Mitkä ovat kuntonyrkkeilyn hyödyt?

Tunnetko kuntonyrkkeilyn hyödyt? Tämä urheilulaji auttaa pääsemään kuntoon yhdistämällä kuntoharjoitukset ja nyrkkeilyn. Tästä siinä on kyse!
Mitkä ovat kuntonyrkkeilyn hyödyt?

Viimeisin päivitys: 16 syyskuuta, 2022

Kuntonyrkkeily on saavuttanut suosiota niiden ihmisten keskuudessa, jotka haluavat päästä hyvään kuntoon. Laji on lähtöisin Yhdysvalloista ja siinä yhdistyvät nyrkkeily, potkunyrkkeily, thainyrkkeily ja CrossFit. Sen tarkoituksena on treenata kehoa kokonaisvaltaisesti. Tässä artikkelissa esittelemme kuntonyrkkeilyn hyödyt.

Ensi alkuun saattaa vaikuttaa siltä, että kuntonyrkkeily on hyvin rankka liikuntalaji ja suunnattu vain sellaisille ihmisille, jotka ovat jo ihanteellisessa kunnossa. Todellisuudessa harjoituksia löytyy jokaiselle, nuorista seniori-ikäisiin.

Haluatko tietää lisää kuntonyrkkeilyn hyödyistä? Siinä tapauksessa jatka lukemista!

Mitä on kuntonyrkkeily?

Kuntonyrkkeily on suhteellisen uusi urheilulaji, joka vetoaa sen mielenkiintoisten hyötyjen vuoksi. Siinä yhdistyvät kuntoharjoitukset – kuten oman kehon painolla tai TRX-nauhoilla tehtävät harjoitukset – nyrkkeily ja kamppailulajien tekniikat.

Sen pääasiallinen tavoite on auttaa pitämään yllä hyvää fyysistä kuntoa. Tietysti myös lihasmassan kasvatus ja painonpudotus kuuluvat sen hyötyihin, sillä kovatehoiset, noin 60 minuutin mittaiset treenit auttavat polttamaan jopa 1000 kilokaloria.

Kuntonyrkkeily vahvistaa hengityselimistön toimintaa, lisää fyysistä kestävyyttä sekä parantaa ketteryyttä ja koordinaatiota, muiden hyötyjen lisäksi. Ja mikä parasta, se ei vie liikaa aikaa ja sopii lähes jokaiselle.

Millaista kuntonyrkkeily on?

Kuntonyrkkeily on aerobista liikuntaa, johon kuuluu eräitä toiminnallisia harjoituksia. Treenit ovat usein 47 minuutin mittaisia, ja niitä kutsutaan “haasteiksi”. Ne alkavat noin 15 minuutin mittaisella lämmittelyllä, jonka aikana tehdään aerobista ja lihaskuntoharjoituksia lihasten herättelemiseksi.

Tämän jälkeen aloitetaan nyrkkeily ja potkunyrkkeily musiikin tahtiin valmentajan ohjauksessa. Tässä vaiheessa tehdään kahdeksan kierrosta kahden minuutin harjoituksia säkin kanssa, yhdistettynä kahdeksaan minuutin mittaiseen kehonpainoharjoitukseen (treenataan vastuksena oman kehon paino).

Tätä seuraa 10 minuutin mittainen toiminnallinen treeni muun muassa vastuskuminauhojen, TRX-nauhojen ja jumppapallon kanssa. Lopuksi tehdään kuusi minuuttia lihaskuntoa ja 10 minuuttia venyttelyä.

Kuntonyrkkeilyn hyödyt keholle ovat monet
On tärkeää löytää sellainen paikka, jossa ohjeistetaan kuntonyrkkeilyyn, jotta saamme treenin vaatimusten mukaista opastusta.

Kuntonyrkkeilyn hyödyt

Liikunnan harrastamisella on runsaasti erilaisia terveyshyötyjä. Erityisesti kuntonyrkkeilyssä korostuvat sen kaloreita polttava teho ja vartalon muokkaaminen. Sillä on tietysti monia muitakin etuja – lue niistä lisää alta!

Auttaa torjumaan stressiä

Yksi tärkeimmistä syistä harrastaa kuntonyrkkeilyä on se, että se auttaa vähentämään stressiä ja ahdistusta. Koska treeniin kuuluu aerobista harjoittelua, sen harrastaminen edistää endorfiinien tuotantoa.

Kuten Frontiers in Psychology -lehden katsauksessa kerrotaan, tämä vähentää jännittyneisyyttä ja lisää hyvää oloa.

Auttaa hoitamaan sydän- ja verisuoniterveyttä

Säännöllinen kuntonyrkkeilyn harrastaminen merkitsee myös parempaa sydän- ja verisuoniterveyttä. Koska se stimuloi verenkiertoa yleisesti, se auttaa säätelemään verenpainetta.

Tämä puolestaan auttaa hallitsemaan ylipainoa ja lihavuutta – tekijöitä, joilla on merkittävä vaikutus sydän- ja verisuonitautiriskiin.

Kuntonyrkkeilyn hyödyt: polttaa enemmän kaloreita

Kuntonyrkkeilyn intervalliharjoitukset lisäävät kalorinpolttoa, jopa enemmän kuin muut urheilulajit.

Tämä riippuu tietysti treenin tehosta. Joka tapauksessa on arvioitu, että 47–60 minuutin treenit polttavat jopa 1000 kilokaloria, mikä edistää tervettä painoa.

Auttaa kiinteytymään

Tällainen treeni työstää ihanteellisesti kaikkia lihasryhmiä. Tämä, yhdistettynä sen rasvanpolttokykyyn, edistää kehon kiinteytymistä. Tulos? Kiinteämpi ja kauniimpi vartalo.

Parantaa koordinaatiota ja tasapainoa

Yksi tämän lajin merkittävimpiä vaikutuksia on se, että se vahvistaa keskivartalon lihaksia. Treeniin kuuluvat nopeat kiertoliikkeet työstävät tätä kehonosaa ihanteellisesti. Harvard Health -lehdessä julkaistun artikkeli mukaan tämä parantaa tasapainoa, koordinaatiota ja suorituskykyä urheilussa.

Kuntonyrkkeilyn hyödyt: parantaa itsetuntoa

Useat tutkimukset, kuten tämä Neuropsychiatric Disease and Treatment -lehdessä raportoitu tutkimus, osoittavat, että säännöllinen liikunta vaikuttaa myönteisellä tavalla itsetuntoon ja itseluottamukseen. Kuntonyrkkeily on erittäin hyödyllistä tässä mielessä, sillä siinä opetellaan itsepuolustustekniikoita, jotka lisäävät itseluottamusta.

Samalla pienten ja suurempien tavoitteiden saavuttaminen jokaisella tunnilla saa aikaan tyytyväisyyden tunteen, joka sekin ruokkii itsetuntoa. Puhumattakaan vaikutuksista fyysisellä tasolla, kuten terveempi paino, joka parantaa minäkuvaa.

Vinkkejä kuntonyrkkeilyn aloittamiseen

Kuntonyrkkeilyn aloittaminen ei vaadi huippukuntoa. Tästäkin huolimatta on ensin käytävä läpi alustava oppimis- ja totuttautumisprosessi tekniikoiden hallitsemiseksi treenin aikana. Tästä syystä on hyvä saada ohjausta valmentajalta.

Aluksi liikkeet ja lyöntiyhdistelmät ovat outoja ja vaikuttavat työläiltä, mutta harjoituksen myötä niiden tekeminen muuttuu yhä helpommaksi. On valmentajasta kiinni, milloin on aika lisätä intensiteettiä. Tässä on joka tapauksessa joitakin yleisiä vinkkejä tämän lajin aloittamiseen.

Rentoudu

Etenemisen kannalta avainasia on oppia rentoutumaan treenien aikana. Aluksi on normaalia, että liikkeiden ja lyöntien tekeminen on vaikeaa olematta hieman jäykkänä.

Lisäksi voi olla vaikeaa jaksaa tuntia kokonaan loppuun. Tästäkin huolimatta yritä ottaa rennosti ja keskitä ponnistelusi voiman sijaan nopeuteen ja ketteryyteen.

Pidä mukavia vaatteita

Liikkeiden tulisi olla sulavia. Tästä syystä on oleellisen tärkeää valita ylle mukavat vaatteet, jotka mahdollistavat vapaan liikkumisen eivätkä tunnu pahalta iholla. Valitse oikeankokoiset vaatteet epämukavuuden välttämiseksi.

Lisää intensiteettiä asteittain

Kuntonyrkkeily on todellisuudessa vaativa urheilulaji. Tästäkin huolimatta sen intensiteettiä tulisi lisätä vähitellen oman kuntotason mukaan. Liian äkkinäinen siirtyminen rankkoihin treeneihin on haitallista ja voi johtaa loukkaantumiseen.

Voimaharjoittelu

Kuntonyrkkeilyn vaikutusten täydentämiseksi liikuntaohjelmaan kannattaa sisällyttää voimaharjoittelua. Sitä ei tarvitse tehdä päivittäin; 2–3 kertaa viikossa riittää.

Voimaharjoittelu auttaa kehittämään lihasten voimaa, mikä hyödyttää yleisesti kuntoa ja terveyttä.

Kuntonyrkkeily on runsaasti kaloreita polttava laji, joka vaatii myös lihasvoiman treenausta.

Terveellinen ruokavalio

Kuntonyrkkeily tulisi muiden lajien tavoin yhdistää terveelliseen ja tasapainoiseen ruokavalioon. Ravitsemukselliset tarpeet vaihtelevat henkilöstä toiseen, mutta kannattaa harkita seuraavia:

  • Lisää hedelmien ja vihannesten kulutusta.
  • Syö kalaa ja vähärasvaista lihaa.
  • Syö maitotuotteita kohtuudella.
  • Syö pähkinöitä ja siemeniä.
  • Vältä jalostettuja ruokia, sokeria ja valkaistuja jauhoja.
  • Juo vettä.

Käy vilkaisemassa myös tämä artikkeli: Zumba: hauska tapa pudottaa painoa

Kuntonyrkkeily, keino parantaa kuntoa musiikin tahtiin

Ei ole mikään sattuma, että kuntonyrkkeily on valloittanut tuhansien ihmisten sydämet ympäri maailmaa. Sen keholle suotuisat vaikutukset ja säkkien kanssa toteutettavat treenit musiikin tahtiin tekevät lajista erilaisen tavan harrastaa liikuntaa ja saada hyviä tuloksia.

Kuntonyrkkeily sopii kaikille: nuorille, aikuisille, urheilijoille ja senioreille. Kuka tahansa voi aloittaa kuntonyrkkeilyn harrastamisen, kunhan ensin pyydetään ohjeita ammattilaiselta.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • Warburton DE, Nicol CW, Bredin SS. Health benefits of physical activity: the evidence. CMAJ. 2006;174(6):801-809. doi:10.1503/cmaj.051351
  • Areeudomwong P, Saysalum S, Phuttanurattana N, Sripoom P, Buttagat V, Keawduangdee P. Balance and functional fitness benefits of a Thai boxing dance program among community-dwelling older adults at risk of falling: A randomized controlled study. Arch Gerontol Geriatr. 2019 Jul-Aug;83:231-238. doi: 10.1016/j.archger.2019.04.010. Epub 2019 Apr 22. PMID: 31102925.
  • Heijnen S, Hommel B, Kibele A, Colzato LS. Neuromodulation of Aerobic Exercise-A Review. Front Psychol. 2016;6:1890. Published 2016 Jan 7. doi:10.3389/fpsyg.2015.01890
  • Cercato C, Fonseca FA. Cardiovascular risk and obesity. Diabetol Metab Syndr. 2019;11:74. Published 2019 Aug 28. doi:10.1186/s13098-019-0468-0

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.