Mitä on logoterapia?

Tuntuu olevan yhä hankalempaa elää harmoniassa. Usein tuntuu siltä, ettemme pääse elämässämme eteenpäin. Kuulostaako tutulta? Jatka lukemista, sillä tämän päivän artikkelissa kerromme mitä on logoterapia.
Mitä on logoterapia?
Isbelia Esther Farías López

Kirjoittanut ja tarkastanut filosofi Isbelia Esther Farías López.

Viimeisin päivitys: 09 elokuuta, 2022

Logoterapia on mielenkiintoinen keino puuttua elämän vaikeisiin tilanteisiin. Kyseessä on psykoterapeuttinen metodi, joka auttaa ihmistä saavuttamaan tarkoituksen tunteen. Logoterapia auttaa olemassaolon tyhjyyden tunteesta kärsiviä ihmisiä pääsemään yli negatiivisista tuntemuksistaan ja luomaan uusia tavoitteita elämäänsä.

Vaikka sinulla olisikin kaikki mitä saatat elämääsi toivoa, tunnet kenties olosi tyhjäksi sisältäpäin. Joskus voi tuntuu siltä, että huolimatta saavutuksistasi ja kaikesta siitä mitä sinulla jo on, et tunne oloasi tyydytetyksi.

Tällöin logoterapia voi auttaa.

Suurin osa perinteisistä terapeuttisista ajatusmaailmoista on sivuuttanut osan ihmisen psykologisesta ulottuvuudesta. Esimerkiksi ihmisen halu saada tietää asioiden tarkoitus jää usein huomiotta, kun keskitytään vain “hankkiutumaan eroon oireista”. Logoterapia voi kuitenkin auttaa saavuttamaan tämän syvyyden hoitoihin.

Jatka lukemista selvittääksesi mitä logoterapia oikein on, ja kuinka siitä voisi olla apua juuri sinulle.

Mitä logoterapia on?

Logoterapia on alunperin kotoisin wieniläisestä psykologian koulukunnasta, jossa sen kehitti psykiatri ja neurologi Viktor Frankl. Logoterapian periaate syntyi freudilaisen psykoanalyysin ja Adler Alfredin yksilöllisen psykologian jälkeen.

Franklin lähestymistapa perustuu “tahdon merkitykseen”, toisin kuin Adlerin oppi, joka edistää “vallan tahtoa”.

Logoterapian näkökulmasta katsottuna ihmisen olemassaolon merkitys on tarkoituksellisuus. Tästä mielikuvasta tulee kuitenkin entistä vahvempi kun tietää, että ajatusmallin luoja Viktor Frankl itse vietti osan elämästään vankina holokaustissa.

Frankl uskoi selvinneensä noista pimeistä ajoista sen ajatuksen turvin, että hän löysi keinon löytää olemassaololleen merkityksen. Voidaan myös sanoa, että hän löysi “logonsa”, joka tulee alunperin kreikkalaisesta sanasta ja tarkoittaa kirjaimellisesti “jonkin tarkoitusta”.

Logoterapia on psykoterapeuttinen menetelmä, joka tähtää auttamaan ihmisiä saavuttamaan elämänsä tarkoituksen.

Logoterapia auttaa löytämään elämän tarkoituksen.

Asenne ratkaisee

Kukaan ei voi sanoa varmaksi, että sinä tulet pääsemään yli kaikista eteesi tulevista vastoinkäymisistä. Franklinin kokemukset Auschwitzin keskitysleirillä ovat kuitenkin olleet varmasti vähintään yhtä kauhistuttavia kuin osaat kuvitella. Kyse olikin hänen asenteestaan elämää kohtaan, joka salli hänen selvitä noista ajoista. Koska Frankl asennoitui oikein noihin vaikeisiin olosuhteisiin joissa hän joutui elämään toisen maailmansodan aikana, ne käänsivät hänen traumaattiset olosuhteensa lopulta tärkeiksi elämän oppitunneiksi.

Logoterapian näkökulmat

Logoterapiaan kuuluu kolme pääperiaatetta: antropologinen näkökulma, psykoterapeuttinen näkökulma sekä filosofinen näkökulma. Antropologisesta näkökulmasta katsottuna Frankl sanoo vapaan tahdon olevan todiste siitä, että meillä ihmisillä on mahdollisuus omiin päätöksiimme ja olemme siten vapaita luomaan itse oman kohtalomme.

“Rauniot ovat usein se asia, joka avaa meille ikkunan nähdäksemme taivaan ulkona.”

– Viktor Frankl –

Psykoterapian näkökulma puolestaan korostaa tarkoituksellisuuden vapautta. Lopuksi, psykologinen näkökulma vahvistaa elämän tarkoitusta – jota on logoterapian olettamusten mukaan mahdoton menettää.

Todistettu kokemusten kautta

Viktor Frankl todella tiesi elämisen tarkoituksen oman teoriansa olettamusten perusteella. Tämä johtuu siitä, että hän kehitti sen asuessaan keskitysleireillä. Siellä Frankl tajusi tarpeensa saada vapauttaa kaikki mitä hän oli aiemmin olettanut ja kerryttänyt elämänsä aikana. Sen sijaan hän koki yhteyden olemassaolon paljaisiin, olennaisiin osiin.

Pian Frankl huomasi että kyseessä oli todellakin voimakas keino selvittää ne asiat, jotka ovat todellakin tärkeimpiä meille. Kun alamme nähdä olemassaolomme kaikkein alkeellisimmat näkökohdat, elämämme voi palauttaa merkityksensä.

Logoterapian avulla ihminen voi päästää irti niistä asioista jotka estävät häntä, ja palauttaa oman elämänsä tarkoituksen. Samalla korostaen niitä ominaisuuksia, jotka ovat ominaisia heidän olemukselleen.

Logoterapia ja sen käyttö terapiamuotona

On helppoa ymmärtää, miksi psykodraamat ovat niin tärkeitä terapiassa. Logoterapiassa terapeutit käyttävät usein dramatisaatioita potilaiden kanssa, jotta he voivat riisua itsestään kaikki tarpeettomat tekijät ja nähdäkseen oman todellisen olemuksensa.

Potilaita kannustetaan kohtaamaan todellisuus siitä, että elämä saattaa päättyä minä hetkenä tahansa, mutta tämän ajatuksen ei tule antaa pelotella itseä, vaan päinvastoin sen tulee opetella voimaannuttamaan itseä.

Näin he siis pystyvät aikaansaamaan merkittäviä muutoksia. Nämä ovat sellaisia muutoksia, jotka ihmisen täytyy tehdä omassa elämässään nähdäkseen eron ja saavuttaakseen oman elämän tarkoituksensa eli “logonsa”. Kuten Frankl sanoi:

“Ihmisyyden rajalla ei ole pelkkä kekseliäs nimi kirjalle, vaan se on koko ihmisyyden määritelmä. Sillä me ihmiset etsimme jatkuvasti elämällemme merkitystä.”

Franklin viettämä aika keskitysleireillä sai hänet lopulta kirjoittamaan kaikista ideoistaan kirjan nimeltä Man’s Search For Meaning – Ihmisyyden rajalla. Yksi tämän kirjailijan arvoituksellisimmista ja tunnetuimmista fraaseista kuuluu itse asiassa alunperin Friedrich Nietzchelle. Sanonta menee näin:

“Hän, jolla on syy elää, voi kestää miltei mitä tahansa.”

Logoterapia keskittyy siis ihmisen eksistentiaaliseen ulottuvuuteen. Siksi sellaiset henkilöt, jotka kokevat arvojen ristiriitoja tai olemassaolon kriisejä, voivat hyötyä tästä terapiamuodosta etsiessään elämänsä tarkoitusta.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • Dalgleish, T., Williams, J. M. G. ., Golden, A.-M. J., Perkins, N., Barrett, L. F., Barnard, P. J., … Watkins, E. (2007). Psicoterapias contemporáneas. In Journal of Experimental Psychology: General.
  • Gengler, J. (2009). Análisis Existencial y Logoterapia: Bases Teóricas para la Práctica Clínica. Psiquiatría y Salud Mental.
  • Frankl, V., Schlupp, W. O., & Abeline, C. C. (2006). Em busca de sentido. Logoterapia.
  • Frank, V. (2005). Conceptos de Logoterapia extraídos de “El Hombre en busca de Sentido” de Viktor Frankl. – Logoforo – Logoterapia, Sentido de Vida y Análisis Existencial de Viktor Frankl. In Blog.
  • Soggie, N. A. (2016). Logotherapy: Viktor Frankl, Life and Work. Rowman & Littlefield.
  • Viktor Frankl Institute Vienna. Retrieved 16 May 2021, from https://www.viktorfrankl.org/
  • Frankl, V. E. (2011). Man’s search for ultimate meaning. Random House.
  • Mohammadi, F., Fard, F. D., & Heidari, H. (2014). Effectiveness of logo therapy in hope of life in the women depression. Procedia-Social and Behavioral Sciences, 159, 643-646.
  • Robatmili, S., Sohrabi, F., Shahrak, M. A., Talepasand, S., Nokani, M., & Hasani, M. (2015). The effect of group logotherapy on meaning in life and depression levels of Iranian students. International Journal for the Advancement of Counselling, 37(1), 54-62.

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.