Mod Podge -liimalakka: miten sitä käytetään

Yksi kätevimmistä liimoista askarteluun ja koristeluun on Mod Podge, jolla on kyky sekä sinetöidä että lakata. Voit lukea siitä lisää tästä artikkelista!
Mod Podge -liimalakka: miten sitä käytetään

Kirjoittanut Jonatan Menguez

Viimeisin päivitys: 17 syyskuuta, 2022

Jos olet miettinyt, miten nuo sileät ja kiiltävät paperikoristelut saadaan astioihin, kehyksiin tai huonekaluihin, vastaus on Mod Podge -liimalakka. Kyseessä on valkoinen liima, jolla voi liimata, sinetöidä ja lakata. 

Tällä tuotteella on koristeellinen ja suojaava tehtävä eri materiaaleissa, mukaan lukien puu, paperi ja kangas. Sitä on helppo käyttää eikä siinä ole lainkaan myrkyllisiä yhdisteitä.

Se on erityisen tarpeellinen työkalu decoupage-koristelutekniikassa, joka perustuu paperinpalasiin. Halutusta lopputuloksesta ja työstettävästä materiaalista riippuen erilaisia Mod Podge -liimalakkoja on laaja kirjo.

Erilaiset Mod Podge -liimalakat ja niiden jälki

Standardi eli klassinen Mod Podge -liimalakka on kaikkein monikäyttöisin ja sitä voi hyödyntää useimmissa mainitsemissamme esineissä. Sitä saa kolmenlaisena: matta, jolla saa läpikuultamattomamman lopputuloksen, kiiltävä, joka muistuttaa tavallista liimaa, ja satiini, jolla saa puolikiiltävän viimeistelyn.

Mod Podgea voi käyttää hyvin monin tavoin sekä sisä- että ulkotilan elementeissä. Erityismateriaaleihin, kuten keramiikkaan tai lasiin, on omat erityisliimalakkansa.

Erilaiset Mod Podge -liimalakat

 • Paper. Vaikka klassinen versio käy paperiin, tämä erityinen Mod Podge -liimalakka kehitettiin edistyneempään tekniikkaan, kuten skräppäykseen. Se pitkittää kestoa ja estää lehtiä kellastumasta.
 • BrushstrokeTämän liimalakan pääpiirre on sen teksturoitu ja moniulotteinen efekti, joka antaa taiteellista ilmettä aivan kuin se olisi käsin maalattu.
 • Fabric. Tämä sopii ihanteellisesti kankaisiin ja niiden kiinnittämiseen muihin pintoihin. Sitä voi laittaa kankaaseen ennen leikkaamista, jotta se ei rispaannu.
 • Outdoor. Tarkoitettu sellaisiin projekteihin, jotka tulevat pysymään ulkotiloissa. Vaikka sillä on suurempi kosteudensieto, lopuksi voi vielä käyttää erityistä tiivistettä, jotta se kestää paremmin.
 • Mega Glitter. Tämä on astianpesukoneen kestävä liimalakka, joka sopii esimerkiksi puuhun, lasiin tai keramiikkaan. Lopputuloksena esineeseen saadaan kiiltoa, jossa on neljä erilaista mikropartikkelia.
 • Antique. Tämä on vähän kuin sosiaalisen median retrofiltteri. Siinä on ruskea sävy ja mattapintainen viimeistely, joka antaa vintage-tyyliä esineisiin, joihin haluat saada antiikkista tuntua.
 • Hard Coat. Tällä Mod Podge -liimalakalla on voimakas satiininen viimeistely, joka pitkittää kestoikää. Se sopii ihanteellisesti huonekaluihin, sillä naarmut ja jäljet ovat paljon huomaamattomampia.
 • Sparkle. Jos tykkäät sateenkaariefektistä, tämä liimalakka tekee juuri sen hyödyntämällä hologrammipalasia ja voimakasta kiiltoa, joka lisääntyy jokaisen liimakerroksen myötä.

Käytännöllisemmät Mod Podge -liimalakat

 • Dishwasher SafeTämä versio sopii ulkotiloihin ja toimii lasissa, metallissa ja keramiikassa antaen kiiltävän lopputuloksen. Tuotteet voi pestä käsin tai astianpesukoneessa, kunhan liimalle antaa ensin riittävästi aikaa kypsyä. Suositeltu kypsymisaika on 28 päivää.
 • Photo Transfer. Tämä liimalakka on tarkoitettu askarteluun valokuvilla, sekä mustavalko- että värikuvilla. Se onnistuu parhaiten alkuperäisestä kuvasta otetulla laser-valokopiolla. Se toimii hyvin, kun sen kiinnittää puuhun tai canvakselle.
 • Dimensional Magic. Tämän liimalakan nimi juontuu sen hivenen kolmiulotteisesta efektistä. Siinä on pihkamainen viimeistely, joka sopii ihanteellisesti koruihin tai paperiin.
Mod Podge -liimalakalla voi sekä liimata että lakata
Mod Podge -liimalakka on decoupage-tekniikassa välttämätön tuote.

Miten Mod Podge -liimalakkaa käytetään decoupage-tekniikassa?

Kuten jo kenties tiedätkin, decoupage on tekniikka esineiden (yleensä puu- tai posliiniesineiden) koristelemiseen leikatuilla paperin- ja kankaanpalasilla. Mod Podge -liimalakka on oikea valinta sekä näiden palojen liimaamiseen että niiden viimeistelyyn lakkauksella.

Se antaa käsinmaalatun efektin, minkä vuoksi se sopii erinomaisesti tällaisiin projekteihin. Decoupage-tekniikkaa voi soveltaa esimerkiksi kännykän kuorissa, lasinalusissa, aamiaistarjottimissa, muistivihkojen tai päiväkirjojen kansissa, nukkekodeissa ja jopa lautasissa ja muissa astioissa.

Tarvittavat materiaalit

Joitakin tähän tekniikkaan tarvittavia keskeisiä materiaaleja ovat alusta, jolle projekti tehdään, valitsemasi Mod Podge -liimalakka, paperi tai kangas palasten leikkaamiseen ja akryylimaali.

Välineiksi tarvitaan pehmeä- ja sileäharjaksisia siveltimiä, jotka sopivat ihanteellisesti liiman tasaiseen levittämiseen. Myös saksia, lyijykynää ja viivoitinta tarvitaan piirrosten tekemiseksi halutuille pinnoille.

Siveltimistä on tärkeää pestä pois liimajäämät heti käytön jälkeen, jotta ne eivät kuivuessaan pilaa siveltimiä. Homma hoituu tavallisella pesuaineella ja saippualla, jossa ei ole hiovia aineita.

Decoupage-tekniikan viisi vaihetta Mod Podge -liimalakan avulla

1. Valitse alusta

Ihan ensiksi sinun on valittava alusta, johon haluat työn tehdä. Yleisimpiä ovat puu, paperimassa, tina, pahvi, lasi ja jonkinlaiset muovit. Valitsemastasi materiaalista ja halutusta lopputuloksesta riippuen valitset siihen parhaiten soveltuvan Mod Podge -liimalakan.

2. Valmistele materiaalit

Seuraava vaihe on järjestää koriste-elementit. Jos käytät kangasta, se tulisi pestä ja silittää ennalta. Laita siihen lisäksi kerros Mod Podge -liimalakkaa ennen leikkaamista. Paperi voi olla millaista tahansa, mutta paras vaihtoehto on vähän paksumpi paperi.

3. Leikkaa ja liimaa

Kun materiaalit ovat valmiita, leikkaa elementit haluttuun kokoon. Kiinnittääksesi ne alustaan voit piirtää lyijykynällä ääriviivat. Sudi päälle ensimmäinen kerros Mod Podgea levittäen se hyvin niin, että siihen ei muodostu kuplia.

4. Aseta leikatut palat

Aseta leikatut palat varovasti alustaan vasta sitten, kun liima on tasaisesti levittynyt. Asettele ne mahdollisimman tarkasti, sillä liima kuivuu nopeasti ja palasia on vaikea poistaa, kun ne ovat jo paikoillaan.

Mod Podge -liimalakka sopii hyvin askarteluun
Kun laitat liimaa haluttuun pintaan, muista, että se kuivuu nopeasti. Tästä syystä tarvitaan tarkkuutta ja näppäryyttä.

5. Levitä päällyskerros

Tasoita koriste-elementit kaulimella niin, että jäljelle ei jää kuplia eikä ryppyjä. 20 minuutin kuivumisen jälkeen levitä päällimmäinen kerros Mod Podgea saadaksesi sille ominaisen lakkauksen ja kiillon. Kaksi tai kolme kerrosta riittää, kunhan niiden annetaan kuivua aina kerrosten välillä.

Vielä pari vinkkiä lopuksi

Paremman tarttuvuuden vuoksi liimaa tulee laittaa molempiin pintoihin: sekä alustaan että liimattavaan koriste-elementtiin.

Vaikka Mod Podge -liimalakka on vedenkestävää, se ei siedä vettä täydellisesti. Se voi mennä pilalle, jos se upotetaan veteen. Tämän vuoksi se tulee kuivattaa nopeasti, ja tämä koskee myös ulkotiloihin tarkoitettuja liimaversioita ja niitä, jotka on tarkoitettu kestämään vettä.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.