Mitä tehdä, kun lapsi ei kuuntele?
Moni äiti valittaa sitä, että oma lapsi ei kuuntele heitä. Ja monet äidit ovat yrittäneet ihan kaikkea, jotta voisivat viestiä tehokkaasti lapsensa kanssa – ja silti epäonnistuneet. Tämä ei kuitenkaan ole mikään maailmanloppu, ja nyt kerromme, mitä tulee muuttaa.
Pystyt kyllä viestimään hyvin lapsesi kanssa, mutta nyt tulee analysoida sitä tapaa, jolla viestit. Näin voit selvittää mitä teet väärin ja sitten voit muuttaa niitä asioita, jotka tarvitsevat kohentamista. Näin lapsesi tulee kuuntelemaan sinua, ja lisäksi sinä itse tulet kuuntelemaan häntä.
On täysin normaalia, että lapsi ei halua kuunnella muita ihmisiä, ja näin on etenkin pienten lasten kohdalla. Tämä johtuu monesta tekijästä. Ensinnäkin lapsi saattaa olla hyvin keskittyneenä omiin tekemisiinsä, eikä siksi kiinnitä huomiota sinuun. Kun näin käy, parasta mitä voit tehdä on lähestyä lasta ja pyytää häntä ystävällisesti antamaan ajastaan sinulle muutaman minuutin.
Tämä voi todellakin saada aikaan parannuksen viestinnässä lapsesi kanssa. Muista, että sinä olet se joka asettaa esimerkin lapsellesi. Niinpä, jos hän puhuu sinulle etkä itse kuuntele, tai jos hän jatkuvasti kerjää huomiotasi, omassa käytöksessäsi on selkeästi korjattavaa.
Jos sinä et kuuntele lastasi, ei kannata odottaa että hänkään kuuntelee sinua. Ensimmäinen asia mikä tulisi tehdä, on viestinnän vahvistaminen ja esimerkin näyttäminen itse vanhempana.
Viestinnän tärkeys vanhemman näkökulmasta
Viestintä on kaikkien ihmissuhteiden perusta. On äärimmäisen tärkeää pitää yllä hyvää viestintää myös lapsesi kanssa.
Olet ehkä miettinyt, miksi hän ei kerro sinulle ongelmistaan niin paljon kuin haluaisit. Aloita hyvän esimerkin antaminen kertomalla hänelle hieman omista ongelmistasi, jotta saisit hänet avautumaan.
Lue aiheesta lisää: Onnellisuuspullo tuottaa suuret hyödyt perheessä
Jos luot ilmapiirin, jossa vallitsee luottamus ja jossa kaikki perheenjäsenet voivat puhua päivästään, pystyt vahvistamaan viestintäänne. Jos teet tästä tottumuksen lapselle jo pienestä pitäen, hänen on luonnollista jatkaa tätä kun hän kasvaa teini-ikään.
Hyvä viestintä lapsen ja vanhemman välillä parantaa suuresti perheen sisäisiä suhteita. On monia tekijöitä jotka saavat ihmissuhteet etenemään hyvällä tavalla, ja viestinnän laatu on ehdottomasti yksi näistä.
Lapsi ei kuuntele minua, joten teenkö jotakin väärin?
Ongelmana on se, että yleensä ilmaisemme ajatuksemme lapsille aivan kuten vanhempamme ilmaisivat omansa meille. Oma lapsesi on kuitenkin osa toista sukupolvea kuin sinä, ja hänen tapansa ja mieltymyksensä ovat toiset. Siksi hän käsittää viestisi eri tavalla kuin sinä itse.
Lapsesi kuuntelutaidot riippuvat kahdesta tekijästä: siitä, kuinka annat viestisi ja siitä, kuinka hän sen ymmärtää.
Ei ole vaikeaa saada lapsi kiinnittämään sinuun huomiota. Muista kuitenkin, että tämä ei ole asia joka voisi tapahtua yhdessä yössä. Kärsivällisyys ja sinnikkyys ovat tässä prosessissa avainasiat.
1. Lapseni ei kiinnitä minuun huomiota
Vaikka saatat ajatella että lapsi on apaattinen, pidä mielessä että syyt siihen että hän ei kuuntele sinua, eivät välttämättä aina ole yhdet ja samat.
Joskus sinä annat hänelle käskyn ja hän kuulee sen, mutta kuitenkin teeskentelee että ei kuullut sitä. Tässä on kyse tottelemattomuudesta.
Joskus sen sijaan lapsi saattaa olla keskittyneenä omaan lempiasiaansa, ja hänen huomionsa on siksi muualla kuin sinussa. Ensin kannattaisi selvittää, mikä on syynä siihen että lapsesi ei kiinnitä sinuun huomiota ja käyttäydy siten kuin haluaisit.
2. Lapseni ei kuuntele minua silloinkaan, kun toistan asioita
On tärkeää tietää ja ymmärtää tämä asia: mikään ei ole lapselle ärsyttävämpää kuin toistuva käskeminen. Lapsi ei tule olemaan motivoitunut, kun hän kuulee saman asian liian monta kertaa. Sen sijaan uudet asiat yllättävät lapsen aina.
Jos olet innovatiivinen ja luova, sinulla on uusi mahdollisuus saada lapsellesi viesti perille. Muuta siis sisältöä viestissäsi – muuta sanojasi ja sitä, kuinka ilmaiset itseäsi. Tällä tavalla et tule tylsistyttämään lastasi, ja siten hän tottelee sinua helpommin.
Lue aiheesta lisää: On tärkeää tietää, kuinka olla hyvä kuuntelija
3. Lapseni ei kuuntele minua, kun huudan hänelle
Huutaminen on ikään kuin synonyymi epätoivolle ja kärsivällisyyden puutteelle. Lapset ovat hyvin fiksuja, ja kun he näkevät tämän reaktion sinulta, he ymmärtävät että ovat saaneet sinut sekoamaan. Vanhempana pahinta, mitä voit näissä tilanteissa tehdä, on rauhallisuutesi menettäminen.
Kun huudat, viestit lapsellesi että olet poissa tolaltasi. Ja tämä ei ole se viesti, joka sinun kannattaisi hänelle antaa. Vaikka olisitkin todella ärtynyt, sinun kannattaisi rauhallisesti tehdä hänelle selväksi mitä hän teki väärin ja kuinka voitte molemmat toimia, jotta asiat muuttuisivat paremmiksi.
4. Lapseni suuttuu aina, kun sanon hänelle jotakin
On hyvin tärkeää opetella viestimään tehokkaasti. Tunnista ne sanat, joista lapsesi pitää. Sinun tarvitsee tietää, kuinka sanoa tiettyjä asioita luodaksesi positiivisen vaikutuksen lapseesi.
Viestimisellä on kuitenkin rajansa. Ethän varmaankaan halua olla yksi niistä vanhemmista, jotka puhuvat lapselleen kuin tämä olisi pieni vauva? Hän kasvaa joka päivä, ja lapsella tulee iän karttuessa olemaan yhä enemmän velvollisuuksia hoidettavanaan.
Muutama neuvo vielä – miten lapsen saa kuuntelemaan?
Jos otat nämä suositukset käyttöön, et enää koskaan joudu valittelemaan että lapsesi ei kuuntele sinua. Se, että saat hänet kuuntelemaan ja kiinnittämään huomiota sinuun, ei ole mikään monimutkainen asia.
Etenkin tulee ymmärtää, että se tapa jolla kasvatat lastasi tällä hetkellä, tulee vaikuttamaan hänen koko tulevaisuuteensa. Jos opetat hänet kuuntelemaan ja viestimään tehokkaasti, sinulla tulee luultavasti olemaan loistava suhde lapseesi. Muista, että sinunkin tulee kuunnella lastasi, jos haluat hänen kuuntelevan sinua.
Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.