Miten ovennuppi vaihdetaan?

Useimmat ovenkahvat hajoavat jossain vaiheessa ja ne on vaihdettava välittömästi uusiin. Yksi tärkeimmistä muistettavista asioista on ostaa samankaltainen kahva.
Miten ovennuppi vaihdetaan?

Viimeisin päivitys: 26 elokuuta, 2022

Ovenkahva heikkenee vähitellen jatkuvan käytön tai huollon puutteen vuoksi. Se joko kiristyy tai löystyy, ja toisinaan ei ole muuta vaihtoehtoa kuin ostaa tilalle uusi. Onneksesi tämän päivän artikkelissa kerrotaan, miten ovennuppi vaihdetaan.

Ovenkahvat tulisi pitää aina hyvässä kunnossa, sillä niissä on kyse ennen kaikkea turvallisuudesta. Ne tulisikin suurempien vikojen välttämiseksi vaihtaa pikimmiten, kun viallinen järjestelmä havaitaan. Hyvä puoli on se, että ovenkahvan voi vaihtaa itsekin, jos haluaa säästää työvoimassa.

Mitä ovennupin korjaamiseen tarvitaan?

Ovennupin purkamiseen tarvitaan ensiksikin työkaluja.

Tarvitset siihen ruuvimeisselin, joka sopii levyssä olevien ruuvien kokoon ja malliin. Lisäksi tarvitset lukkoöljyä kahvan löysyttämiseen. Saatat tarvita myös uuden kahvan tai nupin vanhan tilalle.

Miten ovennuppi vaihdetaan? Ohjeet

Ovennupin korjaaminen tai vaihtaminen on helppoa itsekin, noudata vain alla olevia ohjeita.

Ovenkahvoja tulee huoltaa aika ajoin.
Puhdista ovenkahva niin tiedät, tarvitseeko se vaihtamista vai onko se korjattavissa.

1. Irrota ruuvit

Ensimmäiseksi sinun tulee irrottaa kaikki ruuvit, jotka pitävät ovennuppia paikallaan. Poista sekä sisä- että ulkopuolella olevat ruuvit saadaksesi sen irti.

Tämän ensimmäisen vaiheen tarkoituksena on irrottaa peitekilpi, jonka takana mekanismi on piilossa.

On tärkeää tarkastella jokaisen ruuvin paikkaa, jotta muistat mihin ne laitetaan, kun asennat uutta kahvaa.

2. Laita lukkoöjyä

Suihkauta jäljellä oleviin osiin lukkoöljyä pinttyneen lian poistamiseksi ja voidaksesi liikuttaa mekanismia vapaasti.

Tämä poistaa myös ylimääräisen lian ja tekee tilaa uudelle nupille.

3. Irrota pallo ja kädensija, joista nuppi muodostuu

Irrotettuasi peitekilven sinun tulisi nähdä nupissa nappula. Se painaa palloa ja kädensijaa puristaakseen näitä kahta osaa niin, että ne pysyvät kiinni toisissaan.

Paina nappulaa irrottaaksesi nämä kaksi osaa ja poistaaksesi ne. Pidä se painettuna koko ajan ja vedä ulos molemmat ovennupin osat ruuvimeisselin avulla.

Tämän jälkeen kierrä nappulaa, jotta se alkaa irrota vähitellen ja koko ovennuppi irtoaa. Tee sama oven kummallekin puolelle.

4. Uuden ovennupin asentaminen

Uuden nupin tulee ensinnäkin olla samanlainen kuin aiemman, jotta se sopii oveen. 

Nyt asennetaan salpa. Se tulee ruuvata kunnolla, sillä se tuo vakautta ja varmuutta ovennuppiin.

Nyt on aika laittaa pääasiallinen nuppi paikalleen. Tämän tekemiseksi peitekilpi tulee ruuvata oven aukon ympärille ja kahvan tanko tulee työntää näiden kahden aukon läpi. Varmista kahva salvalla, jotta se ei irtoa.

Viimeinen vaihe on kiinnittää oven toisella puolella oleva nuppi. Asenna toinen peitekilpi, sovita toinen nuppi pääasiallista nuppia pitelevään tankoon, lisää ripa ja kiinnitä sitten sitä vastaava “nappula”.

Ovenkahvat eivät ole ainoastaan oven avaamista ja sulkemista varten; ihmisten vaihtoehtoiset käyttötavatkin usein kuluttavat niitä.

Käy lukemassa myös: Seinien tapetointi: näin onnistut

Miten pitkittää ovenkahvan käyttöikää?

Ovet altistuvat jatkuvalle kulutukselle ja lialle. Tästä syystä niitä on tärkeää huoltaa ainakin kerran kuussa. Käytä lukkoöljyä, jotta mekanismin osat pääsevät liikkumaan vapaasti.

Ovet on tärkeää sulkea ja avata hellästi, sillä paiskominen vahingoittaa niitä takuuvarmasti. Puhdista kahvat vähintään kerran viikossa etikalla tai ammoniakin ja veden seoksella pitääksesi ne kiiltävän puhtaina.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • Campbell D. Arreglos para el hogar [Internet]. Buenos Aires: Editorial Albatros; 2006. [citado 01 de junio de 2021]
  • Heras E. Cerrajería práctica [Internet]. Barcelona: Manuales Soler; (S.F). [citado 01 de junio de 2021]

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.