Logo image
Logo image

Mitä ovat plakkiväritabletit?

4 minuuttia
Plakkivärjäystä käytetään hammashygienian parantamiseen. Tässä artikkelissa kerromme erilaisista plakkivärjäystuotteista sekä siitä, miten ja milloin niitä käytetään.
Mitä ovat plakkiväritabletit?
Viimeisin päivitys: 25 maaliskuuta, 2022

Tiedätkö, mihin plakkiväritabletit on tarkoitettu ja miten niitä käytetään? Tässä artikkelissa kerromme kaiken tarvittavan näistä aineista, jotka värjäävät hampaiden pinnalla olevan biofilmin.

Bakteeriplakki, toiselta nimeltään biofilmi, on ohut, läpinäkyvä ja tahmea kalvo, jonka muodostavat hampaiden pinnalle kertyvät ja kiinnittyvät bakteerit ja sokerit. Muodostuessaan se ei välttämättä näy paljaalla silmällä.

Jos sitä ei poisteta kunnolla harjaamalla, se kertyy vähitellen muuttuen kellertävän valkoiseksi ja tehden hampaiden pinnasta karhean. Sitä kertyy enimmäkseen hampaiden kaula-alueille ja oikomiskojeiden ympärille – alueille, joihin on vaikea päästä käsiksi hampaiden puhdistuksen aikana.

Plakin esiintyminen ja kertyminen voi aiheuttaa suussa useita ongelmia, muun muassa reikiä, ientulehdusta ja pahanhajuisen hengityksen. Tästä syystä siitä tulee päästä eroon kokonaan. Tässä plakkiväritabletit astuvat kuvaan; ne voivat olla suuri apu hammashygienian hoidossa.

Mitä ovat plakkiväritabletit?

Kuten jo todettiin, plakki on hampaisiin muodostuessaan läpinäkyvää. Sitä on näin ollen vaikea havaita, jolloin hampaat voivat valheellisesti näyttää puhtailta. Plakkiväritabletit ovat aineita, jotka värjäävät tuon biofilmin ja tekevät siitä näkyvän, jolloin se on helpompi poistaa.

Kun tiedät plakin sijainnin, tiedät mitkä alueet hampaista tarvitsevat huolellisempaa puhdistusta ja näin voit parantaa suuhygieniaasi. Plakkiväritabletit ovat erittäin käteviä ennaltaehkäisyssä ja muistuttavat suunhoidon tärkeydestä.

Plakkivärien ominaisuudet

Plakkivärit sisältävät nimensä mukaisesti erityisiä väriaineita, jotka värjäävät hampaiden pinnalla olevan biofilmin punaiseksi, vaaleanpunaiseksi tai violetiksi, ja tekevät siitä näin näkyvän. Plakkivärit valmistetaan eri aineista, mukaan lukien erytrosiini, fuksiini, natriumfluoresiini, floksiini ja malakiittivihreä.

Niitä saa erilaisina valmisteina, joista kerrotaan tarkemmin alla. Tehokkaiden plakkivärien tärkeimmät piirteet ovat:

  • Helppokäyttöisyys.
  • Eivät aiheuta ärsytystä suussa.
  • Bioyhteensopivia ja vesiliukoisia.
  • Eivät aiheuta kirvelyä ikenissä eivätkä sisällä allergeeneja.
  • Miellyttävä maku.
  • Värikontrasti: värin voimakkuuden tulisi vaihdella, jotta voidaan erottaa toisistaan uusi ja vanha plakki.
  • Värjäys kestää riittävän pitkään.
  • Helppo poistaa käytön jälkeen.
Some figure
Hammasplakki ei ole aina näkyvää. Tämän vuoksi se on vaikeampi havaita ja poistaa.

Sinua saattaa kiinnostaa myös: Hammaskaries: mikä hampaiden reikiintymistä aiheuttaa?

Erilaiset plakkivärjäykset

Plakkiväriaineita myydään erilaisia. Voit valita näin omiin tarpeisiisi sopivimman vaihtoehdon. Kerromme seuraavaksi kaikkein yleisimmistä plakkiväreistä.

Pureskeltavat plakkiväritabletit

Näitä tabletteja pureskellaan suussa, kunnes ne ovat kokonaan liuenneet. Koska suun tuottama sylki kiertää, sinun tulisi huuhdella suu 3–4 kertaa vedellä. Tämän jälkeen katso hampaitasi.

Plakkiväritabletit värjäävät plakin punaiseksi. Lisäksi on olemassa kahden sävyn tabletteja, jotka värjäävät vanhemman plakin siniseksi ja tuoreemman plakin violetinpunaiseksi.

Nykyään niitä ei käytetä kovinkaan paljon, koska väri jää hampaisiin pitkäksi aikaa. Lisäksi koko suuta on vaikea värjätä; niiden teho riippuu siitä, miten hyvin niitä osataan käyttää.

Plakkivärigeeli

Tällainen plakkivärjäys on ammattilaisten käyttöön. Hammaslääkärit käyttävät näitä geelejä vastaanotoillaan levittämällä ne pienillä harjoilla tai sienillä.

Tämä on hyvin kätevää potilaan reikiintymisriskin selvittämiseksi. Geeli värjää plakin sen tuoreuden perusteella kolmeksi sävyksi:

  • Tuore: punainen-vaaleanpunainen
  • Kypsä tai vanha: sininen
  • Hapan: vaaleansininen

Plakkivärjäysneste

Tämä on erittäin helppokäyttöinen kotikonsti. Laita vain 2–3 tippaa tuotetta suuhusi, siirtele sylkeä kaikkialle hampaisiin minuutin ajan ja huuhtele sitten suusta pois ylimääräinen aine. Plakkivärjäysnestettä on kahdenlaista:

  • Yksivärinen: värjää kaiken plakin samanväriseksi.
  • Kaksivärinen: värjää vanhemman plakin siniseksi ja tuoreemman punaiseksi.

Hampaiden värjäämisen lisäksi se värjää myös kielen ja ikenet, joten sitä kannattaa käyttää ennen nukkumaanmenoa. Hammaslääkärit käyttävät vastaanotoillaan myös valoherkkää nestettä, joka on hieman erilaista, koska sen voi nähdä ainoastaan valokovetuslaitteen valossa. Etuna on se, että ylijäämä ei näy käynnin päätteeksi.

Huuhteet

Nämä ovat suosituimpia plakkivärjäyksiä kotikäyttöön, koska ne ovat erittäin käteviä ja helppokäyttöisiä. Huuhtele vain suu suuveden tapaan kahdella teelusikallisella ennen hampaiden harjaamista.

Huuhtele suuta puoli minuuttia ja sylje aine pois, niin näet värjäytyneen plakin.

Miten plakkivärjäystä käytetään?

Olemme jo puhuneet eri plakkivärjäysmenetelmien käytöstä. Niissä kaikissa ideana on sekoittaa väriaine syljen kanssa, jotta se leviää kaikkialle hampaiden pinnoille.

Aika, joka sitä tulee pitää suussa, kerrotaan pakkauksessa, ja joissakin tapauksissa suu tulee huuhdella vedellä useita kertoja ylimääräisen aineen poistamiseksi. Tämän jälkeen näet värjäytyneet hampaiden pinnat ja tiedät, minkä alueiden kanssa sinun tulee olla hieman tarkempi hampaita harjatessasi.

Hampaita tulisi harjata huolellisesti, kunnes kaikki värjäytyneet alueet häviävät. Lopuksi suu tulee huuhdella jälleen useita kertoja kaiken väriaineen poistamiseksi. Plakkiväriaineita kannattaa käyttää iltaisin ennen nukkumaanmenoa, koska kieli ja ikenetkin saattavat värjäytyä.

Milloin plakkivärjäystä tulisi käyttää?

Puhuimme jo plakkivärjäyksen tarkoituksesta: jotta näet hampaiden pinnoille kertyvän ja paljaalle silmälle näkymättömän bakteerifilmin. Näin suu on helpompi puhdistaa, koska näet puhdistusta vaativat alueet.

Niitä voi käyttää myös ennen hampaiden harjausta osoittamaan, minkä alueiden kanssa sinun tulee olla huolellisempi puhdistuksessa. Plakkivärjäys ohjaa tekniikkaasi, jotta harjaat huolellisesti ja oikein.

Vaihtoehtoisesti voit käyttää plakkiväriaineita harjattuasi hampaasi tavalliseen tapaan. Näin voit arvioida harjauksen tehokkuutta ja nähdä ne alueet, jotka tarvitsevat huolellisempaa puhdistusta.

Plakkivärjäystuotteet motivoivat ihmisiä harjaamaan hampaansa huolellisemmin. Näin on erityisesti lasten kohdalla, jotka eivät välttämättä ymmärrä, miksi heidän tulisi harjata jotain, mikä näyttää puhtaalta. Ne tuovat myös hieman leikkimielisyyttä ja hauskuutta hammashygienian hoitoon.

Niitä voivat käyttää sekä aikuiset että lapset, ja ne tehoavat niin luonnollisten hampaiden pintoihin kuin korjattuihin hampaisiin, hammasproteeseihin, oikomiskojeisiin ja implantteihin. Niistä on paljon hyötyä oikomishoidossa oleville potilaille, jotka voivat niiden avulla silmin nähdä hammasrautojen ympärille kertyvän plakin; harjaa on usein vaikea saada kaikkiin pieniin väleihin.

Some figure
Plakkivärjäys on hyödyksi oikomishoidossa oleville potilaille, joille hygienian hoitaminen on vaikeampaa. Se helpottaa käsiksi pääsemistä hankaliin paikkoihin.

Sinua saattaa kiinnostaa myös: Viisaudenhampaiden puhkeaminen: oireet ja hoito

Plakkiväritabletit ovat hyvä lisä rutiiniin

Nyt tiedät, mistä plakkivärjäyksessä on kyse. Ja vaikka plakkivärjäystuotteita ei tarvitse käyttää päivittäin, niiden kohtien näkeminen, joihin bakteereja kertyy, auttaa sinua parantamaan suuhygieniaasi.

Hammaslääkäri osaa antaa neuvoja niiden käytöstä ja käyttötilanteista. Niitä löytyy helposti apteekeista, ja voit valita itsellesi mieluisimman valmisteen.

Plakkiväritabletit ja muut plakkiväriaineet ovat varteenotettava apu hyvään hammashygieniaan. Tiedätkin jo varmasti, että hyvä suuhygienia ehkäisee monia sairauksia ja tekee hymystäsi säteilevän.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • Casado Gómez, Inmaculada, et al. “Entrenamiento del alumnado en la evaluación de la higiene oral con cultivos microbianos y revelador de placa previo y posterior al cepillado bucodental y para educación sanitaria.” (2019).
  • Ames Quincho, Gabriela Luz. “Eficacia del control de placa bacteriana de los pacientes con tratamiento ortodoncico que acuden a la especialidad de ortodoncia y ortopedia maxilar de la universidad privada Norbert Wiener-Lima 2017.” (2018).
  • Chiliquinga Macias, Jorge Adrian. Efectividad del cepillado escolar supervisado en el control de placa bacteriana. BS thesis. Universidad de Guayaquil. Facultad Piloto de Odontología, 2020.
  • de Sousa, Rui Sérgio Henriques Mota. “Comparação da eficácia do revelador de placa com método físico de descolamento.” (2019).
  • Namrata, M., Nandhini G. Ashok, and Dhanraj Ganapathy. “A survey of knowledge, attitude, and practice toward disclosing agents among dental students: A prospective study.” International Journal of Orofacial Research 2.2 (2017): 48.
  • Datta, Dipayan, et al. “Disclosing solutions used in dentistry.” World J Pharm Res 6.6 (2017): 1648-56.
  • Mensi, Magda, et al. “Plaque disclosing agent as a guide for professional biofilm removal: A randomized controlled clinical trial.” International journal of dental hygiene 18.3 (2020): 285-294.
  • Fasoulas, Aristeidis, et al. “Detection of dental plaque with disclosing agents in the context of preventive oral hygiene training programs.” Heliyon 5.7 (2019): e02064.
  • Parry, Joshua A., et al. “Disclosing agents for the intraoperative identification of biofilms on orthopedic implants.” The Journal of arthroplasty 32.8 (2017): 2501-2504.

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.