Logo image
Logo image

Miten silmiä kannattaa suojella kesällä

3 minuuttia
Silmien suojaaminen on erittäin tärkeää etenkin kesäisin. Olet ehkä jo tietoinenkin siitä, että UV-säteilyllä on voimakas vaikutus silmiin. Jos et ole noudata varovaisuutta, tuloksena voi olla jopa jokin vakava silmäsairaus.
Miten silmiä kannattaa suojella kesällä
Kirjoittanut Edith Sánchez
Viimeisin päivitys: 09 elokuuta, 2022

Silmiä kannattaa suojella kesällä, koska tuolloin ne ovat erityisen alttiina ympäristöolosuhteiden aiheuttamalle aggressiolle. Aurinko on välttämätön lämmön ja valon lähde, mutta sen ultraviolettisäteet muodostavat vaaran muun muassa silmien terveydelle.

American Academy of Ophthalmology -akatemian asiantuntijoiden mukaan kesä on monille vuoden vaarallisin aika silmien terveyden suhteen. Ilman riittävää suojaa silmät voivat kärsiä vakavista ongelmista, kuten kaihista. Mitä ehkäiseviä toimenpiteitä meidän tulisi tehdä? Jatka lukemista, niin selvitetään!

Miten silmiä kannattaa suojella kesällä

Silmien suojaaminen kesällä on itse asiassa todella yksinkertaista. Meidän tulee vain omaksua muutama helppo tapa, ja muuttaa ne rutiineiksi. Ensimmäinen tapa on käyttää tummia tai ainakin tummahkoja aurinkolaseja (sekä iholla aurinkovoidetta) aina, kun menemme ulos.

Aurinkolaseja on tarjolla jos jonkinlaisia, ja niitä saa sekä silmälasiliikkeestä että kadunvarren kioskista. Kaikki lasit eivät anna samanlaista suojaa silmille, ja parasta olisikin hankkia ne alan liikkeestä. Normaaleissa olosuhteissa 3-luokan lasit ovat riittävät (tämä numero tulisi olla näkyvissä aurinkolasien sangassa).

Lisäksi laseissa tulee olla UV400-suodatin. Tämä suojaa silmiä auringon haitallisilta säteiltä 99-100 prosenttisesti.

Lue tämäkin: Mitä silmille tapahtuu auringossa ilman aurinkolaseja?

Toisaalta polarisoidut aurinkolasit soveltuvat parhaiten niille, jotka viettävät paljon aikaa ulkona. Ne tulisi aina hankkia alan liikkeestä, jotta niiden laadusta voi olla varma.

Jos sinulla on jo jokin silmäsairaus tai erityinen terveydellinen tila, on ehdottoman tärkeää että keskustelet silmälääkärisi tai optikkosi kanssa juuri sinulle parhaasta linssivaihtoehdosta aurinkolaseille.

Some figure

Terveelliset tottumukset

Koskaan ei ole hyvä katsoa suoraan aurinkoa päin. Näin ei pidä tehdä edes silloin, kun silmillä on tummat aurinkolasit. Lisäksi ei ole suositeltavaa altistua auringolle pitkän aikaa putkeen, varsinkaan keskipäivän ja noin klo 17:n välillä, koska juuri sinä aikana säteily pääsee maahan suuremmalla voimalla.

Jos käytät silmälaseja, sinulla on erilaisia vaihtoehtoja aurinkolasien käyttöön kesällä. Voit esimerkiksi vaihtaa piilolinsseihin ja laittaa lisäksi aurinkolasit kasvoille, tai voit hankkia aurinkolasit, joissa on tarvitsemasi vahvuus. On olemassa myös linssejä, jotka muuttuvat tummemmaksi ulkona auringossa.

Sekä silmien että ihon suojelemiseksi kesällä kannattaa pysyä varjossa niin paljon kuin mahdollista. Isolierinen hattu tai vaikkapa lippis antaa myös tervetullutta suojaa auringolta.

Kesällä ilmenevä toinen riskitekijä on ilmastointilaitteet, joita käytetään tuolloin huomattavasti enemmän kuin muina vuodenaikoina. Nämä laitteet voivat kuivattaa silmiä merkittävästi, mutta silmätipat ovat tehokas keino saada niihin kosteutta.

Some figure

Muita tapoja, joiden avulla silmiä kannattaa suojella kesällä

Kesällä on tietenkin ihana käydä uima-altaassa viilentymässä aina kun siihen on mahdollisuus. Vaikka viileä tuntuukin ihanalta iholla, yleisissä uima-altaissa on yleensä korkea veden klooripitoisuus, joka on tehokas desinfiointiaine mutta joka voi myös aiheuttaa silmien ärsytystä ja jopa allergiaa.

Vaikka klooria käytettäisiinkin uima-altaassa riittävästi ja oikein, siitä huolimatta vedessä voi olla terveydelle vahingollisia bakteereja. Eräät niistä voivat aiheuttaa inhottavan sidekalvotulehduksen. Bakteereja voi olla vaikea välttää, mutta yksi tehokas keino on uimalasit, jotka kannattaa olla silmillä aina uima-altaassa ollessa.

Lisäksi suosittelemme, että sinulla on aina oma, henkilökohtainen pyyhe käytössäsi, etkä jaa sitä kenenkään muun kanssa uima-altaalla, rannalla tai saunatiloissa ollessasi. Vältä myös koskemasta silmiä, vaikka ne miten kutiaisivat, ja sormilla tai käsillä hieromisen sijaan huuhtele ne runsaalla, puhtaalla vedellä. Pese myös meikki pois kasvoiltasi ennen uima-altaaseen pulahtamista.

Vauvojen ja lasten silmät eivät suodata ultraviolettisäteitä yhtä tehokkaasti kuin aikuisten silmät. Tämä on erittäin tärkeää muistaa, jos sinulla on lapsia. Monet lapset eivät mielellään käytä aurinkolaseja, hattuja ja muita aurinkosuojia, mutta on ehdottoman tärkeää totuttaa heidät niihin.

Kiinnostuitko aiheesta? Lue täältä lisää: 6 keinoa suojata huulia auringossa

Ultraviolettisäteistä johtuvat terveydelliset haitat

Ultraviolettisäteet voivat aiheuttaa vakavia seurauksia silmille. Aluksi ne aiheuttavat silmien punoitusta, ärsytystä ja näön hämärtymistä. Jos altistunut henkilö jatkaa auringolle altistumista ilman asianmukaisia suojatoimenpiteitä, seuraukset voivat ajan myötä olla paljon pahemmat.

Asiantuntijat uskovat, että eräät kaihityypit ovat yhteydessä pitkittyneeseen altistumiseen auringonvalolle. Kaihi heikentää näkökykyä asteittain ja voi johtaa jopa sokeuteen. Kaihin ohella toinen mahdollinen haitta on pterygiumin muodostuminen, joka on silmän sidekalvon vaskularisoitunut vaurio ja joka myös heikentää näkökykyä.

Lopuksi, ultraviolettisäteet voivat aiheuttaa lumisokeutta tai degeneratiivisia muutoksia sarveiskalvossa, jotka osaltaan vaikuttavat näkökykyyn merkittävällä tavalla.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • Duro Mota, E., Campillos Páez, M. T., & Causín Serrano, S. (2003). El sol y los filtros solares. Medifam, 13(3), 39-45.
  • Backes, C., Religi, A., Moccozet, L. et al. Sun exposure to the eyes: predicted UV protection effectiveness of various sunglasses. J Expo Sci Environ Epidemiol 29, 753–764 (2019). https://doi.org/10.1038/s41370-018-0087-0
  • Cadena, C. A. (2011). Determinación de la fotoprotección de lentes de sol fotocromáticos, polarizados y de policarbonato.
  • Schanz, F., Stockhausen, K., & Dor, L. (1909). ¿Cómo proteger nuestros ojos contra la acción de los rayos ultra-violetas? Archivos de Oftalmología Hispano-Americanos, 9(104), 439.
  • Ahmad SS. Water related ocular diseases. Saudi J Ophthalmol. 2018;32(3):227-233. doi:10.1016/j.sjopt.2017.10.009
  • Hark LA, Shiuey E, Yu M, et al. Efficacy and outcomes of a summer-based pediatric vision screening program. J AAPOS. 2018;22(4):309.e1-309.e7. doi:10.1016/j.jaapos.2018.04.006
  • Izadi M, Jonaidi-Jafari N, Pourazizi M, Alemzadeh-Ansari MH, Hoseinpourfard MJ. Photokeratitis induced by ultraviolet radiation in travelers: A major health problem. J Postgrad Med. 2018;64(1):40-46. doi:10.4103/jpgm.JPGM_52_17

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.