolla. Se voidaan suorittaa ulkoisesti (ihon kautta) tai sisäisesti (sidekalvon kautta). Leikkaus ei vaadi sairaalahoitoa ja aiheuttaa vähän komplikaatioita.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • An, S. H., Jin, S. W., Kwon, Y. H., Ryu, W. Y., Jeong, W. J., & Ahn, H. B. (2016). Effects of upper lid blepharoplasty on visual quality in patients with lash ptosis and dermatochalasis. International Journal of Ophthalmology9(9), 1320.
  • Batista Peña, M., Rojas Rondón, I., Arzuaga Hernández, E., & Guzmán Martínez, M. D. L. (2019). Síndrome de párpado laxo. Revista Cubana de Oftalmología32(4).
  • Bergstrom, R., & Czyz, C. N. (2022). Entropion eyelid reconstruction. In StatPearls [Internet]. StatPearls Publishing.
  • Hakim, F., & Phelps, P. O. (2020). Entropion and ectropion. Disease-a-Month66(10), 101039.
  • Pellerano, F., Guillermo, E., Garrido, G., & Berges, P. (2017). Congenital orbital teratoma. Ocular oncology and pathology3(1), 11-16.

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.