Miten puolustautua narsistiselta väheksymiseltä?
Tarkistanut ja hyväksynyt: psykologi Elena Sanz
Narsismi on monille ihmisille edelleen tuntematon termi, mutta monelle muulle se on tuttua. Narsistit ovat ihmisiä, jotka uskovat olevansa muiden yläpuolella, jotka käyttävät toisia hyödykseen ja jotka voivat ryhtyä väheksymään muita, kun sitä vähiten odotamme. Tässä artikkelissa kerromme, miten narsistiselta väheksymiseltä voi puolustautua.
MSD-käsikirjan mukaan narsistilta puuttuu empatiakykyä ja hän tarvitsee ylistystä muilta. Vaikka narsisti vaikuttaakin itsevarmalta ja itseluottavaiselta, todellisuudessa hän kärsii merkittävästä ja epäterveestä itsetunnon puutteesta.
Tämä diagnoosi tunnetaan psykologian alalla narsistisena persoonallisuushäiriönä.
Tässä artikkelissa emme keskity niinkään itse häiriöön, vaan pikemminkin narsistiseen väheksymiseen. Katsomme, mistä se koostuu, milloin narsisti ryhtyy siihen ja mitä seurauksia sillä voi olla uhreille. Annamme myös neuvoja, joiden avulla tällaiselta psyykkiseltä kaltoinkohtelulta voi suojautua.
Mitä on narsistinen väheksyminen?
Narsistinen väheksyminen alkaa yleensä äkillisesti ja varoittamatta. Se voi toisaalta olla alussa myös hienovaraista. Väheksyminen tarkoittaa jonkun arvon alentamista sitä mitätöimällä.
Narsisti pyrkii vähättelemään toista ihmistä viemällä tältä kunnian tämän mahdollisista saavutuksista tai onnistumisista. Mutta miksi narsisti yleensä tekee näin? Koska hän on jo saavuttanut tavoitteensa.
Alussa narsisti on yleensä hurmaava. Hän saattaa kietoa uhrin pauloihinsa ja sytyttää sellaisen kipinän, jota vain harva pystyy vastustamaan. Kun uhri on otteessa, narsisti käyttää tätä hyväkseen siihen asti, kunnes kyllästyy tähän, ja väheksyminen alkaa.
Narsistisen väheksymisen kehä
Narsistisesta väheksymisestä on muistettava ensimmäiseksi se, että se on kehä. Se on kuin vuorovesi, johon narsisti upottaa uhrinsa ja joka etenee aina samalla tavalla.
Alussa kaikki on ihanaa. Tuo hyvä ystävä tai kumppaniehdokas on aina läsnä, välittää, eikä hänessä näy yhden yhtä vikaa. Teillä saattaa jopa olla paljon yhteistä.
Narsisti muovaa itsensä yleensä toisen kaltaiseksi ja tietää tarkoin, mistä henkilö pitää ja ei pidä, jolloin tämä laskee suojamuurinsa. Tällöin alkaa idealisointi.
Yhteisen yön jälkeen tai suhteen alettua orastaa narsisti alkaa hallita tilannetta. Toinen henkilö ei ole enää tärkeysjärjestyksessä ensimmäisenä. Narsisti tarjoaa tälle sen sijaan vain murusia, mutta idealisaatio on jo tehnyt tehtävänsä. Seuraava vaihe on narsistinen väheksyminen.
Väheksymisvaiheessa narsisti saattaa keksiä tekosyitä, sanoa selviä loukkauksia ja osoittaa yhä kasvavaa epäkiinnostusta. Narsistin uhri ei yleensä ymmärrä, miksi kaikki on muuttunut niin äkisti, ja saattaa pyytää selityksiä, hämmentyä ja hakea narsistin seuraa yhä enemmän. Ghostaaminen ja manipulointi ovat yleisiä tekniikoita tästä persoonallisuushäiriöstä kärsivillä ihmisillä.
Sinua saattaa kiinnostaa tämäkin artikkeli: Narsistinen persoonallisuushäiriö
Miten puolustautua narsistiselta väheksymiseltä?
Narsistiselta väheksymiseltä välttyäkseen kannattaa välttää toisen idealisointia. Jalkojen pitäminen maassa jokaisena hetkenä on oleellisen tärkeää kaikissa ihmissuhteissa. Kukaan ei ole täydellinen; vikaa löytyy aina. Tämän ymmärtäminen on erittäin tärkeää.
Mutta jos väheksyminen on jo alkanut, voit estää sitä vaikuttamasta itsetuntoosi ja itseluottamukseesi eräiden vinkkien avulla. Tässä muutama:
- Nollakontakti. Tätä päätöstä et haluaisi joutua tekemään, mutta se on usein paras ratkaisu. Loukkaavan, väheksyvän, mitätöivän ja satuttavan narsistin estäminen ja kaiken yhteydenpidon katkaiseminen on ainoa keino pitää huolta itsestäsi.
- Tee asioita, joita rakastat: Hauska harrastus, lukeminen, ystävien tapaaminen, töihin keskittyminen… Elämä ei lopu siihen, että narsisti leikkii tunteillasi ja manipuloi sinua.
- Aseta rajat ja pitäydy niissä: Lakkaa vastaamasta puhelimeen, lopeta suhde ja tuo äänesi kuuluviin, jotta sinua ei manipuloitaisi. Nämä ovat parhaita tapoja viestiä narsistille, että hän pelleilee väärän uhrin kanssa. Tämä ei ole helppoa, mutta psykologin apu voi auttaa.
Pidätkö tästä artikkelista? Saatat haluta lukea myös tämän: 10 merkkiä siitä, että olet suhteessa narsistin kanssa
Milloin tavata psykologi?
Psykologin vastaanotolle tulisi mennä, kun on havainnut itsessään joitakin niistä käytösmalleista tai käytöksen kaavoista, joista narsistisen väheksymisen yhteydessä puhuimme. Tämä ei kuitenkaan ole helppoa.
Jos taas olet tällaisten olosuhteiden uhri, terapia voi auttaa sinua pääsemään irti suhteesta ja rakentamaan uudelleen itsetuntosi vahingoittuneet palaset. MSD-käsikirja arvioi, että 6,2 % yhdysvaltalaisväestöstä kärsii narsistisesta persoonallisuushäiriöstä. Voimme siis olettaa, että heitä on maailmassa melko paljon.
Tämän persoonallisuustyypin tunteminen ja varominen on erittäin tärkeää välttyäkseen satutetuksi tulemiselta. Joskus tämä tapahtuu lähes tiedostamatta. Idealisaation välttäminen on ratkaisevaa.
Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.
- López Mondéjar, Lola. (2001). Una patología del vínculo amoroso: el maltrato a la mujer. Revista de la Asociación Española de Neuropsiquiatría, (77), 7-26. Recuperado en 31 de agosto de 2022, de http://scielo.isciii.es/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0211-57352001000100002&lng=es&tlng=es.
- Serra Undürraga, Jacqueline Karen Andrea. (2016). El diagnóstico del narcisismo: una lectura relacional. Revista de la Asociación Española de Neuropsiquiatría, 36(129), 171-187. Recuperado en 31 de agosto de 2022, de http://scielo.isciii.es/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0211-57352016000100011&lng=es&tlng=es.
- Vandevelde-Rougale, Agnès, & Guerrero Morales, Patricia. (2019). Emoción, discurso managerial y resistencia: El mobing como revelador. Psicoperspectivas, 18(3), 103-114. https://dx.doi.org/10.5027/psicoperspectivas-vol18-issue3-fulltext-1595
Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.