Mitä pihakivet ovat?
Pihakivet ovat lohkareita suuremmista kivistä, jotka korroosion ja ajan kulumisen seurauksena omaksuvat sileän rakenteen. Pihan koristelun lisäksi niillä on muitakin käyttökohteita, kuten rakentaminen ja päällystys.
Esteettisten ominaisuuksiensa vuoksi näitä kiviä käytetään myös sisätiloissa. Puutarha on kuitenkin niiden suosituin paikka.
Ota selvää, kuinka voit käyttää pihakiviä puutarhassasi, ja mitä hyötyä niistä on.
Mitä pihakivet ovat ja mitkä ovat niiden ominaisuudet?
Nämä ovat kiven paloja, jotka ovat irronneet suuremmasta kivestä tai kalliosta. Ajan kuluessa niitä ovat voineet kuljettaa erilaiset luonnonilmiöt, kuten vesivirrat tai maan liikkeet.
Pihakivillä ei ole määriteltyä muotoa tai kokoa. Niitä voi hankkia jopa hyvin suurin suurina lohkareina, jotka soveltuvat suurempiin töihin, kuten muurin rakentamiseen. Pienimmät kivet löytyvät yleensä jokien uomista ja puroista sekä merenrannoilta, ja ne ovat hioutuneet pyöreiksi ja sileiksi.
Kitkan aiheuttaman korroosion ansiosta ne omaksuvat lopulta samanlaisen morfologian. Ne vaihtelevat pyöristetyn ja pitkänomaisen muodon välillä, ja niiden merkittävin ominaisuus on reunojen puute.
Lisäksi tuulen, virtaavan veden ja muiden ilmiöiden aiheuttamat jatkuvat iskut, joita niiden pinta vastaanottaa, antavat niille sileän, kiillotetun rakenteen ilman halkeamia. Tämä ominaisuus antaa näille kiville erityisen sileyden, jota hyödynnetään toiminnalliseen käyttöön rakentamisessa ja ennen kaikkea koristeellisessa muodossa.
Koko ja luokitus
Granulometrinen asteikko mittaa ja luokittelee sedimenttimuodostelmia rakeiden mukaan. Pihakivet voivat olla mitä vain hiekasta aina lohkareisiin.
Pihakivien tai koristekivien eri käyttötarkoitukset
Olivatpa ne peräisin basaltista ja olivatpa ne mustia tai valkoisia tai monenvärisiä, näitä kiviä käytetään lukuisiin tarkoituksiin:
- Rakennus: Pehmeän koostumuksensa vuoksi niitä käytetään usein erilaisissa rakennustyypeissä. Ne ovat yleisiä päällysteissä, kuten teissä.
- Seinät: Ne ovat hyödyllisiä myös seinämateriaalina, koska ne tarttuvat hyvin sementtiin ja ovat helposti pinottavia.
- Sisustus: Ei ole epäilystäkään siitä, että kivet miellyttävät silmää. Niiden muoto ja rakenne antavat niille erottuvan ulkonäön. Arkkitehdit ja suunnittelijat ottavat sen huomioon sisustuksessa niin sisällä kuin ulkona.
- Puutarha: Kodin terassilla tai pihalla kivet yhdistävät esteettiset ominaisuutensa kykyyn ylläpitää kosteutta ja polkujen rajaamiseen.
- Arkeologia: Koska ne kestävät ajan kulumista, tiede käyttää niitä historian ja ihmisten liikkeiden ajoittamiseen.
- Kylpylät ja rentoutuminen: Niiden pehmeä rakenne saa monet rentoutumispaikat käyttämään niitä. Niitä käytetään myös hieronnassa.
Pihakivien edut
Ulkotiloissa näillä kivillä on useita etuja. Ne vaihtelevat tilojen järjestämisestä ja rajaamisesta maaperän hoitoon, sillä se suojaa kasvien kasvualustaa, ehkäisee kuivuutta ja rikkakasvien kasvua.
Estetiikka
Kivet ovat hyviä terasseille, puutarhoille ja viheralueille kaunistamaan ympäristöä sen yhtenäisyyden, koostumuksen ja värin ansiosta. Voit sijoittaa ne minne haluat, vaikka poluille tai kasvien ympärille parantamaan esteettisyytä. Voit myös rakentaa niistä polun.
Tyhjien tilojen täyttäminen
Jos puutarhassasi on suihkulähde, uima-allas, lampi tai muu vesistö, kivet ovat ihanteellisiä ympäröivien tilojen täyttämiseen. Niitä käytetään paljon julkisilla paikoilla muodostamaan houkuttelevan yhdistelmän veden ja kivien välillä. On myös mahdollista sijoittaa ne suihkulähteiden sisälle koristamaan pohjaa.
Pihakivet suojaavat maaperää
Maan päälle asetettuna kivet vastaanottavat sääilmiöitä ja suojaavat maaperää ylläpitäen sen lämpötilaa äkillisten muutosten aikana. Kivet vähentävät mm. paahtavan auringon vaikutusta, jolloin alustan kosteus viipyy pidempään.
Rajaaminen ja erottelu
Kuten sanottu, kivistä muodostuu kauniita polkuja puutarhaan. Niillä on myös mahdollista erottaa ja vuorata terassin eri osa-alueet, kuten uima-allas, leikkipaikka tai kasvimaa. Niitä voi yhdistellä kauniilla tavalla kaktusten tai mehikasvien kanssa.
Pihakivien tyypit
On olemassa erilaisia kiviä niiden koosta, muodosta, väristä ja alkuperästä riippuen. Pienimmät ja vaaleimmat kivet sopivat ihanteellisesti lampien ja akvaarioiden sisustamiseen, kuten myös kasvien kanssa ruukkuihin. Keskikokoiset kivet sopivat myös koristeluun, mutta myös rakentamiseen ja esimerkiksi polkujen tekemiseen. Suurimmista lohkareista voi tehdä jopa muureja ja seiniä.
Jos rakennat kivistä jotain ja haluat että ne tarttuvat toisiinsa, on mahdollista levittää sementtikerros ennen kivien asettamista. Tällä tavalla ne pysyvät varmasti paikallaan.
Pihakivien valinta värin mukaan
Kivet vaihtelevat suuresti kooltaan ja väriltään. Voit ostaa mm. graniittia, kalkkikiveä, basalttia tai marmoria. Niissä on harmaan, valkoisen, mustan ja ruskean sävyjä tai sekasävyjä, joista löytyy varmasti täydellinen sävy ja koko jokaiseen puutarhaan.
Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.
- Cosentino J. M, Sota J. D, , Avid F. A. FORMA Y TAMAÑO DE LAS PARTÍCULAS Y SU INCIDENCIA EN EL RESULTADO DEL MÉTODO DE ENSAYO ASTM C-1260. Concreto y Cemento. Investigación y Desarrollo [Internet]. 2011;3(1):14-24. Recuperado de: https://www.redalyc.org/articulo.oa?id=361233549002
- Delgado-Raack, Selina. (2011). La utilización de cantos rodados y plaquetas en la secuencia estratigráfica de Santimamiñe. Disponible en: https://www.researchgate.net/publication/273016166_La_utilizacion_de_cantos_rodados_y_plaquetas_en_la_secuencia_estratigrafica_de_Santimamine
- Ortega, Néstor F., et al. Hormigón De Canto Rodado Patagónico Sometido a Elevada Temperatura. 2008. Disponible en: https://repositoriosdigitales.mincyt.gob.ar/vufind/Record/CICBA_e91c9493370a3798cc122b1c593532a2
- Zega, C.J, Taus, V.L, & Di Maio, A.A. (2006). Comportamiento físico-mecánico de hormigones reciclados elaborados con canto rodado. Boletín Técnico , 44(3), 17-26. Recuperado en 12 de enero de 2023, de http://ve.scielo.org/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0376-723X2006000300003&lng=es&tlng=es
Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.