Logo image
Logo image

Miten päästä eroon pakkomielteestä eksään?

3 minuuttia
Pakkomielle eksään ei ainoastaan aiheuta suurta kärsimystä, vaan se estää myös jatkamasta elämää. Ota selvää, mitä asialle voi tehdä.
Miten päästä eroon pakkomielteestä eksään?
Elena Sanz

Kirjoittanut ja tarkastanut psykologi Elena Sanz

Viimeisin päivitys: 26 elokuuta, 2022

Useimmat meistä ovat joutuneet kohtaamaan eron jossakin vaiheessa elämää. Kun näin tapahtuu, koko maailma tuntuu romahtavan. Suhteen päättymisen emotionaalinen vaikutus on kiistaton ja vääjäämätön. Jotkut ihmiset eivät kuitenkaan osaa käsitellä suruprosessia asianmukaisesti ja tämä voi johtaa haitalliseen käytökseen, kuten pakkomielteiseen suhtautumiseen eksään. Tässä artikkelissa kerromme, miten päästä eroon pakkomielteestä eksään.

Kykenemättömyys lakata kiinnittämästä huomiota entiseen kumppaniin nyt, kun hän ei ole enää osa elämääsi, on suhteellisen yleistä. Moni jää kiinni muistoihin tarkastaen jatkuvasti eksän sosiaalista mediaa tai pyrkien hänen seuraansa toiveenaan saada suhde pelastettua.

Kaikki yllä olevat tilanteet ovat haitallisia itsetunnolle ja estävät jatkamasta omaa elämää. Joskus tuota halua tuntuu kuitenkin olevan vaikea tukahduttaa. Tästä noidankehästä voi päästä irti ymmärtämällä syyt tähän ja noudattamalla joitakin neuvoja.

Miksi pakkomielle eksään on niin yleistä?

Pakkomielle eksään on yleistä silloin, kun suhde on vasta päättynyt. Kyse ei ole heikkoudesta tai tahdonvoiman puutteesta; siihen johtavat itse asiassa voimakkaat fyysiset ja psyykkiset syyt.

Kun olemme rakastuneita, aivot vapauttavat dopamiinia, serotoniinia ja oksitosiiniaNämä aktivoivat hermoston palkitsemisjärjestelmää ja tuottavat miellyttävän hyvän olon ja täyttymyksen tunteen.

Kun tuo side rikkoutuu, tämä hormonien tulva lakkaa luoden eräänlaisen vieroitusoireyhtymän. Lisäksi kortisolia (stressihormonia) alkaa virrata elimistöön aiheuttaen subjektiivista epämukavuutta ja jopa terveysongelmia. On helppoa ymmärtää, että keho pyrkii aiempaan välittäjäaineiden tasoon yllyttäen pitämään yhteyttä eksään.

Toisaalta parisuhteen päättyminen merkitsee myös yhteisten toiveiden, odotusten ja suunnitelmien tuhoutumista. Jos oma identiteettimme oli voimakkaasti sidoksissa rooliimme toisen ihmisen kumppanina, eron myötä syntyy tarve muodostaa uudelleen käsitys siitä mitä me olemme. Kaikki tämä voi olla pelottavaa ja hämmentävää, joten reagoimme siihen yrittämällä saada takasin emotionaalisen turvallisuuden.

Some figure
Pakkomielteinen suhtautuminen eksään on jossain määrin odotettavissa. Mutta kun se ylittää tietyn rajan, siitä tulee haitallista.

Lue lisää: Filofobia: rakastamisen pelko

Kuinka päästä eroon pakkomielteestä eksään

Kun yllä oleva tapahtuu, et ole vapaa kokemaan surun mukanaan tuomia negatiivisia ja epämiellyttäviä tunteita. On kuitenkin paljon, mitä voit tehdä.

Pakkomielteestä irti pääseminen on osittain kiinni omasta päätöksestäsi ja kurinalaisuudestasi. Ja tässä seuraavat neuvot voivat olla erittäin hyödyllisiä.

Hyväksy todellisuus

Ensimmäinen surun vaihe on yleensä kieltäminen. On kuitenkin tärkeää olla jäämättä tähän tilaan liian pitkäksi aikaa ja hyväksyä se tosiasia, että suhde on ohi. Jos edelleen ajattelet, että se oli vain riita, että ratkaisu löytyy vielä tai että toinen ihminen palaa taas luoksesi, tämä pitää sinut vain jumissa ja sidoksissa johonkuhun.

Nollakontakti on keino päästä eroon pakkomielteestä eksään

Jos ero on tapahtunut juuri äskettäin, on normaalia haluta pitää yhteyttä entiseen kumppaniin ja tietää, mitä hänelle kuuluu. Nollakontakti, ainakin parin ensimmäisen kuukauden ajan, on kuitenkin oleellisen tärkeää.

Vältä näkemästä tuota henkilöä, puhumasta hänelle ja pitämästä minkäänlaista yhteyttä häneen. Varmista myös se, että et katsele kuvia ja lue vanhoja keskustelujanne tai seuraa hänen tekemisiään netissä.

Ideana on totuttaa aivot tuon henkilön poissaoloon. Jos hakeudut hänen seuraansa fyysisesti tai symbolisesti, ruokit ja vahvistat edelleen vanhoja hermoyhteyksiä. Anna itsesi päästä irti suhteen aiheuttamasta hormoniryöpystä.

Lue lisää: Näin ratkaiset parisuhdeongelmat

Anna merkitys tapahtuneelle

Usein pakkomielle eksään syntyy siitä syystä, että on musertavaa hyväksyä se tosiasia, että kaikki suhteeseen investoitu aika, energia ja toiveet menivät täysin hukkaan. Kukaan ei halua tuntea epäonnistuneensa.

Tästä syystä on tärkeää muuttaa suhtautumista tapahtuneeseen ja muistaa, että jokainen kokemamme asia rikastuttaa meitä. Kaikella on merkitys, vaikka suhde onkin päättynyt.

Some figure
Entisen kumppanin sosiaalisen median tarkastaminen jatkuvasti on yksi merkki pakkomielteestä eksään.

Miten päästä eroon pakkomielteestä eksään: keskity itseesi

Lopuksi, keskity itseesi. Terveintä on pitää edelleen huolta muista elämän osa-alueista. Tämä pätee silloinkin, kun olet suhteessa. Näin ei kuitenkaan useinkaan käy, vaan meillä on taipumusta keskittyä liikaa johonkin tiettyyn elämän osa-alueeseen.

Kun lakkaamme keskittymästä itseemme, saatamme tuntea tyhjyyttä jota emme osaa täyttää. Paras ratkaisu on ryhtyä omistamaan kaikki aika ja huomio itseemme. Löydä yhteys jälleen itseesi ja pidä huolta itsestäsi ja tavoitteistasi.

Pakkomielteestä irti pääseminen on sen arvoista

Tämä ei ole helppoa, erityisesti jos meillä on alhainen itsetunto tai suhteessa oli tunneriippuvuutta. Se on kuitenkin päätös, joka meidän tulee tehdä ja jossa meidän täytyy pitäytyä oman psyykkisen ja tunne-elämämme terveyden tähden.

Ainoa henkilö, joka pysyy kanssasi ikuisesti, olet kiistatta sinä itse. Aseta siis oma hyvinvointisi etusijalle ja keskitä energiasi ja voimavarasi itseesi. Ole kiitollinen toisen kanssa viettämästäsi ajasta, ole anteeksiantavainen ja avoin uusille kokemuksille ja mahdollisuuksille, joita on vielä tulossa.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • Anguita Corbo, A. (2017). Propuesta de intervención para la dependencia emocional: superación de la dependencia tras la ruptura de la pareja (Master’s thesis).
  • Rangel, H. LA QUÍMICA DEL AMOR. Memorias Arbitradas de las IV Jornadas Científicas del Departamento de Ciencias Naturales, 15.
  • Burunat, E. (2016). AMOR: inicio y fin en el cerebro. RIDPSICLO1(1), 40.
  • Sandoval Rodríguez, A. L. La pérdida experimentada tras la finalización de una relación de pareja en el marco del enfoque sistémico.

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.