Logo image
Logo image

Miten ekseema ja stressi liittyvät toisiinsa?

2 minuuttia
Tiede ei ole täysin pystynyt selittämään ekseeman ja stressin välistä suhdetta. Tiedämme kuitenkin, että suhde on olemassa, ja on myös joitain hypoteeseja ja mahdollisia selityksiä, jotka voivat tasoittaa tietä ilmiön perusteelliseen ymmärtämiseen.
Miten ekseema ja stressi liittyvät toisiinsa?
Kirjoittanut Edith Sánchez
Viimeisin päivitys: 09 elokuuta, 2022

Ekseema ja stressi ovat ongelmallinen yhdistelmä. Ne ovat kaksi sairautta, jotka kulkevat usein käsi kädessä ja ruokkivat toisiaan. Se on epäilemättä erittäin ärsyttävä yhdistelmä, johon ei ole helppoa ratkaisua.

Iho on kehon laajin elin ja yksi niistä elimistä, jotka heijastavat helpoimmin mielentilaamme. Tämä johtuu siitä, että iho liittyy suoraan hermostoon herkkien päätteiden kautta, jotka lähettävät tietoa aivoihin ja päinvastoin.

Samanaikaisesti stressi aiheuttaa kehossa monimutkaisen kemiallisen reaktion, joka lopulta vaikuttaa myös ihoon. Tämä aiheuttaa erilaisia ​​poikkeavuuksia, mukaan lukien ekseema. Kuten huomaat, ekseeman ja stressin suhde on suora ja hyvin läheinen.

Ekseema

Sana ekseema on yleistermi kaikille ihon tulehduksille. Tällainen tulehdus luokitellaan dermatiitiksi, ja atooppinen dermatiitti viittaa nimenomaan stressistä johtuvaan tulehdukseen. Toisin sanoen, kun puhumme ekseemasta ja stressistä, puhumme atooppisesta dermatiitista ja stressistä.

Ekseema ilmestyy, kun ihon ulkoinen suojaeste vaurioituu. Tällöin syntyy tulehdusreaktio; iho muuttuu punertavaksi ja kutisevaksi kyseisellä alueella. Sitä esiintyy useimmiten käsivarsissa, polvissa, nivusissa ja kasvoissa.

85 prosentissa tapauksista ensimmäinen ekseema esiintyy ennen viiden vuoden ikää. Asiantuntijat arvioivat myös, että jopa 20 prosentilla lapsista ja 1-2 prosentilla aikuisista on ollut ekseemaepisodi jossakin vaiheessa elämää. On tapauksia, joissa ekseemasta tulee krooninen ja toistuva häiriö.

Some figure
Ekseema on pohjimmiltaan atooppinen dermatiitti.

Stressi ja iho

On olemassa useita mekanismeja, joiden kautta stressi vaikuttaa ihoon. Kaikki johtuu siitä, että stressi muuttaa immuunijärjestelmän toimintaa. Tämä johtaa kahteen vaikutukseen. Toisaalta se vähentää ihon puolustuskykyä ja toisaalta altistaa ihon tulehdukselle.

Samoin stressiolosuhteissa adrenaliinin ja kortikosteroidien tuotanto lisääntyy. Nämä vaikuttavat ihon reseptoreihin ja aiheuttavat muutoksia ihossa. Samaan aikaan tutkimus on osoittanut, että kaikki tulehdussairaudet yleensä pahenevat stressin myötä.

Espanjan allergia- ja kliinisen immunologian seuran (SEAIC) tekemä tutkimus on osoittanut, että ainakin 50 % atooppista dermatiittia sairastavista kärsii myös masennuksesta ja ahdistuksesta. On todettu myös, että viime vuosina stressiin liittyvä ekseema on lisääntynyt.

Ekseeman ja stressin välinen suhde

Stressi vaikuttaa ihoon monin tavoin. Se aiheuttaa häiriöitä nokkosihottumasta atooppiseen dermatiittiin, akneen, psoriaasiin, seborrheiseen dermatiittiin (tali-ihottuma) ja ruusufinniin. Tiedämme nyt, että ekseeman ja stressin välillä on yhteys, mutta yhteyttä ei vielä ymmärretä täysin.

Kuten edellä todettiin, hermoston ja ihon välillä on hyvin suora yhteys. Lisäksi ekseema ja stressi luovat noidankehän, josta on erittäin vaikea paeta. Häiriön läsnäolo lisää stressiä erityisesti sosiaalisissa tilanteissa.

Samanaikaisesti lisääntyvä stressitaso voi johtaa ekseeman lisääntymiseen. Kaikki tämä yhdessä aiheuttaa huomattavan määrän kärsimystä ja aiheuttaa turhautumisen, turvattomuuden ja toivottomuuden tunteita. Tähän liittyy se tosiasia, että ekseemalle ei ole olemassa lopullista hoitoa.

Some figure

Pidä mielessä

Stressiekseema osoittaa, että henkilöön kohdistuu suuria paineita ja  että hän ei pysty hallitsemaan tätä stressiä. Se on varoitusmerkki, jota ei pidä sivuuttaa. Se tarkoittaa sitä, että on olemassa ongelma jota ei ole vielä ratkaistu.

Vaikka stressiekseemalle ei ole erityistä hoitoa, sairastuneiden iho-alueiden kosteuttamisen lisäksi ratkaisu piilee stressitasojen hallinnassa. Näissä tapauksissa on suositeltavaa tehdä myös joitain elämäntapamuutoksia.

Säännöllinen liikunta on yleensä erittäin tehokas keino stressin hallitsemiseksi. Samoin rauhoittavat aktiviteetit, kuten jooga tai meditaatioharjoitukset, ovat suositeltavia. On hyvä ottaa yhteyttä psykologiin, joka voi auttaa löytämään työkaluja stressaavien tilanteiden hallintaan.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


García, R. R., Hernández, D. P. J. A., Viera, A. O., Miyares, J. H. H., Pavón, M. D. L. Á. A., Lafargue, B. F., & Mesa, M. A. (2002). ESTRÉS Y MANIFESTACIONES DERMATOLÓGICAS EN UNA POBLACIÓN TRABAJADORA BAJO EXIGENCIAS PSÍQUICAS. Revista Cubana de Salud y Trabajo, 3(1-2), 55-61.


Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.