Logo image
Logo image

Mitkä ruoat lisäävät syöpäriskiä?

3 minuuttia
Siirtyminen terveelliseen ruokavalioon voi olla elimistölle aluksi hankala prosessi, jos on tottunut syömään vuosikaudet epäterveellisesti. Joitakin oireita saattaa jopa ilmetä, kuten muun muassa päänsärkyä, mutta alkuhankaluuksien jälkeen keho kiittää muutoksesta.
Mitkä ruoat lisäävät syöpäriskiä?
Viimeisin päivitys: 24 helmikuuta, 2023

Tiesitkö, että eräiden tutkimusten mukaan tietyissä suosituissa ruoka-aineksissa saattaa olla karsinogeeneja, ja jos syöt näitä tuotteita päivittäin, ne voivat edesauttaa syövän kehittymistä? Jotkut tällaisista tuotteista ovat perinteisiä suosikkeja, joita syödään hyvinkin yleisesti, ja syöpäriskiä ei välttämättä huomata ennen kuin vasta pidemmän ajan kuluttua.

Syöpäriskiä lisäävät ruoat

Tässä artikkelissa kerromme sinulle siis sellaisista ruoista, joissa saattaa olla karsinogeeneja. Niitä tulisi välttää etenkin silloin jos suvussasi on esiintynyt syöpää, mutta näitä ohjeita kannattaa noudattaa muutenkin, sillä niin voit lisätä todennäköisyyttäsi pysyä terveenä.

1. Geenimuunnellut ruoat

Monet tutkimukset ovat osoittaneet, että geneettisesti muokatuilla ruoilla on mahdollisesti haitallisia terveysvaikutuksia ja ne nostavat syöpäriskiä. Nämä tulevat yhä selkeämmiksi sitä mukaa kun vuodet vierivät, ja lopulta saattaa olla jo liian myöhäistä korjata ruokavaliosta aiheutunut vahinko. Maatalouden massatuotantomenetelmät ovat ylittäneet monet eettisyyden rajat, sillä sen sijaan että keskityttäisiin laatuun, tavoitellaan yhä suurempia voittoja. Syöpävaaran lisäksi geneettisesti muokatuilla ruokatuotteilla on todettu olevan muitakin mahdollisia huonoja vaikutuksia, kuten esimerkiksi hedelmättömyys ja allergiat.

Kaikkein yleisimmät geenimuunnellut ruoat ovat soija- ja maissituotteet. Ongelma tässä ei kuitenkaan ole vain itse soija tai maissi sinänsä, vaan myös kaikki niistä johdetut tuotteet. Esimerkiksi maissitärkkelystä tai -siirappia käytetään monissa makeisissa, ja yleisesti ottaen karjaa ruokitaan lähes kokonaisuudessaan geneettisesti muokatulla soijalla. Tästä seuraakin se, että useimmat ihmiset syövät täysin tietämättään haitallisia soija- ja maissituotteita.

Tämän vuoksi olisikin suositeltavaa syödä luonnonmukaisesti tuotettuja tuotteita. Tämä pätee etenkin soijaan ja maissiin, ja välillisesti se tarkoittaa myös esimerkiksi lihaa, maitoa ja kananmunia. Me suosittelemme myös sitä, että luet aina ruokaa ostaessasi pakkauksen ravinnetiedot huolellisesti.

Some figure

 

2. Valkoinen sokeri

Huolimatta siitä, että valkoista sokeria on aina käytetty herkuissa, ovat ravintoasiantuntijat yhä suuremmissa määrissä alkaneet pitää sitä “valkoisena myrkkynä”. Eräät tutkimukset ovatkin todistaneet, että valkoinen sokeri aiheuttaa syöpää, eikä sillä ole minkäänlaisia hyötyjä terveyden kannalta. Itse asiassa se vain varastaa ravinteita ja lisää happoisuutta. Kasvaimet muodostuvat usein sellaiseen lihan osaan, jonka happoisuus on korkea huonon ruokavalion, stressin, kehnojen elintapojen tai esimerkiksi myrkkyjen suuren määrän vuoksi.

Valkoinen sokeri saattaa myös edesauttaa loisten leviämistä sekä lisätä todennäköisyyttä kärsiä haimaongelmista tai sydän- ja verisuonitaudeista.

Näiden kaikkein ongelmien estämiseksi ei kuitenkaan ole riittävää jättää ruokavaliosta pois itse valkoinen sokeri, sillä kaikki sellaiset tuotteet ovat haitallisia, joissa on käytetty jalostettua sokeria: juomat, leipomotuotteet, suklaat ja makeiset.

Seuraavassa on eräitä paljon terveellisempiä vaihtoehtoja valkoiselle sokerille:

  • Stevia
  • Mehiläishunaja
  • Ruokosokerihunaja
  • Tumma ruokosokeri
  • Ruskea sokeri
  • Agavesiirappi
  • Viljasta valmistettu siirappi
Some figure

3. Jalostetut viljatuotteet

Valkoisissa eli jalostetuissa viljatuotteissa ei ole jäljellä ollenkaan sitä terveellistä kuitua, jota löytyy täysjyvätuotteista, ja joka on tärkeä osa ruoansulatuksen prosessia. Suosittuja valkoiseen viljaan perustuvia tuotteita voivat olla muun muassa seuraavat:

  • Pasta
  • Leipä
  • Teolliset leivonnaiset
  • Keksit

Nämä hyvin yleiset tuotteet ovat monen kestosuosikkeja, ja niitä syödäänkin usein päivittäin. Juuri siksi ne ovat vaarallisia, sillä valkoiset viljatuotteet saattavat aiheuttaa pidemmän ajan kuluessa paksusuolensyöpää tai rintasyöpää. Lisäksi nämä jalostetut tuotteet aiheuttavat hyvin usein kilojen kertymistä, happoisuutta vatsassa, huonoa ruoansulatusta sekä ummetusta.

Toisaalta on sanottava, että jos syöt säännöllisesti täysjyvätuotteita, edesautat ruoansulatuksesi kunnollista toimintaa, ja saavutat helposti täyden tunteen vatsassasi. Siksi täysjyvätuotteita kannattaakin syödä.

Some figure

Lopuksi vielä pari vinkkiä

Nyt olet tietoinen kolmesta sellaisesta hyvin yleisestä ruokatyypistä, jotka saattavat pitkän ajan kuluessa ja usein syötyinä aiheuttaa syöpää. Annamme vielä muutaman hyvän neuvon, jotka kannattaa laittaa muistiin.

Valitse luonnonmukaisia tuotteita. Se, että jotakin ruokatuotetta kutsutaan pakkauksessa luonnolliseksi, ei vielä tarkoita sitä, että se on valmistettu luonnonmukaisella tavalla tuotetuista aineksista. Sisällä voi silti olla halpoja, epäterveellisiä ja mahdollisesti jopa syöpää edesauttavia raaka-aineita. Sinun tulisikin erityisen tarkasti arvioida soijaa, maissia tai mitä tahansa näiden johdannaistuotteita sisältäviä ruokia.

Lopeta kokonaan valkoisen sokerin tai sillä makeutetun ruoan syöminen, ja ota tilalle luonnolliset makeuttajat.

Valitse täysjyvätuotteita, sillä niissä on mukana luonnollista kuitua.

Kun muutat ruokavaliosi terveellisemmäksi syöpäriskiä ajatellen, tulisi sinun myös juoda enemmän vettä, eikä ainoastaan valita parempia ruokatuotteita. Tämä johtuu siitä, että elimistö saattaa alussa olla kovilla mukautuessaan uudenlaisiin aineksiin. Saatatkin kokea tiettyjä oireita, kuten ummetusta, päänsärkyjä tai muita elimistön ärtymisestä kertovia tuntemuksia. Jonkin ajan kuluttua kehosi kuitenkin tottuu muutoksiin, ja oireet häviävät – tulet silloin huomaamaan valtavan eron olossasi, joten tämä muutos todella kannattaa!

Kuvat ovat peräisin seuraavista lähteistä: michelle@TNS, kulinarno ja bookchen.

Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • Dona, A., & Arvanitoyannis, I. S. (2009). Health risks of genetically modified foods. Critical Reviews in Food Science and Nutrition. https://doi.org/10.1080/10408390701855993
  • Larsson, S. C., Bergkvist, L., & Wolk, A. (2006). Consumption of sugar and sugar-sweetened foods and the risk of pancreatic cancer in a prospective study. American Journal of Clinical Nutrition. https://doi.org/84/5/1171 [pii]

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.