Logo image
Logo image

Mistä vuotavat silmät johtuvat?

3 minuuttia
Vuotavat silmät voivat johtua useista eri syistä. Jotkut niistä liittyvät ulkoisiin tekijöihin ja osa saattaa tarvita välitöntä lääkärinhoitoa.
Mistä vuotavat silmät johtuvat?
Viimeisin päivitys: 19 helmikuuta, 2022

Kuten nimikin viittaa, vuotavat silmät ovat seurausta liiallisesta kyynelten muodostumisesta. Usko tai älä, on täysin mahdollista, että tässä elimessä on ylimääräistä nestettä.

Jokainen jo varmasti tietääkin, että silmä vaatii kosteutusta pysyäkseen terveenä. Toisinaan kyynelrauhasten tuottama neste ei kuitenkaan pääse poistumaan. Tämä johtuu tukoksesta nenään johtavassa kyynelkanavassa, mikä saa nesteen tulvimaan silmäluomiin.

Vuotavat silmät: eri muodot

Voimme luokitella vuotavat silmät sen mukaan, ketkä siitä kärsivät. Yleisesti ottaen vauvat ja aikuiset kärsivät todennäköisemmin liiallisesta silmien vetistymisestä.

Vuotavat silmät vauvoilla

Vaikka tämä vaiva on hyvin yleinen vauvoilla, on tärkeää olla tarkkaavainen komplikaatioiden välttämiseksi. Usein vuotavat silmät vauvoilla liittyvät kyynelkanavan pieneen tukokseen tai silmän sidekalvontulehdukseen.

Tämä vaiva voi kuitenkin ilmetä myös silloin, kun vauvalla on flunssa, allergioita tai naarmu silmässä. Jos siis silmien vuotaminen jatkuu, lapsi tulisi viedä lääkäriin. Lääkäri tekee arvion ja antaa tarvittavan hoidon.

Tämä vaiva voi vaikuttaa myös pieniin lapsiin, vaikka se onkin harvinaisempaa. Tässä tapauksessa sarveiskalvossa on voinut tapahtua muutoksia, jos liiallisen vuotamisen lisäksi silmät myös punoittavat.

Some figure
Kyynelten tehtävänä on suojata silmää. Mutta jos kyyneliä on liikaa, niistä on haittaa.

Lue lisää: 6 vinkkiä silmien pitämiseksi terveinä

Vuotavat silmät aikuisilla

Aikuisten kohdalla vuotavat silmät voivat johtua monista erilaisista syistä. Yleisin niistä on kuitenkin kyynelkanavan tukos. Lisäksi vuotaminen liittyy muihin vaivoihin:

  • Silmien väsymys, joka johtuu liiallisesta elektronisten laitteiden käytöstä.
  • Silmän äärimmäinen kuivuus, joka stimuloi kyynelten muodostumista kuivuuden kompensoimiseksi.
  • Ikääntymiseen liittyvät vaivat.

Mistä vuotavat silmät johtuvat

Tämän vaivan aiheuttama silmien jatkuva vetistäminen on häiritsevää, ja siihen kuuluu tavallisesti myös silmäluomen punoitusta, ärsytystä, turvotusta ja kirvelyä alueella. Tärkeintä on tunnistaa vaivan aiheuttaja hoidon aloittamiseksi ja lisäkomplikaatioiden välttämiseksi.

Kyynelkanavan tukos

Kuten artikkelin alussa kerroimme, kyynelrauhasten tehtävänä on tuottaa kyyneliä ja pitää silmä puhtaana ja kosteana. Jos nestettä on liikaa, se tulee poistaa kyynelkanavan kautta, joka päättyy nenän sisään. 

Kun tämä kanava tukkeutuu, kyyneleet eivät pääset poistumaan mitään reittiä ja tulvivat silmäluomia kohti. Tästä on kyse silloin, kun silmät näyttävät vetistyvän ilman syytä.

Tämä vaiva tunnetaan kroonisena dakryokystiittinä eli kyynelpussitulehduksena. Se voi olla hankittu vaiva ja se viittaa kyynelkanavien kapenemiseen ikääntymisestä johtuen. Siitä on olemassa myös synnynnäinen muoto, josta vauvat usein kärsivät.

Kuivasilmäisyysoireyhtymä

Kuivasilmäisyysoireyhtymä liittyy hormonaalisiin muutoksiin naisten kohdalla ja myös runsaisiin ilmansaasteisiin. Joitakin sen oireita ovat polttelu, kutina, valonarkuus, roskan tunne silmässä ja silmäluomien raskaus.

Yksi yleisimmistä oireista tässä vaivassa, huolimatta siitä että se liittyy kyynelten riittämättömään määrään, on vuotavat silmät. Tämä johtuu siitä, että rauhaset ylistimuloituvat suojausmekanismina tuottaen liikaa nestettä.

Väsyneet silmät

Tämä vaiva kuuluu ammattitautien kategoriaan. Siinä esiintyy useita oireita, joista yksi on vuotavat silmät.

Se liittyy myös liialliseen elektronisten laitteiden käyttöön, joka on hyvin yleistä nykyään etätyöskentelyn myötä. Tämä vaiva luokitellaan näyttöpäätenäköoireyhtymiin, ja se voi vaikuttaa silmän pintaan saaden aikaan liiallista vetistymistä.

Sidekalvontulehdus

Tämä on yksi yleisimmistä silmäsairauksista. Siitä voivat kärsiä minkä ikäiset ihmiset tahansa, ja vaikka se aiheuttaa melko runsaasti epämukavuutta, sitä on hyvin helppo hoitaa.

Tämän sidekalvoon (läpinäkyvä silmää peittävä kalvo) vaikuttavan vaivan yleisimpiä oireita ovat vuotavat silmät, tulehdus, punoitus ja myös rähmiminen.

Valonarkuus

Valonarkuus tarkoittaa kyvyttömyyttä sietää tavanomaisen voimakasta valoa, niin keinotekoista kuin luonnollistakin. Tämä vaiva on yleinen albinismista kärsivillä ihmisillä ja vaaleasilmäisillä.

Oireisiin kuuluvat vuotavat silmät, silmien sulkemisen tarve, kirvely ja punoitus. Se voi johtaa jopa huimaukseen, päänsärkyyn, pahoinvointiin ja oksenteluun.

Lue lisää: Hoida silmätulehdus näillä 5 luontaishoidolla

Muita yleisiä ja lieviä syitä

Yllä mainittujen vaivojen lisäksi vuotavat silmät liittyvät myös allergioihin, kuten vuotavaan nenään, sekä flunssaan, nauramiseen, haukotteluun ja jopa oksenteluun. Missään näissä tilanteissa liiallinen kyynelten muodostuminen ei ole huolenaihe, sillä se johtuu ulkoisesta reaktiosta.

Some figure
Silmien vetistelyyn on monia syitä, joista osa on harmittomampia ja osa vakavia.

Milloin mennä lääkäriin?

Lääkäriin tulee lähteä silloin, kun vuotavat silmät näyttäisivät johtuvan sidekalvontulehduksesta. Tämä vaiva voi nimittäin olla virusperäinen ja tarttuva. Lääkärin arviota tarvitaan myös silloin, kun vuotaville silmille ei löydy selkeää syytä ja epämukavuus jatkuu yli viikon ajan, sekä silloin, kun oireita on jatkuvasti.

Näissä kaikissa tapauksissa vaiva on helppo saada hallintaan. Tästä syystä on tärkeää mennä lääkäriin oikean hoidon aloittamiseksi. Silmien vuotaminen ei ole ainoastaan elämänlaatua heikentävä tekijä, vaan se vaikuttaa haitallisesti myös näkökykyyn.

 


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • Barrau, C., Cohen-Tannoudji, D., Villette, D. “Un nuevo reto científico: La preservación del riesgo.” (2014).
  • Naranjo Escobar, M., Macas Quevedo, C., Pacheco Buitron, M., Piedrahita León, J. “Obstrucción del conducto nasolagrimal: abordaje quirúrgico endonasal versus externo”. Revista Científica Mundo de la Investigación y el Conocimiento (2019).
  • Prado Montes, A., Morales Caballero, A., Molla Cassia, J. “Síndrome de Fatiga ocular y su relación con el medio laboral”. Med. segur. trab.  [Internet]. 2017  Dic [citado  2020  Sep  17] ;  63( 249 ): 345-361. Disponible en: http://scielo.isciii.es/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0465-546X2017000400345
  • Aguilera Mosquera, H., Valarezo Paccha, L. “La pantalla digital y sus alteraciones visuales”. [Machala]: Universidad Técnica de Machala, 2015. [consultado 16 sep 2020]. Disponible en: http://186.3.32.121/handle/48000/13713
  • Gálvez Tello, JF., Lou Royo, MJ., Andreu Yela, E. “Ojo seco: diagnóstico y tratamiento”. (1998).
  • Clement Corral, A., Dureau, P., Clement Corral, S., Valls Ferran, I., Andrés Domingo, M.L. “el ojo rojo en la pediatría”. (2018).
  • Morales Marín, D., Zepeda Ortega, B., Mendieta Alcántara, G. “Epidemiología y tratamiento de conjuntivitis alérgica en un hospital pediátrico”. (2010).
  • Agramonte Centelles, I., Herrera Soto, M., Gómez Cabrera, C., Padilla González, C. “Efectividad de la cirugía ambulatoria en la dacriocistitis crónica”. Rev Cubana Oftalmol  [Internet]. 2004  Jun [citado  2020  Sep  16] ;  17( 1 ). Disponible en: http://scielo.sld.cu/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0864-21762004000100004
  • Mayorga MT. Película lagrimal: estructura y funciones. Cienc Tecnol Salud Vis Ocul. 2008;(11): 121-131. Disponible en: https://ciencia.lasalle.edu.co/svo/vol6/iss11/13/
  • Pérez, Valentín Viqueira, Dolores de Fez, and Francisco M. Martínez Verdú. “La ergonomía visual en el puesto de trabajo: rendimiento y seguridad visual.” Gestión práctica de riesgos laborales: Integración y desarrollo de la gestión de la prevención 27 (2006): 42-45.
  • Alcubierre, R. “Fotofobia.” Annals d’oftalmologia: òrgan de les Societats d’Oftalmologia de Catalunya, Valencia i Balears 26.2 (2018): 3.

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.