Mitä aivoverenvuoto tarkoittaa ja mistä se voi johtua?
Aivoverenvuoto tarkoittaa hengenvaarallista tilaa, joka voi koitua ihmisen kohtaloksi. Tällöin aivoissa tapahtuu verenvuotoa, minkä vuoksi muut kehonosat kärsivät hapen puutteesta.
Aivoverenvuoto on toiseksi yleisin aivohalvauksen aiheuttaja. Huolimatta nykyaikaisista hoitomuodoista, aivoverenvuotoon liittyvä kuolleisuus on edelleen erittäin suurta. Aivoverenvuodosta selvinneillä esiintyy paljon erilaisia ongelmia.
Aivoverenvuodon riski kasvaa ihmisen ikääntyessä. Ikä ei kuitenkaan ole ainoa siihen liittyvä riskitekijä. Seuraavaksi tarkastelemme aihetta lähemmin.
Mitä aivoverenvuoto tarkoittaa?
Kuten artikkelin alussa kerroimme, aivoverenvuoto tarkoittaa aivoissa tapahtuvaa verenvuotoa. Usein sen seurauksena on yhtäkkisiä neurologisia ongelmia ja joissakin tapauksissa koomaan vajoaminen.
Tämä johtuu siitä, että aivojen muut osat eivät saa tarpeeksi verta, koska veri ei pääse jatkamaan matkaansa verisuonissa. On tärkeää osata erottaa intraserebraalinen eli aivoverenvuoto sekä intrakraniaalinen eli kovakalvonalainen verenvuoto toisistaan.
Kovakalvonalainen verenvuoto tarkoittaa kallonsisäistä verenvuotoa, toisin kuin intraserebraalinen verenvuoto tarkoittaa aivokudoksessa tapahtuvaa verenvuotoa. Muita verenvuotoja ovat esimerkiksi intraventrikulaarinen, subaraknoidaalinen eli aivokalvonalainen, subduraalinen eli krooninen kovakalvonalainen sekä epiduraalinen vuoto.
Aivoverenvuoto on yksi päääasiallisimmista aivohalvauksen aiheuttajista. Asiantuntijoiden arvioiden mukaan, noin 15 % aivoinfarkteista johtuu aivoverenvuodosta. Lisäksi aivoverenvuotoon liittyy korkea kuolleisuus, etenkin ensimmäisten päivien aikana.
Aivoverenvuotoon liittyvät oireet
Aivoverenvuotoon liittyy usein yhtäkkisesti ilmeneviä neurologisia ongelmia. Riippuen verenvuodon aiheuttajasta, se saattaa edetä hyvin nopeasti (1-2 tunnin aikana) tai hitaammin. Oireet riippuvat siitä, millä aivojen alueella verenvuoto tapahtuu.
Iskeemisen aivohalvauksen ollessa kyseessä on yleistä, että toinen puoli kehosta menettää voimansa. Jos esimerkiksi vuoto tapahtuu aivojen oikealla puoliskolla, vaikuttaa se vasempaan käteen ja jalkaan.
On myös yleistä, että toinen puoli kehosta alkaa menettää herkkyyttään tai sitä alkaa kihelmöidä. Aivoverenvuoto voi saada aikaan myös sen, että puheessa tai kielen ymmärtämisessä ilmenee ongelmia. Jotkut saattavat menettää näkökyvyn toisesta silmästä.
Muita yleisiä oireita ovat päänsärky, oksentelu, tajuttomuus ja jopa kooma. Päänsärky ja oksentelu liittyvät usein kohonneeseen aivojen sisäiseen paineeseen, mikä johtuu aivoverenvuodosta.
Aivoverenvuodon pääasiallisimmat aiheuttajat
Aivoverenvuoto voi johtua eri syistä. Yksi olennaisimmista vaikuttavista tekijöistä on henkilön ikä. Riski aivoverenvuodolle kasvaa ikääntyessä ja riski on korkeampi miehillä naisiin verrattuna.
Yleisin piilevä aiheuttaja aivoverenvuodolle on korkea verenpaine. Tämä johtuu siitä, että aivojen valtimot ovat hyvin pienikokoisia, ja siten hyvin herkkiä kohonneelle paineelle.
Myös päänalueen vamma voi laukaista aivoverenvuodon. Tästä syystä aivoverenvuoto on yleisempää ikääntyvillä ihmisillä, koska he ovat alttiimpia kaatumisille.
Yksi aivoverenvuodon aiheuttaja on aivojen amyloidiangiopatia. Kyse on sairaudesta, jossa aivovaltimoiden seinämiin kerääntyy tiettyjä proteiineja. Sen seurauksena tapahtuu toistuvia verenvuotoja valtimoiden muuttuessa hauraammiksi.
Erilaiset vereen liittyvät häiriöt, kuten veren hyytymishäiriö, saattavat johtaa aivoverenvuotoon. Useimmissa tapauksissa se kuitenkin johtuu tietynlaisten lääkkeiden, kuten antikoagulanttien käytöstä.
Aivoverenvuotoa on mahdollista tavata myös nuoremmilla potilailla. Esimerkiksi huumeiden, kuten kokaiinin tai amfetamiinin käyttö voi nostaa riskiä aivoverenvuodolle. Yksi suhteellisen yleinen aivoverenvuodon aiheuttaja on valtimoiden epämuodostumat.
Hoito
Aivoverenvuoto tarkoittaa hengenvaarallista tilaa ihmiselle. Jos kärsit mistään artikkelissa aiemmin mainitusta oireesta, on tärkeä hakeutua välittömästi hoitoon.
Ensimmäiseksi lääkäri vakauttaa potilaan tilan. Aivan kuten muidenkin verenvuotojen kanssa on tärkeää varmistaa, että potilas ei mene shokkitilaan.
Myös intubaatio on usein tarpeen, jotta potilas saa hengitettyä. Potilaalle saatetaan lisäksi antaa verihiutalelisää tai tuorepakastettua plasmaa, jotta verenvuoto lakkaisi. Näin toimitaan etenkin silloin, mikäli potilas käyttää antikoagulantteja.
Kuten MSD Manual selittää, myös K-vitamiini auttaa vähentämään potilaan verenvuotoa. Jos potilaalla ilmenee erittäin korkeaa verenpainetta, annetaan hänelle myös verenpainelääkettä. Sen kanssa tulee kuitenkin olla erittäin tarkkana, sillä verenpaineen alentaminen voi pahentaa tilannetta.
Potilas saattaa tarvita jopa leikkausta, jossa poistetaan kerääntynyt veri, jotta aivojen paine pääsee alenemaan. Leikkaus suoritetaan sellaisissa tapauksissa, joissa vuoto johtuu etenevästä neurologisesta huonontumisesta tai se vaikuttaa aivorunkoon.
Mahdolliset komplikaatiot ja ennuste
Kuten olemme maininneet, aivoverenvuotoon liittyy korkea kuolleisuusriski. Asiantuntijoiden arvion mukaan kuolleisuusaste on keskimäärin 40 %. Aivoverenvuodosta selvinneillä potilailla ilmenee usein pitkäkestoisia ongelmia.
Useimmat komplikaatiot johtuvat verenvuodon laajuudesta tai sen ympärille muodostuneesta edeemasta. Myös aivokudos voi kokea vaurioita, kun se ei saa tarpeeksi verta. Potilaalla voi ilmetä sairauskohtauksia, kommunikointikyvyttömyyttä sekä näköongelmia.
Suurin osa potilaista tarvitsee terapiaa. Kuntoutusterapia voi auttaa parantamaan puhetta tai liikkumista tai saamaan takaisin muita toimintamuotoja.
Aivoverenvuoto on vakava tila
Aivoverenvuodosta selviävän tulee huomioida tietyt aspektit. Hänen tulee seurata verenpainettaan. Lisäksi on tärkeää elää terveellisesti, jotta voitaisiin välttyä uudelta aivoverenvuodolta.
Korkeasta verenpaineesta kärsivät ikääntyneemmät henkilöt ovat suuremmassa vaarassa saada aivoverenvuoto. Siksi heidän tulisi olla erityisen tarkkana, jotta voisivat minimoida kaatumistapaturmat. Heidän pitää lisäksi kontrolloida lääkkeiden käyttöään.
Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.
- Hemorragia intracerebral – Enfermedades cerebrales, medulares y nerviosas – Manual MSD versión para público general. (n.d.). Retrieved February 16, 2021, from https://www.msdmanuals.com/es/hogar/enfermedades-cerebrales,-medulares-y-nerviosas/accidente-cerebrovascular-acv/hemorragia-intracerebral
- Beaumont, C., et al. “Ceguera cortical como forma de presentación de hemorragia subaracnoidea.” emergencias 18 (2006): 174-177.
- Martínez, Ángel Miguel Santos, et al. “Hemorragia cerebral.” Investigaciones Medicoquirúrgicas 8.2 (2016): 241-62.
- Nogueira, Raquel, et al. “Angiopatia Amiloide Cerebral.” Revista de Medicina e Saúde de Brasília 1.2 (2012).
- Piña, Rigoberto Gonzales, and Daniel Alfredo Landinez Martinez. “Epidemiología, etiología y clasificación de la enfermedad vascular cerebral.” Archivos de Medicina (Manizales) 16.2 (2016): 495-507.
Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.